Clio III 1.2 16v 75km. Opinie.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio III 1.2 16v 75km. Opinie.

Postprzez 8v » 7 sty 2012, o 21:16

Hey ,hey! i oto kupiłem piękna Clio w wersji Wind 2008r. z pierwszej reki ,salon pl. igła! i to dwie ulice dalej ode mnie! Pierwsze wrażenie- ładne ,schludne, przestronne wnętrze ,wszystko tak lekko pracuje ,od klamek od drzwi ,biegi ,sprzęgło- to jakby go nie było ,a kierownica- mega lekko ,lubie to! Przebieg 80.000 km. z wad, małe pęknięcie tapicerki z boku fotela kierowcy -od wysiadania, lekko zmarszczona "skóra" na kierownicy , no i ta zadławka przy delikatnym ruszaniu z miejsca ona się pojawia tak przed 2.000obr/min. na wyższych bigach jest o dziwo nadzwyczaj dobrze , zbiera się fajnie już od 2.000obr. tzn. nie muli się. Silniczek sobie mruczy gdzieś tam z przodu, na razie fajnie! :D
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 7 sty 2012, o 23:15

To super, gratuluję i domyślam się, że coraz więcej postów na forum będziesz umeiszczał ;)
Bezawaryjnoszerokości.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 25 sty 2012, o 09:15

8v napisał(a): lekko zmarszczona "skóra" na kierownicy

to niestety mankament, oby jedyny u Ciebie
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 25 sty 2012, o 11:31

8v napisał(a): Przebieg 80.000 km. z wad, małe pęknięcie tapicerki z boku fotela kierowcy -od wysiadania, lekko zmarszczona "skóra" na kierownicy

Podobno takie pęknięcie tapicerki robi się po ok. 90 tys. km.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 25 sty 2012, o 11:37

Bogdan61 napisał(a):Podobno takie pęknięcie tapicerki robi się po ok. 90 tys. km.

chyba przy 290... ja mam 94 i tapicerka jest tzw. funkiel nówka...
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 25 sty 2012, o 11:51

Driv3r napisał(a):
Bogdan61 napisał(a):Podobno takie pęknięcie tapicerki robi się po ok. 90 tys. km.

Moja przy 250kkm jest spoko ale widać, że jest "wyślizgana" na lewym boku od wsiadania/wysiadania
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 25 sty 2012, o 12:32

Francuz, na C2 mam 260k km na blacie i fotel już wysiedziany i wyślizgany, ale to auto jeździło kiedyś w netii pewnie jakiś PH śmigał po mieście więc ma prawo...
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 25 sty 2012, o 12:33

Driv3r napisał(a): śmigał po mieście

no moje kilometry są zrobione zdecydowanie nie po mieście więc jeśli jakość materiałów jest podobna to mój fotel ma obowiązek wyglądać lepiej
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 25 sty 2012, o 22:38

Driv3r napisał(a):

Wszystko zależy czy się jeździ dużo na trasie, czy głównie po mieście (i co chwilę się wsiada i wysiada). Szwagier 95% jazdy robi po mieście i dokładnie przy ok. 90 tys. km mu się takie pęknięcie tapicerki zrobiło.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 25 sty 2012, o 22:57

Czyli Bogdan61 ma rację
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez 8v » 28 sty 2012, o 17:07

Większość spostrzeżeń z testu którego link zamieściłem na początku postu pokrywa się z prawdą. Trafia w sedno. P.s. moje C3 ma przejechane 80.000 ,a poprzedni właściciel do szczupłych nie należał :) Driv3r jak dbasz ,tak masz :)
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez demos » 28 sty 2012, o 18:04

W moim (tyle że c2) jak kupiłem parę lat temu miał 74 000km i boczek lewy bardzo ostro powycierany - jeździło głównie w mieście a auto z salonu było.
Teraz mam już skórki i problemu nie ma, wygląda lux.
Wesoła Francuska rodzina spod znaku rombu ;) : KRC #23

Renault Clio 2 ph1 1.2 16v - SPRZEDAM!
Renault Koleos 2.0 16v dCi
Mitshubishi Pajero Instyle 3.2 DiD

Średnio Zaawansowany
Lider Regionalny
Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez admin61 » 6 maja 2013, o 12:08

Witam!
Chcialbym dowiedziec sie troche odnosnie wytrzymalosci tych motorkow na dluzszej trasie... Obecnie mieszkam w UK i chodzi mi po glowie "wycieczka" do PL moim Clio 1.2 16v. Mam zamiar troche sobie porobic w samochodzie itd. W UK nie mam warunkow do takich rzeczy, trzeba miec swoj garaz, wiec wiadomo. Ogolnie widze ze zaczyna mi sie dziac nie tak z uszczelka glowicy, wiec poki co wolalbym zrobic to sobie w Polsce bo tutaj nie mam gdzie, po drugie ceny za mechanika sa masakryczne i nie wiadomo czy czegos jeszcze mi nie namieszaja... Co o tym sadzicie, dalbym rade zrobic ok 1600 km do PL?

Pozdrawiam.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 6 maja 2013, o 12:10

admin61 napisał(a):dalbym rade zrobic ok 1600 km do PL?

a co CI się dzieje z autem "nie tak" ?
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez admin61 » 6 maja 2013, o 12:17

Uszczelka glowicy do wymiany. Z tym ze gdybym pojechal do PL to bym zrobil sobie wiecej rzeczy typu, wymiana rozrzadu, pasek, pompa wody, a co do glowicy to jeszcze planowanie by wchodzilo w gre bo chyba nie ma sensu wymieniac tylko uszczelki... Nie dawno kupilem swoje Clio a widzialem i slyszalem opinie o mechanikach w UK i osobiscie boje sie dac im cokolwiek zrobic przy mojej renacie, bo nie dosc ze wezma w ... kasy to na 90% cos zrobia nie tak.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 6 maja 2013, o 12:38

admin61 napisał(a):Uszczelka glowicy do wymiany

jak jest wydmuchana to nie dojedziesz
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez admin61 » 6 maja 2013, o 12:41

Ogolnie teraz w razie czego wlalem uszczelniacza bo mi troche olej schodzil, ale odkad go zalalem jest ok. Co do uszczelki. wydmychana nie jest, bo silnik nie dostal spadku mocy nawet nie kopci na bialo wiec raczej jest ok.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 6 maja 2013, o 13:01

admin61 napisał(a):wydmychana nie jest

no to powinno się udać;
admin61 napisał(a):co do glowicy to jeszcze planowanie by wchodzilo w gre bo chyba nie ma sensu wymieniac tylko uszczelki...

pamiętaj też o prześwietleniu - było już o tym pisane na forum, odszukaj sobie
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez bazyl123 » 6 maja 2013, o 16:03

admin61 napisał(a):Ogolnie teraz w razie czego wlalem uszczelniacza bo mi troche olej schodzil, ale odkad go zalalem jest ok. Co do uszczelki. wydmychana nie jest, bo silnik nie dostal spadku mocy nawet nie kopci na bialo wiec raczej jest ok.

Czemu twierdzisz że uszczelka jest do wymiany. Jaki masz przebieg ?
Jakie są dokładnie objawy by sądzić że uszczelka do wymiany ?
2ph2 1.2 16V D4F

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez admin61 » 8 maja 2013, o 22:47

Hmm... przede wszystkim swoje przemyslenia konsultowalem z kilkoma osobami, ktore wymienialy juz uszczelki pod glowica i znaja na pamiec objawy.
Przebieg ok 115,5 tys mil (anglik). Sam wczesniej zauwazylem ciagle zbierajaca sie maz pod korkiem oleju, silnik zalany olejem, na gorze sccianki pojemnika od plynu chlodniczego zbiera sie olej, takze dla mnie to juz byly na samym poczatku objawy uszczelki, ale moze sie myle...?

Pozdrawiam.

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne