Reno clio II z 99, jako pierwsze auto?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Reno clio II z 99, jako pierwsze auto?

Postprzez lewozmywak » 8 cze 2012, o 10:53

Przymierzam się do kupna pierwszego samochodu. Byłem napalony na seata ibize II, ze względu że to prawie niemiec, podwozie polo i jego części, niby w naprawie taniutko. Słowa mojego ojca :P (ja sie nie znam). Niedaleko mojego lokum, komis wystawił clio II z 99, full wyposażenie bez klimy, 100 tys przejechane, silniki 1,2 city. Za 5900zl. I tak mie stać tylko na samochody z przedziału 96 - 2000, ze względu na mój słaby budżet 7000 zł. Mam pytanie, czy warto kupować tak stare clio? Może dziwne pytanie dla was, ale u mnie w rodzinie francuskie samochody mają brzydką opinie, że są dobre do pierwszej usterki. A za naprawy płaci się jak za zboże, ze względu że naprawa jednej pierdoły wiąże się z deinstalacją połowy samochodu :P. Elektronika ponoć bardzo słaba, a ja mało zarabiam na ciągłe naprawy. Jeśli szukam samochodu mało awaryjnego to clio II dla mnie? Jeden plus że niby malutkie spalanie. Mam nadzieję że nikogo nie obraziłem :P. Doradźcie czy warto się pchać clio II z małymi funduszami, czy lepiej szukać czegoś innego? Fakt ładny samochodzik, ale ja patrzę na portfelik :crazy:
lewozmywak

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 8 cze 2012, o 11:00

lewozmywak, awaryjność jest wg mnie całkiem mała - silnik 1.2 dojeżdża bez remontu do 350 tys km (ja mam societe która ma ponad 230 tys i silnik igła - 160 nadal lata).
Auto jest raczej proste do demontażu / montażu, poszukaj w ogłoszeniach na forum: było jakieś clio 2 do sprzedania niedawno.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez tommies » 8 cze 2012, o 11:04

W czasach Golfa I i Kadeta może i niemiecka motoryzacja była lepsza. Dzisiaj w dobie mega unifikacji i rozproszenia produkcji zaryzykuje stwierdzenie, że niezależnie od kraju pochodzenia jakość samochodów w swoich klasach jest bardzo zbliżona. Wszyscy producenci mają mega wpadki.
Skoro masz konkretną sumę do wydania to pytanie o wiek auta jest bezcelowe - za 7 tys. i tak kupisz w podobnym roczniku.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Markiz » 8 cze 2012, o 22:40

Przed zakupem dokładnie je sprawdź - ja kupiłem w komisie za 7 tysiaków Clio II z 2001 roku ale potem warsztatach i tak zostawiłem dalsze 2 tysiące.... Elektryka bywa awaryjna - ale dzięki temu Forum wiele rzeczy się dowiedziałem i sam usunąłem niektóre problemy. Jeśli chodzi o spalanie to np. moje pali w trasie 5,5 - 5,8 l./100 km ale już w mieście 7,0 - 7,5 l./100 km. Silniczek zrywny i dość cichy - co mnie urzekło to komfort jazdy. Autko jest miękkie i bardzo dobrze trzyma się na zakrętach, tylko wspomaganie mogłoby być trochę lżejsze :) Ale po przesiadce z Punto nie jest źle :)
Markiz

Pokaż profil

Postprzez rob0007 » 8 cze 2012, o 22:40

Lewozmywak, 13 lat i 100000 tys. km? OK może i ma, Co do awaryjności to psują się jak wszystkie, elektronika pełna globalizacja, Bosch, Siemens, Valeo itp. czyli jak w większości. A opinie o awaryjności popsuły pojedyncze modele np. Laguna II tzw "królowa lawet" Ale Clio z tego roku nie jest nadmiernie skomplikowane, jeśli jest w dobrym stanie to na pierwsze auto może być.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Johnnie » 16 cze 2012, o 11:43

Ja od ponad roku jeżdzę Clio II fazy I rocznik 1998 z silnikiem 1.2 jest to golas bez ABS, wspomagania no jedyna elektronika to chyba tylko licznik przebiegu (nie ma się właściwie co psuć) samochód kupiłem z przebiegiem okolo 105tys. i nie miałem żadnych problemów z usterkami jako takimi wiadomo musiałem wymienić klocki hamulcowe i sprężyny w amortyzatorach ale to normalne jak auto jeździło od zawsze po polskich drogach to niczego innego się nie można spodziewać. Naprawdę ciężko mi powiedzieć złe słowo na ten samochód pali o 5 do 7 litrów tak jak powiedział kolega powyżej 160 km/h wyciąga nawet z pełnym załadunkiem (na niemieckiej autostradzie :P). Jak się chce nim trochę poszaleć w zakrętach to sprawdza się też dobrze, a co być może deklasuje wszelkiego rodzaju Golfy III, Ibizy i inne auta ludu to fakt, że samochód ma znacznie nowocześniejszy design osoby, które się nie znają na samochodach twierdzą, że kupiłem kilkuletni samochód ! Francuski są zdecydowanie ładniejsze od Niemek i znacznie bardziej się wyróżniają na ulicy od nich :) . Jakbym miał mieć dylemat to między Clio a np Fordem Fiesta, Mitsubishi Coltem albo Peugeotem 206.
Johnnie

Pokaż profil

Postprzez SparrowJack » 18 lip 2012, o 16:42

Jeżdżę CL II ph I '99 1.6 z lpg od października i nie narzekam. W cyklu mieszanym ok.9l gazu a w trasie do 8l idzie zejść;) nie jest demonem szybkości ale do poruszania się wystarcza. Na wakacje w dwie osoby spokojnie idzie się zmieścić:) 200km trasa nie jest żadną przeszkodą dla niego. Wygląda dość ładnie i nie jest jakiś kanciaty:) minusem jest butla od gazu w zapasówce ale gdzieś ja trzeba zmieścić;) osobiście mając kolejny zakup w zanadrzu zostałbym przy Clio II ale odmłodziłbym tylko rocznik:) jestem w pełni zadowolony. Chowa się do innych ale nie można narzekać że jest lipny:)
SparrowJack

Pokaż profil

Postprzez Termi » 18 lip 2012, o 22:08

Powiem tak, ja miałem pierwsze autko Clio 1, drugie autko to też clio 1 ale cztery lata młodsze. I powiem, że im starsze auta, tym mniej awaryjne i części tańsze. Nie wiem kto Ci takich głupot naopowiadał, że żeby naprawić jedną pierdółkę to trzeba pół samochodu demontować - może w najnowszych modelach tak, ale nie w clio 1 czy 2. Elektryka to faktycznie mankament francuzów, ale nie przerażaj się, bo dotyczy to takich spraw jak panel nawiewów, tylna wycieraczka itd itp. Im nowsze auto, tym więcej elektryki i elektroniki, a w niektórych to jest przekombinowane wszystko na maksa. Nic sam nie zrobisz, żeby cokolwiek zdiagnozować to trzeba się pod komputer podpinać... także bierz ;)
Termi

Pokaż profil

Postprzez Matsonn » 15 sie 2012, o 10:45

Ja mam Clio z 99 roku, też silnik 1.2. I ja jestem bardzo zadowolony jak na pierwsze auto. Polecam !
Matsonn

Pokaż profil

Postprzez kubakabana90 » 15 sie 2012, o 13:29

u mnie 1.6 16v z 1999r. kupione rok temu od mojej szefowej - za 6500 tys. - pelna opcja - dobry wybor jak na pierwsze auto ( u mnie to juz 3 :D )

spalanie - po polrocznych statystykach - okolo 7 litrów - cylk 80% miasto reszta trasa - wynik niezly i kropka.

w trasie 5,5 spokojnie w zasiegu
kubakabana90

Pokaż profil

Postprzez ClioZagadka1 » 15 sie 2012, o 17:23

Ja mam Clio z 2000 roku, silnik 1,9 dTi. Jak dowiedziałam się z tego forum, najbardziej ekonomiczny model ze wszystkich. Kiedy jeździłam tylko po mieście palił nawet 5,2l. Ale teraz jeżdżę codziennie minimum 80 km i zeszłam do 4,9. Niestety na trasie mam 2 budowy autostrad, bo wcześniej na tej samej trasie palił mi 4,5l. Rekord pobił znajomy, który moim autem jechał 300 km w nocy - 4,1l!
To moje pierwsze auto i nie wyobrażam sobie lepszego. Ma pełne wyposażenie i jest bardzo wyrozumiałe ;)
W moim modelu awaryjna jest pompa wspomagania (elektryczna; tylko w modelach z klimą). Kiedy mi wysiadła, przeraziłam się cenami - od 700zł do 1500zł za REGENEROWANE :/ Ale ktoś polecił mi warsztat, w którym za 350 zł przewinęli mi silniczek i pompa jak nowa (już rok) :)
Poza tym nie miałam żadnych usterek poza wymianą zużytych sworzni, poduszek amortyzatora itd.
Nie wiem, czy kiedykolwiek rozstanę się z moim autem, bo naprawdę je lubię :)
ClioZagadka1

Pokaż profil

Postprzez Kaspero » 15 sie 2012, o 18:36

ogólnie clio I II III jest dobre na pierwsze autko :) wszystko zależy od tego jakimi kupiec(lub jego rodzice) dysponuje finansami ;) C1 tanie części budowa prosta jak budowa cepa :P niskie spalanie i ten kultowy wygląd :) C2 łatwe rozwiązania techniczne bardzo dużo użytkowników zadowolonych z tego autka ;) C3 ładny desing dobre wyposażenie młode roczniki czyli dobry stan techniczny.Jeśli jeździłeś ,,elką'' właśnie clio III to będzie ci łatwiej sie przyzwyczaić
Scenic II 1.9 dci 130[ /b]
[b]Fiesta MK6 1.4 TDCi 68
Moderator

Moderator
Lider Regionalny
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Ridi » 15 sie 2012, o 21:54

Ja swoje clio 1.4 99r też kupiłem jako pierwsze auto i po przejachaniu już dość sporego kawałka nie ma za bardzo na co narzekać jak za te pieniądze i ten rok. Jak bym miał komuś doradzić clio na pierwsze autko zrobiłbym to napewno;)

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne