Cilo II 1.5 DCi swap na benzyne? Opłacalny?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Cilo II 1.5 DCi swap na benzyne? Opłacalny?

Postprzez Luke16 » 20 gru 2013, o 11:21

Witam!
Dostałem dzisiaj od znajomego cynk o Clio II 1.5 DCi z 2005 roku biała 3d na dobrym wypase... Niestety posiada ona uszkodzony silnik najprawdopodobniej panewkę obróciło ... Cena jest bardzo korzystna bo jak dla mnie tylko 3000zł ... Jako że nie lubie diesli dało by radę ją zeswapować na benzynę ? Jeżeli tak to jakie by były koszta? Czy sobie odpuścić?? Czy może zrobić ten silnik i pchnąć ją dalej? Jak sądzicie?
Ostatnio edytowano 22 gru 2013, o 13:02 przez Luke16, łącznie edytowano 1 raz

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 20 gru 2013, o 11:44

Wszystko da radę, ale chyba jest nieopłacalne ekonomicznie. Poza samym silnikiem, różnic jest więcej, m.in. osprzęt, czujniki, komputer sterujący jednostką, itd. (chyba prościej jest wymienić sam silnik).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez konto usunięte » 20 gru 2013, o 13:59

Luke16 napisał(a): jakie by były koszta?
to co zapłacisz za silnik + wymiana 500
konto usunięte

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 20 gru 2013, o 14:57

sokol zapominasz o kwestii zmiany konstrukcyjnej samochodu.
O ile swap w clio na 3 litrowy silnik wymaga zwykłego przeglądu, o tyle sposób zasilania z benzyny na diesla i odwrotnie to opinia rzeczoznawcy i wiele trudności. Kolega robił taki myk i kosztowo same formalności sporo wyniosły.
Do wymiany masz: silnik, rozrusznik, wiązke kabinową i silnikową, komputer, bak, przewody paliwowe, pompa paliwowa, licznik, pewnie wydech itp

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 20 gru 2013, o 15:27

CZUCZU1 napisał(a):O ile swap w clio na 3 litrowy silnik wymaga zwykłego przeglądu

Raczej specjalnego, to zmiana pojemności więc rzeczoznawca musi być chyba że tego nie zgłaszasz w WK, może to tez zależeć od WK jakich papierów żąda.

CZUCZU1 napisał(a):Do wymiany masz:

Najprościej by było dawcę silnika kupić z np. rozbitym tyłem/dachem/bokiem byle co trzeba było OK i z podobnego rocznika. Kupowanie kawałków osobno nijak się nie opłaci.

Luke16 napisał(a):Jak sądzicie?

To się da obliczyć, silnik po naprawie czy używany, tego towaru jest dużo http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... gory-50849 czyli powiedzmy 2500-3500zł z robocizną. w sumie za auto wyjdzie 5500-7000, czy się opłaca sam musisz ocenić

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez brejq » 20 gru 2013, o 20:24

Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 22 gru 2013, o 13:05

http://otomoto.pl/show?id=C31647862
to jest ta clio ... Dzisiaj też widziałem ją z bliska i mam jakieś mieszane uczucia... musiała dostać delikatnie kiedyś z lewej strony i było to na szybko poskłada ... nie pasuje mi wnętrze a w szczególności fotele ... Zastanawiam się czy to nie był kiedyś Van mimo że znajomy mówił co innego ... Co o niej sądzicie?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 22 gru 2013, o 13:08

Bity, różnica odcienie drzwi, nadkoli i reszty, deska po dzwonie poskłądana kiepsko - po schowku widac że nie chcieli wydawac kasy.. nigdy bym tego nie brał

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez konto usunięte » 22 gru 2013, o 13:17

To nawet 2000 nie jest warte
konto usunięte

Pokaż profil

Postprzez Jozefg » 22 gru 2013, o 13:21

Luke16 napisał(a):to jest ta clio

Wiesz co? Zapomnij o tym autku..... :oops:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 22 gru 2013, o 13:25

Teoretycznie do lakierowania błotnik, wyrównać kolory reszty auta detailingiem, wyremontowac silnik, poskłądać środek. Mechanik amator jak ja za 3 tysie by sobie go zrobił i za 6ke fajny dupowóz tylko po co.. Nie ma nawet klimy a bez tego nie ma co brać.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 22 gru 2013, o 13:41

Nie nie kolory są ok ... byłem przed chwilą i ją oglądałem oprócz lewego błotnika i zderzaka z kolorami było wszystko ok tym bardziej że ładnie dzisiaj słoneczko świeci i to zaraz widać a nie jest to pierwsze autko które w życiu oglądam, wina aparatu :) ... Tylko to wnętrze ... Coś jest nie tak ...

Klima jest tylko w opisie nie uwzględniona ...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 22 gru 2013, o 14:18

klima z diesla nie podejdzie w benzyne więc dodatkowe koszty

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 23 gru 2013, o 08:34

Czyli odpuścić ??

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 23 gru 2013, o 08:58

albo za grosze wsadzic diesla

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 23 gru 2013, o 19:58

Autko dzisiaj dokładnie obejrzane... Na bank był to Van ale przez kogoś przerobiony na osobówkę ogólnie źle to nie wygląda... Oponki zimowe ładne... Lakier oprócz tego lewego przodu ok ... Ubezpieczone zarejestrowane brak przeglądu... Silnik już wyciągnięty... Wnętrze a w szczególności fotele tragedia .... Do wymiany ewidentnie z boczkami ... Kierownica o dziwo nie jest jakoś wielce zdarta tak jak pedały i lewarek ... Silnik znalazłem u znajomego i sprzedał by mi go za 1000zł z przebiegiem 64 tys km ... I jestem teraz w kropce ...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 23 gru 2013, o 20:02

daj go do aso kolego za 200złotych, jak powiedzą że ok to kumaty mechanik z silnikiem od kolegi sprawi że auto odżyje. zlakierowaniem błotnika i środkiem w 6 klockach sie zmiescisz. Rozrząd, czyszczenie układu, zmiana olejów, przegląd klimy po swapie, opłaty, środek ze sporta często tutaj wyrwiesz

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 23 gru 2013, o 20:23

Do ASO musiałbym go na lawecie zawieść a to dodatkowe koszta... Odpada skarbówka bo dostaje na niego fakture ... Co do silnika to już zostawiłbym tego DCi najwyżej sprzedałbym i kupił clio z benzyną tylko czy teraz opyla się go nawet brać na handel czyli doprowadzić do stanu użytkowości i sprzedać dalej :) Bo szczerze to tak przekarkulowałem i jednak lepiej będzie w tą drugą stronę zrobić czyli wstawić DCi zrobić reanimację i sprzedać ... Tylko zauważyłem że jest krach w sprzedaży samochodów teraz :/
Zastanawiam się jeszcze nad swapem ale na niezniszczalnego diesla 1.9D...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez CZUCZU1 » 23 gru 2013, o 22:24

zrób po kosztach, przejeździj troche i pchnij dalej

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Luke16 » 29 gru 2013, o 18:16

Clio odpuściłem bo doszedłem do wniosku że nie warto i widzę że nie ma na nią amatora ...

Początkujący

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne