Jaki silnik do miasta?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Jaki silnik do miasta?

Postprzez brejq » 16 mar 2013, o 16:35

doktorkidler napisał(a): pozwala bez problemu na jazdę 50km/h na piąteczce pod górkę i się nie męczy
normalnie tekst miesiąca :mrgreen: :mrgreen:
Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sznajdi » 17 mar 2013, o 17:13

Test zakonczony wyszlo 6,6 l przy dziadkowej jezdzie po miescie...jak na zime to chyba norma......teraz testuje na przebiegu 2x30 km dziennie praktycznie po autostradzie caly czas przy 80km/h

.....POZDRO.....

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtas40 » 17 mar 2013, o 18:39

Stoję przed dylematem wyboru silnika do Clio 2 które mam zamiar kupić. W roku akademickim pokonuję dziennie 70km(10-15km w mieście). Dodatkowo po powrocie do domu to jakieś zakupy, spotkanie itp. Zastanawiam się na wyborem benzyny 1.4/1.6 a 1.5 dci. Diesla nigdy nie miałem, jak wam wiadomo społeczeństwo jest podzielone. Jedni chwalą, jedni gardzą dieslem za awaryjność. Jak wam się sprawuję ten silnik, co raz bardziej się zwracam ku 1.5 ze względu na ten dystans i spalanie, ale boje się też jego awaryjności. Dodam, że lubię poruszać się dość dynamicznie :twisted:

Pozdrawiam
wojtas40

Pokaż profil

Postprzez cmLL » 17 mar 2013, o 18:48

Jak masz "pewne" źródło nabycia 1.5 dCi to osobiście polecam. Ekonomiczny, dość zrywny, po trasie nie jest ślimakiem.
wojtas40 napisał(a):Dodam, że lubię poruszać się dość dynamicznie :twisted:

Benzyna... Szkoda diesel_a katować.
cmLL

Pokaż profil

Postprzez wojtas40 » 17 mar 2013, o 19:35

cmLL napisał(a):Jak masz "pewne" źródło nabycia 1.5 dCi to osobiście polecam. Ekonomiczny, dość zrywny, po trasie nie jest ślimakiem.
wojtas40 napisał(a):Dodam, że lubię poruszać się dość dynamicznie :twisted:

Benzyna... Szkoda diesel_a katować.

Tak myślałem. Choć przyznam, że spalanie do 1.5 dCi mnie przyciąga. W trasie z prędkością 90-120km/h pewnie dużo by nie brał. Kiedyś jechałem Megane z tym motorem, była całkiem zrywna.
Z tym pewnym źródłem to też rożnie bywa.
wojtas40

Pokaż profil

Postprzez brejq » 17 mar 2013, o 19:47

ee nie kumam, chłopak robi codziennie około 50 km trasy + 15 km miasta + coś tam jeszcze i mu pb polecasz? :crazy:
Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez cmLL » 18 mar 2013, o 07:07

brejq napisał(a):ee nie kumam, chłopak robi codziennie około 50 km trasy + 15 km miasta + coś tam jeszcze i mu pb polecasz? :crazy:

Faktycznie. Zasugerowałem się dolną częścią jego postu. Jeśli dziennie nabija te km to lepszy diesel. Lecz ciężko znaleźć dobre 1.5 z racji jego ekonomi. Rzadko kto chce sprzedać samochód który mało pali w dzisiejszych czasach i niema z nim większych problemów.
cmLL

Pokaż profil

Postprzez bor » 18 mar 2013, o 11:22

wojtas40, 1.6 16v i junkersa mu :mrgreen:

a na poważnie - dCi z pewnego źródła, i podobno najlepiej po 2005 roku.
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez cmLL » 18 mar 2013, o 14:02

bor napisał(a):podobno najlepiej po 2005 roku.

Możes to uzasadnić ? Po 2005r wydawane były lepsze jednostki ? Pytam z ciekawości...
cmLL

Pokaż profil

Postprzez kratylos » 18 mar 2013, o 21:42

cmLL napisał(a):
bor napisał(a):podobno najlepiej po 2005 roku.

Możes to uzasadnić ? Po 2005r wydawane były lepsze jednostki ? Pytam z ciekawości...

reno wdrożyło nowa strategie kontroli i poprawy jakosci wlasnie od 2004-05
pozdr
Kratylos

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez bor » 19 mar 2013, o 19:32

cmLL napisał(a):Możes to uzasadnić ?

Jak dobrze poszukasz na forum, to znajdziesz - był temat w którym opisano, że problemy były z wtryskami piezoelektrycznymi delphi, zaś po 2005 roku montowano już boschowskie, z innym patentem na wielokrotne on/off, z którym delphi sobie poradziło tak sobie :wink:
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez look » 20 mar 2013, o 11:45

wtryski delphi są otwierane piezoelektrycznie, ale domykane mechanicznie. Problem z układem delphi polegał (pomijając wadliwe pompy i odnosząc się tylko do wtryskiwaczy) na tym, że dobrano niewłaściwy stop z którego były wykonane sprężyny domykające wtryskiwacze, sprężyny pracując się skracały, a za tym szło niedomykanie wtrysków, a co za tym idzie problemy z ciśnieniem i przelewaniem. Problem ten dotyczył wszystkich aut, w których stosowany był układ delphi (czyli również i fordów).
Posiadając samochód z CR'em trzeba pamiętać również o drugiej sprawie. Od 2006 roku zmieniły się normy dotyczące paliw, a dokładniej jeśli chodzi o ON normy dotyczące zawartości siarki. Paliwa z obniżoną zawartością siarki mają gorsze właściwości smarne, a co za tym idzie zapewne w pompach wysokiego ciśnienia delphi m. in. z tego powodu złuszczają się elementy wewnętrzne powodując uszkodzenie końcówek wtryskiwaczy. Ludziska różnie podchodzą do tego tematu, ja dla świętego spokoju leję do każdego baku 200 ml oleju do dwusuwów, pomimo że teoretycznie problem mnie nie dotyczy, bo mam układ wtryskowy siemensa/vdo
look

Pokaż profil

Postprzez ralphgot32 » 21 mar 2013, o 19:38

bor napisał(a):
cmLL napisał(a):Możes to uzasadnić ?

Jak dobrze poszukasz na forum, to znajdziesz - był temat w którym opisano, że problemy były z wtryskami piezoelektrycznymi delphi, zaś po 2005 roku montowano już boschowskie, z innym patentem na wielokrotne on/off, z którym delphi sobie poradziło tak sobie :wink:

no nie do końca tak było jest... dużo delphi jest też po 2005 roku.
u mnie wszystko bezawaryjne poki co i macie racje nie sprzedam z powodu eco - mimo ze teraz nie obie nawet 10tys km

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez look » 22 mar 2013, o 09:11

układy delphi są montowane do tej pory, z tym że zarówno wtryskiwacze jak i pompy są już z innych materiałów. Aczkolwiek jak widać po forum są tu całkiem młode (5-6 letnie) auta, w których pojawiają się identyczne problemy jak w tych dużo starszych, więc ja podejrzewam, że problem leży w paliwie. Zresztą zerknijcie sobie na jakiekolwiek fora, nawet Niemcy do mercedesów z CR'em leją olej do dwusuwów...
look

Pokaż profil

Postprzez 8v » 27 kwi 2013, o 11:50

doktorkidler napisał(a): Ale niesamowitym plusem tego autka jeżeli chodzi o jazdę po mieście jest skrzynia biegów
Większość użytkowników Clio przekona się o tym dopiero jak takim modelem pojezdzi.
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Sprinter1994 » 29 kwi 2013, o 00:57

powiem wam tak . jezdze renault clio z 2011r. 1.5dci 85km . jesli chodzi o spalanie to rewelacja , w miescie przy wlaczonej klimie spalam max 4.8/100 a jesli chodzi o trase to max 4.5/100 z wlaczona klima , oszczedniejszego silnika jak dci to juz chyba nie ma :)
Sprinter1994

Pokaż profil

Postprzez sznajdi » 29 kwi 2013, o 08:27

Sprinter1994 napisał(a):powiem wam tak . jezdze renault clio z 2011r. 1.5dci 85km . jesli chodzi o spalanie to rewelacja , w miescie przy wlaczonej klimie spalam max 4.8/100 a jesli chodzi o trase to max 4.5/100 z wlaczona klima , oszczedniejszego silnika jak dci to juz chyba nie ma :)

...Jest...1,2 16V + Junkers ;-)

.....POZDRO.....

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez ralphgot32 » 29 kwi 2013, o 21:43

+ Junkers ;-)

a co to takiego jest ten junkers??

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez gitmar » 2 maja 2013, o 09:01

Zapewne podtlenek eLPiGi :lol:
Clio 1.5 dCi 2003 Expression - było
Clio 1.4 16V 2003 Privilege - było
Clio 1.5 dCi 2008 - było
Clio 1.6 16V 2008 - było
Clio 2ph2 1.4 16V automat - jest
Audi S6 Plus 4.2 V8 AHK 326KM Avant quattro - od święta ;)

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne