Włączone ledy także na światłach mijania

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Włączone ledy także na światłach mijania

Postprzez wojtuq » 8 lut 2015, o 22:19

Wie ktoś może jak zrobić by światła do jazdy dziennej w Clio IV świeciły nawet po przełączeniu na postojowe czy mijania. Na tureckiej stronie fanklubu cliv na FB maja tak zrobione ale nie ma jak się od nich dowiedzieć jak oni to zrobili.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 9 lut 2015, o 08:15

wojtuq napisał(a):jak zrobić by światła do jazdy dziennej w Clio IV świeciły nawet po przełączeniu na postojowe czy mijania.

W PL za to zabierają DR.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 9 lut 2015, o 10:39

niby czemu? wiele osob w starszych autach tak ma a nawet nowe tak maja
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Kaspero » 9 lut 2015, o 10:41

są na to odpowiednie przepisy
Scenic II 1.9 dci 130[ /b]
[b]Fiesta MK6 1.4 TDCi 68
Moderator

Moderator
Lider Regionalny
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez prescot » 9 lut 2015, o 12:48

Dokładnie tak, miałem kiedyś za dodatkowe oświetlenie wykraczające poza homologację zabrany dowód rejestracyjny, później demontaż lub dostosowanie i ponowny przegląd.
prescot

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 9 lut 2015, o 14:35

ale światła ledowe te fabryczne maja homologację więc czegoś tutaj nie rozumiem
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Lechu67 » 9 lut 2015, o 14:57

wojtuq napisał(a):ale światła ledowe te fabryczne maja homologację więc czegoś tutaj nie rozumiem

Mają homologację ale na jazdę w "dzień" (inny kontrast i postrzeganie takiego oświetlenia). W nocy takie diody dają po oczach bo tło jest ciemne i źrenica bardziej się otwiera.
Pozatym efekt wizualny włączonych jednocześnie ledów i zwykłach lamp jest conajmniej kiepawy (pachnie trochę wieś tuningiem)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 9 lut 2015, o 17:53

no chyba, że tak o tym nie pomyślałem że mogą razić napewno to swego rodzaju jest doświetlenie drogi jak. Nowe auta maja lampy i ledy włączone np nowe mercedesy czy audi. macie poniżej zdjęcie jak to wygląda w clio iv. A tak z innej beczki bawił sie już ktoś w robienie ksenonów w iv. Ja jedną IV widziałem w Niemczech ale nie miałem jak zatrzymać gościa by zapytać się gdzie to robił ale efekt i oświetlenie drogi było zajebi ste
Załączniki
10402406_10152987747729346_6525481476314458243_n.jpg
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Lechu67 » 9 lut 2015, o 23:02

Na zdjęciu prawdopodobnie, do lamp włożone są żarniki ksenonowe i dlatego to w miarę równo wygląda. Biorąc pod uwagę, że rzeczywisty kolor świateł głównych jest zbliżony bardziej do postojowych (które na fotce są pomarańczowe) to już takiego efektu ładnego nie będzie.
Co do jednoczesnego świecenia się ledów z drogowymi u Audi to wydaje mi się, że tam w momencie włączenia świateł ledy zmniejszają jasność do 50%.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 9 lut 2015, o 23:50

nie wiem całkiem możliwe widziałem takie modyfikacje, że w iv mieli normalnie zamontowaną soczekawe xenonową. Ja mam zanontowane żarówki philips BlueVision ultra i w nocy świecą podobnie jak te na zdjęciu. Jakoś nie zauważyłem w różnicy u sąsiada by mu sie jakoś ledów zmniejszała
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 10 lut 2015, o 00:27

a tak z innej beczki wie ktoś jak wymienić żarówki w światłach przeciwmgłowych i jakie tam w ogóle są.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 10 lut 2015, o 09:11

wojtuq napisał(a):ale światła ledowe te fabryczne maja homologację więc czegoś tutaj nie rozumiem

Bo fabryczne mają homologację jako dzienne przy pełniej mocy i jako pozycyjne przy małej mocy i to nie tylko w
Lechu67 napisał(a):Audi

Oczywiście trafiają się na rynku dzienne z homologacją jako pozycyjne a nawet kierunkowskazy
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-j-jaz ... 96949.html
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-30xle ... 10968.html

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez leśnik » 10 lut 2015, o 13:07

zawsze można się przeprowadzić za wschodnią granicę, tam się włącza co się chce i kiedy się chce, można śmigać nawet na długich cały czas jak ktoś ma ochotę

na granicy walczę na co dzień ze światłami dziennymi zapalonymi w nocy, przeciwmgielnymi jak nie ma mgły, chińskim xenonem, niebieskimi pozycjami, czarną folią na przednich bocznych szybach a nawet na całej szybie przedniej !

na drodze nie jesteśmy sami i wypadałoby też pomyśleć o tych którzy jadą z naprzeciwka
Obrazek

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Cieplasek » 10 lut 2015, o 16:08

A ja powiem że dużo ostatnio widuje aut nowszych z zapalonymi równocześnie światami i tak się zastanawiałem jak to możliwe ze maja tak włączone bo nie sądzę że sami sobie grzebali przy oświetleniu.
Kto się torbą urodził, walizką nie zostanie:)
------------------------------------------------------
Clio Grandtour 1,5 dCi 86 KM Dynamique + Pakiet Premium Plus 15 cali

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 10 lut 2015, o 21:23

ja właśnie mieszkam w niemczech i dlatego się pytam jak to zrobić. nowsze auta nawet te już z 2011 roku mają seryjnie że ledy palą się równocześnie z normalnymi a o najnowszych to juz nie wspomne
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez leśnik » 10 lut 2015, o 22:01

ale to jest zrobione w serii i na pewno jest na to homologacja żeby było zgodnie z przepisami

a w DE to chyba raczej nie ma dyskusji z policją i mandaty ciut wyższe niż u nas

ale jak tak sie upierasz to będziesz musiał przeprogramować pewnie moduł świateł
Obrazek

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 11 lut 2015, o 00:10

jak tyle jest z tym roboty to sie za to nie biore, wlasnie jest na odwrotu tutaj policja jest bardziej wyrozumiala i tam gdzie ja mieszkam malo jej jezdzi zadko zatrzymuja predzej lapia na fotoradary. A co do mandatow to czy ja wiem np u nas mandat za przekroczenie predkosci najczesniej to od 200 wzwyż co jest naprawde szarpnieciem portfela gdzie sie zarabia np 1500zl a tutaj mandat taki jaki zaplacil moj kolega za przekroczenie 31km/h to 150 euro
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cieplasek » 11 lut 2015, o 22:13

Wiec Ci co mają fabrycznie światła t
mijania i dzienne to mogą tak jeździć?

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 11 lut 2015, o 23:54

Fabryczne ledy nie świeca takim samym światłem przy włączonych światłach mijania tylko świeca połową lub 1/3 mocy. W przepisach Unijnych jest jasno napisane, że auta do któregoś tam roku mogą mieć światła na włącznik , a po którymś roku muszą się automatycznie wyłączać po włączeniu świateł pozycyjnych. Jeżeli są to światła w oryginalnej lampie, to taka cała lampa ma odpowiednią homologację, dokładane ledy maja tylko homologację jako światła do jazdy dziennej i mają być podłączone z dyrektywą UE. Więc lepiej zajrzeć do przepisów!!
Clio II 2000r. 1.9 dTi Będzie Ładne Dopóki Się Nie Rozpadnie

Obrazek

Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Cieplasek » 12 lut 2015, o 13:27

Nie znam się dokładnie na przepisach co i jak dlatego zadałem pytanie czy jest możliwa jazda na światłach dziennych i mijania ( zarówno gdy lampa jest wyposażona w światła do jazdy dziennej jaki i osobno), a jak pisałem widziałem już dużo takich przypadków w nowszych autach. Czy to jest zgodne z przepisami w Polsce czy zabronione.

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne