Renault Clio IV 1.2 75 czy 0.9 TCe?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Renault Clio IV 1.2 75 czy 0.9 TCe?

Postprzez Aucik » 10 cze 2014, o 08:42

Zastanawiam się nad kupnem nowego Renault Clio z silnikiem benzynowym. Jednak mam dylemat pomiędzy motorem 1.2 16V 75 KM, a 0.9 TCe 90 KM. Pierwszy z nich jest sprawdzonym silnikiem, montowanym już przynajmniej kilkanaście lat (na pewno był już w Clio II generacji), ma prostą konstrukcję i jest trwały. Nie muszę się bać o jego trwałość i niezawodność. Problemem jest natomiast to, że Clio z tym silnikiem ma słabsze osiągi od wersji 0.9 TCe i przynajmniej na papierze jest bardziej paliwożerny. Czy wg Was moje obawy co do silnika 0.9 TCe (mającego wprawdzie tradycyjny wtrysk pośredni, ale będącego wysilonym trzycylindrowym silnikiem turbodoładowanym) są uzasadnione czy nie? Który silnik byście wybrali na moim miejscu? Samochód będzie wykorzystywany głownie na kilkunastokilometrowej trasie (typowa polska droga wojewódzka z dużym ruchem, także ciężarówek), którą będzie pokonywał średnio 8-10 razy w tygodniu, czasem też z kilkoma krótkimi trasami kilkukilometrowymi. Raczej nie będzie miał kontaktu z dużym, zakorkowanym miastem typu Wrocław, jeśli już to z małymi miasteczkami bez korków, świateł, z płynną jazdą. Czy silnik 1.2 75 w aktualnym Clio jest mułowaty i słaby, czy wystarczający? Jakie są wrażenia z jazdy i eksploatacji tym motorem, a 0.9 TCe?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pancer » 10 cze 2014, o 12:04

viewtopic.php?f=14&t=19448 - tutaj możesz znaleźć interesujące cię informacje od posiadaczy CLIO IV

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 10 cze 2014, o 21:30

Myślę że dokładna odpowiedź -> viewtopic.php?f=10&t=29555

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 10 cze 2014, o 23:08

póki co zamykam
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz