Clio 3 silnik 1.6 16V

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 silnik 1.6 16V

Postprzez tkm2004 » 9 paź 2014, o 17:19

Witam jestem tu nowy chociaż z francuzami miałem już do czynienia (L II PH I i L III PH I). Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat silnika 1.6 16V .Chodzi mi w szczególności o jakieś typowe bolączki,jeżeli takowe posiada.Co do spalania to nie będzie mi przeszkadzało jak w mieście wypije 10l.Chcę to auto kupić dla żony a takie silniki są montowane w Clio GT.Zresztą na razie autko nie będzie przesadnie eksploatowane, przewidywany przebieg to w granicach 800-1000 km miesięcznie.A chce żeby to było w miarę żwawe autko bo ja też od czasu do czasu zasiądę za jego sterami dlatego mniejsze motory nie wchodzą w grę. Rozglądałem się za sportem ale już po przeczytaniu komentów na jego temat odpuściłem.Nie myślałem że tak drogi jest zawias.Poniżej wrzucę linka jak to wygląda.
http://www.mobile.de/pl/marka/renault/m ... 45039.html
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.Pozdro tkm2004.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 9 paź 2014, o 19:32

Ogólnie to dobry silnik i wart polecenia. Czasami zmaga się z awariami koła zmiennych faz rozrządu i czujnika położenia wału korbowego.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez tkm2004 » 10 paź 2014, o 16:32

Dzięki bardzo za odpowiedź , czyli z torbami mnie nie puści.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez automaniak63400 » 11 paź 2014, o 13:45

Ten silnik jest OK i w prównaniu z dieslami rzeczywiscie potrafi być znacznie mniej problematyczny.

Problemy które spotykają najczesciej uzytkowników tego silnika to:
- KZFR powinno się wymieniac co drugi rozrząd. Objawy usterki tego dadatku to wyraźne klekotanie i głosna praca silnika.
- Czujnik wałka rozrządu nie tylko w tej wersji potrafi sprawiać problem. Objaw problem z zapaleniem na zimno/na ciepło
- trzeba długo kręcić a auto i tak nie pali. Czasami jak wymieniają rozrzad to coś przestawią i czujnik daje złe parametry.
- Problem z cewkami objawiający sie falowaniem obrotów na biegu podczas przyspieszania - szczególnie na wyższych obrotach.
- Falowanie obrotów spowodowane zanieczyszczeniem przepustnicy, lub awaria któregoś z czujników np. sondy Lambda

Takie usterki z tym silnikiem się zdarzają, ale nie są regułą. Ogólnie motor można polecić;)
Wszystkie usterki wykryjesz podczas ogledzin robiąc diagnostykę CLIP-em ewentualnie jakimś innym komputerem.
Przed zakupem odwiedź Renault z właścicielem i sprawdź historię serwisową
, do mnie możesz sie równiez zgłosić z VIN, ale bedzie to odpłatne.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez tkm2004 » 12 paź 2014, o 19:08

Dzięki za kolejną podpowiedź co do klipa to myślę że pewnie bym ogarnął bo nadal jestem członkiem Renault Laguna Klub Polska.Więc mam nawet kolegę z Wa-wy który go posiada. Ale co do VIN-u to dobrze wiedzieć że mógłbyś go sprawdzić chętnie skorzystam.
A czy KZFR jest w przystępnych cenach czy trzeba szukać zamiennika.
Bo np w Lagunie III rozje... mi się koło pasowe wału korbowego i nie było zamiennika a oryginał 800 zł.
Ogólnie to i tak jestem jak na razie zdecydowany na Clio z tym silnikiem na 85%, tylko poszukiwania trwają na rynku niemieckim bo u nas zaledwie 4 sztuki :( i nie ma w czym po przebierać.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pysior » 13 paź 2014, o 23:43

Jak najbardziej polecam ten silnik. Sam takim jeździłem i nie sprawiał problemów. Trzeba pamiętać o regularnych wymianach oleju ( 5W40 ) i wymienić fabryczne cewki Sagema na inne co mnie spotkało. Spalanie w zależności od humoru ;-) od 6,5 w trasie do 8,5-9 miasto, z tym, że moja noga do najlżejszych nie należy :-D uważam, że to dobry wybór i będziesz zadowolony :-)
Był Rulon jest PYSIOR

Land Rover

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez automaniak63400 » 14 paź 2014, o 14:14

KZFR - to na pewno wydatek kiku stów i dokładnie tego nie powiem bo nie robigłem tego przy tym silniku.
Ogólnie zasada jest taka - chcesz mieć spokój z KZFR lej dory olej i sprawdzaj czesto jego stan. Ubutki oleju poniżej minimum
starsznie szkodzą KZFR i nie tylko.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez tkm2004 » 16 paź 2014, o 17:31

Dzięki Rulon, spalanie rzędu prawie 10 litrów w mieście jest akceptowalne.Też tak myślę że to jeszcze starszej generacji silnik bez żadnych udziwnień więc powinien posłużyć.To nie 0.9 z turbinką.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez tkm2004 » 16 paź 2014, o 17:35

automaniak63400 jak coś mi się trafi pewnie się odezwę,czyli jak wszędzie, chcesz mieć sprawne turbo i cały układ korbowo-tłokowy zmieniaj olej .Święta racja.Olej to podstawa, ja sam zrzucam co 15 tyś max.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez tkm2004 » 17 paź 2014, o 19:52

Nie ma tragedii kompletny rozrząd z pompą kołem paskiem itp ok 700zł.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez gopiter » 20 paź 2014, o 21:22

Witam kolegę z RLKP - też jeżdżę Laguną.Niecały tydzień temu kupiłem Clio z tym silnikiem dla dziewczyny.Na prawdę bardzo przyjemnie się tym jedzie także będziesz zadowolony z dynamiki.Co do części to mogę polecić sklep online gdzie np. oryginalne KZFR kupisz za 300zł.Sam zamówiłem tam kompletny oryginalny rozrząd z kołem i jutro Clio jedzie na po zakupowy serwis.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez RC3IN » 23 paź 2014, o 13:04

Witam,
ja użytkuje clio z tym silnikiem już prawie rok, ok 20 tys km.
Przez ten czas nie było większych problemów.
Oprócz wymiany jednej cewki, nic się z nim nie działo.
Teraz może trochę głośniej chodzi i nie wiem czy przypadkiem nie wymaga regulacji zaworów.
Spalanie jak poprzednik napisał: trasa 6-6,5, miasto 7,5-8.
Ja mam wersję 88 km i jest ich jeszcze kilka.
RC3IN

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne