SCENIC kupić czy nie?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

SCENIC kupić czy nie?

Postprzez Łomianki_Maniek » 8 sty 2011, o 19:42

Witam,
Przepraszam, że piszę na tym forum, ale nie mam wyjscia, ponieważ nie znalazłem innego, tak prężnego forum jak to:)
Proszę Was o pomoc:)

Mam zamiar kupić Scenica z 2005 roku.
Słyszałem wiele niepochlebnych informacji nt układu elektrycznego i silników - szczególnie 1,5 (podobno bardzo awaryjne)

Czy może macie jakieś informacje nt tych samochodów?
Bardzo mi się podoba to auto (będę się przesiadac z Clio 2ph1)
Jaki silnik wybrac?

Bardzo Wam dziekuję za każdą radę i informację.

Pozdrawiam
Mariusz
Łomianki_Maniek

Pokaż profil

Postprzez olowpb » 8 sty 2011, o 19:55

Napisz PW do usera MarcinD - on ma scenika.
Na pewno Ci doradzi.
# 20
Na wąskiej miedzy, gdzie koślawe płoty
Wznoszą ku niebu spróchniałe sztachety,
Leżał, obszczany przez bezdomne koty
Trup geodety.

PustaMiska.pl
Pan Plamka

Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Łomianki_Maniek » 8 sty 2011, o 20:06

Dzięki napisałem wiadomość do Marcina.

Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia?
Łomianki_Maniek

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 8 sty 2011, o 20:59

1.5 dCi troszkę słabawy jest dla scenica. Nadaje się praktycznie tylko na miasto.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez mayn » 8 sty 2011, o 21:13

olowpb napisał(a):Napisz PW do usera MarcinD - on ma scenika.
Na pewno Ci doradzi.

W czym pomoże ? Scenic I a II to różnica. Generalnie każde auto z pierwszych miesięcy produkcji to pole minowe. Tak również było w przypadku Scenica II. Im nowszy tym lepszy. Tak ciekawości zainteresujcie się opiniami na temat Wieś-wagena Tourana 2.0 TDI. To mina nr 1 w tej klasie. Wracając do Scenica jeśli dysponujesz kwota około 25 tyś zł możesz kupić Scenica po lifcie z 2006 roku, wyeliminowane sporo usterek... oczywiście musisz uważać żeby nie kupić szrota z przebiegiem 500 tyś i cofniętym na 220 tyś, a żeby jeszcze ładniej było to 180 tyś km :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Łomianki_Maniek » 8 sty 2011, o 21:18

ja własnie chce wydac okolo 25tyś stad podany ten rocznik (2005/2006)

Może wybrac z silnikiem 1,9 130 koni?
Łomianki_Maniek

Pokaż profil

Postprzez *YUBY* » 8 sty 2011, o 23:40

O kolega z Łomianek...

No tak, sąsiad ma tego z 1,5w dieslu... no to szczerze mówiąc, jak to ujął... To samochód dla mamy...
A co do awaryjności... myślę ze 80% jest tego co w cliówkach... to jak dla mnie jest ta sama francja... Takie samo podejscie.. we francji lecą na tym samym praktycznie...

ale za 25 kafli już mozna zacząć się rozglądać...

Róznica w spalaniu będzie pewnie z 2 litry... ale ja bym jak miał mozliwość to brał tego mocniejszego...
KRC #71 czarna initialka, czarny sporciak i niebieski campus

Zaawansowany
Zlotowicz
Moderator
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Łomianki_Maniek » 8 sty 2011, o 23:49

a witam,

alternatywnie mysle nad 307sw lub ford fusion, jednak Scenic mi sie cholernie podoba,
Roznica w spalaniu (wg rankingów) miedzy 1,5 a 1,9 130 KM to niecałe 2l co jest dla mnie do zaakceptowania, ale pytanie jest takie czy te silniki o wiekszej pojemnosci sa trwalsze niz 1,5.
Moj mechanik powiedział, ze sie strasznie sypią(1,5), nawet nie daje sie tego naprawic - stad moje wahania
Łomianki_Maniek

Pokaż profil

Postprzez rider5 » 9 sty 2011, o 00:15

Poszukaj na forum Megane opinii o 1.9 dCi bo to popularny silnik w Megane II.
488, Maloo, R8, F4 Senna

Ekspert
Grupa Wsparcia
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Gucioo » 9 sty 2011, o 22:49

Ja polecam Opla Zafirę posiadam starsza wersję(03r.) czyli zfira A w silniku 2,2DTi 130km 256Nm pięknie się zbiera, tania w utrzymaniu spalanie w granicy 6-7l przy spokojnej jeździe, 7 osobowa, bez problemu przejechała u mnie w firmie 100tys/km i jedynie co większego to wymiana łożysk piast w przednich kołach oraz tarcze + klocki przód, tył ale to normalne z takim przebiegiem :) a już ma prawie 200tysi
Gucioo

Pokaż profil

Postprzez demos » 11 sty 2011, o 14:43

ja mam Scenica ale I tak więc za wiele na temat II wypowiedzieć się nie mogę bo to już inna epoka.
Co do silnika to 1.5 dCi to "nieco" przysłaby silnik do minivana. Już prędzej 1.9dCi choć ja spotkałem się z paroma mocno wadliwymi 1.9dCi ale to w Lagunach...

Myślę że tak jak przedmówcy mówili omijaj egzemplarze z początku produkcji i jeśli już to szukaj właśnie około roku 2005/2006.

Mi również Scenic podoba się o wiele bardziej o tych wszystkich Zafir, Fjordów i VW ...
Wesoła Francuska rodzina spod znaku rombu ;) : KRC #23

Renault Clio 2 ph1 1.2 16v - SPRZEDAM!
Renault Koleos 2.0 16v dCi
Mitshubishi Pajero Instyle 3.2 DiD

Średnio Zaawansowany
Lider Regionalny
Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Ja-NOS » 11 sty 2011, o 17:48

akurat scenic to bardziej udana franca niz inne, kilku znajomych miało a aktualnie teraz jeden znajomy kupił i jest zadowolony :)
Mistrz patelni fenomenalny, Król orgazmów niepowtarzalnych.

Złote Clio sprzedane, zostało tylko wspomnienie ... :)
Klubowicz

Zlotowicz
Zasłużony
Grupa Wsparcia
Majsterkowicz
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Swi@ty » 11 sty 2011, o 19:24

1.5 DCI ale po lifcie 105KM z 6 biegowa skrzynia. To juz jakoś sie odpycha chodź wiadomo za 1.9 bedzie o wiele lepsze. Najpierw odp sobie na pytanie do czego auto znalesc zdrowe DCI w PL graniczy z cudem. Po FL sa inne wtryski. Moze tak brac 2.0 w benzynie.
Swi@ty

Pokaż profil

Postprzez Manius » 7 lut 2011, o 13:54

Podpinam sie pod temat. Chce kupic Scenica 105KM z 2005/2006 - na co uwazac kupujac? Obecnie jezdze Clio 82KM. Jakie wtryski sa w Scenicu, Delphi czy Siemens?
Manius

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 7 lut 2011, o 23:23

Ja-NOS napisał(a):akurat scenic to bardziej udana franca niz inne, kilku znajomych miało a aktualnie teraz jeden znajomy kupił i jest zadowolony :)

Zgadzam się :thumbup: Scenic II w testach motoryzacyjnych jest dorze oceniany :) (Scenic I to też udane auto).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Manius » 8 lut 2011, o 10:02

Rozmawialem dzis z fachura od renowek i powiedzial, ze jak brac to Scenic II po liftingu czyli po 2005. Wersje 1.5 105 KM bo to juz na siemensie chodzi. Jedyne co jest "awaryjne" w tych samochodach to zawieszenie, ale na polskich drogach to zadne zaskoczenie ;)
Manius

Pokaż profil

Postprzez mayn » 8 lut 2011, o 11:00

Manius napisał(a):jak brac to Scenic II po liftingu czyli po 2005

Raczej 2006.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Manius » 11 lut 2011, o 11:54

Czyli po 2005 ;)
Manius

Pokaż profil

Postprzez blaz » 11 lut 2011, o 19:52

ja bym poszukal forum scenika albo zajrzal na forum lagunu ktorej mimo wszystko blizej do scenika niz do klijo :P
1.9 dci jedni narzekaja inni chwala,np turbiny ze zmienna geometria garreta podobno nie da sie zregenerowac trza wymieniac a lubia one padac w dziwnych odstepach czasu..po 40tys km, 140 moga wytrzymac albo i wiecej roznie z nimi bywa, wtryski podobno lepsze nis w 1.5dci tych z clio bo bosha a nie simensa, a elektronika to pewnie jak w lagunach przewaznie jakies drobiazgi ktore z pomoca forum sam naprawisz i to latwo i przewaznie bezkosztownie,no chyba ze komp silnika dci..ogolnie to ja bym wolal benzyne, zalezy ile jezdzisz ale jak po lifcie to poszukaj poprawionego 1.9dci 130 KM chwalony na forum laguny a to te same silniki co w scenikach i megane. po lifcie to bys 2.0 150KM wyrwal to jest jak twierdza najlepszy silnik jaki kiedykolwiek trafil do laguny ;) a jesli chodzi jeszcze o laguny to podejrzewam ze moze byc w przypadku scenika taka sama sytuacja w poprawianiem jakosci i awaryjnosci, np w lagunach juz po roku od wejscia byly poprawki, w nastepnym to samo, i polowa 2003r to juz prawie to samo co lift 2005.. wiec moze sie okazac ze w sceniuku tez takie cuda robili i wcale na lifta nie musisz polowac
blaz

Pokaż profil

Postprzez Manius » 18 lut 2011, o 13:47

Dzieki, za info. Chwilowo musze pozostac przy Clio bo mi sie finansowo duzo pozmienialo ale bede mial na uwadz jak zaczne szukac nowego wozidelka. Swoja droga Laguny II bardzo mi sie podobaja. Scenica ogladalem z silnikiem 105KM ale w porownaniu z Clio wydal sie dychawiczny. Ja mam 82 KM i auto chodzi jak burza ale moze to przez mase Scenica.
Manius

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne