Nastepca Clio Duster z logo francuza

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Nastepca Clio Duster z logo francuza

Postprzez Klio5 » 27 kwi 2012, o 12:47

Co dalej po Clio ? Zastanawiałem się nad czymś większym niż clio i na dłużej zatrzymałem się przy dacii duster. Podobno ma otrzymać logo francuskie i być sprzedawane na rynek Polski. Co myślicie o tej współpracy czy to jest w 100% francuski samochód i jednocześnie najtańszy na rynku suv.
Ostatnio edytowano 27 kwi 2012, o 12:57 przez Klio5, łącznie edytowano 1 raz
Klio5

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 27 kwi 2012, o 12:51

Klio5, nie rozumiem o co chodzi. Dacia Duster na innych rynkach nie europejskich to Renault Duster. Dacia jest tak naprawdę budżetową wersją Renault.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Klio5 » 27 kwi 2012, o 12:56

Znaczek może i nie robi różnicy jeżeli chodzi wyposażenie, ale nie ukrywam chciałbym go mieć :mrgreen:
Ostatnio edytowano 27 kwi 2012, o 13:01 przez Klio5, łącznie edytowano 1 raz
Klio5

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 27 kwi 2012, o 12:57

A co za różnica czy będzie z logo Renault czy Dacii? To jest to samo auto.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez p@wel » 27 kwi 2012, o 13:10

auto to samo ale wykonanie auta a w szególności blacharki już nie koniecznie :roll: i tak dacie zacznie szybciej ruda atakuje niż ten sam rocznik renault (od zawsze tak było i niestety ale nadal jest :( )
Klio5, więc jak masz możliwość to kupuj renault a nie dacie :)

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Klio5 » 27 kwi 2012, o 13:15

Mojej zonie marzy się suv, chociaż ja średnio lubię ten typ, drogi na bezdroża też się nie nadaje. Chcąc zostać w rodzinie renault padło na dawną Rumunię, głownie za sprawą ceny zakupu.
Klio5

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 27 kwi 2012, o 19:48

nie kupil bym dustera
1. bardzo slabo wyciszona kabina
2. slaba aodynamika nadwozia efekt wysokie spalanie benzyny szczegolnie na trasie!
3. silnik benzynowy nie ma zmiennych faz w efekcie ponizej 2500 obrotow nedznie przyspiesza w miescie mozna sie pociac...
4. slaba jakosc fotel bardzo szybko trzeszcza bujaja sie
5. brak ocynkowanego nadwozia
to tyle z moich ktorkich testow wiecej to dostaniesz info na daciaklub.pl
ps ja nie lubei suvow nie rozumiem co ludzie w tym widza..
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 27 kwi 2012, o 20:05

ja poważnie rozważałem czas jakiś temu dustera ale...
1) słabe wyciszenie (tu akurat dla mnie żaden problem - banalna konstrukcja, banalne demontaze elementów i można pro wyciszyc a wtedy bedzie najcichszym autem w klasie)
2) kazdy suv sporo pali w trasie, zwlaszcza na autostradzie i z mala, wolnossaca benzyna z krotkim ostatnim biegiem
3) przesadzasz - jak na wolnossaka zachowuje sie normalnie
4) prawda to, podobno jakis czas temu poprawili jakosc
5) nie wiem nic o tym

co do RENAULT DUSTER to jest on oferowany w ameryce poludniowej bodajże i tam tez jest wg mnie optymalny napęd do tego auta: 2.0 140 KM w benzynie na 6-ścio biegowej skrzyni biegów.

co do wprowadzenia renault duster w PL to to jakaś bzdura - nie zamkną salonów dacii nagle, zwlaszcza, ze marka sobie radzi i ma być budżetowa, renault ma być wyżej pozycjonowane.

w polsce dacia duster ma sens niestety tylko z 1.5 dCi 105 KM, bo tylko ten motor daje jakie takie gwarancje dynamiki, ale z kolei cena nie jest super konkurencyjna w tym przypadku bo podchodzi pod 75 tysiecy...

jak bym szukal czegoś w takiej kasie to bym dorzucil do sportage 2.0 4wd, albo kupil mniejsze i tansze suzuki sx4 albo poszukalbym jakiegos 2-letniego suva...
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Klio5 » 27 kwi 2012, o 21:06

Dlatego najtańsza na rynku.
Klio5

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 28 kwi 2012, o 23:18

Klio5 napisał(a):Podobno ma otrzymać logo francuskie

tak, ale i tak nie jest wart swojej ceny
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 29 kwi 2012, o 00:22

Niektórzy zwracają też uwagę na gwiazdki w Euro NCAP a tu jest kiepsko - samochód z 2011 roku zdobył 3 i zapewnia gorszą ochronę niż 7 letnie Clio. Masy mają zbliżone.

Porównanie:

Dacia http://www.euroncap.com/results/dacia/d ... 1/421.aspx

Clio http://www.euroncap.com/tests/renault_c ... 5/220.aspx
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 29 kwi 2012, o 08:15

Dacia Duster to...
W tamtym tygodniu szukałem z kolegą auta do 65 tys. zł brutto, miało to być auto "trochę" podniesione, no i min odwiedziłem salon Dacii. Normalna wersja benzynowa to koszt ok 60tys.zł, za te pieniądze to nie rewelacja, wykonanie, jakość materiałów, stylistyka kokpitu (lata 70 i wczesne 80), twarde i szorstkie plastiki. Auto o takich parametrach powinno kosztować ok. 35-40 tys. z klimą maksymalnie. W cenie 60 tys. można wybrać coś bardziej przyjaznego dla człowieka.
No i kolega wybrał coś zaskakującego ale fajniutkiego, oczywiście nie dla wszystkich, ale moim zdaniem fajne dizajnerskie auto, Kia Soul. Wersja XL, czyli wszystko co może być poza skórą 1,6 benzyna 140KM 6 biegów, klimatronik, światła led, alu 18, siedem lat gwarancji, cena 56tys. brutto.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 29 kwi 2012, o 08:18

rob0007, zapomniałeś dopisać, że soul ma napęd na przód i wbrew pozorom nie jest ani jakoś mocno podniesiony ani duży, a duster ma za tą kasę napęd na 4 koła oraz zacny prześwit - 22 cm jak dobrze pamiętam.

czy jest wart swej ceny czy nie, to za taką kasę nie ma tańszego auta 4x4 nowego (pomine łade nive).
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 29 kwi 2012, o 08:30

Między Dusterem a Soulem w kwestii wyposażenia, jakości wykonania, użytych materiałów jest przepaść pokoleniowa wielkości Wielkiego Kanionu.
Ale ja się pewnie nie znam.
A co do Nivy to o takich właściwościach jezdnych w terenie a nie na bulwarach to większość suwów może pomarzyć.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 29 kwi 2012, o 08:32

rob0007, duster tez nieźle sobie radzi w terenie, ma dobre kąty etc.
to NIE JEST konkurent soula :roll:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 29 kwi 2012, o 08:41

No właśnie "nieźle".
Wiem że nie są bezpośrednią konkurencją, ale chciałem tylko pokazać że albo Duster jest taki drogi, albo Soul taki tani. Stawiając te dwa auta obok siebie w bardzo podobnej cenie to tak jak powiedziałem wcześniej przepaść. Typowo w trudny teren lepiej brać Nive, a do codziennej jazdy to...niech każdy sam zadecyduje.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 29 kwi 2012, o 08:43

rob0007, zdejmij z dustera napęd na 4 koła i wtedy porównaj ceny.
poza tym soul jest MNIEJSZY od dacii.
bagaznik mniejszy o połowę od dustera 4x2, mniejszy nawet od suzuki sx4 :roll:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez kaziu1985pn » 29 kwi 2012, o 08:52

stwierdzenie że soul i duster maja takie same parametry na teren jest niezłym przegięciem :D mnie przeraziło jaka cienka jest blacha w tym samochodzie.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 29 kwi 2012, o 19:28

Driv3r między tymi autami są lata świetlne różnicy w wykonaniu, spasowaniu, materiałach, zaawansowaniu technologicznym, poziomie bezpieczeństwa czynnego i biernego i stylistyce (ale o gustach nie rozmawiajmy). Nie twierdzę że Dacia jest zupełnie do niczego, mój znajomy leśniczy ma taką firmową z napędami i mówi że po kilku miesiącach jazdy nie jest źle, na leśnych drogach daje radę. Tylko cena jest nie adekwatna do tego co pisałem wcześniej tzn. materiałów, technologii, wykonania itp. Dacia w pełnej opcji z przednim napędem, klimą i metalikiem na alumach powinna kosztować maks. 40tys. brutto, wtedy był by to samochód taki do czego go wymyślono, tzn. nisko budżetowy, ale za ponad sześćdziesiąt tysięcy no to chyba nie okazja.
No dobra kończmy ten temat i spory, każdy ma swój rozum i gust i sam decyduje na co wydać kilkadziesiąt tysięcy.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Klio5 » 29 kwi 2012, o 19:36

Sprawa nie jest prosta, trzeba wziąć pod uwagę wszystkie kwestie :?:
Klio5

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne