Thalia 2003r. - kilka pytan

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Thalia 2003r. - kilka pytan

Postprzez piotres » 5 wrz 2013, o 01:13

Cześć

Właśnie się ożeniłem, wiec w domu jest kolejne auto - żony ;) - Thalia 2003r. 1.4 8V 75KM.

W zwiazku z tym że o auta dbam, to i Thalie chce doprowadzic do bardzo dobrego stanu (choc zle nie jest).

1. Do wymiany sa lampy przednie - jesli zamienniki to które lepsze - TYC czy DEPO ?
2. Co sadzicie o Xenonach z allegro za 245zł/szt - warte to jest cos ? Nie paruja ? Za ile i gdzie mozna do nich dorwac przetwornice ?
3. Denerwuje mnie to ze thalia stoi tak wysoko - z czego podpasowac sprezyny zeby było niżej głownie z tylu ale i z przodu ? Z clio sport 2.0 II ph2 ? czy macie lepsze propozycje ?
4.Gdzie mozna kupić nowe ramiona wycieraczek (tylko ASO) i ile kosztuja mniej-wiecej ?
5. Czy do Thalii beda pasowac kola z clio sport 2.0 ph2 czyli 195/45/16 ?

To by było chyba na tyle...

Z gory Wam dziekuje za pomoc.

pozdrawiam
Piotr

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 5 wrz 2013, o 11:35

Ad. 1 - może warto najpierw wypolerować reflektory (jest taki temat na Forum), a jeśli uznasz, że nadal chcesz wymienić je na nowe, to kup DEPO,
Ad. 2 - o Xenonach z Allegro zapomnij (nielegalne, oślepiają innych kierowców, a dowód rejestracyjny zatrzyma Ci policaj lub diagnosta z SKP),
Ad. 3 - Thalia ma nie tylko większy bagażnik od Clio, ale też i większą ładowność, więc ma też inne sprężyny, ich zamiana na te z Clio to zły pomysł (z Thalii i tak nie zrobisz "bolidu"),
Ad. 4 - poszukaj ofert w necie (wycieraczki są identyczne jak w Clio II),
Ad. 5 - viewtopic.php?f=11&t=73
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez piotres » 5 wrz 2013, o 14:42

Bogdan61 napisał(a):Ad. 1 - może warto najpierw wypolerować reflektory (jest taki temat na Forum), a jeśli uznasz, że nadal chcesz wymienić je na nowe, to kup DEPO,
Ad. 2 - o Xenonach z Allegro zapomnij (nielegalne, oślepiają innych kierowców, a dowód rejestracyjny zatrzyma Ci policaj lub diagnosta z SKP),
Ad. 3 - Thalia ma nie tylko większy bagażnik od Clio, ale też i większą ładowność, więc ma też inne sprężyny, ich zamiana na te z Clio to zły pomysł (z Thalii i tak nie zrobisz "bolidu"),
Ad. 4 - poszukaj ofert w necie (wycieraczki są identyczne jak w Clio II),
Ad. 5 - viewtopic.php?f=11&t=73

ad1.O polerowaniu doskonale wiem, efekt jest dobry ale z czasem slabnie w miare wymywania nablyszczaczy z past polerskich - scieramy przeciez org. warstwe lakieru bezbarwnego z kloszy.
ad2.pisałem o zamiennikach orginalnych lamp xenonowych (soczewki) - one sa jak sie okazuje takze DEPO. Ale i tak mam juz wstepnie "nagrane" org. xenony hella z clio sporta.
ad3.Ładownosci nie wykorzystujemy. Czy tylne sprezyny z clio sport fizycznie beda pasowac do thalii ? Bo przednie to raczej oczywiscie.
ad4. szukałem i nie znalazlem.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 wrz 2013, o 15:03

piotres napisał(a):ad2.pisałem o zamiennikach orginalnych lamp xenonowych (soczewki) - one sa jak sie okazuje takze DEPO. Ale i tak mam juz wstepnie "nagrane" org. xenony hella z clio sporta.

Nie zapominaj że zderzaj będzie do wymiany na zderzak z otworami do spryskiwaczy xenonów. Ogólnie nieopłacalny zabieg..

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Misiek1983 » 5 wrz 2013, o 15:37

Nie trzeba wymieniać zderzaka. Wystarczy zakupić spryskiwacze. A wyciąć otwory na nie to najmniejszy problem. Zresztą podobno od środka nawet są zaznaczone miejsca na spryskiwacze.
KRC #244
Bruce Lee - “Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię”.
"Nothing is true, everything is permitted "
Poradnia Dietetyczna Imbir

Zaawansowany
Lider Regionalny
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez piotres » 5 wrz 2013, o 17:38

wiem wiem wiem...teoretycznie. w bmw e46 juz 6 lat i 160 tys km jezdze z dolozonymi orginalnymi. bixenonami, nie mam sprysków ani samopoziomowania i 0 problemów na SKP czy z Policja czy z innymi kierowcami.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 5 wrz 2013, o 21:15

piotres napisał(a):wiem wiem wiem...teoretycznie. w bmw e46 juz 6 lat i 160 tys km jezdze z dolozonymi orginalnymi. bixenonami, nie mam sprysków ani samopoziomowania i 0 problemów na SKP czy z Policja czy z innymi kierowcami.

W przeciwieństwie do BMW, żadna Thalia nie była oferowana / sprzedawana z xenonami, więc łatwo zauważyć przeróbkę.

Obrazek
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez piotres » 5 wrz 2013, o 22:42

Mysle ze temat xenonu juz sie wyczerpał :crazy: . A to zdjecie co wstawiłes to co ma do rzeczy ? :eh:

W sumie to juz wszystko wiem poza tym gdzie moge kupic nowe ramiona wycieraczek - jakies pomysły ??

pozdr.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 6 wrz 2013, o 14:35

Chłopaki sorry ale pierdzielicie jak potłuczeni.

Pierwsza i najważniejsza sprawa. Nikt na przeglądzie nie sprawdza ustawienia świateł. Robię sporo kilometrów po Polsce i największym problemem nie jest żaden HID ksenon tylko to, że ludzie maja rozregulowane światła i świecą wszędzie tylko nie tam gdzie powinni. Oślepiają jak cholera i jeszcze zdziwieni jak im mrugasz...

Naprawdę to jest masakra co Ci ludzie mają w baniakach. Jak kupujesz HID xenon bez samopoziomowania i masz to w soczewce, dobrze ustawione, to oślepiasz 1000000x mniej nisz te barany. Rzadko kiedy widuję teraz (bo nie powiem, że ze 3 lata temu nie było masakry) ludzi z xenonem, który oślepia a miliony ludzi, którzy oślepiają swoimi debilnymi światłami normalnymi.

Przejedźcie się do Austrii/Włoch itp. (to podaję jako wzór bo byłem tam w tamtym roku), tam nikt nie oślepia (poza Polakami). Nie jest tak, że jedziesz i nie możesz przed siebie patrzeć bo nic nie widzisz co często się niestety w Polsce zdarza.

Wiem, że pewnie nikt nie weźmie tego do serca, bo większość ludzi w tym dzikim kraju zamiast kupić porządny samochód za realną cenę, kupuje złom spawany z trzech i się cieszy jak tanio kupił. Jak później wymagać od takich ludzi, żeby o te samochody dbali? Widać ile złomu na ulicach... Dlatego jeśli było by głosowanie o to aby Przegląd Techniczny był dużo dogłębszy to podpiszę się pod tym obiema rękami... I uważam, że diagności w przypadku kiedy dopuszczą złom do jazdy po drogach byli chociaż współwinni za spowodowanie wypadków. Może wtedy było by chociaż trochę lepiej.

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Misiek1983 » 6 wrz 2013, o 17:34

Jeszcze się nie zdarzyło abym nie miał sprawdzanych świateł na przeglądzie. Za każdym razem również jeśli coś było nie tak regulowali :)
Na 100 osób montujących HIDy pewnie ze 2 je ustawiają jak trzeba.
KRC #244
Bruce Lee - “Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię”.
"Nothing is true, everything is permitted "
Poradnia Dietetyczna Imbir

Zaawansowany
Lider Regionalny
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 6 wrz 2013, o 18:41

Mi nigdy jeszcze nie sprawdzali, nie ważne jakim samochodem :/ Jeszcze jedna sprawa dochodzi, przy soczewkach chyba rzadziej mnie ludzie oślepiają :) Ale to co się na naszych drogach dzieje to jakaś masakra :/

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 6 wrz 2013, o 22:22

T.Raven napisał(a):Widać nie wiesz po co jest samopoziomowanie i do czego służy.Nawet dobrze ustawione zenony bez tego sprzętu w określonych warunkach oślepiają.

Wiem, bo jeździłem samochodem z samopoziomowaniem i wiem, że nawet takie potrafią oślepiać jak się o nie nie dba. Ale ogólnie najprostszy przykład to podjazd pod górkę i czy Ci się podoba czy nie są momenty gdzie kogoś oślepisz jak nie masz tego patentu.

T.Raven napisał(a):Podnieś płacę minimalną.

Uwierz mi, że gdybym tylko mógł to bym to zrobił, bo boli mnie to, że ludzie muszą podejmować pracę za 5zł brutto.

T.Raven napisał(a):nie odważy się w kraju komuś sprzedać bo wie jakie są tego konsekwencje i że kara jest nieuchronna

I tego bym życzył wszystkim kupującym w Polsce. Tylko, że tu dochodzi "nasza" mentalność. Kupić jak najtaniej bo po co przepłacać. Przecież te wszystkie szroty przyjechały do nas nie dlatego, że ktoś miał taką wizję tylko dlatego, że ludzie takie coś ludzie kupują. Tylko tu wracamy do kwestii płac niestety...

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez maciek30_pl » 6 wrz 2013, o 22:56

A no niestety, myślałem kiedyś, że jeszcze ten kraj można jakoś zmienić, coś zrobić. Ale niestety widzę coraz mocniej, że jedyne co można zmienić to kraj zamieszkania i strasznie mi z tego powodu przykro.

Ale koniec offtopu bo zaraz dostaniemy nagrody od złego z założenia moderatora :angel:

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne