Clio 4 nie opisane rozwiązania techniczne

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 4 nie opisane rozwiązania techniczne

Postprzez Lechu67 » 19 gru 2014, o 23:30

Zauważyłem, że nie wszystkie rozwiązania techniczne są opisane np. w instrukcji obsługi. Myślę, że można zamieszczać informację o działaniu samochodu, które nie są szerzej znane.
Poniżej 3 jakie udało mi się zauważyć w moim 1,5 dci 90 intense :
- w MediaNav przy odtwarzaniu muzyki z USB można przewijać utwór przeciągając palcem po linii postępu utworu, bez konieczności używania przycisku przewijania,
- jeśli np. smochód stoi na pochyłym wjeździe do garażu, i chcemy wjechać później do niego to nie musimy go zapalać żeby odblokował kierownicę, wystarczy że zacznie się toczyć i po około 1-1,5 metrze sam odblokowuje kierownicę,
- wycieraczki włączone w trybie ciągłym są automatycznie chwilowo wyłączane kiedy np. zatrzymujemy na skrzyżowaniu, ruszenie powoduje ich powrotne uruchomienie.
Na razie tyle.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 21 gru 2014, o 02:15

No to mnie kolega z tymi wycieraczkami zaskoczył.Trzeba będzie sprawdzić. :clap: Aktualizacja map ,pierwsza bezpłatna ,6 miesięcy jest liczone od daty rejestracji na stronie www,nie od daty zakupu auta.Miałem problem z Windows 8.1update ,brak połączenia z serwerem.Z windows 7 nie było problemów.Pokrowce na siedzeniach mają zamki.Przypuszczam że można je bez problemu zdjąć i wyprać.Po zamontowaniu Lpg ,dziura po kole zapasowym,pod wykładziną jest zaspawana i zamalowana.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez sznajdi » 23 gru 2014, o 00:52

Funmark napisał(a):

Lechu67 napisał(a):- jeśli np. smochód stoi na pochyłym wjeździe do garażu, i chcemy wjechać później do niego to nie musimy go zapalać żeby odblokował kierownicę, wystarczy że zacznie się toczyć i po około 1-1,5 metrze sam odblokowuje kierownicę,

Mam nadzieje , że z wsadzonym kluczem...
Lechu67 napisał(a):wycieraczki włączone w trybie ciągłym są automatycznie chwilowo wyłączane kiedy np. zatrzymujemy na skrzyżowaniu, ruszenie powoduje ich powrotne uruchomienie.

Nie wiem jak clio 1 ale 2 i 3 też to miały...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez brejq » 25 gru 2014, o 18:45

sznajdi napisał(a):
Lechu67 napisał(a):wycieraczki włączone w trybie ciągłym są automatycznie chwilowo wyłączane kiedy np. zatrzymujemy na skrzyżowaniu, ruszenie powoduje ich powrotne uruchomienie.

Nie wiem jak clio 1 ale 2 i 3 też to miały...

Niezupełnie. W c2 ph1 wycieraczki po zatrzymaniu przechodzą na najwolniejszy tryb (ale dalej działają) Zupełnie się w megane 1 zatrzymywały ;)
Było: Łada Oka 0.7l; Clio 2 ph1 1.2 8v; Megane Coupe 2.0 8v
Jest: Clio 2 ph1 2.0 16v | Clio 2 ph1 1.4 8v

Obrazek
Kondory nie lubią gazowanego

Zlotowicz
Zasłużony
Klubowicz
Lider
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez PCT » 25 gru 2014, o 20:27

Nie zauważyłem u siebie w mk2 żey wycieczarczki przechodziły w inny tryb. Czasem porostu w ogóle nie chcą działać na czasówce :mrgreen:
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 27 gru 2014, o 22:33

Zgadza się :roll: , mogli to inaczej rozwiązać , nie skokowo tylko np, kółkiem .Do siego roku !

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 4 sty 2015, o 01:43

Funmark napisał(a):Zgadza się :roll: , mogli to inaczej rozwiązać , nie skokowo tylko np, kółkiem .Do siego roku !

Dzisiaj testowałem wycieraczki ,nie zauważyłem żeby po zatrzymaniu w trybie ciągłym się zatrzymywały czy zwalniały :cry:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez PCT » 5 sty 2015, o 21:04

Faktycznie podczas cofania przeciera tylna automatycznie ;)
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 8 sty 2015, o 02:43

To akurat bez sensu... co jak jest zamarznięta? JA bym z tym szedł do ASO

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 8 sty 2015, o 11:47

PCT, tony_tr, w Meganie wycieraczka tylna przy cofaniu włącza się automatycznie tylko kiedy wycieraczki są uruchomione. Sama z siebie się nie włącza.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Master » 13 sty 2015, o 06:58

Kolasov napisał(a):PCT, tony_tr, w Meganie wycieraczka tylna przy cofaniu włącza się automatycznie tylko kiedy wycieraczki są uruchomione. Sama z siebie się nie włącza.
dokładnie tak samo jest w C2 ph1 . Jeśli wrzucisz wsteczny mając włączone wycieraczki z przodu, z automatu tylna sobie majda .
#159#
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Zasłużony
Klubowicz
Zlotowicz
Lider Regionalny

Pokaż profil

Postprzez Amazaque » 25 sty 2015, o 20:31

tony_tr napisał(a):To akurat bez sensu... co jak jest zamarznięta? JA bym z tym szedł do ASO

ASO nic z tym chyba nie zrobi, tak ma być i już - trzeba pilnować! Wiele bym dał, żeby to wyłączyć.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 25 sty 2015, o 23:04

E nie w C2PH1 nie miałem tylnej z automatu. Jeździłem nim kilka ładnych lat i nie kojarzę...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez PCT » 27 sty 2015, o 21:30

Jaką miałeś wersje? Tylna włącza się jak przednie są uruchomione. A jak jest z lusterkami? Są podgrzewane razem z szybą tylną?
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 28 sty 2015, o 00:01

Jej nie pamiętam wersji ale była bez klimy i ABSu. Teraz w PH3 tylna wycieraczka rzeczywiście się tak włącza, tam? nie wiem :? Lusterek podgrzewanych chyba nie miałem ale głowy nie dam. Tu też nie wiedziałem, że mam bo nie ma osobnego guzika :D Już sprawdzałem i grzeją z szybą to wiem, że mam :lol:

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Lechu67 » 30 kwi 2015, o 10:02

Przy włączonym trybie ECO klimatyzacja zauważalnie słabiej działa.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sariel » 3 maja 2015, o 19:20

u mnie nie ma niestety tej funkcji ze wycieraczka z pracy szybkeij zwalnia na postoju na wolniejsza lub wylacza sie i po ponownym ruszeniu znow chodzi szybciej. w clio 2 ph 2 oczywiscie to mialam. czego jeszcze nie ma co mialam w clio 2 ph 2 otwieranie i zamykanie przedniej szyby kierowcy jednym kliknieciem mozna bylo ja calkowicie otworzyc lub zamknac a w clio 4 musze trzymac palec na guziku :( nie jest to poreczne...
sariel

Pokaż profil

Postprzez sudi » 4 maja 2015, o 00:28

sariel napisał(a): w clio 2 ph 2 otwieranie i zamykanie przedniej szyby kierowcy jednym kliknieciem mozna bylo ja calkowicie otworzyc lub zamknac a w clio 4 musze trzymac palec na guziku :( nie jest to poreczne...

Bo nie masz odpowiedniego przełącznika. Takie otwieranie/zamykanie szyb jest w opcji.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez hiniol » 4 cze 2015, o 19:04

Funmark, na www czyli gdzie?

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Duster » 4 cze 2015, o 20:17

Większość opcji o których tu mówimy zależy od wersji wyposażenia. W moim Clio 3ph2 wycieraczki zwalniają jak się zatrzymuję, a one ustawione są na pierwszy lub drugi skok, ale nie zwalniają gdy ustawiam je pokrętłem na 1 z 5 prędkości. Wycieraczka tylna załącza się wraz ze wstecznym gdy włączona jest wycieraczka przednia. Szyba po stronie kierowcy zamyka i otwiera się po krótkim przytrzymaniu, ale by tak samo zachowywała się szyba pasażera trzeba było dokupić pakiet elektrycznych szyb z tyłu + czujniki parkowania z tyłu + elektrycznie składane lusterka. Lusterka podgrzewają się u mnie wraz z włączeniem ogrzewania tylnej szyby co automatycznie załącza klimatyzację.
Były właściciel Clio III Grandtour 20th

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne