Renault Clio Electrique

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Renault Clio Electrique

Postprzez Lechu » 12 sty 2013, o 02:28

http://otomoto.pl/renault-clio-electriq ... 69572.html

widzieliscie kiedys taki wynalazek?

Obrazek

ps. wrzucam screena bo link predzej czy pozniej wygasnie
Obrazek
Redaktor KRC

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 12 sty 2013, o 14:09

no ciekawa opcja do miasta , ciekawe jak tym sie jeździ . Aha i widze problem w razie stłuczki :lol: " kupię przedni prawy błotnik do clio elektrycznego z miejscem na wtyczke" fajny ale troche drogi

'
kim do ch.. jest królik ?

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Lechu » 12 sty 2013, o 14:15

wrzucilem bardziej jako ciekawostke ;) nikt przy zdrowych zmysłach tego nie kupi do codziennej jazdy ;)
Obrazek
Redaktor KRC

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 12 sty 2013, o 15:34

Dziwne, na przed ostatnim zdjęciu ma pod maską akumulator taki normalny jak do zwykłego samochodu. Po co mu to?

To jakaś ściema, ma normalny wlew paliwa, chłodnicę i w ogóle...

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Mexx » 12 sty 2013, o 17:13

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Mexx » 12 sty 2013, o 17:27

jeszcze film w obcym języku http://www.youtube.com/watch?v=oGtbmNNbALw

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 12 sty 2013, o 17:44

To wygląda naprawdę ciekawie :) A aku i chłodnica jest od webasto zapewne :) nie głupi taki samochodzik :)

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 12 sty 2013, o 17:44

maciek30_pl napisał(a):Dziwne, na przed ostatnim zdjęciu ma pod maską akumulator taki normalny jak do zwykłego samochodu. Po co mu to?

Do tego jeszcze zbiorniczek wyrównawczy... po co? Może to hybryda a nie elektryczny.
Termi

Pokaż profil

Postprzez Mexx » 12 sty 2013, o 18:00

Termi napisał(a):
maciek30_pl napisał(a):Dziwne, na przed ostatnim zdjęciu ma pod maską akumulator taki normalny jak do zwykłego samochodu. Po co mu to?

Do tego jeszcze zbiorniczek wyrównawczy... po co? Może to hybryda a nie elektryczny.

Nie wiem czy na pewno w tym celu, bo może do webasto, ale przecież silniki elektryczne też się grzeją, u mnie w pracy jest układ chłodzący silniki elektryczne, a i tak jak dotkniesz ręką to parzą.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez p@wel » 12 sty 2013, o 18:02

i po co mu skrzynia biegów... :think: czyżby w tamtych latach montowali w elektrycznym silniku skrzynie biegów...? :think: nie spotkałem sie jeszcze z takim rozwiązaniem....

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Termi » 12 sty 2013, o 18:20

Fajny patent na miasto dla oszczędnych, ale poza miasto już się nie nadaje - jak gość na tamtym forum opisywał, że po 50 km prędkość maksymalna auta spadła do 50 km/h
Termi

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 12 sty 2013, o 18:24

p@wel, a do tyłu to jak chcesz jechać? :lol:
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez 8-VOP » 12 sty 2013, o 18:29

p@wel napisał(a):i po co mu skrzynia biegów...

Uniwersalna dźwignia, taniej niż robić jakieś guziczki czy coś. :)
Lubię głupie samochody.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Mexx » 12 sty 2013, o 18:32

Do tyłu to nie problem :lol: gdzieś czytałem, że skrzynia w elektrycznym też się sprawdza, bo powoduje obniżenie poboru energii.
Całkiem ciekawe rozwiązania od Renault jak na pełnoletnie auto. Fakt taki, że prawy błotnik raczej nie do kupienia :D

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez organic » 12 sty 2013, o 20:48

Hehe, właśnie wczoraj też na to ogłoszenie przypadkiem trafiłem. Wygląda całkiem ciekawie :thumbup:

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez biały » 12 sty 2013, o 21:26

Nie podoba mi się ten lakier, za jasny i nie w moim stylu :mrgreen:

Pomijając już to, że za kilka(naście) lat takie auta zapewne będą normalnością, to świetnie prezentuje się pod maską muszę przyznać. Podoba mi się. Zastanawia mnie tylko fakt co to jest za komputer pokładowy? Ktoś spotkał się wcześniej z takim czymś w Clio?

Ps. Lewe drzwi nie weszły w kolor :(
Moja Śnieżka
"How hard can it be?"
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Mexx » 12 sty 2013, o 21:54

biały napisał(a):... Zastanawia mnie tylko fakt co to jest za komputer pokładowy? Ktoś spotkał się wcześniej z takim czymś w Clio?...

Wychodzi na to, że tylko w Clio Electrique i wyświetla info związane z tym napędem.
Funkcje można zobaczyć w 12 minucie filmu, link dałem wyżej.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez biały » 13 sty 2013, o 01:18

Mexx napisał(a):
biały napisał(a):... Zastanawia mnie tylko fakt co to jest za komputer pokładowy? Ktoś spotkał się wcześniej z takim czymś w Clio?...

Wychodzi na to, że tylko w Clio Electrique i wyświetla info związane z tym napędem.
Funkcje można zobaczyć w 12 minucie filmu, link dałem wyżej.

Ja nie pytałem o funkcje. Film widziałem, ale żadnej specyfikacji (np.: jaka firma go wyprodukowała) moje uszy nie złapały. Podejrzewam tylko, że faktycznie cokolwiek się dowiedzieć więcej na ten temat będzie bardzo ciężko, a jedyną skarbnicą wiedzy jest samo Renault.

Więcej zdjęć i w lepszej jakości, a przede wszystkim rozdzielczości u braci z Francji:
http://www.forum-clio.com/index.php?topic=14686.0

Film poza konkursem:
Moja Śnieżka
"How hard can it be?"
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Cassis » 13 sty 2013, o 08:06

Ja jestem ciekaw tylko czy faktycznie te akumulatory nie tracą nic na pojemności.
Wysoki poziom konwersacji zapewnia - Cassis
Obrazek
Grillman

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Termi » 13 sty 2013, o 08:50

Tracą, nie ma opcji. Pracuję na codzień z wózkami elektrycznymi, 3 letnie wózki mają wydajność baterii ok 70%.
Termi

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne