Pytanie o rodzaj silnika

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Pytanie o rodzaj silnika

Postprzez lukasznowy » 30 sie 2014, o 15:09

Witam kolegów.
Panowie mam takie pytanie, może dziwne, może głupie... Mam Clio II 2002 1,5 dCi i do niedawna byłem święcie przekonany że to małe ustrojstwo ma w silniku pompowtryski. Jednak koleżanka ma takie same Clio, jednak z 2004 i pech chciał, że autko przestało jej odpalać. Na warsztacie okazało się, tak twierdzi mechanik, że auto ma pompę i wtryskiwacze a nie pompowtryski. I tu moje pytanie: Czy silniki 1,5 dCi posiadają pompę i wtryski czy pompowtryski? Jak to sprawdzić, czy po nr VIN? Czy po podniesieniu maski widać, czy wychodziły modele z pompowtryskami i z pompą?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 30 sie 2014, o 18:38

lukasznowy napisał(a):zy silniki 1,5 dCi posiadają pompę i wtryski

Tak mają, pompa wysokiego ciśnienia i 4 wtryskiwacze elektromagnetyczne, osprzęt Delphi.

lukasznowy napisał(a):czy wychodziły modele z pompowtryskami i z pompą?

Nie.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 sie 2014, o 23:26

Clio od wiosny 2001 posiada układ Common Rail. Tylko VW został na archaicznych pompowtryskach do bodajże 2008 roku....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne