Clio dla rodzinki 2+1?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio dla rodzinki 2+1?

Postprzez Lukos83 » 28 sie 2014, o 09:39

Jako, że to mój pierwszy post tutaj, to witam się ze wszystkimi i z każdym z osobna :) Przez 4 lata byłem w posiadaniu ciut większego "Renuara" i teraz stoję przed wyborem kolejnego autka. I tak po cichutku skłaniam się chyba w stronę Clio (II ph 2). Ceny autek w porównaniu do konkurencji bardzo przyzwoite :D ale do sedna. Jak wspomniałem, wcześniej posiadałem większe autko (Scenic rocznik 98) i patrząc na bryłę Clio mam pewne wątpliwości co do wystarczającej ilości miejsca w tym autku. Z przodu pewno da rade bez problemu (mam 185 cm wzrostu) ale co z miejscem z tyłu? Wszystkie recenzje w sieci wspominają. o braku miejsca na głowę i kolana. Co prawda z tyłu będzie jeździł przeważnie mały człowieczek w wieku lat 3 (i zanim podrośnie to autko się zmieni) ale czasem ktoś dorosły z tyłu też się znajdzie. Autko niby do miasta ale jakieś małe wypady za miasto tudzież wakacje dla naszej trójki też przewiduję. Da radę to zrealizować w Clio czy lepiej szukać coś ciut większego?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez sudi » 28 sie 2014, o 10:15

Kiedyś ludzie pakowali 4-osobową rodzine do malucha i jechali do Grecji czy Bułgarii, to czemu 3-osobowa rodzina nie miałaby się zmieścić do Clio ;)
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Lukos83 » 28 sie 2014, o 10:35

Masz rację, ale to było kiedyś. Pośladki się bardzo szybko przyzwyczajają do komfortu ;) A jak już wspomniałem byłaby to dla mnie przesiadka ze Scenica - wizualnie już czuję się skompresowany w Clio a jeszcze w nim nie siedziałem :lol: a tak na poważnie - czy takie Clio II ph 2 jest w nairę ustawnym samochodzikiem? Czy w razie potrzeby przewiozę tam jakiś większy ładunek? Tudzież - czy jadąc na jakiś wypad poza miasto z kompletem pasażerów na pokładzie nie będę słyszał zza pleców, że komuś tlenu brakło na tylnej kanapie? Tak jak wspomniałem - nie miałem jeszcze przyjemności zasiadać w takowym Clio.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez cinek9266 » 28 sie 2014, o 12:01

Mam 183cm wzrostu podobnie jak ty :D z przodu jest spoko, natomiast jeżeli ktoś takiego samego wzrostu jak ty za tobą siądzie możesz czuć kolana. Moim zdaniem autko jak najbardziej ustawne wszędzie wjedziesz, wyjedziesz na miasto to auto jest świetne. Ogólnie jak na małe autko jest pojemne :D ja po zdemontowaniu z tyłu siedzeń parę razy przewoziłem dużą kosiarkę do koszenia trawny i kose spalinowa :) na działkę, a w zimie wypad na narty 3 osoby dorosłe plus sprzęt na narciarski w środku clio także nie jest źle:P. Z wypadów za miasto pełny stan auta hmm zależy jacy pasażerowie 4 osoby na luzie, 5 osób dorosłych może być ciut ciasno ale to już zależy jacy ludzie są grymaśni ;) , tlenu nikomu nie braknie zawsze można otworzyć szybę :lol: tak jak wyżej powiedział sudi sam pamiętam jak się jeździło zapakowanym maluchem w 4 z bagażami dało się dało :P .

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Lukos83 » 28 sie 2014, o 13:15

Teraz staram się wychodzić z założenia, że kupuję autko dla siebie, zony i syna (wcześniej kupowałem z myślą o całej reszcie rodziny). Na razie jeszcze walczę wewnętrznie, ale chyba idzie w dobrym kierunku :D Przy foteliku z tyłu (a jest sporawy) to i tak siądzie na tylnej kanapie raczej jedna osoba (jeździłem chwilę fabią, która na oko wydaje się większa i przy foteliku dziecięcym z tyłu wsiadły jeszcze dwie osoby, ale siedziały dosłownie jak sardynki w puszcze). Łatwo się demontuje tylne fotele czy trzeba się nakombinować? Czy miedzy przegrodą bagażowa a kabina tez jest taka śmieszna rozpórka jak w Thalii? O - właśnie - czy przestrzeń dla pasażerów w Thalii i Clio jest identyczna?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 28 sie 2014, o 13:31

Lukos83 napisał(a):O - właśnie - czy przestrzeń dla pasażerów w Thalii i Clio jest identyczna?

Tak, tylko tył inny. Nie polecam Thalii gdyż to jest auto produkowane w Turcji i adresowane było na biedne rynki, nic dziwnego że Thalia nawet z 2006 roku nie posiada takich dobrych materiałów wykończeniowych jak miało Clio 2 ph2 od 2001.06, tylko posiada jeszcze rażące plastiki z początku produkcji Clio 2 (1998-2001.05).

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Lukos83 » 28 sie 2014, o 13:32

Tak, czytałem o tym :) byłem ciekaw, czy z racji doklejonego tyłu przesunęli drugi rząd foteli. Thalia do mnie nie trafia - Clio mi bardziej odpowiada. Jestem estetą i środek Thalii mnie zniechęca :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 29 sie 2014, o 07:47

Lukos83 napisał(a):Teraz staram się wychodzić z założenia, że kupuję autko dla siebie, zony i syna

To jest jedynie słuszne założenie, nawet bardziej dla siebie niż żony i dziecka, okazjonalny przewóz innych osób z tyłu nie jest problemem.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Lukos83 » 29 sie 2014, o 09:02

Jeszcze takie pytanie techniczne. W sieci znalazłem informację, że po lifcie Clio wychodziło z silniczkiem 1.2 16V a w ogłoszeniach trafiam na autka po 2002 roku z opisem, że posiadają silniki 1.2 8V (chyba dziś takie 2 widziałem). To pomyłka sprzedających, czy faktycznie zdarzają się jeszcze takie egzemplarze?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez 8v » 29 sie 2014, o 10:13

1.2 8v ,i 1.2 16v są dostępne. Przesiadka ze Scenika? 185cm? Oj będzie ciasno :)
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Lukos83 » 29 sie 2014, o 10:44

Na początku na pewno ;) kwestia przyzwyczajenia zapewne :) ma to jednak swoje plusy - więcej gotówki w portfelu. Co by o Sceniku nie mówić, to do ekonomicznych autek nie należał.

Jak to powiedział niegdyś mój sąsiad kupując Seicento (bujając się do tamtej pory Calibrą) - przychodzi taki czas, gdy trzeba patrzeć na ekonomię. I taki czas właśnie nadszedł ;(

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez heniusroda » 30 sie 2014, o 09:40

Witam. Widzę, że kolega ma podobne zapotrzebowanie co do auta jakie ja miałem. Miałem. Bo auto kupione, a dzieciaczek w drodze. Mam wersję 1.2 16v, auto w wersji expression, czy oprócz klimą i elektryki w lusterkach i przednich szybach, tylna kanapa dzielona. To spore udogodnienie - mimo krótkiego czasu od zakupu, wiele kilka razy okazało się to przydatne. Kanapę składa się łatwo, bez przesadnej gimnastyki i bagażnik robi się bardzo pojemny. Co do miejsca - moje służbowe clio miesci oprócz kierowcy czterech duuuuzych ochroniarzy. Fakt - na sardynkę, ale jednak. Na dojazd na np.imprezę masową ok, ale z takimi dużymi chlopami na narty nie pojedziesz. Moje prywatne clio jest jednak 5-drzwiowe, i z tego co widzę, dla rodziny 2+1 jest idealnym wyjściem, przy ograniczonym budżecie, lub gdy auto ma się poruszać po mieście. Dla porównania - podróż w 5 passatem b5 nie była zbyt komfortowa tak czy siak, więc tym bardziej przy scenicu odczujesz różnicę.
Reasumując - clio było najlepszym wyjściem w moim przypadku - bogate wyposażenie, 4 poduszki i Żona nie boi się kierować, a ma prawko od niedawna i chciała zgrabne auto.

Pozdrawiam

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Lukos83 » 31 sie 2014, o 09:33

Dziękuję za wszelkie opinie. Utrwaliliście mnie w przekonaniu, że Clio nie będzie złym wyborem :) teraz tylko muszę znaleźć zadbany egzemplarz. Heniusroda - masz krajowy egzemplarz czy z "zagramanicy"?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez heniusroda » 31 sie 2014, o 11:25

Hej. Mój egzemplarz pochodzi z niemcowni. Wybrałem sprowadzony, bo w mojej okolicy nie było nic ciekawego, a sąsiad - znajomy ściąga auta. Jeśli mam Ci doradzić - mimo wszystko warto poszukać na miejscu, bo rejestracja trochę kosztuje - recykling 500, próbne blachy około 75, a właściwa rej. około 250-260. W sumie 3-4 wizyty w wydziale komunikacji. Ubezpieczyć musisz w dniu rejestracji próbnej, a wbrew logice nie wszystkie towarzystwa pozwalają na zmianę danych. Nie to żebym żałował, ale biurokracja mnie wkurzyła delikatnie ujmując

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez heniusroda » 31 sie 2014, o 11:43

Ps, jeśli chcesz szczegóły, napisz na priv

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Misiek1983 » 31 sie 2014, o 20:30

Clio dla rodziny 2+1 to tylko na jazdę do pracy i zawiezienie dziecka do przedszkola. Też szedłem w zaparte że dam radę i zmieniłem na większe ;)
Do bagażnika ledwie mieścił się stelaż od wózka pod nosidełko, a gdzie jeszcze jakieś bagaże.
I tak ludzie jeździli kiedyś maluchami, ale nie dla frajdy tylko z musu. Jeśli dziecko ma kilka lat i nie korzysta z wózka można myśleć inaczej to skazanie się na mękę i wiecznie kombinowanie co zastawić bo się nie mieści. Moja prywatna opinia, ale wiem że nie jestem sam ;)
KRC #244
Bruce Lee - “Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię”.
"Nothing is true, everything is permitted "
Poradnia Dietetyczna Imbir

Zaawansowany
Lider Regionalny
Zlotowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Lukos83 » 1 wrz 2014, o 08:27

Z wózkiem pożegnałem się już rok temu :) moja pociecha szybko stwierdziła, ze chodzenie jest zdecydowanie fajniejsze. Więc tak de facto bagażnik mi potrzebny na jakieś zakupy ewentualnie wrzucić kilka toreb z ciuchami jadąc na kilkudniowy wypad.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez heniusroda » 1 wrz 2014, o 23:06

Misiek1983 napisał(a):Clio dla rodziny 2+1 to tylko na jazdę do pracy i zawiezienie dziecka do przedszkola. Też szedłem w zaparte że dam radę i zmieniłem na większe ;)
Do bagażnika ledwie mieścił się stelaż od wózka pod nosidełko, a gdzie jeszcze jakieś bagaże.
I tak ludzie jeździli kiedyś maluchami, ale nie dla frajdy tylko z musu. Jeśli dziecko ma kilka lat i nie korzysta z wózka można myśleć inaczej to skazanie się na mękę i wiecznie kombinowanie co zastawić bo się nie mieści. Moja prywatna opinia, ale wiem że nie jestem sam ;)

Wszystko zależy od budżetu. Gdyby nie to i fakt, że żona nie wsiądzie do dużego sedana, brałbym Carismę, a tak w tym segmencie i takiej kwocie raczej trudno o ciekawszą alternatywę.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Lukos83 » 2 wrz 2014, o 06:40

Racja, autka szukam już dobre kilka miesięcy i ogólnie w podobnych pieniążkach jak Clio poliftowe ciężko dostać cokolwiek zadbanego :( zresztą nawet takie Clio ciężko wypatrzeć wśród ogłoszeń.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez PCT » 2 wrz 2014, o 19:42

Spokojnie się pomieścicie. Kupiłem Clio od kolegi ponieważ 3 foteliki już nie chciały wejść na tył...
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne