Bagażnik dachowy / belki do Grandtour III - jaki polecacie?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Bagażnik dachowy / belki do Grandtour III - jaki polecacie?

Postprzez red » 15 sty 2014, o 22:25

Witajcie.
Mam pytanie do posiadaczy wersji III w odmianie kombi. Jestem zainteresowany bagażnikiem dachowym montowanym do relingów. Patrząc na strony www jest ich całe mnóstwo od firmowych np. Thule za 500-600zł do chińskich za 100zł. Planuje zakup odpowiedniego, który by pasował bezproblemowo do Grandtour-a. Niekoniecznie taki z górnej półki bagażnik za 600zł, ale może macie jakaś sprawdzoną pozycję np. włoską (specjalizuje się ten "naród" w produkcji bagażników) za ok. 200zł. Miałem "no name" w 206-tce kombi, ale chciałbym wraz z nabytkiem auta zmienić owy model. :) Interesuje mnie taki by móc bez problemu zamontować uchwyty na rowery i na narty. Poprzedni bagażnik miałem stalowy profil 2x3cm z zamykaniem na kluczyk. Bagażniki rowerowe mam przystosowane do bagażnika stalowego j/w więc najlepiej by był także stalowy...nie zależy mi na aluminium (a relingi mam czarne więc współgrałoby to także kolorystycznie). Wiem, że nie wszystkie pasują do wszystkich relingów (chodzi o przekrój relingów). Możecie coś polecić co można "w ciemno zakupić", sprawdzonego, w miarę wytrzymałego, zamykanego na kluczyk, stalowego, w rozsądnej cenie? Jeśli ktoś z Was jest szczęśliwym posiadaczem takowego, który przede wszystkim pasuje bez przeróbek i modyfikacji i może polecić to proszę napiszcie jaki to bagażnik/producent/model. Wiosną, latem, jesienią...rowery, zimą...narty - do takich celów ma mi służyć. :) Mam "magnesówkę" na dach uniwersalną na narty, ale chciałbym cos konkretniejszego, stabilniejszego, wygodniejszego na wypady narciarskie. Z góry dziękuję za informacje, które nie tylko mi może się przydadzą. :) Pozdrawiam
red

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sudi » 20 sty 2014, o 09:34

Jak chcesz mieć na długie lata to kup Thule. Mają kity do wszystkich modeli.
Ja miałem jakieś "no name" bodajże auto-maxi, wprawdzie nie mam grandtoura i nie miałem bagażnika na kluczyki ale złodziej potrafił rozmontować razem z przymocowaną trumną.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez red » 20 sty 2014, o 19:15

Na lata...No planuję mieć 4-5 lat auto max. No ale skoro mówisz, że końcówki/mocowania można wymienić w Thule to może warto zainwestować. W Norauto też mają przyzwoite belki firmowane Norauto. Sam nie wiem...Wiem, że przekrój belki ma tutaj znaczenie by odpowiednio zamocować i się odpowiednio trzymało. Fajnie by móc tak przerzucać bagażnik z auta na auto...no ale nie każdy samochód ma belki przecież. Oczywiście zamykanie na klucz to podstawa...:) Rozglądam się jeżdżąc za Grandtour-ami, ale jakoś szczęścia nie mam by znaleźć jakieś z bagażnikiem na dachu. Podpatrzyłbym jakiej firmy...ale niestety. ;) Byłaby 100% pewność, że pasuje...
red

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sudi » 20 sty 2014, o 20:06

Większość jak nie wszystkie są na kluczyk ... jeśli montowane do rylingów. W moim clio były przykręcane do dachu a i tak złodziej dał radę. Najważniejsze żeby belki do uchwytów były porządnie mocowane
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez red » 28 mar 2014, o 18:36

Zdecydowałem i dokonałem zakupu - od 2 tygodni belki z uchwytami rowerowymi na dachu. Jednak zdecydowałem się na produkt firmowy Thule - std stalowe w otulinie. Jeszcze co prawda rowerów nie wiozłem, ale myślę, że będzie wszystko ok. Dla zainteresowanych belki Thule 757, a i starsze 755 bezproblemowo pasują do Clio III kombi. Dodam, że zachowuje się cały zestaw na dachu cicho...nic nie gwiżdżę, świszczy, etc. Bałem się, że będzie głośno...a tu proszę taka niespodzianka. Tak więc polecam w/w belki. :) Pozdrawiam
red

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne