1.5 DCI awaryjność

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

1.5 DCI awaryjność

Postprzez alpin » 22 kwi 2014, o 06:23

Dzień dobry,
proszę o radę w temacie: Clio z 2008 roku 1.5 DCI 68KM
Autko użytkujemy od 2010 r kupione z przebiegiem 25 tyś. Olej wymieniany co 15 tyś. Tylko pierwsza wymiana była zrobiona, w/g komputera po 20 tyś. Dlatego piszę o oleju, bo jest to ważna sprawa w tym silniku, mianowicie, naczytałem się dużo opinii o tych silnikach(obrócenie panewki) najczęściej występuje to w autach, o przebiegach przekraczających 100 tyś.
Moje Clio ma w tej chwili 92 tyś. I zbliża się niestety już do 100 tyś. Czyli wchodzi w okres podwyższonego ryzyka. Dlatego, chciałbym dowiedzieć się od bardziej doświadczonych użytkowników, tego silnika, jak duże jest wystąpienia tej usterki?
Czy lepiej sprzedać Clio i kupić, znów coś w miarę świeżego?
Clio III 1.5 DCI
Touareg 4.2 TDI

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 22 kwi 2014, o 10:11

Alpin auto masz prawie od nowości, dbasz o nie, więc się o nic nie obawiaj (wielu kolegów na Forum jeździ Clio 1,5 dCi z przebiegiem ponad 200 tys. km i jest OK).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 22 kwi 2014, o 13:18

Ważne by olej by zmieniany co max co 15 tyś km, najlepiej pełen syntetyk i silnik nie katowany na zimnym odwdzięczy się bezproblemową eksploatacją na grubo ponad 300-400 tyś km. Pisałem niejednokrotnie że przegląd wg Renault 30 tyś km to zdecydowanie za długo ale korzystne jest to dla firm i nie tylko kupujące auto nowe. Tu na forum jest kilku klubowiczów którzy dbając o wymiany płynów bez problemu dobili 300 tyś km w Clio 2 1.5 dCi (poszukaj w Luźnych "Na liczniku pokazało mi się....").

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez romeks » 23 kwi 2014, o 13:00

Witam.
Przebieg od nowego 170 kkm.
Cały czas pełny syntetyk. Problemy typowo eksploatacyjne.
Czyszczenie EGR-a, naprawa silnika wspomagania kierownicy,
wymiana tarcz, paska rozrządu (ostatnio 2 raz).
Olej zmieniany co 10 do 12 tys.
Bez obaw. silnik DCI jest bezproblemowy.
romeks

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 23 kwi 2014, o 16:14

mayn napisał(a): że przegląd wg Renault 30 tyś km

Przy tym silniku co 20 tyś km ale to i tak za dużo na olej, jak koledzy piszą 10-12 tyś km to maks dla oleju.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez JarekS » 23 kwi 2014, o 19:08

Właśnie przekroczyłem 280.000km moim dCi. Olej i komplet filtrów od nowości zmieniane co 15.000km. Cały czas Excelium LDX 5W40. Paliwo w 95% bezsiarkowe (Supradiesel, DieselGold ze Statoil).
Oprócz eksploatacyjnych (zawieszenie, hamulce), z większych awarii to alternator, napinacz paska klinowego, dziura w chłodnicy klimy (kamień), ostatnio poleciało sprzęgło, 2x wymiana EGR (i 1-2x czyszczenie każdego), trzeci akumulator.
Drobniejsze to czujnik ciśnienia w klimie, przekaźnik zasilania wtrysków, przekaźnik immobilajzera.
Cały układ zasilania (pompa, wtryski) i wydechowy - od nowości nie ruszane.
Ani nie jest bezawaryjny, ani nadmiernie awaryjny.
Pozdrawiam.
Obrazek Obrazek

Początkujący
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 23 kwi 2014, o 19:16

Dziś wymieniłem olej, nie ma już jak przedmówca pisze wyżej Elf Excellium LDX, lecz został zastąpiony Elf Evolution NF900 5W40, wymiana całkowita z filtrem 109 zł.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Adam_Ś » 29 kwi 2014, o 07:44

Jedyne co w tym silniku miało u mnie problem (przebieg 203tyś, 16tyś rocznie) to jakiś paproch wpadł do wtryskiwacza i go przytkał, ale obyło się bez awarii. I to wszystko. A co do samego samochodu to przy chłodnicy zintegrowanej mogą być problemy z ewentualną wymiana (cena), mi się rozciekła w zeszłym roku po zimie, zdecydowałem się na nową, ale odlewaną w specjalistycznym zakładzie- ze zintegrowanej zrobili mi dwie osobne, chłodzenie perfekcyjne, awarii brak. No i rok gwarancji.

A co do wymian to wymieniłem przy 195tyś:
- wahacze (wymienić trzeba było te gumowe tulejki, ale wymieniłem wszystko, bo pieniądze niewielkie)
- amortyzatory przód

przy 200tyś.
- tarcze hamulcowe (+ osprzęt dodatkowy czyli klocki, plyny itp)

A tak to olej. przy 16tyś km dolać musiałem łącznie ok 500ml (z czego większość przez błędnie przykręcony filtr oleju który puszczał).

No i pióra w wycieraczkach :D.

A korzystając z tematu, jak wygląda spalanie i kultura pracy w Clio III 1.5 dci 70KM kombi z 2010? Chodzi mi o wersje z klimą i z navi- skłaniam się do wymiany mojego clio w drugiej połowie roku.
Obrazek <-- pali jak smok ^^.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 29 kwi 2014, o 12:35

A v e ! Adam !
Adam_Ś napisał(a):A korzystając z tematu, jak wygląda spalanie i kultura pracy w Clio III 1.5 dci 70KM kombi z 2010? Chodzi mi o wersje z klimą i z navi- skłaniam się do wymiany mojego clio w drugiej połowie roku.

Nie mogę narzekać ani na spalanie, ani na tym bardziej kulturę pracy.
Auto nie jest szczególnie katowane, jednak średnio nie spalił nigdy więcej niż 5.0 l/100 km. Na trasie spokojnie w 4.0 l/100 km się mieści .....
Moje Clio GrandTour jest z 2009 ale w sumie to to samo, kultura pracy jest wzorowa ilość miejsca znośna, w sumie nie ma się do czego przyczepić :) Navi nie mam i jestem z tego powodu całkiem zadowolony = używam Naviexpert'a, więc mapy mam bieżące, a nie z przed 2 lat.
Pozdrawiam TURBO
=======
Clio 2ph2 1.2 D7F Authentique + (granat)
Clio 3ph2 1.5 K9K Alize (beżowy)
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 29 kwi 2014, o 12:35

A v e ! Adam !
Adam_Ś napisał(a):A korzystając z tematu, jak wygląda spalanie i kultura pracy w Clio III 1.5 dci 70KM kombi z 2010? Chodzi mi o wersje z klimą i z navi- skłaniam się do wymiany mojego clio w drugiej połowie roku.

Nie mogę narzekać ani na spalanie, ani na tym bardziej kulturę pracy.
Auto nie jest szczególnie katowane, jednak średnio nie spalił nigdy więcej niż 5.0 l/100 km. Na trasie spokojnie w 4.0 l/100 km się mieści .....
Moje Clio GrandTour jest z 2009 ale w sumie to to samo, kultura pracy jest wzorowa ilość miejsca znośna, w sumie nie ma się do czego przyczepić :) Navi nie mam i jestem z tego powodu całkiem zadowolony = używam Naviexpert'a, więc mapy mam bieżące, a nie z przed 2 lat.
Pozdrawiam TURBO
=======
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Adam_Ś » 29 kwi 2014, o 15:07

A też masz wersję 70konną? jak wygląda sprawa z położeniem foteli w tyle- kładą się na płasko czy tak jak to było w clio II są pod kątem?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez inspektor » 30 kwi 2014, o 20:31

130 tyś 1,5 dci 70 km 2008 rok bez problemów, jedynie wymiana rozrządu i 3 świec bo padły, poprzedni poszedł do żyda z przelotem ponad 160 tys 2003 65 km z czego 50 pod moja ciężką nogą (tu też świece i czyszczenie egr'a )
współczesny myśliwy - poluje na dziczyznę na jebaju :lol: by Bor
Aktywny user :thumbup:
Piwowar Domowy :) Inspektorski Browar Domowy
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 2 maja 2014, o 16:15

A v e ! Adam !
Adam_Ś napisał(a):A też masz wersję 70konną? jak wygląda sprawa z położeniem foteli w tyle- kładą się na płasko czy tak jak to było w clio II są pod kątem?

Tak mam wersję 70 konną, jakoś daje się tym jeździć do 130 spokojnie ..... powyżej raczej nieszczególnie.
Fotele kładą się dokładnie tak samo jak w HB .... w zasadzie są na płasko jednak trochę wyżej niż podłoga bagażnika.
Obrazek
Daje się z tym żyć - a do bagażnika wchodzi całkiem sporo bagażnik po rozłożeniu 160 x 100 x 88 (tego ostatniego wymiaru nie pamiętam dokładnie)
Pozdrawiam TURBO
=======
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez sudi » 2 maja 2014, o 16:23

W Hatchbacku podłoga jest równa jeśli posiada się podwójną podłogę, ja niestety tego nie mam i jak złoże kanapę to mam próg
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Adam_Ś » 3 maja 2014, o 09:15

No to genialnie :D. Dzięki za odpowiedź i żeby nie zaśmiecać tematu OT to sudi podesłałem Ci PW :D.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez marco6611 » 18 sie 2014, o 18:42

Witam.
Ja uważam, że zadbany silnik 1.5 DCI potrafi odwdzięczyć się długowiecznością i bezawaryjnosią jeśli o niego zadbamy ;) Ja robie to w ten sposób:
1. Nie katuje zimnego silnika i po dłuższej trasie czekam ze zgaszeniem silnika minutkę by turbina zdążyła się ochłodzić.
2. Co 2 tankowanie wlewam środek do czyszczenia wtryskiwaczy.
3. Do pełnego baku (55l) dolewam 200 ml Miksolu ułatwia to smarowanie wtryskiwaczy i niweluje ryzyko zbyt suchej mieszanki.
4. Wymieniam olej maks co 15 tys km na pełen syntetyk elf 5w40.
5. Wymieniam filtr powietrza i paliwa na mann filter lub filtron przynajmniej raz na rok

Żeby Clio nie zjadł ryży kornik warto również zainwestować w konserwację podwozia i profili zamkniętych fluidolem. Lepiej zapobiegć niż za kilka lat leczyć.
No i najważniejsze by nie lekceważyć drobnych awarii może to znacznie zwiększyć późniejszy koszt naprawy.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne