brzydki zapach

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

brzydki zapach

Postprzez piotr u » 21 lis 2014, o 20:16

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Od dłuższego czasu nie mogę poradzić sobie z zaparowanymi szybami w mojej renówce (renault clio 1998 1,2 RT).
Czy to może być problem nagrzewnicy?
Gdy jest włączony nawiew (ale tylko przy ciepłym powietrzu), wydobywa się nieprzyjemny zapach, który - nie wiem dlaczego- kojarzy mi się z zapachem przyprawy maggi:)
Szyby okropnie parują.
Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 21 lis 2014, o 20:24

ja bym zaczął od wymiany filtra kabiny czy jak to się nazywa ;) w poradach gdzieś chyba było pokazane jak wymienić

Fiat 125p 1500 - 1985' - poszło na złom w 2005r
VW Passat b3 1.8 - 1991' - sprzedany
Clio 2 1.4 16v - 2000' - sprzedany
Clio 3 1.2 16v tce - 2007' - obecny
Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez leśnik » 21 lis 2014, o 21:30

jeżeli masz tłuste szyby, ciężko je wytrzeć od wewnątrz bo się "rozmazują" to problem tkwi w nieszczelności nagrzewnicy
Obrazek

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez piotr u » 21 lis 2014, o 22:36

Dzięki panowie. Zauważyłem jeszcze, że ubywa mi płynu chłodzącego, a nie tak dawno wymieniałem cały układ wraz z pompą.
Jeżeli problem tkwi w nagrzewnicy, to ile powinna kosztować taka naprawa?
Dzięki i czekam na cenne wskazówki.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez piotr u » 21 lis 2014, o 22:38

A jak sądzicie dlaczego taki nieprzyjemny zapach tylko podczas ogrzewania ciepłym powietrzem?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 21 lis 2014, o 22:47

tak jak pisałem miałem objawy jak u Cb i wymieniłem tylko ten filtr u mnie pomogło ale moga być inne przyczyny, parujace szyby to też tak jak kolega wyzej pisał może byc objaw że są brudne/tłuste ;)

Fiat 125p 1500 - 1985' - poszło na złom w 2005r
VW Passat b3 1.8 - 1991' - sprzedany
Clio 2 1.4 16v - 2000' - sprzedany
Clio 3 1.2 16v tce - 2007' - obecny
Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 22 lis 2014, o 10:09

piotr u napisał(a):aki nieprzyjemny zapach tylko podczas ogrzewania ciepłym powietrzem?

Spleśniały filtr kabinowy, zagrzybiona nagrzewnica albo wymiennik klimatyzacji, brudne kanały nawiewów, wilgoć w samochodzie, zagrzybione dywaniki.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez piotr u » 23 lis 2014, o 00:18

Nie mam: filtra kabinowego (tylko powietrza), KLIMATYZACJI, DYWANIKI SĄ PLASTIKOWE, zatem chyba chodzi o nagrzewnicę i/lub nawiewy. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez leśnik » 27 lis 2014, o 09:22

łatwo sprawdzić przyczynę, przejedź palcem po szybie jeżeli jest tłusta to masz nieszczelną nagrzewnicę, płyn przedostaje się do kabiny i osiada na zimnej szybie

jeżeli na szybach masz tylko parę wodną to szukałbym nieszczelności w kabinie albo w instalacji nawiewu co mogłoby też wskazywać na ten nieprzyjemny zapach

a może po prostu i okolicy wentylatora nawiewu zbiera się woda, może są jakieś zgniłe liście z drzew itp

czy w twoim aucie fabrycznie nie ma filtra kabinowego ? dziwna sprawa chociaż w saxo bez klimatyzacji też filtr nie występował jako taki, zastępowała go zwykła białą włóknina
Obrazek

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez piotr u » 29 lis 2014, o 16:33

Niestety nie ma filtra kabinowego. Przejechałem palcem po szybie i nie wydaje mi się, aby była tłusta.
Dostałem się od zewnątrz - zdejmując plastikową osłonę od strony pasażera- do wiatraczka, nie było tam żadnych liści.
Być może faktycznie mam nieszczelne wnętrze, wszystkie gumowe uszczelki wokół drzwi i okien mają już swoje lata.
Nurtuje mnie jednak pytanie: czy przyczyn, tego nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się podczas ogrzewania na ciepłym powietrzu wnętrza pojazdu, może być kilka? Czy nie jest czasami tak, że za ten charakterystyczny nieprzyjemny zapach odpowiada tylko jedna przyczyna, usterka, którą należy wyeliminować.
Dzięki "leśnik"-u za cenne wskazówki. Pozdrawiam. Jeżeli przyjdzie Wam coś jeszcze do głowy, to proszę o informację.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez piotr u » 29 lis 2014, o 16:39

Leśnik-u może ta informacja pomoże Ci w 100% określić przyczynę tego nieprzyjemnego zapachu.
Jakiś czas temu (w miesiącach wiosennych) podczas obfitych deszczów, zbierała mi się woda na dywaniku od strony kierowcy.
Do dzisiejszego dnia nie jestem w stanie zlokalizować tego wycieku. Była to na pewno woda deszczowa. Być może jest to w jakiś sposób powiązane z tym zapachem.W tym okresie nie używałem, z jasnych względów, ogrzewania, zatem nie jestem pewien, czy już wtedy mógł wydobywać się ten nieprzyjemny zapach.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne