Zakup Clio

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Zakup Clio

Postprzez pieczka » 3 sty 2011, o 10:32

Witam forumowiczów,

Nie wiem czy dokładnie w tym dziale powinienem pisać więc wybaczcie jeżeli się pomyliłem.
Od pewnego czasu nosze się z zamiarem kupna Clio z rocznika 2010 lub nawet nowego 2011 i najbardziej sklaniam sie ku werscji GRANDTOUR.
Autko ma być dla kobiety go jazdy głownie po mieście i ewentualnie na wyjazdy weekendowe i wakacyjne dla 3 osób. Mam zamiar kupić je z niewielkim silnikiem 1.2 16V tak aby było najbardziej ekonomicze.
Moje pytanko głownie kieruje do osób które jeżdżą takim autem z takim silnikiem. Chciałbym dostać opinie jak się takowe autko sprawuje, jakie ma bolączki i jakie plusy i czy ogólnie polecilibyście takie auto do miasta czy raczej szukać mam czegoś innego. Będę wdzięczny za każdą opinię.
pieczka

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 3 sty 2011, o 10:37

pieczka, jak to ma być też na wyjazdy wakacyjne to zdecydowanie lepszy będzie 1.2 TCE.
na forum masz sporo info o tym silniku, między innymi tu:
viewtopic.php?f=14&t=2818

M.
Obrazek

- Tato czy ten samochód jest chory?
- Nie synku, to diesel...
More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez pieczka » 3 sty 2011, o 11:58

Wiadomo że silnik mocniejszy bylby lepszy, ale w zasadzie bralbym ten slabszy bo tanszy no i jednak chyba troszke ekonomiczniejszy by byl do jazdy w miescie, chociaz decyzja jeszcze do konca nie zapadla. A jak jest z serwisami nowych aut bo teraz chyba mozna od jakiegos czasu nie serwisowac auta w ASO i nie traci sie gwarancji?
pieczka

Pokaż profil

Postprzez Grippen » 3 sty 2011, o 12:15

pieczka napisał(a): A jak jest z serwisami nowych aut bo teraz chyba mozna od jakiegos czasu nie serwisowac auta w ASO i nie traci sie gwarancji?

http://www.klubclio.pl/viewtopic.php?f=21&t=2212
Może zanim zadasz kolejne pytanie poczytaj najpierw forum??
Podbeskidzie to nie Śląsk

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz

Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez demos » 3 sty 2011, o 13:36

pieczka napisał(a):Wiadomo że silnik mocniejszy bylby lepszy, ale w zasadzie bralbym ten slabszy bo tanszy no i jednak chyba troszke ekonomiczniejszy by byl do jazdy w miescie

W tym wypadku jeśli auto ma również służyć jako auto na wyjazdy wakacyjne to zdecydowanie poleciłbym TCE.
Silnik D4F(1.2 16v) w Grandtourze nie jedzie co wpłynie mocno na Wasze bezpieczeństwo podczas m.i.n. wyprzedzania.
TCE spali co prawda tego paliwa nieco więcej ale za dużo większą dozę poczucia bezpieczeństwa ;)
D4F do samego miasta wystarczy, w trasie to już nieco udręka.
Wesoła Francuska rodzina spod znaku rombu ;) : KRC #23

Renault Clio 2 ph1 1.2 16v - SPRZEDAM!
Renault Koleos 2.0 16v dCi
Mitshubishi Pajero Instyle 3.2 DiD

Średnio Zaawansowany
Lider Regionalny
Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez pieczka » 3 sty 2011, o 13:50

demos napisał(a):
pieczka napisał(a):Wiadomo że silnik mocniejszy bylby lepszy, ale w zasadzie bralbym ten slabszy bo tanszy no i jednak chyba troszke ekonomiczniejszy by byl do jazdy w miescie

W tym wypadku jeśli auto ma również służyć jako auto na wyjazdy wakacyjne to zdecydowanie poleciłbym TCE.
Silnik D4F(1.2 16v) w Grandtourze nie jedzie co wpłynie mocno na Wasze bezpieczeństwo podczas m.i.n. wyprzedzania.
TCE spali co prawda tego paliwa nieco więcej ale za dużo większą dozę poczucia bezpieczeństwa ;)
D4F do samego miasta wystarczy, w trasie to już nieco udręka.

dzięki za opinię
pieczka

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 3 sty 2011, o 14:09

pieczka napisał(a):jednak chyba troszke ekonomiczniejszy by byl do jazdy w miescie, chociaz decyzja jeszcze do konca nie zapadla.

Nie będzie ekonomiczniejszy. Wręcz odwrotnie - będzie więcej palił. Żona miała 1.2 16v, ja miałem TCE. Potem Żona jeździła TCE. Spalanie spadło o 0,5 litra a bezpieczeństwo wzrosło (dwa dni przed sprzedażą Clio Żony jeździłem nim i generalnie jest kiepsko). Jeżeli chcesz zabierać rodzinę na wakacje to zadbaj o to, aby TIRa wyprzedzić bezpiecznie. Obciążone 1.2 16v nie da Ci w ogóle bezpieczeństwa. Zwłaszcza, że ja mam porównanie do 3D, a kombiak jest trochę cięższy.
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Duster » 3 sty 2011, o 18:35

Dodam, że Clio z silnikiem TCE z 2010 r. ma długą skrzynię biegów co wpływa w pewnym stopniu na spalanie - szczególnie w trasie, natomiast do sprawnego wyprzedzania wymaga wrzucenia najlepiej 3ki, względnie 4ki.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez pieczka » 4 sty 2011, o 07:34

Wiem o tym wszystkim i biore to tez pod uwage, ale glownie zalezy mi na jezdzie po miescie. Na trase jak by co to mam autko ze 140 konnym silniczkiem wiec wcale clio nie musi w trase jechac ma byc tylko alternatywa jak by cos sie dzialao z tamtym.
pieczka

Pokaż profil

Postprzez nojsze73 » 12 sty 2011, o 14:17

Witam jestem wieloletnim uzytkownikiem Reanult i Toyota......
Napiszę Tobie krótko, porównywalne marki nieporównywalne ceny, jakość hm...... renault wg mnie jest tuż za T... jak człowiek sam naprawia i kupuje części staje się oświecony.

Na krótkie odległości silnik benzynowy,
proponuję diesla sam posiadam takie auto chociaż miałem pewne problemy ale z mojej winy wyjaśnione na forum.

Proponuję 1,5 DCI cena 3800zł wyższa od benzyny inny moment obrotowy a spalanie clio pali średnio 4,1-4,5 średnio a brata w benzynie 1,2 75KM 6,8 i jest to móóóół...

Co do napraw cen części nie patrz na mity , produkuję je koncerny dla wielu marek a wykonanie i cena Clio III polecam , poprzednim przejeżdziłem 250 tys km bez problemów, wymienione amory, łożyska, tarcze itp nic więcej, w jednym modelu pękł mi pasek rozrządu moja wina 80 tys i wymiana ja chciałem przejechać 120 jak w instrukcji nie polecam.

Zrób jak uważasz za 45 tys dobre wyposażenie , diesel bezpieczny 4 lata gwarancji

Pozdrawiam....
nojsze73

Pokaż profil

Postprzez pieczka » 8 lut 2011, o 21:42

W zasadzie to juz wybralem dwa model aut z ktorych pewnie jedno kupie tak na 99% tylko musze sie nimi przejechac.
1. Clio 3 1,2 TCE cena za jaka znalazlem to 41900 z 2010r
lub
2. Colt 1,3 Inform za 41000 z 2010r.
Mi osobiscie bardziej podoba sie Clio bo wieksze i wg mnie ladniejsze no i silnik chyba jednak lepszy do jazdy w miescie a zonie Colt wiec wybor bedzie ciezki.
pieczka

Pokaż profil

Postprzez lata1984 » 9 lut 2011, o 12:49

ja ci radze kup clio

Mój tata miał raz mitsubishi i więcej nie kupi tego szmelcu. odnośnie silnika TCE jest oszczędniejszy niż bez turbinki i lepiej jeździ(było o tym wiele razy na forum). Najlepiej przejedź się tym i tym a zobaczysz różnicę w jeździe i stwierdzisz, że wszyscy tu mają rację, szczególnie jeśli ma to być grandtour.
lata1984

Pokaż profil

Postprzez pieczka » 21 lut 2011, o 13:35

No i dokonalem zakupu, Clio 5D 1,2 TCE dodakowo z nawigacją.
pieczka

Pokaż profil

Postprzez Driv3r » 21 lut 2011, o 13:41

pieczka, gratulacje :clap:
Obrazek

More is Better

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Majsterkowicz

Pokaż profil