Opinie o silniku 1.5 85KM eco2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Opinie o silniku 1.5 85KM eco2

Postprzez rafal82 » 14 kwi 2014, o 08:28

Witam,

Przymierzam się do zakupu renault Clio III z 2009, z silnikiem 1.5 dci 85 KM eco2.
Bardzo trudno znaleźć jakieś informacje o tym konkretnym silniku .
Czy ktoś może opisać jak jest z jego awaryjnością ?
Czy posiada dwumas, czy ma wtryski delphi czy siemens ??
Przeszukałem for i dużo jest info o 1.5 dci ale o eco2 prawie nic nie ma :(..
Byłbym wdzięczny za odpowiedzi :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez rafal82 » 14 kwi 2014, o 09:09

Chodzi oczywiście o silnik 1.5 dci 85 KM eco2.
I jeszcze jedno czy posiada on filtr FAP ?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez MrHT » 14 kwi 2014, o 18:53

Oczywiście posiada filtr cząstek stałych. Każde auto z silnikiem diesla z EURO 5 musi mieć taki filtr.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez rafal82 » 14 kwi 2014, o 19:58

MrHT napisał(a):Oczywiście posiada filtr cząstek stałych. Każde auto z silnikiem diesla z EURO 5 musi mieć taki filtr.

-dzięki za szybkie info .. trochę nie najlepsze jak dla mnie ale zawsze warto wiedzieć :)... A jeszcze jakieś informacje o tym silniczku ??

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 15 kwi 2014, o 20:35

rafal82 napisał(a):A jeszcze jakieś informacje o tym silniczku ?

Co tu więcej pisać, ma dwumasa i wtryski siemens.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 16 kwi 2014, o 10:26

wojteks napisał(a):
rafal82 napisał(a):A jeszcze jakieś informacje o tym silniczku ?

Co tu więcej pisać, ma dwumasa i wtryski siemens.

Silnik jest OK, myślę że dwumasowego koła zamachowego nie ma, bo Renault dwumasę montował w silnikach dCi o mocy od 100 KM wzwyż.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 16 kwi 2014, o 20:12

Raczej wtryski Delphi ma, chyba że były jakieś zmiany po lifcie Clio w 2009. Silnik bardzo dobry, pod warunkiem że olej jest zmieniany co 15 tyś km, nie jak Renault zaleca co 30 tyś km. Dlatego dziś siedzi w Mercedesie ten silnik....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez rafal82 » 17 kwi 2014, o 20:23

Ale jaja .. I to nie Wielkanocne :).. Co odpowiedź to inny wariant :)..

A co do opini o silniku znalazłem takie coś.. na stronie branżowej.. co mnie trochę smuci ...
http://www.gnomon.pl/dane_techniczne,2375,1.html
"TRWAŁOŚĆ SILNIKA, JEGO OSPRZĘTU I SPRZĘGŁA" - Wysoka awaryjność oraz niska trwałość silnika, jego osprzętu oraz sprzęgła. Silnik jest powszechnie uznawany za nieudany i sprawiający dużo kłopotów w codziennej eksploatacji.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 17 kwi 2014, o 20:43

Kup cokolwiek z 2.0 TDI z lat 2004-2007, będziesz szczęśliwy jak wydasz minimum 10 tyś na naprawę i wciąż to będzie skarbonka bez dna. Mam w dCi niewielki przebieg, 135 tyś km, nic poważnego oprócz czujnika podciśnienia turbiny (koszt w ASO 260 zł). Są na forum użytkownicy którzy dobili 300 tyś km bez problemów, tylko zasada jedna zmieniamy olej co 15 tyś km max jak pisałem powyżej.... 30 tyś to za dużo. Obecnie trwa wyścig producentów kto da najdłuższy okres przeglądowy bo wiadomo są to mniejsze koszty dla firm, niestety odbija się to na trwałości silników po pewnym przebiegu.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez *YUBY* » 17 kwi 2014, o 23:46

Jak by to powiedzieć z mojej perspektywy...
Nie jestem mechanikiem, za wiele się nie znam, ale z doświadczenia moge powiedzieć...

Dwumasy na pewno nie ma!
Jak nie lejesz bylejakiego paliwa, wątpliwej jakości, to samochód będzie dobrze jezdził. Ja zmieniam olej raz do roku, robię niecałe 20k km.
Mam 140 k km przelotu i zrobiłem z większych napraw tylko skrzynię... Ale podejrzewam ze była żle złożona fabrycznie. Bo od samego początku były z nią problemy. przy 40k km jak ją kupiłem już sprzęgło biło, czuć było drgania na pedale sprzęgła.
Oczywiście klocków, czy końcówek drążków, rozrządu które ostatnio zmieniałem to nie wlczam w naprawy ponadprogramowe.

Co do silnika... Przy 65 koniach wtryski są te same, co w 85koniach... - róznica jest tylko w coolerze i 0,1bara na turbince... Wgrywacjąc mapkę masz 100koni bez dymienia.

Mi tam pali średnio 4,7litra...

Ogólnie jestem zadowolny.
KRC #71 czarna initialka, czarny sporciak i niebieski campus

Zaawansowany
Zlotowicz
Moderator
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 18 kwi 2014, o 10:38

Zapomniałem dodać iż dolewam przy każdym tankowaniu zwykły Mixol, przedłuża to 2 x żywotność całego układu wtryskowego poprzez lepsze smarowanie. Fani motoryzacji za czasów PRLu silników dwusuwowych coś wiedzą na ten temat... :twisted:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Adam_Ś » 29 kwi 2014, o 08:32

Ja też dolewam i sobie cenię. A co do wtrysków to trzeba na nie uważać. Sam się zastanawiam nad kupnem tego auta ale w kombi i rocznik 2010 minimum. Choć jest jeszcze jeden poważny kandydat ale nie wiem czy się skuszę bo to dodatkowe 30tyś trzeba liczyć :P.
Obrazek <-- pali jak smok ^^.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Cieplasek » 9 maja 2014, o 06:26

Witam. Ja mam Clio III Grandtour 86 KM z 2008 roku i na pewno nie mam ani dwumasy ani filtr cząstek stałych , wtryski delphi. Wiem, że w 2009 wyszło Clio Grandtour po lifcie więc może coś się również zmieniło w silniku ( kiedyś musieli filtry wpakować do silnika). Wtryski siemens były stosowane w najmocniejszej wersji. Turbina w wersji 86 KM ma łopatki ze zmienną geometrią. Piszę jak jest bo sam przeryłem sporo katalogów i forum w poszukiwaniu ciekawostek odnośnie mojej wersji. Wiec kolego może te rozbieżności wynikają z daty produkcji samochodu (silnika). Wiem że układ paliwowy to już chyba 3 wersja poprawiona ( wtryski i pompa) odnośnie pierwowzoru w clio I i czytałem że sporo zmienili i już jest układ mniej awaryjny. Ale nie chce mi się wierzyć że w 86 KM w późniejszych latach stosowali inne wtryski i dwumasę. To tyle :)
Kto się torbą urodził, walizką nie zostanie:)
------------------------------------------------------
Clio Grandtour 1,5 dCi 86 KM Dynamique + Pakiet Premium Plus 15 cali

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne