Renault Captur - miejski crossover

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Renault Captur - miejski crossover

Postprzez Duster » 18 maja 2013, o 10:32

Z recenzji odnośnie silnika TCE 120 EDC

"Programmed to change up fairly early to save fuel, it can be a little slow to respond if called upon suddenly for overtaking, but a manual override function (where you change gear by nudging the chrome-capped gearlever forwards and backwards) helps to make progress easier.

Overall performance from the 1.2-litre engine will more than meet most drivers’ needs."

http://www.parkers.co.uk/cars/reviews/r ... /4x4-2013/
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 18 maja 2013, o 18:32

Bogdan61 napisał(a):Captur zadebiutuje 24 maja.

Dzisiaj widziałem w salonie Capturka, wizualnie można powiedzieć że lepiej wygląda na real niż na zdjęciach.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 18 maja 2013, o 21:11

No ja też widziałem dziś w salonie i nie podzielam Twojego zdania mayn. Wersja bogatsza, z zewnątrz - napisałem powyżej jak mi się widzi, w środku - clio 2 ma lepiej wykończone wnętrze (nie chodzi o wygląd tylko o jakość). No i silnik... 90KM w takim aucie :japierdole: Jest to demówka w jednym ze śląskich salonów. Nie miałem okazji jechać ale przy tych gabarytach dynamika rodem z malucha trafi może do emerytów.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Duster » 18 maja 2013, o 23:17

Nie podoba mi się, że Renault poszło tą samą dorgą co w Clio IV i zostawiło Captura tylko z 4 poduszkami zwalając wszystko na oszczędności i twierdząc, że priorytetem jest 5 gwiazdek w NCAP ...

http://www.motoring.com.au/news/2013/sm ... ptur-36478

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sznajdi » 19 maja 2013, o 08:14

...wersja z najmniejszym silnikiem i bez 4x4 to porażka...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Raf19 » 19 maja 2013, o 19:54

Wg mnie autko bardzo fajne. Też oglądałem je z bliska i myślę, że jeśli miałbym kupować clio to walałbym dołożyć i wziąść Captura. Tylko faktycznie mają słabe silniki...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez 8v » 19 maja 2013, o 20:13

90 Turbo koni to mało z 0,9l. pojemności? Dziwne.
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 19 maja 2013, o 22:15

Co ma pojemność do tego? Przy gabarytach i wadze Captura nawet 90 koni biturbo nie spowoduje, że auto będzie komfortowo się przemieszczało.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 19 maja 2013, o 22:18

Captur waży 1100 kg więc 90 koni wystarczy do normalnej jazdy.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 19 maja 2013, o 23:11

TCE 90
0-100 12,9s
Vmax 171km/h
80-120 na IV: 12,6s
80-120 na V: 19,5s

Według mnie to jednak za słaby silnik. Kiedyś miałem Audi 80 2.0 90KM i miał podobne wyniki - raczej średni komfort jeśli chodzi o bezstresowe przemieszczanie się. Pozostaje żyłowanie III, która zakładając, że silnik się kręci do 6300 daje Capturowi 124km/h.

Widzę, że poza poduszkami Renault skopiowało jeszcze jedną oszczędność z Clio IV - bębny zamiast tarcz na tylnej osi - niezależnie od wersji silnika i wyposażenia.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez 8v » 20 maja 2013, o 19:19

Tce90 na miasto ,Dci90 na trase ,i Tce120 na fun :D chyba dobra oferta. Wg. mnie i tak zbyt dużo ich nie będzie widać.
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Raf19 » 20 maja 2013, o 21:23

Renault powinno wsadzić do Captura 1.5 dci 110 KM i 1.4 Tce 140 KM. Wtedy jeździło by się zdecydowanie przyjemniej. Pod koniec tygodnia mam nadzieję, że przejade się tym 0.9 tce i zobaczę jak to chodzi

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez pavelb » 21 maja 2013, o 15:38

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 21 maja 2013, o 18:09

Dobrze widzę że klimatronik tylko w najwyższej wersji, czujniki parkowania tylko za dopłatą i brak ksenonów?
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Duster » 21 maja 2013, o 19:10

Niemal 75 tys wychodzi TCE 120 w wersji INTENSE w metaliku z dojazdówką ... hmm tylko to rekompensuję tą cenę "Tylna kanapa jest przesuwana, w zależności od jej ustawienia bagażnik ma pojemność od 377 do 455 litrów." ;)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Duster » 29 maja 2013, o 19:56

Pojawił się crash test Captura wykonany przez Euro NCAP. Zgodnie z oczekiwani jest 5 gwiazdek i bardzo dobra ochrona kierowcy w zderzeniu czołowym ale ochrona przy zderzeniu bocznym (test "pole") jest minimalnie gorsza od Clio IV i nadal zagłówek odstaje od czołówki.

http://www.euroncap.com/results/renault/captur/519.aspx

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Francuz » 29 maja 2013, o 21:24

organic napisał(a):Znany jest już cennik, 0.9 Tce bez klimy 53 900 jak się nie mylę.

drogi jest, trzeba odczekać aż wymiękną jak z Clio III
ogólny RESPECT itd...

Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez organic » 31 maja 2013, o 23:12

dzisiaj byłem na chwilę w salonie i oglądałem captura, na żywo chyba trochę lepiej wygląda. W sumie tylko chwilkę w nim siedziałem, generalnie taki trochę bajerancki wózek bo w środku jakoś dużo miejsca nie ma. Wersja na salonie była trochę wyższa wersja, silnik Tce 900 i cena ... 69900 :shock:
może się starzeję ale obok był fluence z dużo większym bagażnikiem i obszerniejszym wnętrzem a do tego tańszy i chyba takie auto bym wolał :mrgreen:

Obrazek
..............
C3 ph1 1.4 16v
..............
W życiu trzeba mieć zasady.
Kobiety i samochodu nie pożyczam.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez jontek » 1 cze 2013, o 20:04

NIE MA się co podniecać, autko fajne i jakbym mial brać clio(nie kombi) to wole captura
to jest początek sprzedaży cza poczekać ze 2 latka może wejdzie jakiś inny silniczek mocniejszy, inne wersje wyposażenia napewno będą , jakieś upusty itp ,itd
manual do 1.2 tce(chociaż wolę automat),napewno wyjdzie to i tamto,coś poprawią,coś dołożą i bedzie ok... :D :twisted:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne