Clio IV faza 1

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio IV faza 1

Postprzez raq79 » 5 maja 2013, o 19:37

organic napisał(a):raq79, a te czerwone akcenty ograniczają się tylko do list bocznych?

Nie - czerwone są również listwy nad ledami z przodu oraz listwa klapy bagażnika z tyłu.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 8 maja 2013, o 20:28

raq79

+ czarne lusterka lakierowane + lakierowane listwy boczne + lakierowany dolny czarny element zderzaka tylnego.
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez raq79 » 9 maja 2013, o 21:12

Pytanie dotyczyło czerwonych elementów . Oczywiście masz rację co do opisu pełnego pakietu look za "jedyne" 800 pln.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 14 maja 2013, o 06:32

Wczoraj znów widziałem czerwone Clio. I szczerze odniosłem wrażenie że białe jest ładniejsze.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 14 maja 2013, o 07:35

Kolasov napisał(a):Wczoraj znów widziałem czerwone Clio. I szczerze odniosłem wrażenie że białe jest ładniejsze.

a ja widziałem w salonie czarne w wersji grandtour i ten model i kolor wymiatają
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez organic » 14 maja 2013, o 20:43

Potwierdzam, też widziałem w salonie czarnego grandtoura, robi wrażenie ;)

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mirpol11 » 14 maja 2013, o 20:54

Moim zdaniem CLIO IV lepiej wygląda na zdieciach niż w realu .pamietam clio 1( prosto z raju) robiło wrażenie wielki skok miedzy renault 5 , clio II (gierappa) mieszane wrażenie ale kupiłem bo w fiacie mnie wkurzyli za seiceto z dodatkami naliczyli tyle co clio w standardzie miało , clio 3 dla mnie brzydkie nawet bardzo . clio IV ładne ale za drogie
mirpol11

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 15 maja 2013, o 09:03

organic napisał(a):Potwierdzam, też widziałem w salonie czarnego grandtoura, robi wrażenie ;)

najbardziej mi sie wyświetlacz spodobał :thumbup:
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez sudi » 15 maja 2013, o 17:26

raq79 napisał(a):Pytanie dotyczyło czerwonych elementów . Oczywiście masz rację co do opisu pełnego pakietu look za "jedyne" 800 pln.

no może nie takie "jedyne"
ja w Clio III zapłaciłem za pakiet look 710zł i dostałem przyciemniane szyby, ciemne tło reflektorów i listwy lakietowane
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Duster » 17 maja 2013, o 19:33

Pojawiła się informacja od Renault o elastyczności jednostki TCE 120 na IV biegu w zakresie 80-120km/h - 8,1s. Myślę, że to bardzo dobry wynik. Dla porównania TCE 90 - 11,7s, podobnie TCE 100. Po części to kwestia mocy i momentu po części krótkiego przełożenie IV biegu. TCE 120 < TCE 100 ("krótka skrzynia") < TCE 90 < TCE 100 ("długa skrzynia). Wadą takiej skrzyni jest to, że III nawet nie pojedziemy 120km/h. TCE 100 80-120 na III 7,7s. Po remapie na 120-132KM poniżej 6,5s.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 18 maja 2013, o 18:33

Jest jeszcze wzmocniony silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa 1.2 130 KM, jest dostępny w Meganie, Scenicu i Grand Scenicu.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 18 maja 2013, o 18:55

mayn napisał(a):Jest jeszcze wzmocniony silnik z bezpośrednim wtryskiem paliwa 1.2 130 KM, jest dostępny w Meganie, Scenicu i Grand Scenicu.

Tak, nazywa się Energy TCE 130 i ma zatapić stary TCE 130. Według Renault jest oszczedniejszy o ponad 1l/100km http://www.renault.com/en/innovation/ga ... e-130.aspx

Renault_45046_global_en TCE Energy 130.jpg

re-2 TCE 130.jpg

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 18 maja 2013, o 20:28

Teoretycznie już powinne być pierwsze przesłanki odnośnie trwałości bezpośredniego wtrysku, w końcu jest dostępny w Meganie III od stycznia 2012 roku czyli 1,5 rok już...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez czarnyolek » 18 maja 2013, o 21:04

Ostatnio zaczynam też zauważać IV na ulicach i szczerze mówiąc jakoś tak nijak wygląda. Jak w salonie, to się ładnie pręży a na ulicach kompletny anonim. Jak w każdym aucie - dużo robią felgi, a w clio IV jakoś wśród fabrycznie oferowanych opcji szału nie ma.
Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Duster » 23 maja 2013, o 23:00

dynybol napisał(a):Zapytam z ciekawości - W Clio jest normalny srodek w klimie czy dają już ten nowy specyfik r1234yf ?
Podobno r1234yf jest bardzo łatwo palny i cholernie żrący w wysokich temp.
Daymler czy Mercedes (nie pamietam dokładnie) wykonał testy symulujące podczas wypadku rozszczelnienie układu klimatyzacji i wyciek r1234yf do gorącej komory silnika. No i wyszlo ze auta im spłoneły bo się świństwo zapaliło.
Ciekawe jak w renault :) ?

Ten czynnik miał być wprowadzony od 1 stycznia 2011 roku, ponieważ wyszły takie kwiatki o których piszesz, obecnie podaje się termin 1 stycznia 2017 jako obowiązku wprowadzenie w nowych samochodach. Na razie poza Mercedesem nikt oficjalnie się nie chwali, że samochody w testach się palą, ale nieoficlanie wiadomo, że kilka poszło z dymem.

Mimo wszystko kilku producentów wprowadziło już ten czynnik do swoich samochodów:

"- Chevrolet : Malibu

- Honda: Fit (wersja elektryczna)

- Hyundai: i30, Santa Fe

- KIA : cee’d, Sorento, Sportage, Picanto, Venga, Soul

- Mazda: Pick-up BT50, CX-5 (tylko wybrane egzemplarze z 2012 roku)

- Subaru: BRZ ,XV

- Suzuki: Swift Sport

- Toyota: GT86 (inne modele w zależności od okresu produkcji, naklejka informacyjna znajduje się w komorze silnika)

Do Kii Cee’d uzupełnienie czynnika to koszt 1200 zł. W zależności od intensywności wykonuje się taki zabieg raz na rok lub na dwa lata. Kia Cee’d, która posiadał poprzedni czynnik chłodniczy R-134a była tańsza w eksploatacji – uzupełnienie czynnik wynosiło tyko 300 zł w ASO. Cztery razy taniej!"

http://eksploatacja-auta.wieszjak.pl/uk ... 234yf.html

Lista samochodów z innego źródła:

"Wśród pierwszych modeli znajdują się Hyundai i30 i Santa Fe, Kia Cee'd i Sorrento, Opel Mokka, Land Rover Range Rover, Chevrolet Malibu, Maserati Quattroporte i Mitsubishi Space Star. Inne modele pojawią się na rynku w drugim kwartale 2013 roku."

http://motofocus.pl/wyposazenie-warszta ... dukty-texa

SAE potwierdza, że czynnik R-1234yf jest "bezpieczny i skuteczny"?

http://www.hvacr.pl/sae-potwierdza-ze-c ... -skuteczny

Napełnienie klimatyzacji o 7 razy droższe?

http://www.auto-swiat.pl/1-napelnienie- ... -drozsze/1

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 25 maja 2013, o 19:46

Duster napisał(a):
dynybol napisał(a):Zapytam z ciekawości - W Clio jest normalny srodek w klimie czy dają już ten nowy specyfik r1234yf ?
Podobno r1234yf jest bardzo łatwo palny i cholernie żrący w wysokich temp.
Daymler czy Mercedes (nie pamietam dokładnie) wykonał testy symulujące podczas wypadku rozszczelnienie układu klimatyzacji i wyciek r1234yf do gorącej komory silnika. No i wyszlo ze auta im spłoneły bo się świństwo zapaliło.
Ciekawe jak w renault :) ?

Ten czynnik miał być wprowadzony od 1 stycznia 2011 roku, ponieważ wyszły takie kwiatki o których piszesz, obecnie podaje się termin 1 stycznia 2017 jako obowiązku wprowadzenie w nowych samochodach. Na razie poza Mercedesem nikt oficjalnie się nie chwali, że samochody w testach się palą, ale nieoficlanie wiadomo, że kilka poszło z dymem.

Dokladnie o to mi chodziło - dzieki za liste aut. Naszczescie Clio 4 tam nie widze.

Co ciekawe jak pytałem w 2-ch salonach to sprzedawcy nawet nie mieli pojecia o czym mowie. Tak jakby taki czynnik nie istnial a chyba powinni być na bierząco z nowosciami na rynku motoryzacyjnym ?
Zreszta nie wazne ... przy kupnie Clio i tak to sprawdze bo juz sie z żoną zdecydowaliśmy ze to będzie Clio 4 dCi tylko zbieramy jeszcze kase gdyż aż tak sie nam nie pali.
Przyszły posiadacz Clio (mam nadzieję)
Aktualny posiadacz Civic.
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez CannabiS7oo » 27 maja 2013, o 09:10

Haa, a ja mam pytanie z innej beczki... Orientuje się ktoś co do car audio w tym clio? Czy posiada już jakiś wzmacniacz, czy nie? I jak sądzicie, czy będzie w tym clio jakiś problem z własną aranżacją car audio?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 27 maja 2013, o 12:20

Jak chodzi o audio to jedna sprawa mi sie nie podoba. Brak cd - niby ok bo to powoli juz przeżytek. ALE.... jest tylko jedno wejscie usb dokladnie koło ekranu dotykowego i pokrętła włączania/wyłączania. Po pierwsze jak włożę tam pendriva do usb i będzie wystawał to każdy pasażer jak tylko wsiądzie będzie to ogladał / ruszał itp. czyli złącze będzie się wyrabiać. A dwa nie ma chyba takiej opcji abym któregoś razu nie zawadził jak będę jechał. Napewno starając w trakcie jazdy coś zmienić zawadzę o pendriva i albo uszkodze złącze usb albo samego pendriva.
Nie wiem ale chyba mogli w innym miejscu umieścić np. drugie wejscie usb.
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 27 maja 2013, o 12:43

dynybol, a co za problem takie coś kupić? Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez dynybol » 28 maja 2013, o 19:54

Własnie myślalem o czymś takim tylko nie oglądałem tego na "żywo" jeszcze. :) - dzieki za obrazek :)
Obrazek

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne