Clio IV Grandtour vs Logan II MCV

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV Grandtour vs Logan II MCV

Postprzez pogop » 13 maja 2013, o 09:10

Powoli zaczynam się rozglądać za nowym samochodem, tym razem coś z salonu i coś większego niż moje clio II 1,5 dci (3d) z 2003 r. W sposób naturalny od razu pomyślałem o nowym clio, ale niestety po podliczeniu kaski za pełne wyposażenie, jakoś nie uśmiechała się do mnie cena. Wtedy moją uwagę zwrócił biedniejszy, ale ambitny brat renówki. Logan 2 MCV znany mi tylko ze zdjęć, ale już mi się podoba i to nie tylko ze względu na cenę. Sylwetka wyszlachetniała od czasów pierwszego logana, wnętrze też o niebo ładniejsze i muszę przyznać, że mocno mnie kusi. Co prawda nowe Clio jest dużo ładniejsze, ale też dużo droższe.

Interesują mnie silniki 1,5 dci - bo mój z clio II bardzo mi odpowiada (mimo awarii wtryskiwaczy). Zastanawia mnie, czy przy tych nowych czasem nie ma FAP-a i koła dwumasowego?, bo jeżeli tak, to raczej wezmę logana z fabrycznym LPG. Poza tym, gdyby się okazało, że w tych dci jest osprzęt delphi, to też raczej nie zaryzykuję.

Jakie są wasze opinie?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 13 maja 2013, o 09:58

pogop napisał(a):Interesują mnie silniki 1,5 dci - bo mój z clio II bardzo mi odpowiada (mimo awarii wtryskiwaczy). Zastanawia mnie, czy przy tych nowych czasem nie ma FAP-a i koła dwumasowego?,

Filtr FAP jest, a dwumasa to w zależności od mocy silnika (Logan II MCV fajne auto).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez pogop » 13 maja 2013, o 10:48

w zasadzie to i tak problemy z FAPem zaczynają się po około 7 latach, a wtedy już raczej bym zmieniał samochód. Przy 10letnich samochodach problemy są ogromne. Może jednak technika w kwestii tego filtra poszła daleko do przodu i już nie ma takich problemów. Może jednak wymagania eko są jeszcze wyższe, a problemy większe?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 16 maja 2013, o 07:14

A v e ! Pogop!
Oczywiście, że dci poza wersją 110 mają wtryskiwacze Delphi.

Wracając jednak do porównania Clio GrandTour i Dacii to jednak mimo wszystko wybrałbym Clio.
O ile doliczysz wszystkie dodatki i extrasy to cena Dacii wyjdzie podobna do Clio III ph 2. Widzę jeszcze na otomoto Clio III ph 2 z silnikami D4F poniżej 4 dyszek.
Oczywiście gaz zawsze możesz założyć, ale przy braku regulacji luzu zaworowego regulacje co 10 000 km by nie wypalić gniazd to trochę męka. Chyba, że masz bardzo blisko dobrego zaprzyjaźnionego mechanika ....

Co do Clio IV GrandTour jest ciekawe .... chociaż niestety jak na razie dla mnie zbyt drogie. Myślę, że pod koniec roku będzie można wyrwać coś w lepszych cenach.
Pozdrawiam TURBO
=======
Clio 2ph2 1.2 D7F Authentique + (granat)
Clio 3ph2 1.5 K9K Alize (beżowy)
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez pogop » 16 maja 2013, o 11:27

Jak tylko będą mieli Logana MCV u mnie w salonie, to zobaczę co i jak. Cena Kusi, ale w sumie nowe clio jest dużo ładniejsze. Jak organoleptycznie sprawdzę oba auta, wtedy będę wiedział coś więcej.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez jarod163 » 17 maja 2013, o 09:47

Nie wiem jak Logan II MCV, ale Clio ma ocynk, co ma znaczenie. Sprawdź, dopytaj, z zewnątrz Logan II wygląda dużo lepiej jak jego pierwsza wersja.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 17 maja 2013, o 12:11

jarod163 napisał(a):Nie wiem jak Logan II MCV, ale Clio ma ocynk, co ma znaczenie. Sprawdź, dopytaj, z zewnątrz Logan II wygląda dużo lepiej jak jego pierwsza wersja.

Dacie nie mają ocynku.
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic ... 75#1610275
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne