Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

odyniecc napisał(a): Uwaga, te auto ma filtr cząstek stałych, wiesz co to? Jeśli nie, to daj znać chętnie pomogę. Auto pomimo klasy jest przestronne we wnętrzu myślę, że nie ma co się bać o psa;-) tym bardziej ze masz na oku 5 drzwiową wersje.

TURBO | ||

wszalaty napisał(a):Jest w wersji słabszej. Mam Clio IV Grandtour 75 dci.
Spalanie rewelacyjne....

MASAKRAwszalaty napisał(a):Wymiana oleju co 30 tysięcy

Częste wymiany oleju to mit rozsiewany przez naganiaczy (serwisy) lub ogłupiałych użytkowników.
Jeśli jeździsz 80 km dzienne, bez korków to bez problemów zejdziesz poniżej 3.5 l ON/100 km.

wszalaty napisał(a):Przy takiej jeździe - 1600 km autostrada A4 - trasa S3 + 800 km miasto (Katowice, ale dobre przelotowe trasy, z 70-ką), mam oszczędzając (autostrada tempomat 96 km, poza autostradą 90 - spalanie od roku stałe 3.3 l/ON/100 wg. komputera (3.5 po przeliczeniu z faktury za paliwo. Zimą, za innych oponach i pewnie wpływ temperatury - 0.3 litra więcej. Nigdy "na baku" o ostatnich 10 latach nie przekroczyłem 4 l/100 km. Używam od 10 lat 1.5 dci, tylko model samochody się zmienił i nieco KM przybyło w silniku.

oszczędzając (autostrada tempomat 96 km, poza autostradą 90 - spalanie od roku stałe 3.3 l/ON/100
Używam od 10 lat 1.5 dci, tylko model samochody się zmienił i nieco KM przybyło w silniku.

PCT napisał(a):Nie wieże że jakikolwiek olej i to w dieslu wytrzyma 30 tyś kilometrów. Jeszcze parę lat temu w dieslach zalecano wymianę co 7,5 tyś km!
Taki postęp nastąpił? NIE. Po prostu "ktoś" chce żeby auto szybko dokonało żywota. Osobiście wolę wymieniać olej co 10 tyś (czyli około roku). Stosuje olej który jest wymagany do turbodielslów.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości