Opinie o Clio III faza 1 1.5 dci 86 km

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Opinie o Clio III faza 1 1.5 dci 86 km

Postprzez resident » 23 lis 2010, o 21:56

Witam wszystkim. Po ostatnich problemach z moim clio II ph 2 (1.2 8v +plus gaz) pomyślałem nad zmianą autka na wersje III mniej więcej z 2007-2008 roku. Szczególnie ze względu na silnik, mój jest strasznie słaby (60 koni) a w dodatku nie ma nawet klimatyzacji. Interesuje mnie diesel 1.5 dci 86 km no chyba że złapę wersje 106 km. Ogólnie podobno dynamiczny a zarazem bardzo oszczędny tylko martwi mnie fakt że panuje opinia na temat nie trwałości tej jednostki ale chyba starsze roczniki ? Nie mogę nigdzie znaleźć nic konkretnego. Ogólnie polecacie takie auto ;) ? I kolejna ważna sprawa czy warto szukać wersji 106 konnej ? Czy np jest mniej trwała ? :roll:
resident

Pokaż profil

Postprzez robson88 » 23 lis 2010, o 22:52

105km ma juz wtryski Boscha zniosą więcej niz Delphi w 85KM wersji.Wiadomo trzeba dbać !, przeglądy, jakoś paliwa i będzie długo służył ;)
Jak chcesz auto do miasta bierz 86KM , jak chcesz na trasę bierz 105 KM /co do spalania podobne
Tylko w Polsce będzie ciężko cos pożądanego znaleźć ,same krzywe rodzynki ;) kupić dobre auto w Polsce ( to nie łatwe). Jak już coś znajdziesz ,to obowiązkowo do ASO (niech dokładnie sprawdza "kondycje silnika" ) albo do dobrego i zaufanego mechanika..
robson88

Pokaż profil

Postprzez less_pl » 23 lis 2010, o 23:34

sam silnik bardzo przyjemny, malo pali, elastyczny, ale stare wtryski sa wrazliwe na paliwo, wiec filterki wymieniamy, dobre stacje paliw, itd a dlugo pojezdzi.
zgadzam sie ze miasto/okolica 86, a na trase 100kucy sie przyda :)
wszystko zalezy ile jezdzisz - jak malo, to jednak bralbym benzyne. diesel jest drozszy przy kupnie i pozniejszym serwisie, wiec dla mnie musi miec uzasadnienie iż "się zwróci"
less_pl

Pokaż profil

Postprzez resident » 24 lis 2010, o 08:09

Kilometrów robię sporo rocznie ok. 25 tys. Więc zdecydowanie wolę dieselka. Tym bardziej że teraz mam benzynę na gaz i gaz mi nie leży, a czysta benzynka jest bardzo kosztowna. O samochody zawsze dbam i nie żałuje na przeglądy więc z tym problemu nie będzie. Tankuje na markowych ruchliwych stacjach, więc z tym myślę że nie powinno być problemu. Aczkolwiek z paliwem to różnie bywa ale nie tankuje na małym stacjach no-name. Chodzi mi właśnie czy dbając o takie auto nie robi numerów że siadają wtryski za 4 tysiące. Nie chcę też się wkopać w skarbonkę. Czyli ogólnie warto się zainteresować ? Ogólnie robię trasy 60% miasto 40%trasa więc chyba lepiej 86 km aczkolwiek 106 km na pewno fajniej się zbiera chociaż podobno ma turbo dziurę, a wersja 86 km zbiera się od samego dołu. ;)

Do less_pl - co masz na myśli "stare wtryski" ? Bo ja chce kupić 3-4 letnie auto więc chyba takie stare nie będą czy nie to miałeś na myśli :roll:
resident

Pokaż profil

Postprzez Liquid_Soul » 24 lis 2010, o 08:30

jak będziesz dbał to pojeździ, tylko nie wiadomo co trafisz, jak ktoś przed Tobą dbał, może okazać się, że pół roku po kupnie zaczną wychodzić efekty "dbania" poprzedniego właściciela, więc mówienie, że dbam o auta, więc będzie ok, sprawdza się tylko przy kupnie nowego auta.
Liquid_Soul

Pokaż profil

Postprzez resident » 24 lis 2010, o 08:43

Heh, masz zdecydowanie rację. Dużo też zależy na co się trafi. Najwyżej wymienię wtryski i będę dbał po swojemu jeżeli poprzednik nie potrafił :roll:. Nie no żartuje. Nie spieszy mi się więc pomału może znajdę coś wartego uwagi. ;) A co myślicie o pomyśle sprowadzenia takiego clio z Francji ? Myślicie że tam bardziej dbają o auta niż my ?
resident

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 24 lis 2010, o 08:47

resident, we francji będzie drożej, i może być poobijane.
ja bym szukał raczej TCE. Przy przelotach 25k rocznie kwestia opłacalności diesla jest wg mnie graniczna.
ja mam w mieście 7 litrów, w trasie 5,5-6 przy spokojnej jeździe. Jak się śpieszę to miasto wychodzi 8,5 litra, trasa 7,5.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez resident » 24 lis 2010, o 09:18

Mam już uraz do benzyniaków mój 1.2 8v nie dość że słaby to wcale nie ekonomiczny. Większa benzyna będzie dużo palić, a 1.2 TCE też nie sądze że tak oszczędnie mi wyjdzie. Poza tym trzeba takie autko wysoko kręcić, a taki diesel ciągnie od spodu i można delikatnie jeździć dynamicznie przyśpieszając. I chyba przy przebiegu 25 tys rocznie wolę diesla mimo wszystko ;) .
resident

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 24 lis 2010, o 09:20

resident, TCE jedzie od 1,5k rpm :P
jeżdżąc spokojnie po mieście korzystam z zakresu 1,5 - 2,5 k rpm, a na światłach jestem pierwszy.
M.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez kubal » 24 lis 2010, o 09:25

Przypominam że temat dotyczy silnika dCi i opinii o nim. Zostańmy w tym klimacie - nie namawiajcie resident'a na siłę na inne rozwiązania.

Bardzo Zaawansowany
Zasłużony
Zlotowicz
Lider Regionalny
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez resident » 24 lis 2010, o 09:44

Wracając: Ogólnie robię trasy 60% miasto 40% trasa więc chyba lepiej 86 km aczkolwiek 106 km na pewno fajniej się zbiera chociaż podobno ma turbo dziurę, a wersja 86 km zbiera się od samego dołu. Mam rację czy przy takiej jeżdzie warto szukać 106 km ? Wie ktoś może gdzie znajdę dane techniczne tych silników? (z wersją 86 km nie miałem problemu znaleźć, ale 106 km nie mogę).
resident

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 24 lis 2010, o 10:00

w folderach renault najlepiej.
tu: http://www.renault.pl/media/pobierz-kat ... /Clio3.pdf
masz folder C3PH1, tylko stary. Nie ma motoru 1.5 106 KM, ale jest 85 KM.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez robson88 » 24 lis 2010, o 12:34

resident napisał(a):A co myślicie o pomyśle sprowadzenia takiego clio z Francji ?

Lepiej wybrać sie do Niemiec
robson88

Pokaż profil

Postprzez resident » 24 lis 2010, o 14:12

A może ktoś podsumować zalety i wady wersji 86 i 106 konnej ? ;) .
Ostatnio edytowano 26 lis 2010, o 09:07 przez resident, łącznie edytowano 1 raz
resident

Pokaż profil

Postprzez Grippen » 26 lis 2010, o 08:40

Grippen napisał(a):temat się wyczerpał, dyskusje o sprowadzaniu aut załóżcie sobie w odpowiednim wątku. Zamykam

Na prośbę otwieram temat - jednak jakikolwiek spam będzie karany ostrzeżeniem
Podbeskidzie to nie Śląsk

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez resident » 26 lis 2010, o 22:00

Tak czytam różne artykuły i niestety wnioskuję że jakby nie dbał o 1.5 dci 86 km to i tak około 100 tys i wtryski do wymiany ? Ale czy kosztuje to od razu 4 tys czy np można regenerować i wydać 2 tys ? :think:
resident

Pokaż profil

Postprzez kubal » 26 lis 2010, o 22:20

resident, za duzo czytasz ;)

Moje byłe Clio miało na liczniku 140kkm (a licznik raczej był kręcony) - zero problemów. Francuz ma najechane już 200kkm i też nie słyszałem aby marudził. Wszystko zależy na co trafisz. Z drugiej strony większość aut ma już instalacje CR (wyjątkiem jest grupa VW) i problem wtrysków występuje wszędzie.

Bardzo Zaawansowany
Zasłużony
Zlotowicz
Lider Regionalny
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Szybki » 26 lis 2010, o 22:50

ja mam 1.5dci z 2005 z tym ze 65km, 130kkm przebiegu i zero problemów
czerwone wino pije się dla zdrowia a wódkę będąc zdrowym
Bob Budowniczy

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez resident » 27 lis 2010, o 07:08

A powiedzcie jak Wam się jeździło 1.5 dci ? Dobra dynamika, można sprawnie wyprzedzać ? Czy np. jak wsiądą 4 osoby to już nie ma siły jechać ? Mam tak teraz w moim, a 86 km to też nie wielka różnica, aczkolwiek niutonometr zupełnie inny. Nie potrzebuję auta które wystrzeli z miejsca, ale takie w które wsiadają 4 osoby i normalnie ruszam i włączam się w ruch. ;)
resident

Pokaż profil

Postprzez konto usunięte » 27 lis 2010, o 07:33

Spokojnie wystarczy
konto usunięte

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne