Który silnik jest lepszym wyborem?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Który silnik jest lepszym wyborem?

Postprzez madryt » 9 gru 2012, o 10:48

Witam wszystkich. Postanowiłem kupić Renault Clio 2 z silnikiem benzynowym. Zastanawiam się nad dwoma silnikami 1.2 16V i 1.4 16V. Auto będzie używane głównie na krótkich trasach w mieście. Bardzo bym prosił o podpowiedz jak sprawują się wyżej wymienione silniki, jaka jest ich awaryjność, i czy rzeczywiście mocniejszy zawsze spala więcej? Który silnik lepiej wybrać? Głównie chciałbym kierować się niezawodnością i spalaniem, a mniej zależy mi na osiągach. Który silnik polecacie? Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi. POZDRAWIAM :D JACEK.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 9 gru 2012, o 11:05

Te silniki wywodzą się mniej więcej z tej samej rodziny więc awaryjność jest na tym samym poziomie. Ja zawsze jestem zwolennikiem nadmiaru mocy niż niedomiaru, bo nigdy nie wiesz w jakim momencie będziesz potrzebował dodatkowych paru KM. A spalanie z tego co się orientuję rożni się między tymi silnikami na poziomie 1l.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 9 gru 2012, o 11:17

Z tym że 1.4 16V miał wadliwe cewki Sagema, po wymianie na np. Beru problem znika. Wiele zależy również jak silnik był eksploatowany przez poprzedniego właściciela.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 9 gru 2012, o 11:19

1.4 będzie żwawszy i da więcej radości z jazdy
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez madryt » 9 gru 2012, o 11:52

Dzięki wszystkim za pomoc. Czyli oba silniki są godne polecenia. Wybór będzie zależał więc od stanu konkretnego egzemplarza jaki się trafi. Dzięki :D A czy jest jeszcze coś czym powinienem się kierować przy zakupie takiego autka?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 9 gru 2012, o 13:42

Było dużo takich tematów, ZAMYKAM.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne