Wersja expression z zegarem z wyższych wersji

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Wersja expression z zegarem z wyższych wersji

Postprzez seba47 » 4 sty 2015, o 18:23

Jest to mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich :)

Kupiłem ostatnio Clio III z 2006 r. z silnikiem 1.5 dci (86 kM), mam wersję expression. Przy zakupie nie zwróciłem na to uwagi bo nie znałem jeszcze tak tego auta, ale mam zegar widoczny na poniższych zdjęciach a jest on dostępny tylko w wyższych wersjach. Mam klimę manualną (dorzucam dodatkowo zdjęcie). Według znajomego mam inny licznik bo mam przekręcony przebieg, chcę się upewnić czy ma rację.

Obrazek
Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez seba47 » 4 sty 2015, o 18:31

Obrazek

Obrazek

tutaj lepsze zdjęcia, szybko się ładują

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mati3076 » 4 sty 2015, o 22:34

Zmiana licznika nie oznacza ze był cofany przebieg .Przebieg można zmienić bez wymiany licznika wystarczy podpiąć się pod komputer. A licznik równie dobrze mógł być wymieniony dla wyglądu lub był uszkodzony.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez seba47 » 4 sty 2015, o 22:48

A da się może jakoś poznać po jakiś numerach seryjnych albo po czymś innym?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mati3076 » 5 sty 2015, o 14:52

Ale co chcesz poznać czy masz cofany przebieg czy jaki był oryginalny licznik ??

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez seba47 » 5 sty 2015, o 16:02

W sumie to jedno i drugie, ale najbardziej na tym, żeby się dowiedzieć czy był cofany przebieg, a jeżeli tak to o ile był cofany.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 sty 2015, o 16:11

Tego się nie dowiesz ile był licznik cofnięty. Na zachodzie nikt nie kupuje diesla żeby robić 20-30 tyś km rocznie. Minimum 50-60 tyś rocznie tam się robi dieslem. Nic dziwnego że 2-3 letnie diesle w większości przypadków mają tam przebieg 180 tyś km i więcej. W Polsce 10, 12, 15 letnie diesle mają magiczny przebieg 180-220 tyś km. :roll:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mati3076 » 5 sty 2015, o 16:18

Podobno jak amator cofał to idzie jeszcze to sprawdzić o ile był cofany

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pan Bułka » 5 sty 2015, o 16:43

mayn napisał(a): Minimum 50-60 tyś rocznie tam się robi dieslem.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To dlatego na zachodzie następuje upadek cywilizacji. Rodzice po prostu nie mają czasu wychowywać swoich dzieci. Muszą jakoś nabić te kilometry.
Bułka – odmiana delikatnego pieczywa, najczęściej pszennego, żytniego lub kukurydzianego, w formie niewielkiej nieco spłaszczonej kulki.Oglądam Top Gear i się nie znam na autach.
Anna Maria

Zasłużony
Zlotowicz
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez seba47 » 5 sty 2015, o 16:47

:) Tylko w ASO szło by to sprawdzić ile miał przebiegu oryginalnie? Mam winietkę z przeglądu francuskiego, może po tym da się jakoś poznać? Nie wiecie może czy jest we Francji odpowiednik naszej historiapojazdu.gov.pl ?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 sty 2015, o 17:52

seba47 napisał(a):Tylko w ASO szło by to sprawdzić ile miał przebiegu oryginalnie? Mam winietkę z przeglądu francuskiego, może po tym da się jakoś poznać? Nie wiecie może czy jest we Francji odpowiednik naszej historiapojazdu.gov.pl ?

...do tego czasu kiedy była ostatnia wizyta w serwisie.

Pan Bułka, rozmawialiśmy kiedyś na ten temat.... *Dobrych samochodów nie kupisz tam tanio. Szroty sprowadzać opłaca się... handlarzom. Sekret tkwi w tym, że najczęściej wybierane są samochody najgorsze i najtańsze, powypadkowe lub z ogromnym przebiegiem, zwykle stojące na placu u niemieckiego handlarza z tabliczką nur für Export (tylko na eksport). Czyli odpady, z których cieszą się niestety Polacy...

*Dobry to znaczy bezwypadkowy, niewielki przebieg. Takie samochody tam są w cenie.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez seba47 » 5 sty 2015, o 18:30

Jak się zalogowałem do my Renault to przebieg wyskoczył 0 km. Czy oni te dane mają z ASO czy każdy użytkownik sobie sam wprowadza?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 sty 2015, o 19:19

Sam sobie uzupełniasz. Jeśli bardzo Cie interesuje kiedy auto miało ostatni przegląd i przy jakim przebiegu jedź do ASO - opłata wynosi 25-60 zł w zależności od ASO.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez seba47 » 5 sty 2015, o 20:50

Dzięki, skocze w któryś dzień do ASO i to sprawdzę.
A powiedzcie mi, licznik na 100% nie pasuje do wersji wyposażenia jaka mam, tak? Słyszałem od znajomego ze jedynym możliwym przypadkiem aby mieć ten licznik w tej wersji wyposażenia jest posiadanie miernika ciśnienia w oponach. Jak mogę wywnioskować czy go mam? Może jest gdzieś opcja w menu która pozwala poznać czy posiadam zamontowany taki czujnik?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 sty 2015, o 20:51

Raczej nie pasuje, ale po VINie w ASO Ci powiedzą jaki ma być licznik.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez seba47 » 5 sty 2015, o 21:03

Ok dzięki :) A tak z ciekawości jak poznać że posiadam czujnik ciśnienia w oponach?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 sty 2015, o 21:05

Nie masz czujników ciśnienia w oponach zwłaszcza w takiej gołej wersji.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez juniordrive » 13 sty 2015, o 21:25

Jak dobrze pamiętam to wersja expression to dosyć bogata wersja Nie wiem czym się sugeruje twój kolega ale to że nie ma klimatronicka to nie świadczy o tym że to auto nie miało takiego modelu licznika. Jak dobrze pamiętam to wg mnie ten typ licznika powinien być montowany w twoim aucie zażywszy na to ze ma 85km. Ale powiem iż nie ma reguły ponieważ mój sąsiad ma wersje z klimatronikiem panoramicznym dachem a licznik ma jak moja zerówka :-). Nie wiem czy wogóle idzie w łatwy sposób wymienić licznik z droższej wersji do tańszej na pewno to aż tak łatwe nie jest. Czy akurat twój to ten licznik co wyjechał z fabryki to tobie nikt gwarancji nie da. Śledząc zagraniczne serwisy ogłoszeniowe dochodzę do wniosku iż takie roczniki mają już przebiegi minimum ponad 300tyś. Diesel musi mieć przebieg. A takiego co jeżdził tylko codziennie kilometr do pracy i się nie zdążył rozgrzać to bym racze nie kupił nawet ze śmiesznie niskim przebiegiem. Turbina może być zamęczona itd same kłopoty.

Początkujący

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne