Clio II 1.9D zakup i kilka pytań

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio II 1.9D zakup i kilka pytań

Postprzez Clio diesel » 27 maja 2013, o 10:29

Witam wszystkich :thumbup:

Własnie jestem na kupnie Clio II z 1999 roku z silnikiem 1.9D 64KM mam już upatrzone auto, auto ma przejechane 290 tys km i udokumentowany przebieg (auto w kraju od 8 lat jeden właściciel i serwisowane przez ten czas w serwisie renault )
Na jakie spalanie mogę liczyć w mieście (średnie miasto około 60tys mieszkańców) przejeżdżając odcinki 3-5 kilometrowe (praca/zakupy) i czy obawiać się takiego przebiegu silnika

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 27 maja 2013, o 11:08

Clio diesel, a po co ruszać auto na 3-5 km :?: przecież to to się nie nagrzeje nawet... zimą to już wcale.
a spalanie będzie wyższe i to sporo od normalnego.

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Clio diesel » 27 maja 2013, o 11:14

andrew83 napisał(a):Clio diesel, a po co ruszać auto na 3-5 km :?: przecież to to się nie nagrzeje nawet... zimą to już wcale.
a spalanie będzie wyższe i to sporo od normalnego.

może źle się wyraziłem sprawa wygląda tak
jadę rano zawieść dzieciaki do szkoły 2kmx2 i wracam autko stawiam stoi z 2 godziny potem miasto i zakupy 4-5kmx2 i wracam autko stopi powiedzmy 3 godziny potem praca 5kmx2 autko stoi 8 godzin i wracam ,chodzi mi o coś takiego czyli powiedzmy ze dziennie robię te 20-25km ale z postojami
Co drugi weekend wyjazd 40km w jedna stronę do rodzinki

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Adam_Ś » 27 maja 2013, o 11:56

A to raczej, w takim wypadku, jeśli auto ma tak jeździć to raczej nie ma sensu diesla brać :D.
Obrazek <-- pali jak smok ^^.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Clio diesel » 27 maja 2013, o 12:08

tylko ze autko pewne i cena tez mi pasuje :D
jestem dziś umówiony wieczorkiem u znajomego mechanika na dokładne przeglądnięcia autka i już sam nie wiem co robić (jak autko okaże się OK ) czy brać tego dizelka czy szukać czegoś innego

auto dość bogato wyposażone jak na clio z tego roku
ABS, 2 x poduszka powietrzna, el. szyby, el. lusterka, centralny zamek, wspomaganie kierownicy , klimatyzacja , alufelgi

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Master » 27 maja 2013, o 13:02

Clio diesel, zwróć uwagę, że ma już prawie 300kkm, a jak będzie robić tak krótkie dystanse to momentalnie się silnik skończy, bo będzie niedogrzany i zacznie się pocić. W Twoim wypadku albo 1,2 albo 1,4 na benzynę bo diesel się nie sprawdzi i potem stwierdzisz że Reno to złom, a każda inna marka, też nie będzie miała prawa bytu bo odcinek 3-4 km to prawie nic. Ledwie się benzyna nagrzewa na takim dystansie. Diesel będzie jeździł ciągle niedogrzany.
#159#
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Zasłużony
Klubowicz
Zlotowicz
Lider Regionalny

Pokaż profil

Postprzez Clio diesel » 27 maja 2013, o 15:10

Master napisał(a):Clio diesel, zwróć uwagę, że ma już prawie 300kkm, a jak będzie robić tak krótkie dystanse to momentalnie się silnik skończy, bo będzie niedogrzany i zacznie się pocić.

co mam rozumieć przez to ze silnik zacznie się pocić i się skończy ?

Dziś po o 20.00 jestem umówiony ze znajomym mechanikiem zobaczymy jak on oceni kondycje samochodu i silnika , a ja jeszcze to przemyśle co do sensu kupna diesla w moim przypadku
Choć powiem sczesze ze z wyglądu (zero rdzy/wgnieceń ) jak i mechaniczne (nic nie puka stuka) autko wydaje się super i cena tez wydaje się nie wygórowana ostatecznie do wzięcia za 4800 zł

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez andrew83 » 27 maja 2013, o 15:16

na takie przebiegi nie ma sesnu kupować diesla. Diesel jest na długie jazdy, to jest wół roboczy.

na takie przejażdżki w zupełności wystarczy jakaś benzyna 1.2 lub 1.4.

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez brejq » 28 maja 2013, o 13:53

Clio diesel, ile Ci jeszcze osób ma napisać, że na tak małe przebiegi diesel jest kiepskim wyborem? :roll:
Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne