Clio II po 2001r 1.4 czy 1.6

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio II po 2001r 1.4 czy 1.6

Postprzez p00mpa » 18 sie 2014, o 22:22

Witam.
Jestem nowy na forum, a więc najpierw pragnę się przywitać :)
Jeżeli istniał podobny temat to proszę mnie poprawić, ale poszperałem trochę i konkretnego porównania clio II po pierwszym liftingu 1.4 16v i 1.6 16v nie znalazłem. Jak się mylę to przepraszam.

Przymierzam się do zakupu auta(będzie to moje drugie auto własnościowe w życiu) i głównym celem jest clio ii po 2001 roku :)

Jak to jest z tymi silnikami? Robię około 10k km rocznie więc diesel raczej odpada, ale to też z innych względów. Interesuje mnie, czy będą znaczne różnice w kosztach utrzymania obu silników, jak i różnice w spalaniu. Również awaryjność, być może któraś jednostka jest bardziej wrażliwa itp. Poza tym, po zakupie obowiązkowo wstawiam gaz. Jestem studentem dla mnie 15-20zł róźnicy na 100km to dużo :D. I pytanie brzmi jak oba silniki ten gaz znoszą. Jakby ktoś pytał dlaczego 1.6 a nie 1.4 lub odwrotnie to jak widać jestem młody - szukam auta, które można utrzymać "ze stypendium", ale mam ciężką nogę i lubię mieć zapas mocy :D Tzn, nie szukam rajdówki, no ale sami wiecie o co chodzi.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedzi, ponieważ dziś sprzedałem swoje pierwsze auto ( Lanos 1.5 16v ) i dobrze by było znaleźć coś w około 2 tygodnie :)
Z chęcią poczytam też podpowiedzi, na co zwrócić uwagę przy zakupie clio.

PS. Przyznaje się, że ulegałem stereotypom typu - francuza się nie kupuje.. itp, i być może przez to clio mi się nie podobało. Lecz ostatnio po prostu clio ii po lifcie mnie urzekło :D Mojej dziewczynie się nie podoba, ale ładne felgi wrzucę, polerkę strzelę i zmieni zdanie :D

Pozdrawiam, p00mpa - Damian

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez bodowp » 19 sie 2014, o 06:57

Jak dobrze pamiętam to jest na forum już założony taki temat. Poszukaj na spokojnie ;)
Klubowicz

Zasłużony
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Master » 19 sie 2014, o 06:57

#159#
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Zasłużony
Klubowicz
Zlotowicz
Lider Regionalny

Pokaż profil

Postprzez p00mpa » 19 sie 2014, o 22:00

hmm, dzięki troche poczytałem, w sumie zadzwoniłem do gazownika. problemu nie ma żadnego. A orientujecie się jaka jest różnica w mocy obu jednostek? Bo niby te 9-10km to nieduża różnica, ale wiele osób mówi, że ponoć sam fakt że to 1.4 a to 1.6 wiele zmienia

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez p00mpa » 19 sie 2014, o 22:04

Tzn, powiem tak. Nie kupuje auta z zamiarem rajdowania, ale lubię dla komfortu mocne auta. Poprzednio jeździłem Lanosem 1.5 16v 100km (wiem, że to lanos to co innego) no i mocy brakło..

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 19 sie 2014, o 22:25

Różnica jest taka że 1.6 16V ma zmienne koło faz rozrządu i jest większe ryzyko awarii, ale to pojedyncze przypadki. Ja dla siebie bym wybrał 1.6 16V z większą mocą i momentem obrotowym, ale decyzja należy do kupującego...

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez p00mpa » 19 sie 2014, o 22:31

Właściwie to głownie poszukuje 1.6, ale jest ich stosunkowo mało, a ładne egzemplarze mają dość wysokie ceny. Jutro mam dostać odpowiedź od kobiety, bo jest jeden klient ale nie wiadomo czy kupi. 1.6 16v 160k przebiegu, ładne wyposażenie, pierwszy właściciel, bezwypadkowy, garażowany. Ile w tym prawdy nie wiem, ale zobaczyć można :) Słyszałem też, że 1.4 lepiej znosi gaz. A tak prosto z mostu: czy te 1.6 naprawdę bije na głowę 1.4? czy różnica jest znośna. I z 1.4 można też wydobyć nieco agresywnego charakteru. Ogólnie rzecz biorąc i tak nie widziałem chyba mocniejszego auta z segmentu B w tej klasie, pomijając wersje usportowione.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 19 sie 2014, o 22:35

1.4 16V miał wadliwe cewki zapłonowe firmy Sagem (4 sztuki). Jeśli zostały wymienione na np. Beru to silnik śmiało można zakwalifikować do grona udanych silników. Montaż LPG trzeba zrobić profesjonalnie, tzn dobrze dobrać osprzęt, ustawić itp.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez p00mpa » 19 sie 2014, o 22:41

Cewka to tyle o ile niewielki problem na szczęście :) Może moje pytania są upierdliwe, ale proszę o zrozumienie, na te autko pójdą moje wszystkie oszczędności, a z 2-3 lata chciałbym pojeździć nie bojąc się małych inwestycji, by dopasować auto do siebie. Jeżeli 1.4 wyraźnie nie odbiega osiągami od 1.4 to chyba się na nie zdecyduje, bo wybór jest wtedy naprawde spory i nie muszę jechać przez cały kraj. Ale jeżeli te kilka koni i nieco lepszy moment w odczuciu kierowcy zmienia osiągi diametralnie to pewnie jeszcze będę polował :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez bor » 24 sie 2014, o 22:50

K4J i K4M to konstrukcyjnie bardzo zbliżone silniki. Podobno w K4M tłok ma nieco większy skok, co przekłada się na większą pojemność - poza tym to właściwie to samo - a więc i charakterystyka zbliżona, jak i wady wieku dzieciecego (cewki - ale tego problemu w >10 letnim aucie już raczej nie spotkasz, pewnie dawno wymienione). IMO większa różnica jest pomiędzy np. 1.2 16v i 1.4 16v (23KM) i tu warto dołożyć ze względu na komfort, a jednak 1.4/16 a 1.6/16 to raptem 9 koni - nie wiem czy gra warta świeczki, patrząc np. na dostępność na rynku, itp.
IMO, mając na placu oba w rozsądnym stanie itp - brałbym mocniejszy, jednak nie jechałbym po niego kilkuset kilometrów.
pozdrawiam,
musicare humanum est

Renuar mniejszy - RIP
Renuar większy Obrazek
Renuar największy
bor

Zaawansowany
Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Patriczi » 24 sie 2014, o 23:36

Od siebie moge dodac ze nie jezdzilem 1.4 16v, natomiast jestem w posiadaniu 1.6 16v. W tej budzie taka cliowka ladnie pomyka moim zdaniem. Ostatnio dalem sobie nia rade z audikiem a4 1.8 125km. Co do gazu nie narzekam. Dobra sekwencja i dobra regulacja i nie ma mowy o problemach. Przy delikatnej jezdzie potrafie zejsc do 8l/100km. Oczywiscie jak poszaleje to i 11l lyknie :-)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Caban1251996 » 23 wrz 2014, o 04:57

Ja Mam Renault Clio 2 1.6 16v 107km
Ja mam 1.6 16v i mi starcza zapas mocy ma ladnie sie zbiera wiadomo auto wypic swoje musi ile potrzebuje dla mnie ma przecietne spalanie i narazie z nim problemu nie mialem :thumbup:

edit: piszemy czcionką o normalnej wielkości

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez xlar1 » 11 lis 2014, o 19:15

jak masz opcję to bierz 1.6 - zdecydowanie bardziej ekonomiczny samochód będzie
Korzystam z forów:
elektroda, dvhk, satkurier, klubclio, klubrenaultclio, renaultlaguna
Obrazek

Zaawansowany
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz

Pokaż profil

Postprzez Johny6665 » 13 lis 2014, o 07:17

Wszystko zależy od gustu jak widać. Ja wybrałbym 1.4 16V. Według mnie wystarczający do tej wielkości samochodu, szczególnie jeśli piszesz o jeździe normalnej, nie rajdowaniu. Prawda jest też taka, że nie jesteś w salonie i nie wybierasz nowego auta więc jeśli trafi Ci się 1.6 w stanie b.d. weźmiesz 1.6 i odwrotnie ;).

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez M!hau » 28 lis 2014, o 22:03

Jeśli jeszcze nie kupiłeś i wciąż męczą Cię wątpliwości, to podpowiem, bo sam miałem identyczną zagadkę i w końcu padło na 1.4 16v z 2003.
Widzę, że interesują Cię w dużej mierze osiągi, więc powiem tyle: 16-zaworowe 1.4 i 98 KM w tak małej i lekkiej budzie robi robotę :twisted:
Wcześniej jeździłem civic'iem 1.4 90KM i zmiana jest na plus. Może w sprincie clio dostałoby baty, ale elastyczność to inna bajka na plus dla clio.
W mieście można jeździć bardzo dynamicznie w zakresie 2-3,5 tys. obrotów.

1.6 byłoby na pewno nieco fajniejsze, ale:

1. Parę koni nie jest warte szukania, a jak wiadomo nie ma ich wiele. Ryzyko wtopy jest więc spore.
2. Różnica będzie bardzo niewielka. Przy "normalnej" jeździe 1.4 naprawdę daję radę i potrafi zaskoczyć i dać sporo frajdy z jazdy, a o wiele łatwiej je znaleźć.

Jak trafisz dobre 1.6, to bierz, ale na siłę nie szukaj. Z 1.4 będziesz zadowolony.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne