Jaki silnik do miasta?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Jaki silnik do miasta?

Postprzez gitmar » 10 lut 2013, o 00:51

Moje obecne 1.4 16V służy jako taki właśnie miastowóz ;) Nie dawno przeprowadziłem się z Wawy do Mińska Maz. więc odcinki raczej krótkie. Średnia z 3500km to 7.4 l/100km ale to nie tylko miasto. Po samym mieście spala bez problemu 9-10/100km. Przy czym są to odcinki 1.5-2km często na niedogrzanym silniku. Jak żona jeździła w ostatnie mrozy po 2 x 1.5km dziennie na zimnym silniku to spalił ok.12/100 :D (sprawdzone przy tankowaniu do pełna - nie z komputera). W trasie pali mało - od ok.5.5l (emerycka jazda ok.80km/h) do ok.6.5 (normalna jazda, często powyżej 100-120 km/h)

Wcześniejszy 1.2 16V spalał ok. litr mniej, ale po samej Wawie 10l/100km w korkach to też nie był problem :D
Clio 1.5 dCi 2003 Expression - było
Clio 1.4 16V 2003 Privilege - było
Clio 1.5 dCi 2008 - było
Clio 1.6 16V 2008 - było
Clio 2ph2 1.4 16V automat - jest
Audi S6 Plus 4.2 V8 AHK 326KM Avant quattro - od święta ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sznajdi » 10 lut 2013, o 01:26

Ja przesiadlem sie na 1,2 16V z Corsy 1,0... Wiec dla mnie to potwor hehe ...obecnie testuje spalanie ...chce dopelnic bak po ok 500 km zeby test wyszedl bardziej wiarygodnie...test na dojazdach do roboty ok 5 km x2 dziennie + jakies zakupy itp. itd. Dziadkowa jazda :-) Generalnie tylko miasto.....jak skoncze test dam info...

.....POZDRO.....

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 10 lut 2013, o 12:43

piotr1234543 napisał(a):Jaki silnik do miasta?

Benzynowy o jak najmniejszej pojemności i tak nie będziesz jeździł szybciej niż 50km/h (a w korkach jeszcze wolniej).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 11 lut 2013, o 16:01

Do miasta i na w miarę krótkie dystanse najlepszym wyborem będzie 1.2 16v ewentualnie mocniejszy motor 1.4, który troszkę więcej spali.
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Jacek318 » 11 lut 2013, o 20:18

T.Raven napisał(a):Nigdy nie kupuje się auta z najmniejszą oferowaną pojemnością

bzdura...

Znam osobiście parę osób dla których moc silnika jest bez znaczenia, każdy człowiek ma inne potrzeby. Dla jednego motor w clio o pojemności 1.6 będzie słaby a dla drugiej osoby to będzie rakieta.
Jacek318

Pokaż profil

Postprzez Misiek1983 » 11 lut 2013, o 23:06

Nie bzdura bo słaby motor ma strasznie ciężko bujać ciężką budę :D Mały moment mało kucy kontra 1000kg 8-) Może to nie mieć dla Ciebie znaczenia, ale ma dla silnika, spalania i Twojego komfortu. Każde auto kiedyś wyjeżdża poza miasto ;)
KRC #244
Bruce Lee - “Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię”.
"Nothing is true, everything is permitted "
Poradnia Dietetyczna Imbir

Zaawansowany
Lider Regionalny
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez brejq » 12 lut 2013, o 12:06

Jacek318 napisał(a):
T.Raven napisał(a):Nigdy nie kupuje się auta z najmniejszą oferowaną pojemnością

bzdura...

Znam osobiście parę osób dla których moc silnika jest bez znaczenia, każdy człowiek ma inne potrzeby.
To przeczytaj to co cytujesz jeszcze raz, ze zrozumieniem ;)

Pewnie, że nie każdy musi zapierdzielać, ale kupowanie najmniejszych pojemności do ciężkich aut często wychodzi bokiem. Ani nie przyspiesza auto ani nie jest ekonomiczne, bo silnik słaby i sobie z masą auta nie radzi.
Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Flak » 17 lut 2013, o 18:31

Clio II ph1 1.9D zjadło mi ostatnio dokładnie 6,02 l/100km. Jakie miasto? Zamość, więc srogich korków to tutaj nie ma. Zwykle staram się jeździć "emeryt style" co by było ekonomicznie, ale zdarza mi się trochę go przeciągnąć. Ale to typowe miejskie auto. Ekonomiczne do 90 - 100km/h, potem to już jest wycie i męczenie auta... Nie mogę narzekać, ale szczerze to tęsknię za benzyną jakiej pojemności by ona nie była...
EGR to zło wcielone, jak wszystko co do samochodów włożyli ekolodzy...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Jacek318 » 17 lut 2013, o 21:13

brejq napisał(a):
Jacek318 napisał(a):

bzdura...

Znam osobiście parę osób dla których moc silnika jest bez znaczenia, każdy człowiek ma inne potrzeby.
To przeczytaj to co cytujesz jeszcze raz, ze zrozumieniem ;)

Pewnie, że nie każdy musi zapierdzielać, ale kupowanie najmniejszych pojemności do ciężkich aut często wychodzi bokiem. Ani nie przyspiesza auto ani nie jest ekonomiczne, bo silnik słaby i sobie z masą auta nie radzi.

Jak to nie jest ekonomiczne? jak się jeździ spokojnie to jest oszczędne. Są samochody o mniejszym stosunku wagi do km w porównaniu do clio które do wagi ciężkiej nie należy. Wiem że na wzniesieniach trzeba utrzymać trochę wyższe obroty kosztemm spalania lub silnik będzie się określe nieprecyzyjnie męczył...

Clio robię co dwa tygodnie trasę 400km i muszę przyznać że dla mnie dobrze się jeździ tym samochodem, ponadto w gąszczu fotoradarów które mijam po drodze nie da się zbyt szybko jechać. Jeżeli bym miał wybór to być może zabrał bym clio z mocniejszym silnikiem, ale jeżeli komuś nie przeszkadza słabe przyśpieszenie to dlaczego nie. Ale to jest tylko moje skromne zdanie...
Jacek318

Pokaż profil

Postprzez ralphgot32 » 18 lut 2013, o 00:38

ale mi humor poprawiacie jak piszecie spalanie po miescie 6-7.5 a ja tam nie moge spalic wiecej niz 4.5 moja ost srednia z 2.500km to 4.4 srednia po miescie... moje kawalki na codzien to 13 km do pracy wiec polecam diesla zwlaszcza dci ale macie racje...pewnego! przy okazji średnia z wycieczki pabianice rzeszów...4.05 pozdrawiam

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez gitmar » 18 lut 2013, o 12:01

Pojeździj dCi po 1.5-2 km na zimnym niedogrzanym silniku i zobaczysz ile spali. Czyli :arrow: uruchamiasz :arrow: od razu ruszasz i jedziesz :arrow: po 1.5km (gdy wskazówka temperatury leży jakby nic na niej nie robiło wrażenia ) zatrzymujesz się i gasisz silnik. I tak kilka razy w ciągu dnia (zwłaszcza zimą).... 13km to już jest jakiś dystans - jedziesz na ciepłym silniku (w Rzeszowie pewnie w dużych korkach też nie stoisz)... Nie wspominam już o silniku i jego osprzęcie który przy krótkich odcinkach nieźle dostaje w .....

Piszę = wiem, bo mam (mam w domu zarówno Clio 1.5 dCi, Clio 1.4 16V jak i to bydlę z podpisu na samym dole :) jakieś porównanie jest
Clio 1.5 dCi 2003 Expression - było
Clio 1.4 16V 2003 Privilege - było
Clio 1.5 dCi 2008 - było
Clio 1.6 16V 2008 - było
Clio 2ph2 1.4 16V automat - jest
Audi S6 Plus 4.2 V8 AHK 326KM Avant quattro - od święta ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez ralphgot32 » 18 lut 2013, o 12:51

ale kolega nie określił że będzie jeździł po 2km... jeśli w większym mieście będzie jazda to moze być to i ponad 10km. oczywiście że na 2km diesel odpada... 1.2 wystarczy.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bandżi » 18 lut 2013, o 20:20

ok ok, wszyscy tutaj mówią o silniku, gdzie oczywiście pojemność ma ogromne i największe znaczenie ale nie bez znaczenia są też umiejętności kierowcy... osobiście znam kilka osób, które ze swoim silnikiem mogliby zostawić mnie w tyle ale są tak słabo ogarnięci, że szkoda gadać. auto samo się nie pokieruje ;)
A może importer odzieży używanej Cię zainteresuje? Kto wie ;)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 18 lut 2013, o 21:21

Bandżi napisał(a):auto samo się nie pokieruje

ale kierowca musi mieć czym kierować
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Erni1980 » 19 lut 2013, o 13:49

Pierwsze auto jakie miałem było to clio II 98 1.2 8v.Super się jeździło mi jako kierowcy oraz żonie jako pasażerce+pies.Potem przyszły dzieci i kupiliśmy xsarę picasso 1.8 benzyna 116km.Samochód - autobus dla nas.Spalanie też jak autobus :-(W mieście czy zima czy lato wolno czy szybko to i tak nie było mniej niż 11 a max.13.5.Teraz znów wróciłem ( sytuacja finansowa ,ciężkie czasy ) do poczciwego clio z 99 roku z tym samym silnikiem +gaz co miałem kiedyś(1.2).I powiem ,że picasso wyprzedzanie było super i w ogóle ale teraz wydaje na paliwo miesięcznie 200 zł a nie 600zł.I dla mnie to było najważniejsze - ekonomiczność.Wiadomo kto ma pieniądze może mieć silnik powyżej 2.0 l a ten który nie będzie miał to będzie cieszył się z silnika 1.0.Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.Pozdrawiam.
Erni1980

Pokaż profil

Postprzez marek1-1959 » 19 lut 2013, o 14:05

Zgadzam się z Francuzem-"kierowca musi mieć czym pokierować"-ale dodam od siebie,że od kierowania jest kierownica,od hamowania hamulec,a od przyspieszania gaz(no- pedał gazu,silnik,paliwo i takie tam..)Natomiast całością kieruje głowa w zależności od rozsądku,umiejętności,zdolności przewidywania,zasobności portfela,aha byłbym zapomniał i od mocy silnika.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Erni1980 » 19 lut 2013, o 18:57

Potem zalowalem ze nie kupilem HDI,ale jak szukalem to nic akurat w tej cenie i tym modelu i w dieslu w mojej okolicy (do 150km)nie bylo.
Erni1980

Pokaż profil

Postprzez doktorkidler » 13 mar 2013, o 21:11

Moje 1.2 16v z LPG pali mi 7.5-8l gazu przy jeździe w zdecydowanej większości po mieście. Ale niesamowitym plusem tego autka jeżeli chodzi o jazdę po mieście jest skrzynia biegów która pozwala bez problemu na jazdę 50km/h na piąteczce pod górkę i się nie męczy. Niestety na autostradzie przydała by się szóstka i byłoby ciszej i oszczędniej :D
doktorkidler

Pokaż profil

Postprzez pysiak » 15 mar 2013, o 19:19

moje dti 4.1l trasa 5.5l miasto
pysiak

Pokaż profil

Postprzez Jacek318 » 15 mar 2013, o 22:12

w ubiegłym tygodniu z dwoma pasażerami zrobiłem trasę, w ciągu jednego dnia 800km. Zatankowałem za 230zł i po przyjeździe do domu miałem troszkę więcej paliwa niż przed tankowaniem. Prędkość średnia 95 km/h, spalanie wychodzi 5,1...

doktorkidler, piątka przy 50 :crazy:
Jacek318

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne