Nastepca Clio Duster z logo francuza

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Nastepca Clio Duster z logo francuza

Postprzez Driv3r » 29 kwi 2012, o 21:04

rob0007, zero konkretów z Twojej strony :/
Dacia 4x2 FULL totalny kosztuje niecałe 56 tysięcy, co jak na auto tej wielkości nie jest złą ofertą.
Za ok 50 tys masz wyposażenie minimum: auto, 4 koła i klima.

Jak na auto, które pomiesci 4 osoby i prawie 500 litrów bagażu do linii okien cena jest BEZKONKURENCYJNA.

A cena musi z czegoś wynikać, oglądałem Dustera i akurat spasowanie tragiczne nie było nawet w testówce, która miała prawie 30 tys km nalatane i sam sprzedawca wypychał mnie na wertepy całkiem pokaźne w dodatku.

Co do technologii... masz sprawdzoną i pewną technologię by Renault z usuniętymi wszystkimi niedociągnięciami - jakoś nie słyszalem o akcjach serwisowych w wykonaniu Dacii.

I pytanie do Ciebie:
Masz 60-70 tysięcy, szukasz NOWEGO auta 4x4. Co kupisz? :mrgreen:
Nie masz wyboru - jest tylko Duster.
Nastepne auto tej wielkości kosztuje circa 40-50% więcej!!!

Inne auto z napędem 4 koła w podobnych pieniądzach to mniejsze Suzuki SX4 / Fiat Sedici, ale podkreślam, że MNIEJSZE.
Lepiej wykonane, z japońskim rodowodem, lepiej spasowane, lepiej wykonane, bardziej zaawansowane technicznie ale cały czas mniejsze.

Co do Dustera to ja osobiście mam nadzieję, że zrobia lifting i porawią wygląd wnętrza - pasowałby chociażby kokpit z Lodgy, troche większe fotele i styknie.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez WuRC » 1 maja 2012, o 18:25

Duster napisał(a):Niektórzy zwracają też uwagę na gwiazdki w Euro NCAP a tu jest kiepsko

Pamiętajmy o tym, że normy Euro-NCAP zmieniają się (są śróbowane w górę) na przestrzeni lat i 5 gwiazdek w 2005 roku nie równa się 5 gwiazdkom przy współczesnych testach.

kratylos napisał(a):brak ocynkowanego nadwozia

Jak już coś to może jest gorzej zabezpieczone antykorozyjnie. Już od dawna nie produkuje się samochodów zbudowanych z blach nieocynkowanych.
If in doubt,flat out.

Motocykle są wszędzie...a nie powinny.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 1 maja 2012, o 18:43

co do gwiazdek to nie ma co na nie patrzeć - duster ma ich mało bo fatalnie chroni pieszych oraz nie ma punktów za systemy "poprawiające bezpieczeństwo".
same testy nie wypadły źle...

http://euroncap.com/results/dacia/duster/2011/421.aspx

a tu dla porównania 5-cio gwiazdkowa mazda 6:

http://euroncap.com/results/mazda/6/2009/345.aspx

wyniki procentowe jeżeli chodzi o zderzenie bardzo podobne, a aż dwie gwiazdki różnicy...
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 1 maja 2012, o 19:54

Driv3r napisał(a):same testy nie wypadły źle...

Najlepiej to też nie wygląda ...

"Protection of the chest was rated as marginal for both front seat occupants, based on dummy readings of chest compression.

No doors opened in the more severe side pole impact but protection of the driver's chest was rated as weak because of dummy readings of rib compression. Protection against whiplash injuries in the event of a rear-end collision was rated as marginal."

Dla porównania Chevrolet Cruze http://euroncap.com/results/chevrolet/c ... 9/376.aspx

Mniejsza z gwiazdkami, w zderzeniu czołowym Dustera zarówno z Mazdą jak i Clio kierowca tego pierwszego odniesie najwięcej obrażeń.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 1 maja 2012, o 20:25

WuRC napisał(a):
Duster napisał(a):Niektórzy zwracają też uwagę na gwiazdki w Euro NCAP a tu jest kiepsko

Pamiętajmy o tym, że normy Euro-NCAP zmieniają się (są śróbowane w górę) na przestrzeni lat i 5 gwiazdek w 2005 roku nie równa się 5 gwiazdkom przy współczesnych testach.

kratylos napisał(a):brak ocynkowanego nadwozia

Jak już coś to może jest gorzej zabezpieczone antykorozyjnie. Już od dawna nie produkuje się samochodów zbudowanych z blach nieocynkowanych.

duster nawet jak by mial te wszystkie systemy zdobyl by max 4 gwiazdki sa roznice w budowie kolumny kierowniczej oddzialywanie pedalow na nogi kierowch itp

dacie od 2004 roku NIE MAJA OCYNKOWANYCH BLACH od 2007-2008 zaczeto wprowadzac ocynk na pewnyh elementach choc jest to raczej nie oficjalnie wiadomo.. Tak sie sklada ze wczesniej mialm dacie i sporo na jej temat wiem
moj nick na daciaklub.pl jest ten sam jak tu...

w reno nie pracuja debile nogli zrobic 5 gwiazdek bez problemu mogli ocynkowac blachy ale tego nie zrobili bo ma byc tanio tanio w produkcji i tanio dla klienta cos za cos...
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez DaW!d » 1 maja 2012, o 21:06

Klio5 kup sobie renault koleosa ;)

Początkujący
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 1 maja 2012, o 21:32

Duster napisał(a):Mniejsza z gwiazdkami, w zderzeniu czołowym Dustera zarówno z Mazdą jak i Clio kierowca tego pierwszego odniesie najwięcej obrażeń.

no właśnie nie!
w życiu prawdziwym przed zderzeniem czołowym się ostro hamuje, gdzie przód nurkuje.
zakładając, że duster i mazda jadą z tą samą prędkością, ostro hamują i walą w siebie to...
mazda jest cięższa więc ma większy pęd, ale jej strefy zgniotu nie zadziałają, bo sa za nisko i wjeżdżają pod dustera, który z kolei tym co ma najmocniejsze wali w mazdę.
tu macie porównanie bardziej hardcore: audi q7 vs fiat 500, ale widać, co komu się gniecie, plus do tego auta NIE hamują, czyli przód nie nurkuje.
http://www.youtube.com/watch?v=58zqJCtUjSI
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Maniek » 1 maja 2012, o 22:34

Mam wrażenie że ktoś tu podjął decyzję a teraz szuka u wszystkich na siłę poparcia swojej decyzji. Dacia Duster jak i każda inna jest tańsza od porównywalnych samochodów innych marek (również renault) nie dla tego że szefostwo ma dobre serce tylko dla tego że to marka budżetowa. Co za tym idzie gdzieś te oszczędności musieli znaleźć dlatego Dacie:
-są wykańczane gorszymi materiałami
-ich wyposażenie to nie szczyt technologi dlatego jeżeli inny samochód na papierze jest porównywalny to bądź pewny że technologie w nim użyte są dużo nowsze.
-często używane są części z samochodów renault z poprzednich lat nie modyfikowane w żadne sposób ponieważ renault ma maszyny, linie produkcyjne i zapas części z poprzedniej produkcji (bo na tym można zbijać koszty)
-design nie jest najwyższych lotów bo produkcja ma być tania
Jeżeli szukasz koniecznie nowego samochodu to w miarę "porównywalnego" nie dostaniesz w tej cenie. Tylko czy tanie znaczy dobre. Ja osobiście uważam że lepiej za te pieniądze kupić 2,3 a nawet 4 letni samochód innej marki i będzie on na pewno lepiej wyposażony, lepiej wykończony, zastosowane technologie będą nowsze a i wygląd będzie na pewno lepszy.
Maniek

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 1 maja 2012, o 23:19

Maniek napisał(a):Ja osobiście uważam że lepiej za te pieniądze kupić 2,3 a nawet 4 letni samochód innej marki i będzie on na pewno lepiej wyposażony, lepiej wykończony, zastosowane technologie będą nowsze a i wygląd będzie na pewno lepszy.

tylko to wszystko będzie starsze, bardziej awaryjne i bardziej zużyte oraz droższe w eksploatacji :roll:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez kaziu1985pn » 2 maja 2012, o 07:58

Driv3r, patrząc na to ze samochody tracą na wartości ok 50% przez pierwsze 3 lata to argumenty finansowe tutaj o niczym nie świadczą :D bo to gdybanie że będzie sie psuł i bedzie droższy w utrzymaniu a duża utrata wartości jest faktem :)

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 2 maja 2012, o 08:46

kaziu1985pn, skąd to przeświadczenie, skoro Duster jest bodajże na rynku okolice 2 lat? :roll:
zwlaszcza, że na allegro są POJEDYNCZE ogłoszenia o sprzedaży (sprawdziłem ;) ).
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 2 maja 2012, o 09:10

W życiu bym nie kupił Dustera, auto paskudne, nieco ładniejsze od Łady Nivy, jedyny plus niezłe silniki Renault choć nieco starsze konstrukcyjnie i tu się kończy wersal. Za 60 tyś zdecydowanie lepiej kupić nowego Megana 1.4 TCe 130 KM, komfort jazdy zupełnie inny (myślę że Duster nie równa komfortowi jazdy Clio 3), od czasu do czasu pojawia się na otomoto NOWY po promocyjnej cenie - w lutym widziałem 1.4 TCe nowy co prawda 2011 rok ale bogaty Dynamique z ESP za 57 tyś zł. Na obecną chwilę jest za 59 500 M3 1.4 TCe rocznik 2011 ale cena atrakcyjna 59 500 zł, szkoda że nie ma ESP -> http://otomoto.pl/renault-megane-dynami ... 05947.html ewentualnie za 64 tyś 2012 rocznik po lifcie z światłami LED z przodu.....

Koledzy wyżej piszą że Duster nie ma ocynkowanej karoserii - jeśli faktycznie to prawda wygląda na to że będzie w niespełna 10 lat rdzewiał jak Mercedes E klasy W210, Polonez itp :) Szkoda się pakować w auto z nieocynkowaną karoserią.

Kolejny argument niekorzystny na rzecz Dustera to z pewnością gwałtowna utrata wartości (2 letni Duster można kupić za około 31 tyś zł, natomiast przykładowo za 2 letniego Megana 1.4 TCe trzeba dać około 45 tyś zł mając na uwadze że auta kosztowały jako nowe bardzo podobnie).

W miarę terenówka mając na uwadze wygląd i komfort jazdy z logo Renault to Koleos.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kubal » 2 maja 2012, o 09:29

mayn, chyba oszalałeś porównując Dustera do Megane. To trochę inna klasa ;) Zacznijmy od tego, że duster ma opcję 4x4 która może mieć dość istotne znaczenie przy zakupie takiego auta (w zasadzie nie widzę sensu kupowania Dustera bez opcji 4x4). Siedziałem w Dusterze - auto proste jak cep. Jeśli ktoś ceni sobie bardziej funkcjonalność zamiast estetyki to to auto będzie jak znalazł. Wbrew pozorom to co uważacie za wadę auta czyli to że auto jest przynajmniej jedną generację w tyle za Renault jest dla mnie jego największą zaletą. Auto zrobione jest ze sprawdzonych w boju części i raczej nie oczekiwałbym jakieś wielkiej awaryjności (wszystko wyszło "w praniu" gdy części montowano w Renault).

Bardzo Zaawansowany
Zasłużony
Zlotowicz
Lider Regionalny
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 2 maja 2012, o 09:46

ja sie pochwale - kiedys nawet test dustera napisalem
http://logan.blox.pl/2010/04/Dacia-Dust ... lucja.html

jesli ktos nie mieszka na wsi i nie musi 80% czasu spedzac w lekkim terenie typu polne lesne drogi itp to dustera nie warto za te pieniadze kupic - nie rozumiem pendu na suvy
splala sporo - benzynowki , komfort podrozy jest przecietny - nizszy niz w c3, a z ta bezusterkowoscia to tez tak nie dokonca - przednie zawieszenie nadal rodem z c2 i wybijaja sie wachacze, koncowki leca itp szybciutko...30-50tys
czasami pojawiaja sie tez problemy natury lakierniczej...

no ale jak chcemy miec suva i mamy tylko 50k i nie chcemy potem doplacac do leczenia jak to bywa przy kupnie uzywek, pacjenta to duster jest jedyna alternatywa
koszty ekspoatacji auta sa naprawde niskie - nizsze niz nowe reno - przeglady okolo -30-40% tanisze w aso, cześci tansze - nawet na gwarancji producent zaleca motrio... itp
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez kaziu1985pn » 2 maja 2012, o 13:39

Driv3r, to dacia zobacz ile stoją logany i sandero po 3 latach ;) a duster jeśli dobrze pamiętam jest trochę ponad rok na rynku.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 2 maja 2012, o 14:09

kaziu1985pn, Duster jest dokładnie 20 miesięcy na rynku jak to ma jakieś znaczenie ;)
i nie przekładałbym idealnie spadku wartości na logany i sandero w kierunku dustera - czy na logana i sandero trzeba bylo po premierze czekać nawet 8 miesiecy?
ile jest aut do sprzedaży? to wszystko ma wplyw na cenę.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez kaziu1985pn » 2 maja 2012, o 14:31

Driv3r, zobaczymy za 2 lata ;)

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 3 maja 2012, o 09:02

Driv3r pewnie kupiłeś Dustera 4wd dci z klimą, metalikiem i alumami i po dokładnym rozpoznaniu rynku jesteś w szoku, że za te pieniądze można kupić fajne (jak ktoś powiedział wcześniej) używane auto i jeszcze zostanie na wczasy na Dominikanie. Np. mój kolega ma do sprzedania Grand Vitarę 2008r. salon Polska, serwisowany, diesel pełna opcja, kończy mu się leasing i chce za nią ok 56tys. zł. brutto z fakturą (dla zainteresowanych mogę podać linka do ogłoszenia) A co do teorii o kolizji z Mazdą i o nurkowaniu i o pędzie to normalnie wymiata. Czy jesteś absolwentem politechniki wydziału samochody i ciągniki? Jeśli tak to opuszczałeś wykłady z mechaniki, a jak nie to nie opowiadaj takich teorii bo jeszcze kogoś przekonasz. Fajnie, że są ludzie co myślą inaczej bo po ulicach jeździły by prawie same Dustery brr...
Duster w podobnej opcji jak wcześniej wspomniana Vitara kosztuje ok 74tys. zł, to mówi wszystko, a za cenę 39999zł jak z reklamy tv to w wyposażeniu masz koła i kierownicę. Sprzedawca w salonie chciał dodać mi w gratisie chromowaną nakładkę rury wydechowej i dywaniki, chyba się skuszę, bo z taką nakładką to zawsze kilka koni więcej.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 4 maja 2012, o 23:25

rob0007, pokrótce: PRAWIE kupiłem dustera, przeważył czas oczekiwania, a rynek samochodów terenowych i uterenowionych mam opanowany w stopniu przynajmniej bardzo dobrym z pewnych względów.

co do vitary: wszystko fajnie, tylko to auto ma 4 lata i jakiś-tam przebieg (zakładam, powidzmy że 100k km).
chce kupic auto 4x4, zrobie w 4 lata 100k km.
duster jako nowe auto przez wiekszosc tego okresu ma gwarancje i nic powaznego w nim robic nie bedzie trzeba.
grand vitara za 4 lata bedzie miala 8 lat i prawie 200k km, do roboty w miedzyczasie sprzeglo, zawieszenie i cholera wie co jeszcze sie moze wykrzaczyc.

a co do teorii z kolizjami etc to śmiało - konkrety poprosze co Ci nie pasuje :D
najlepiej podaj od razu wzory dla poparcia swoich zarzutów.
co do nurkowania, to dotyczy to WSZYSTKICH podniesionych samochodów, a nie tylko dustera.

a porównywanie dustera za 74 tys z vitara, która nowa kosztuje ponad 100 tys jest pomyłką.
to nie jest temat nowy vs uzywany, tylko temat o dusterze jako takim.

i ostatnia kwestia: jak cos piszesz, to rób to tak, aby było to czytelne i zawierało konkrety a nie same wypociny 11-sto latki, która dorwała się do neostrady.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 5 maja 2012, o 21:14

Driv3r co dla Ciebie jest mało czytelne? Zapisz się na tą Dacie i będziesz zadowolony, ale pozwól mieć innym odmienne zdanie. W ostatnim akapicie pokazałeś swoją kulturę, lub raczej jej brak. A neostrada to coś złego? ja wolę neostradę w domu od Dustera w garażu:) A ja mimo wszystko wolę czteroletną Vitarę z udokumentowanym przebiegiem 55tys. od nowego Dustera w cenie ok 74tys. zł z podobnym wyposażeniem. No ale kiedyś byli tacy co kupowali Tavrie, Tico, Suzuki Maruti, Olcity itp. bo albo im się to podobało albo nie chcieli używki z wyższego segmentu za te pieniądze.
Kup sobie już tego Dustera i nie obrażaj innych, szczególnie 11 latek:)
Ja podchodzę do aut emocjonalnie i przy zakupie kieruję się sercem i "tym czymś" a nie tylko centymetrem i kalkulatorem, dlatego wybieram auta używane, z wyższego segmentu, cóż taki mam fetysz, dobra już kończę bo będzie że mało konkretów i mało czytelnie, albo jeszcze mocniej. Po stylu ostatniego Twojego akapitu lękam się co będzie dalej jak mi się Duster będzie wydawał takim sobie autem:)

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne