Za duże spalanie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Za duże spalanie

Postprzez wirtuoz6 » 17 sie 2014, o 23:14

Witam. Jakie macie spalanie w swoich renówkach ? Ja mam Renault Clio II 1.2 43 kw (60KM) rocznik 2001. Ogólnie to wydaje mi sie, ze troche mi za duzo spala. W trasie z Brzegu do Berlina ( dosłownie równe 400km) spalił mi 24 litry czyli 6 litrów w dalekiej trasie. Niestety zaś jeżdżąc po mieście pali mi, aż praktycznie 8 litrów co wydaje mi sie, ze jest to troche za dużo, zważywszy na to, że jeżdżę przepisowo, bez żadnych ostrych przyspieszeń i hamowań. Macie jakieś pomysły czemu tak to wygląda ?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Kogucik » 17 sie 2014, o 23:41

Spalanie masz normalne, tak ma to wyglądać.

Zaawansowany
Klubowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 18 sie 2014, o 06:17

Tym bardziej, że producent podaje w mieście spalanie 8,2 :P
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 18 sie 2014, o 12:58

W trasie 90 km/h powinien spalić ok 5 - 5,5 litra. Tak profilaktycznie upewnij się że masz filtry drożne, odpowiednie ciśnienie w kołach, oraz sprawdź czy koła nie mają jakiś oporów.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mihalek » 18 sie 2014, o 15:36

Mój na trasie w całości na drodze ekspresowej przy prędkości non stop 120km/h w porywach do 130 spalił 6,3 l/100km. W mieście jeszcze nie przekroczyłem 7,5 litra ale u mnie nie ma korków i ruch jest w miarę płynny.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez marco6611 » 18 sie 2014, o 17:38

1.5 DCi pije do 4 litrów w trasie i 5 w mieście :)

A co to ma wspólnego z tematem o spalaniu 1.2? Jak nie przestaniesz spamować to będą warny, bo to nie pierwszy Twój nic nie wnoszący do tematu post. Zostałeś ostrzeżony /brejq
Ostatnio edytowano 20 sie 2014, o 07:49 przez brejq, łącznie edytowano 1 raz
Powód: spam

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wirtuoz6 » 18 sie 2014, o 21:57

dziwne, bo na internecie czytałem, że ten samochód pali w trasie srednio z tego co pamietam jakies 5,5 a w mieście 6,5 ;) myslalem, że mam za duże .. dzięki za informacje

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sudi » 18 sie 2014, o 23:04

wirtuoz6, wierz katalogom
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 19 sie 2014, o 06:18

wirtuoz6 napisał(a):mieście 6,5

Hehehehhee
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez heniusroda » 19 sie 2014, o 22:52

marco6611 napisał(a):1.5 DCi pije do 4 litrów w trasie i 5 w mieście :)

W to mi się trochę wierzyć nie chce. Służbobowo jeżdżę takim dci i wychodzi więcej. Jakiś litr więcej. Niby niewiele, ale jednak.

Co do trasy - do autora. I tak nie ma tragedii, to nie tico. Zależności jest wiele. Jak jeździłem służbową Corsą C 1.2TP, to mnie paliła około 8 gazu, a patrolowym 9-10. Moja stara Corsa B w trasie (90-100 max) potrafiła spalić (od pełnego baku do pełnego) 4,4 litra, a są ludzie co się skarzą, że takie same palą 5-6. Z tego co pamiętam moja pierwsza Renia z 92r 8V paliła podobnie, a obecna 1.2 16V 75km jest w fazie testów. Póki co wydaje mi się, że bez klimy pociąga ponad 6 (niewielkie miasto, raczej krótkie odcinki, często na ssaniu), ale do spalania coRsiarki z 1.0 nie ma co porównywać... za to komfort itd

Jeśli to Cię bardzo nurtuje, jak pisał ktoś wyżej - sprawdzenie filtra powietrza nic Cię nie kosztuje. Może pora wymienić świece? Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Pytanie jeszcze jak ciężkie nosisz buty ;)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez marco6611 » 20 sie 2014, o 15:47

heniusroda napisał(a):
marco6611 napisał(a):1.5 DCi pije do 4 litrów w trasie i 5 w mieście :)

W to mi się trochę wierzyć nie chce. Służbobowo jeżdżę takim dci i wychodzi więcej. Jakiś litr więcej. Niby niewiele, ale jednak.

Co do trasy - do autora. I tak nie ma tragedii, to nie tico. Zależności jest wiele. Jak jeździłem służbową Corsą C 1.2TP, to mnie paliła około 8 gazu, a patrolowym 9-10. Moja stara Corsa B w trasie (90-100 max) potrafiła spalić (od pełnego baku do pełnego) 4,4 litra, a są ludzie co się skarzą, że takie same palą 5-6. Z tego co pamiętam moja pierwsza Renia z 92r 8V paliła podobnie, a obecna 1.2 16V 75km jest w fazie testów. Póki co wydaje mi się, że bez klimy pociąga ponad 6 (niewielkie miasto, raczej krótkie odcinki, często na ssaniu), ale do spalania coRsiarki z 1.0 nie ma co porównywać... za to komfort itd

Jeśli to Cię bardzo nurtuje, jak pisał ktoś wyżej - sprawdzenie filtra powietrza nic Cię nie kosztuje. Może pora wymienić świece? Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Pytanie jeszcze jak ciężkie nosisz buty ;)

Sam sobie wyjaśniłeś sprawę -skoro to służbowy samochód to na pewno oszczędnie nie jeździsz:P

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez heniusroda » 20 sie 2014, o 16:36

Przeciwnie. Jeżdżę jak swoim, bo szef jest w porządku, bo im mniej kosztuję, tym więcej dostaję. Poza tym to nie nowe auto, wiec muszę szanować narzędzie swojej pracy. Tak na marginesie - ile to historii słyszałem o passatach, czy a4 tdi, co to w mieście palą max 5,5, a prawda taka, że większość właścicieli, pod groźbami prawdy by nie wyznali ;) wiem, że sposób jazdy ma kolosalne znaczenie, ale nieraz ludzie bajki opowiadają

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez marco6611 » 21 sie 2014, o 19:05

Na ekspresówce spadło mi nawet do 3,8 l/100km przy jedzie 100km na godzinę bez zbędnego gazowania i przyspieszania, i nikt mi nie w mówi że to nie jest realne spalanie bo po trasie sprawdziłem ile wejdzie do baku 8-)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez dziadzius4 » 22 sie 2014, o 17:07

mam renie 1.2-16v-2001r spalanie
na trasie 5l-przy prędkości 100/110km/h
miasto 6l
jestem zadowolony

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez heniusroda » 22 sie 2014, o 18:49

Mam taką samą, nawet rocznik ten sam, ale jeszcze nie zdążyłem zatankować do pełna. Ciekawy tylko jestem ile wyjdzie w klimą

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez cinek9266 » 8 wrz 2014, o 16:21

Mój poprzedni samochód o potężnej pojemności 1.3 potrafił spalić 13litrów :D. Więc chyba 8 litrów w mieście to nie jest źle:p.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 13 wrz 2014, o 13:23

1.5 dci pali tyle ile napisano w dokumentacji a nawet nieco mniej. Użytkowałem 9 lat Modusa z takim silnikiem, miałem średnie spalenie ok. 3.8 l, teraz mam Clio Grandtour i wynik 3,5 litra.
To wyłącznie problem głowy kierowcy a nie silnika. Ja na przykład potrafię ( bawi mnie to) przejechać prawie 300 km bez dotykanie pedałów gaz/hamulec, operując wyłącznie przyciskami tempomatu. Ustawiam na autostradzie 96, poza 90 km/h.
Miesięcznie pokonuję ok. 3 000 km, z tego 40% miasto (duże, ale bez korków) 60% trasa.
Podobnie jest pewnie z innymi silnikami. Chcesz oszczędzać - myśl.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Cieplasek » 14 wrz 2014, o 09:02

No ja mam też Clio Grandtour mi zaniza spalanie o 0,7 litra. Ja jeżdżę tez z tempomatem i wychodzi mi ok 4,7 litra. Ale ostatnio wymieniłem elektrozawór turbo bo wyskoczy błąd i widzę że spalanie spadło ale musze troszkę pojeździć by sprawdzić o ile. Mam silnik 86 KM
Kto się torbą urodził, walizką nie zostanie:)
------------------------------------------------------
Clio Grandtour 1,5 dCi 86 KM Dynamique + Pakiet Premium Plus 15 cali

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 14 wrz 2014, o 18:15

zbędne posty usunięte a temat zamykam
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz