Pomoc w zakupie Clio III 1,5dci

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Pomoc w zakupie Clio III 1,5dci

Postprzez 1234567 » 4 lut 2014, o 10:42

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem CLIO III z około 2008 roku.
Myślałem nad benzyną ale w mojej okolicy to głównie 1,2 16V, więc zacząłem interesować się DCI, bo jest bardzo duży wybór.

Tu moje pytanie o te silniki, bo jest ich dużo wariantów ja aktualnie mam na oku kulka aut z 2008 roku z silnikiem 85KM. Czym się różni ten silnik od pozostałych wariantów mocy?

Czy ma dwu-masę, czy ma dalej awaryjne wtryski, jak sprawa turbo no i czy już coś poprawiło się w kwestii nieszczęsnych panewek?

Z góry dziękuję za pomoc.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez konto usunięte » 4 lut 2014, o 11:43

1234567 napisał(a):,2 16V
polecam turbo 100KM
konto usunięte

Pokaż profil

Postprzez mayn » 4 lut 2014, o 17:26

Użytkuję dCi 85 KM, dziś nabite ponad 132 tyś, jedyna usterka to czujnik podciśnienia turbiny (koszt w ASO 260 zł). Silnik dCi 85 KM oraz słabszy wariant posiada osprzęt wtryskowy Delphi, poprawiony w stosunku do pierwszych lat produkcji dCi czyli 2001-2003. Jeśli chodzi o panewki to silnik będzie służył długo pod warunkiem iż olej będzie zmieniany max co 15 tyś km i oczywiście pełen syntetyk. Wymiana oleju co 30 tyś km wg producenta to przegięcie które wpływa na żywotność silnika, aczkolwiek w pierwszych latach użytkowania są to oszczędności dla właścicieli / firm (im rzadziej przegląd tym mniejsze koszty). Reasumując kupujesz używane, możesz trafić na auto które było dobrze serwisowane, wracając do wtrysków dolewam zwykły Mixol - przedłuża 2 x żywotność całego osprzętu wtryskowego poprzez lepsze smarowanie. Pod żadnym pozorem nie powinno się dolewać wszelkich dodatków czyszczących gdyż rozpuszczają brud i wszystko idzie w kierunku silnika.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez simonno » 5 lut 2014, o 00:24

Osobiście mogę Ci polecić dCi 106 kuców, użytkuję taki motor od ok 3 lat, i jak na razie (odpukać) wymieniam tylko filtry i oleje. Zapas mocy jest dość duży (oczywiście rozpatrując tą gamę silników) od tych słabszych różni się fizycznie chyba tylko tym, że ma większe turbo. Dużą zaletą jest 6 bieg, przydaje się na trasie dzięki temu jak jeździłem autostradą z P-ń do Wawy wykręcałem ok 3,5 L/100 (oczywiście przy prędkościach nie przekraczających 120 km/h). Kumpel miał tego słabszego diesla i też był bardzo zadowolony. Twierdzi, że nadal by nim jeździł gdyby mu go nie ukradli :mrgreen:

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 lut 2014, o 10:40

simonno napisał(a):od tych słabszych różni się fizycznie chyba tylko tym, że ma większe turbo.

NIe tylko, zupełnie inny osprzęt wtryskowy Siemensa, prawdopodobnie dwumasówka jak również przepływomierz, i w zależności od rocznika FAP/DPF.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez porter_sc » 8 lut 2014, o 09:16

:-)) ja tez polecam ver 106KM DCI, śmigam już nią 2 latka poezja, 6 bieg jak najbardziej się przydaje, wymiany oleju co 15 tys i wszystko chodzi jak w zegarku. Bardzo fajne zgrabne autko 106KM też wystarcza jak na ten samochód. Spalanie też eleganckie przy spokojnej jeździe komputer pokazuje średnio 4,8-4,9, w zimę miasto przy dynamicznej jeździe max mi wypluł 5,5. 2 raz śmiało bym się zdecydował na ten samochód chodź też po głowie mi chodziła Corsa 1,7 130KM w dieslu ale to już kasa nie ta ;-)) Clio jak najbardziej na TAK .

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wiko » 10 lut 2014, o 21:03

Witam!

Ja miałem 1.5 dci 69 KM z 2006r jeździł bez zastrzeżeń , teraz 1.5 86 kucy również bez zastrzeżeń, ale i tak obojętnie co kupisz to nie masz gwarancji,
nawet najlepsze auta się psują.
Mnie straszono" nie kupuj francuza , nie zarobisz na naprawy" ja jeżdżę znajomi stoją na warsztatach!

Powodzenia

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez dzialakr » 17 lut 2014, o 18:42

106KM DCI. Od 4 lat wszystko OK. Poleciały tylko uszczelniacze wtrysków (w serwisie wymiana wszystkich 4szt -100pln) wiec nie jakieś przegięcie.
Auto w wakacje zwiedziło z nami nie tylko Polskę. Zawsze zapakowane na maxa i z boksem dachowym naprawdę daje rade. Na co dzień poręczne i ekonomiczne.
Polecam na 100% :thumbup:
Pozdrawiam.
dzialakr

Pokaż profil

Postprzez Mirek » 17 mar 2014, o 09:53

Ja posiadam Clio 86 KM na osprzęcie Simensa z 6 biegową skrzynią z filtrem cząstek stałych samochód bajka nic się z nim nie dzieje szczególnie duży komfort podróżowania w zimę elektryczna nagrzewnica plus podgrzewacz płynu chłodzącego bardzo szybko robi się ciepło w kabinie.
Raczej polecam te modele z oprzyrządowaniem Simensa w 100%.
Pozdrawiam

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez porter_sc » 17 mar 2014, o 11:07

106KM skrzynia 6 r 2006 jeździ jak szalone ;-)) standardowe wymiany olej filtry itp dbać i jeździć ;-))

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 17 mar 2014, o 13:21

Raczej Delphi masz, chyba że były jakieś zmiany po lifcie czyli od 2009 r w górę...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez porter_sc » 17 mar 2014, o 13:41

W 106KM były już chyba Siemens ? gdzieś napotkałem taka informacje :P

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 17 mar 2014, o 13:53

Tak, 2 słabsze wersje 70 KM i 86 KM mają osprzęt Delphi, natomiast najmocniejsza Siemens.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne