Wszystkie niedoróbki Clio IV a rozwiązania ASO

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Wszystkie niedoróbki Clio IV a rozwiązania ASO

Postprzez Funmark » 8 wrz 2014, o 19:44

wojtuq napisał(a):co do gum stabilizatora, to słychać trzeszczenie tak samo trzeszczy tył ale jest to wina klapy bagażnika. Jak chcesz sprawdzić tył zaciągnij ręczny i zacznij bujać autem na boki jeśli będą zgrzyty możesz już jechać to aso. Zobacz na tej stronie czy nie ma twojego numeru vin http://francuskie.pl/renault-clio-iv-do-serwisu/ w linku znajduje się lista do ściągnięcia ponad 6400 samochodów jeśli jest twój masz kolejna rzecz do zrobienia. Jaki masz model i który rok samochodu

Witam,RC4 Grandtour ,28.2.2014,z tego co sprawdziłem to choroby wieku dziecięcego miało kombi z Turji tylko 4 dni od 1.3-4.3.2.2014, :angel: :angel: ,zostaje tylko tylnia klapa :D ale muszę teraz pokiwać kijanką to dam znać czy zmiana z Bursy lepiej pracowała .Dlaczego HB,z Francji dalej robili bez poprawki do 04.02.2014 / jeszcze 11 miesięcy / to ich słodka tajemnica.Pozdrawiam Marek i proszę o skorygowanie moich ustaleń.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 9 wrz 2014, o 15:11

Pomyliłem rok ,
04-03-2013 r dla samochodów wyprodukowanych w fabryce Bursa (Turcja). Jeśli produkcję rozpoczęto w marcu / 1marzec ?/ to problem Grandtoura z przewodami powinien być na poziomie 5% wszystkich Clio 4 , wyprodukowanych w pierszych 4 dniach produkcji ( 1-4 marzec 2013 r) . Proszę Szanownych Forumowiczów o potwierdzenie moich przypuszczeń.Dlaczego we Francji jescze 11 miesięcy dłużej była wadliwa seria niż we Francj , to chyba ich słodka tajemnica. A tutaj akcja przywoławcza :
Powyższe dotyczy:

1) samochody objęte ryzykiem uszkodzenia elastycznego przewodu hamulcowego koła przedniego:
egzemplarze CLIO IV wyprodukowane od początku produkcji do dnia:
– 04-03-2013 dla samochodów wyprodukowanych w fabryce Bursa (Turcja),
– 14-04-2014 dla samochodów wyprodukowanych w fabryce Flins (Francja).

2) samochody objętych ryzykiem wypadnięcia tłoczka z cylinderka hamulcowego koła tylnego:
egzemplarze CLIO IV hatchback wyposażone w silniki D4F, H4B lub K9K, z wyłączeniem egzemplarzy wyposażonych seryjnie w felgi aluminiowe 17” lub automatyczną skrzynię biegów, wyprodukowane od początku produkcji do dnia:
– 03-02-2014 dla samochodów wyprodukowanych w fabryce Bursa (Turcja),
– 04-02-2014 dla samochodów wyprodukowanych w fabryce Flins (Francja).

Na rynku polskim kampanią naprawczą objęte są 6.472 samochody

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 12 wrz 2014, o 14:18

haha u mnie Niemcy wymieniali tłoczki w tylnych kołach a produkcja mojego samochodu to początek marca 2013 roku, czemu to zrobili nie wiem a powinni zająć się przewodami, ciekawe czy teraz w samo jak bede w polsce to sie tym zajmą czy będą kazali sobie za to zapłacić
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 13 wrz 2014, o 13:05

Przypuszczam że w informacji prasowej jest błąd i powinno być napisane : do dnia 03-02-2014 dla samochodów wyprodukowanych w fabryce Bursa (Turcja),CLIO IV hatchback i GRANDTOUR wyposażone w silniki D4F, H4B lub K9K, z wyłączeniem egzemplarzy wyposażonych seryjnie w felgi aluminiowe 17”.Pozdrawiam kolegę z Wesseling . :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 15 wrz 2014, o 22:43

W piątek dzwoniłem do renault polska, pani na infolinie powiedziała mi ze w moim aucie są do wymiany przednie przewody hamulcowe i jakaś osłona i z tyłu też coś. Jak zapytałem sie jej dlaczego przód i tył powiedziała ze nie wie ale to na pana korzyść :)
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez nela1412 » 22 wrz 2014, o 10:33

Aż strach się bać! Swojej niuni jeszcze nie odebrałam, miesięcznie będę robić około 3 tys km, a tu takie niespodzianki! Po przejściach z Modusem 1,5 dci z dusza na ramieniu wchodziłam do salonu Renault. Liczę na szczęśliwy traf!

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 22 wrz 2014, o 18:02

U mnie sprawdzili z przodu i z tyłu układ hamulcowy. Z przodu wszystko w porządku, z tyłu wymieniali coś przy bębnach. Niecałą godzinę czekałem.
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 25 wrz 2014, o 22:29

21.8.2014
Lista / NR VIN , NA STRONIE UOKIK , WSZYSTKICH SPRZEDANYCH W POLSCE WADLIWYCH RENAULT CLIO 4 .
PRODUKT UZNANY ZA NIEBEZPIECZNY . :clap:
NIKOMU NIE ŻYCZĘ..... , ALE MIMO BRAKU ZAPROSZENIA ZE STRONY RENAULT WARTO SPRAWDZIĆ .
ŻRÓDŁO:
UOKiK - Produkty - Informacje dla konsumentów - Powiadomienia przedsiębiorców o produktach niebezpiecznych - Samochody marki Renault Clio IV
http://uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=11154
Załączniki
uokik_zal_ogl_niebezp_prod_-_renault_20140821-1.pdf
(321.3 KiB) Pobrane 564 razy

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Master » 27 wrz 2014, o 06:54

To wszystko to są choroby wieku dziecięcego w nowych modelach, miejmy nadzieję , że w PH2 nie bedzie takich "niespodzianek".
#159#
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Zasłużony
Klubowicz
Zlotowicz
Lider Regionalny

Pokaż profil

Postprzez JARECKI72 » 18 paź 2014, o 18:24

Witam.
Szukam użytkowników clio 4 GT 120 EDC.
Posiadam nowy taki sprzęt, lecz występują w nim dziwne według mnie objawy.
1. Problem z parującymi szybami , w trakcie jazdy kiedy pada deszcz momentalnie wszystkie szyby w środku zostają zaparowane .
W samochodzie jest automatyczna klimatyzacja zawsze ustawiona w pozycji AUTO. Podczas wizyty w serwisie , powiedziano mi ,że to normalne ,że szyby zostają zaparowane podczas deszczu i ,że muszę za każdym razem wciskać przycisk nadmuchu MAX na przednią szybę. Szczerze powiedziawszy nie zgadzam się z tym , poprzednio posiadałem clio 2 z 2002 roku również z automatyczną klimatyzacją tam w ogóle nie znałem problemu z zaparowanymi szybami.
2. Auto posiada nowoczesną automatyczną 6 - biegową skrzynie biegów .
Zaobserwowałem dziwny odgłos zgrzytów - mielenia dobiegający jakby ze skrzyni biegów .
Dzwięki te słychać podczas gdy wrzucony jest 1-wszy bieg i wciśniemy pedał gazu dość energicznie .
Skrzynia działa super , ale odgłosy jakie potrafi wydać troszkę mnie zaniepokoiły.
3. W samochodzie zainstalowany jest MONITOR RS.
System ten wyświetla nam różne informacje o pojeżdzie.
Ja ustawiłem sobie ,który aktualnie bieg jest używany , lecz z niewiadomych przyczyn wszystkie komunikaty z MONITORA RS nagle przestają być wyświetlane ,a wyświetlanie ich ponownie następuje przeważnie po wyjściu z auta i oddaleniu się na jakiś czas - normalnie "BAJKA''.

Proszę o jakieś wpisy w sprawach które wymieniłem.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez prescot » 19 paź 2014, o 06:28

1. Miałem kiedyś parowanie szyb w nowym aucie przy jesiennej pogodzie. Umyj lub najlepiej daj umyć szyby od wewnętrznej strony w dobrej myjni. Taka pozostałość po procesie produkcyjnym czasami się zdarza. Raz to pod światło widać było nawet kółka na szybie od przyssawek. Nie natrudzili się aby przetrzeć. Lub jak auto długo czekało na klienta to może rzeczywiście układ jest zawilgocony i trzeba go rozruszać nawiewem. Z modelu wnioskuję, że raczej model nie stanowi masówki więc to też możliwe.

2. Już przyzwyczaiłem się, że inżynierowie w nowych konstrukcjach mało przejmują się o kulturę pracy podzespołów. Jeżeli nie masz innych objawów w postaci zaniku przeniesienia napędu choćby krótkookresowego jeździłbym bez przejmowania się lecz uzbrojony w dobre assistance. A jak stanie to do serwisu.

3. Dogłębnie przestudiowałbym instrukcję posiadaną lub pozyskał jakąś rozszerzoną, może to zwyczajny problem ustawień. O takich uciążliwościach słyszałem w nowych motocyklach i zazwyczaj bez interwencji aso w ramach gwarancji się nie dało problemu rozwiązać.

:thumbup:
prescot

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 21 paź 2014, o 11:17

Dziwne rzeczy czytam. Mam Clio IV Grandtour od czerwca. Przejechałem ponad 9 000 km. I nic. Do czego ja biedny mam się przyczepić? Nic nie trzeszczy, wszystko działa, spalanie więcej niż zadowalające.
Czy aby na pewno wypowiadający się maja ten sam model samochodu? Bo ja mam także doświadczenie z poprzednim Renault i też zachowywał się co najmniej przyzwoicie.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez masch24 » 22 paź 2014, o 17:54

Czasami widocznie zdarzaja sie wady konstrukcyjne sam po kupnie poprzedniego Clio 3 ph2 nowego po przejechaniu 3 tys zaczelo strasznie skrzypiec sprzeglo, pojechlem zrobili w aso..nastepnie po 4tys km calkowicie padlo wspomaganie i znow auto bylo w serwisie..kolejne jakies 10 tys i zaczela sie jazda z klima trzeszczala tlukla sie przy dodawaniu delikatnie gazu...a wiec same niespodzianki mialem..oczywiscie rowniez uzuwalem auta z glowa bez szalenstw

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Flixotide » 22 paź 2014, o 20:18

JARECKI72 napisał(a):Witam.
2. Auto posiada nowoczesną automatyczną 6 - biegową skrzynie biegów .
Zaobserwowałem dziwny odgłos zgrzytów - mielenia dobiegający jakby ze skrzyni biegów .
Dzwięki te słychać podczas gdy wrzucony jest 1-wszy bieg i wciśniemy pedał gazu dość energicznie .
Skrzynia działa super , ale odgłosy jakie potrafi wydać troszkę mnie zaniepokoiły.

Mam podobny objaw. Przy zmianie biegu z 1 na 2 słyszę "zgrzytanie" zwłaszcza na zimnej skrzyni. Serwis nie słyszy i rozkłada ręce. Brak wpisów o usterce w komputerze.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez JARECKI72 » 23 paź 2014, o 13:35

Flixotide,
i co kolega zamierza dalej czynić z odgłosami ze skrzyni .

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez JARECKI72 » 23 paź 2014, o 13:43

a tak właściwie to w moim przypadku serwis słyszy odgłosy zgrzytów i próbował nawet przeprogramować skrzynię biegów ,lecz nic to nie dało.
Uzyskałem informację ,że w grudniu ma się ukazać jakaś aktualizacja i wówczas mnie zaproszą na przeprogramowanie .

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez prescot » 3 gru 2014, o 09:34

Przy pierwszych mrozach pojawiło się zgrzytniecie przednich drzwi od pasażera podczas otwierania, szybka wizyta w aso i psiknięcie czymś takim białym po plastiku ogranicznika i zawiasach załatwiło sprawę 8-)
prescot

Pokaż profil

Postprzez juup30 » 4 gru 2014, o 21:15

Tutaj odpowiedzi konkretnej nie ma ani w ASO ani w R P: viewtopic.php?f=12&t=32116

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez juup30 » 4 gru 2014, o 21:15

Tutaj odpowiedzi konkretnej nie ma ani w ASO ani w R P: viewtopic.php?f=12&t=32116

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 6 gru 2014, o 07:27

To jest choroba ale współczesności moim drodzy! Kontrola jakości jest aktualnie na bardzo wysokim poziomie i wszystkie części są robione "na styk". Spokojnie można określić żywotność danej części i nie wchodzić w koszty by wytrzymywała po 300 000 km. Kiedyś ciężko było to przewidzieć i dlatego niektóre samochody zamykały liczniki. Teraz wystarczy, że przeliczą się z jakąś częścią i nagle panika i wymiany. Cięcie kosztów moi drodzy i podzespoły których licznik żywotności już tyka...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne