Miernik grubości lakieru

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Miernik grubości lakieru

Postprzez 4kolka » 22 lut 2014, o 12:50

Witajcie,

Nadchodzi pora na zmianę samochodu. W związku z tym mam zamiar weryfikować bezwypadkowość samochodu przy pomocy miernika grubości lakieru. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że sama prawidłowa grubość lakieru nie jest wyznacznikiem bezwypadkowej historii. Jest to jednak jeden z istotnych elementów.
W związku z powyższym zamierzam kupić miernik grubości lakieru. Na allegro jest tego bardzo dużo. Rozstrzał cenowy jest ogromny.

Na co zwrócić uwagę wybierając elektroniczny miernik grubości lakieru? Jakie modele polecacie i dlaczego? Czujnika będę używał pewnie co około 3-4 lata, bo zwykle tyle użytkuję samochód, zanim go zmienię - rozważam zatem wersję ekonomiczną.

Z góry dzięki za porady.
4kolka
4kolka

Pokaż profil

Postprzez konto usunięte » 22 lut 2014, o 14:40

4kolka napisał(a): rozważam zatem wersję ekonomiczną
pożycz
konto usunięte

Pokaż profil

Postprzez LukasTychy » 23 lut 2014, o 21:24

Polecam miernik GL-1S, posiadający sondę. Posłużył mi przed zakupem samochodu, kosztował 200 zł a ustrzegł mnie przed niezłymi "bez wypadkami" mającymi na elementach prawie 1000 mikrometrów czyli sama szpachla. Bywają też oferty z okolicy wypożyczenia miernika w cenach ok. 20-30zł.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez 4kolka » 24 lut 2014, o 19:45

Po zasięgnięciu opinii na innych forach oraz lekturze tego co można znaleźć w sieci wybrałem miernik firmy BlueTechnology MGR 10 S AL.
Tani nie jest ale nie ma nic za darmo.
Owszem można pożyczać, tylko jeśli przed zakupem sprawdza się powyżej 10 samochodów, to wypożyczanie nie jest ekonomicznie uzasadnione (moim skromnym zdaniem).
4kolka

Pokaż profil

Postprzez Tomi » 24 lut 2014, o 19:47

4kolka napisał(a):Po zasięgnięciu opinii na innych forach oraz lekturze tego co można znaleźć w sieci wybrałem miernik firmy BlueTechnology MGR 10 S AL.
Tani nie jest ale nie ma nic za darmo.

dobry wybór , będziesz zadowolony - tylko pamiętaj o zasadach zawartych w intrukcji odnośnie pomiarów - czystość auta, temperatura i inne czynniki :)
szach mat
Obrazek

Zaawansowany
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez LukasTychy » 24 lut 2014, o 20:08

Dobry wybór ze względu na możliwość mierzenia elementów aluminiowych, przykładem jest maska Clio III wykonana właśnie z aluminium.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne