Zakup Clio 1.6 16V

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Zakup Clio 1.6 16V

Postprzez mamto » 21 sty 2013, o 11:23

Witam wszystkich klubowiczów.
Prosiłbym o pomoc.
Mam zamiar kupić Clio II 16V o mocy 107km, rocznik: 1999. I tu moje pytanie. Czy jest to drogie w utrzymaniu auto ? nie chciałbym się oszukać na jego kupnie a mechanikiem nie jestem. Blacharka zdrowa, moje pytanie dotyczy tylko awaryjności tych silników i cen napraw. Sprzedający wydaje się być uczciwy, no ale jesteśmy tylko ludźmi.
Ew. na co zwrócić uwagę podczas jazdy próbnej. ;)
Pozdrawiam i BARDZO proszę o pomoc.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez marcu » 21 sty 2013, o 14:12

mamto napisał(a):I tu moje pytanie. Czy jest to drogie w utrzymaniu auto ?

sądzę iż wszystko zależy na jaki egzemplarz się trafi, mam od 4 lat nie narzekam na zbyt drogie utrzymanie, ceny części nie załamują, poza tym wiele pierdólek można kupić na szrotach, jak i na naszym forum :), koszty rozrządu ogarnie się w 500zł z wymianą. Co do samego silnika nie wypowiem się, nic w nim nie naprawiałem od kupna, a część jak (wymiana uszczelek przepustnicy,silniczek krokowy,cewki świece,itp) śmiało ogarniesz sam. Także silnik fajny, nie jest łakomy na Pb. Ceny rozrządu i pompy zamkną się pewnie w granicach 400zł + wymiana. Oleje wiadomo zależy na czym się jeździ 4L wchodzi+ filtr. O silnik należy dbać ale to jak i wszystkie, moje ma 175 tyś śmiga na pełnym syntetyku brak wycieków itp. Moim zdaniem nie należą te silniki do bardziej awaryjnych. Może jeszcze się któryś z kolegów wypowie.Pozdrawiam
Obrazek

# 91

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Sside » 21 sty 2013, o 21:19

Silnik 1.6 16v jest bardzo dobrą alternatywą w Cliówce. Ma na tyle dobre parametry żeby bez strachu nim wyprzedać i się pościgać, a na dodatek tak jak pisze mój przedmówca jest niezbyt łakomy na paliwo. Jak narazie jedyną awaryjną częścią (u mnie) w tym silniku są cewki, ale plusem jest to, że bez problemu można je samemu wymienić. Jeśli chodzi o pozostałe części eksploatacyjne to uważam, że ich ceny nie są zbyt wygórowane. Jednym z droższych elementów są tarcze hamulcowe z tyłu. Jak już wymieniasz to przydałoby się je wymienić z łożyskami. Możesz taki zestaw kupic osobno (tarcze i osobno łożyska) lub jeśli masz więcej kasy i chcesz mechanikowi oszczędzić zabawy przy dłubaniu to kupujesz już tarcze razem z łożyskami (są już znacznie droższe- lepszej firmy). Ja sam od siebie polecam Clio z tym silnikiem.
Sprzedaż części i akcesoriów do motorsportu oraz tuningu, takich firm jak Ferodo, EBC, Bilstein, Koni, KW, Sparco, OMP, Momo, OZ, EVOCorse, TAROX, HEL, Ohlins, Japan Racing itd.
http://www.car-project.pl/

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez marcu » 21 sty 2013, o 23:48

Sside, w tym roczniku są bębny a szkoda. fakt łożyska jeśli wymieniać to na dobre SKF np.
Obrazek

# 91

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez brejq » 22 sty 2013, o 08:59

Sside napisał(a): masz więcej kasy i chcesz mechanikowi oszczędzić zabawy przy dłubaniu to kupujesz już tarcze razem z łożyskami
taki komplet to samemu się wymienia łatwo ;)
Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 22 sty 2013, o 09:56

Sside napisał(a):Silnik 1.6 16v jest bardzo dobrą alternatywą w Cliówce

Miałem i polecam
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Sside » 22 sty 2013, o 16:17

Fakt zapomniałem, że w fazie pierwszej nie występowały z tyłu tarcze.
Sprzedaż części i akcesoriów do motorsportu oraz tuningu, takich firm jak Ferodo, EBC, Bilstein, Koni, KW, Sparco, OMP, Momo, OZ, EVOCorse, TAROX, HEL, Ohlins, Japan Racing itd.
http://www.car-project.pl/

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez ziomek4007 » 23 sty 2013, o 18:19

Również polecam. Na alle...ostatnio znalazłem nawet swoją, którą jeździłem niecałe 2 lata temu :D
Megane IphII 1.6 16V
Megane IIphII 1.5dCi

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez borat1989 » 27 sty 2013, o 22:34

Posiadam od 10 miesięcy i polecam :) silnik dynamiczny i oszczędny jak na taką moc, choć korci mnie 2.0 :mrgreen:
borat1989

Pokaż profil

Postprzez Arturo85 » 3 lut 2013, o 10:58

Rowniez polecam silnik bardzo elastyczny i dynamicsny nie jeden sie zdziwil. SPalanie to zalezy. W duzym miescie przy normalnej jezdzie pali ok 9 l w trasie 6 z hakiem przy szybkiej do 7 dochodzi. Jesli szukasz auta ekonomicznego kup 1.2 16v najlepsza alternatywa jest 1.4 tez wmiare jezdzi ale jesli ma to byc dosc szybkie autko to 1.6 16v szczerze polecam. Potem tylko 2.0 ale to 2 x wieksze koszta i niemal inne auto. Sam mialem 1.6 faze 2 ga 3 miesiace a od 2 ch tygodni mam 2.0 :D
RACINGFLEX - Poliuratenowe elementy zawieszeń samochodowych

.........kontakt: http://www.facebook.pl/racingflex lub www.racingflex.pl.........

Bardzo Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez WuRC » 6 lut 2013, o 19:55

Też miałem i polecam 8-) Pali mało, jeździ fajnie, nie psuje się.
Na co dzień do wożenia dupy nawet lepsze niż Sport.
If in doubt,flat out.

Motocykle są wszędzie...a nie powinny.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mamto » 7 lut 2013, o 19:38

Dzieki wielkie, TEMAT DO ZAMKNIECIA

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez igorek » 19 mar 2013, o 22:17

Jestem posiadaczem tego modelu.Nie narzekam na awaryjność ego modelu.Jak już się coś sypnie co o dziwo w moim aucie rzadko się zdarza ceny części nie powalają i co ważne są łatwo dostępne.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez kamilllo88 » 25 mar 2013, o 19:59

Od ponad miesiąca jestem posiadaczem takiego auta z takim silnikiem i nie mogę narzekać 8-) pali miło i fajnie jeździ. Teraz bym już nie zmienił na inny silnik ;-)
ObrazekObrazek
Zdrowaś turbino,
powietrza pełna,
gaz z Tobą
Błogosławiona Ty miedzy
kolektorami i błogosławiony
owoc żywota Twojego moment.
Święta turbino matko mocy
módl się za nami wolnymi ,
teraz i w godzinę braku wachy
amen.

Początkujący