Clio Grandtour III - zakup auta poleasingowego?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio Grandtour III - zakup auta poleasingowego?

Postprzez odyniecc » 26 lip 2015, o 11:39

A różnica w mocy będzie wyczuwalna. Demon prędkości to nie jest, mi wystarcza. Pozdrawiam sympatyczna Panią ;-)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez jm » 26 lip 2015, o 13:36

odyniecc napisał(a): Uwaga, te auto ma filtr cząstek stałych, wiesz co to? Jeśli nie, to daj znać chętnie pomogę. Auto pomimo klasy jest przestronne we wnętrzu myślę, że nie ma co się bać o psa;-) tym bardziej ze masz na oku 5 drzwiową wersje.

Wiem i nie wiem.
Nie jestem specjalnie techniczna, ale wiem, że wraz z kołem dwumasowym to element... podwyższonego ryzyka?;)
I ten konkretny egzemplarz silnika posiada oba te elementy :evil:
Z filtrem na krótkich trasach bywają problemy, bo ..."nie zdąży się wypalić" - cokolwiek to znaczy...? :lolno:
Moje trasy będą po 40km w jedną stronę (czyli 80km dziennie), 5 dni w tygodniu + dodatkowo - wiadomo jakieś bliższe wyskoki, zakupy, załatwienia.
Raz na jakiś czas trasy dłuższe. Zakładam, że przy takim schemacie jazdy ten filtr będzie "siedział cicho" i nie da mi popalić?
Przez dwa ostatnie lata zrobiłam ok 50tys, jeżdżąc tylko 2x tygodniowo po 80km, reszta mieszana, wyjazdy wakacyjne itp. Benzyna zaczyna boleć finansowo....

Clio znam, prawie jak własne buty.... gdyby w końcu doszło do zakupu, to będzie to moje 4 clio:)
Kombi ma jednak sporo zalet.

Jeszcze w kwestii mocy - być może jest błąd w ogłoszeniu, ale to kombi (które mam zobaczyć jutro) ma w opisie 1,5 dci 75KM...???

Gdzie wiarygodnie sprawdzić VIN? W sensie historii serwisowej...
jm

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez odyniecc » 26 lip 2015, o 22:40

Przy tym przebiegu o filtr nie ma co się bać. Kombi fabrycznie byly tylko w wersji mocniejsze czyli 86 (starsze) oraz 88/90 (nowsze). Historie w książce lub w serwisie. Tylko w Aso mogą chcieć kase...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez TURBO » 27 lip 2015, o 19:12

Ave ! Odyniec !
Obawiam się, że jednak GrandTour był także w wersjach słabszych :)
Tak mniej więcej jak mój :)

Obrazek
Pełne 70 KM :)
Pozdrawiam TURBO
=======
Clio 2ph2 1.2 D7F Authentique + (granat)
Clio 3ph2 1.5 K9K Alize (beżowy)
KRC #11
Obrazek
TURBO

Zasłużony
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 28 lip 2015, o 07:25

Jest w wersji słabszej. Mam Clio IV Grandtour 75 dci.
Spalanie rewelacyjne. Jeśli jeździsz 80 km dzienne, bez korków to bez problemów zejdziesz poniżej 3.5 l ON/100 km. Przed wymianą samochodu w ubiegłym roku dokładnie przeskanowałem rynek. Nie ma obecnie, pozy hybrydami oszczędniejszej wersji wśród samochodów z półki dla śmiertelników. Może jakieś za 200 - 300 tysięcy też są oszczędne. W samochodach dla mas, oszczędny znaczy 7 litów/100 km, czyli 2 razy tyle co pali mój ......Łatwo policzyć oszczędności przy większych rocznych przebiegach.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez odyniecc » 28 lip 2015, o 09:17

No to jestem zaskoczony! Nie znalazłem żadnego katalogu renault w którym byłaby mowa o grandtour ze słabszym silnikiem. Jak widać człowiek uczy się całe życie ;-)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 28 lip 2015, o 10:10

Wersja - 7R040H, 55.00kW 1461.00 cm

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez jm » 28 lip 2015, o 10:27

Wczorajsze oględziny clio kombi po długotrwałym wynajmie... klęska. Auto owszem bezwypadkowe - przynajmniej lakier wszędzie oryginalny, nie malowane, jednak historia serwisowa...bogata :cry: - po zalaniu silnika :thumbdown: grzebanie w silniku, wymiana panewek czegoś jeszcze , kilka innych większych napraw, klima zagrzybiona. Generalnie albo jakiś pechowy egzemplarz, albo użytkownik, który trochę "pomagał losowi"? W jeździe coś świszczało/terkotało pod maską - sprzedawca wspomniał, że to ...intercooler - i że oni wiedzą jak to naprawić - no świetnie! :ugeek:
Zdecydowanie nie dla mnie. Chyba dla nikogo w tej cenie?
Nie miałabym żalu gdyby człowiek mi tę historię przeczytał zanim pojechałam 70km w jedną stronę.... a on twierdził, że cacy :shock:

wszalaty napisał(a):Jest w wersji słabszej. Mam Clio IV Grandtour 75 dci.
Spalanie rewelacyjne....

Czy masz z tym autem jakieś problemy, choćby te wymienione w wątku obok?
Póki co to jedyne auto, które nie ma jakiejś miny, no i jest na gwarancji, no ale kosztuje duużo :twisted:
Jednak w obliczu klęsk, które poniosłam dotychczas, zaczynam je rozważać....
jm

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 28 lip 2015, o 10:48

Zero problemów. Poprzednio używałem 9 lat Renault Modus z podobnym nieco słabszym dci (68 KM). Przejechałem bezawaryjnie, nie licząc 2 razy wymiany EGR 230 000 km. Clio, po 14 miesiącach użytkowania uważam za najlepszy samochód jaki posiadałem. A przerabiałem i Fiaty, Volkswageny. Nie przesadzam z dbałością o samochód. Robię to co w książce serwisowej. Olej co 30, filtr paliwa co 60 itd. .....

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez marekwodniak » 28 lip 2015, o 13:26

A ja mam renault Thalia 1.5 dci trudno wymienić co w niej nie robiłem .

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez jm » 30 lip 2015, o 18:38

Kolejny odcinek serialu...

2 pytania:
1. Bagażnik, podnoszę dywanik, jest to śmieszne mocowanie koła zapasowego :mrgreen: i po prawej stronie, z boku tuż przy "ścianie bocznej" jest taka okrągła zaślepka, wielkości dużego guzika. Co to za zaślepka, gdzie prowadzi, co się pod nią kryje??? Nie interesowałoby mnie to gdyby nie dzisiejsze oględziny kolejnego pojazdu... podnosimy dywanik, a pod nim ... zapocony narożnik po prawej stronie, dywanik nasączony od spodu tak, że wykręcać można, powierzchnia obok koła zapasowego zaparowana/mokra, no i ta zaślepka - jakby źródło wycieku.... Dywanik od góry suchy, nigdzie przy szybach nic mokrego, dziwne - wygląda jakby woda wbrew grawitacji? dostawała się od dołu do góry - chyba niemożliwe - ktoś wie jakie cieki wodne tam mogą być???
Macie pomysł gdzie jest źródło ( w sensie dosłownym) tego zamoczenia? Z pomiaru grubości lakieru wynika, że jest to oryginalny, jeden lakier na całym aucie.

2. Clio Grandtour 4 - czy pojazd wyprodukowany w kwietniu 2014 jest obarczony jakimiś wadami fabrycznymi - w sensie jakaś odgórna akcja serwisowa?? Świsty w słupkach ;) dotyczą wszystkich egzemplarzy?
jm

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez PCT » 30 lip 2015, o 19:50

wszalaty napisał(a):Wymiana oleju co 30 tysięcy
MASAKRA :japierdole:
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 31 lip 2015, o 07:20

Możesz rozwinąć, dlaczego masakra? Częste wymiany oleju to mit rozsiewany przez naganiaczy (serwisy) lub ogłupiałych użytkowników. Więcej zaufania do inżynierów z Renault.
Są większe grzechy szkodzące silnikowi niż wymiana oleju zgodna z książką serwisową. Dieslami Renault pokonałem już ćwierć miliona kilometrów, więc pewnie doświadczenie mam.
Grzechy?
1. Lanie świństwa do baku
2. Brak dbałości o turbinę (wyłączanie silnika przy pracującej turbinie)
3. Użytkowanie tego silnika wyłącznie ruchu miejskim
4 ....... tyle na gorąco

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Radko » 31 lip 2015, o 09:12

Częste wymiany oleju to mit rozsiewany przez naganiaczy (serwisy) lub ogłupiałych użytkowników.

Wymiana oleju co 15tyś km zamiast co 30tyś to między innymi dbanie o turbinę o której piszesz wymieniając grzechy. W moim przypadku w Clio 2 turbina bez problemu zrobiła 300tyś i pewnie dalej pracuje u nowego właściciela.
Jeśli jeździsz 80 km dzienne, bez korków to bez problemów zejdziesz poniżej 3.5 l ON/100 km.

Nie zejdzie. Codziennie jeżdżę takie trasy i przy tym silniku spalanie będzie na poziomie 4,5l/100km.
Radko

Pokaż profil

Postprzez odyniecc » 31 lip 2015, o 09:25

Zależy od drogi, stylu jazdy i tego jak auto będzie załadowane. Jeżdżąc powoli międzymiastowymi zejdzie nawet do 4,1. Autostrady i drogi szybkiego ruchu to już między 5-5,5l/100km.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 31 lip 2015, o 10:00

Przy takiej jeździe - 1600 km autostrada A4 - trasa S3 + 800 km miasto (Katowice, ale dobre przelotowe trasy, z 70-ką), mam oszczędzając (autostrada tempomat 96 km, poza autostradą 90 - spalanie od roku stałe 3.3 l/ON/100 wg. komputera (3.5 po przeliczeniu z faktury za paliwo. Zimą, za innych oponach i pewnie wpływ temperatury - 0.3 litra więcej. Nigdy "na baku" o ostatnich 10 latach nie przekroczyłem 4 l/100 km. Używam od 10 lat 1.5 dci, tylko model samochody się zmienił i nieco KM przybyło w silniku.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez PCT » 31 lip 2015, o 10:23

Nie wieże że jakikolwiek olej i to w dieslu wytrzyma 30 tyś kilometrów. Jeszcze parę lat temu w dieslach zalecano wymianę co 7,5 tyś km!
Taki postęp nastąpił? NIE. Po prostu "ktoś" chce żeby auto szybko dokonało żywota. Osobiście wolę wymieniać olej co 10 tyś (czyli około roku). Stosuje olej który jest wymagany do turbodielslów.
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez odyniecc » 31 lip 2015, o 10:31

Jeszcze nie słyszałem opinii, aby częstsza zmiana oleju zabiła silnik...

wszalaty napisał(a):Przy takiej jeździe - 1600 km autostrada A4 - trasa S3 + 800 km miasto (Katowice, ale dobre przelotowe trasy, z 70-ką), mam oszczędzając (autostrada tempomat 96 km, poza autostradą 90 - spalanie od roku stałe 3.3 l/ON/100 wg. komputera (3.5 po przeliczeniu z faktury za paliwo. Zimą, za innych oponach i pewnie wpływ temperatury - 0.3 litra więcej. Nigdy "na baku" o ostatnich 10 latach nie przekroczyłem 4 l/100 km. Używam od 10 lat 1.5 dci, tylko model samochody się zmienił i nieco KM przybyło w silniku.

100km/h - to nie jest prędkość autostradowa, a raczej międzymiastowa.
Mi przy 130-150km/h pali około 5,0-5,5 L / 100 km.
Ostatnio edytowano 31 lip 2015, o 10:32 przez odyniecc, łącznie edytowano 1 raz

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Radko » 31 lip 2015, o 10:31

oszczędzając (autostrada tempomat 96 km, poza autostradą 90 - spalanie od roku stałe 3.3 l/ON/100

Przy podobnych prędkościach (autostradą trochę szybciej jeżdżę) mój rekord to 3.9 l/100km i powiem szczerze, że się męczyłem przy takim trybie jazdy.

Używam od 10 lat 1.5 dci, tylko model samochody się zmienił i nieco KM przybyło w silniku.

Ja również i nic złego o tym silniku nie mogę powiedzieć.
Radko

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 31 lip 2015, o 11:07

PCT napisał(a):Nie wieże że jakikolwiek olej i to w dieslu wytrzyma 30 tyś kilometrów. Jeszcze parę lat temu w dieslach zalecano wymianę co 7,5 tyś km!
Taki postęp nastąpił? NIE. Po prostu "ktoś" chce żeby auto szybko dokonało żywota. Osobiście wolę wymieniać olej co 10 tyś (czyli około roku). Stosuje olej który jest wymagany do turbodielslów.

Co to znaczy "szybko dokonało żywota"? Dci w Modusie przebieg bezawaryjny 230 000 km. Ja więcej nie wymagam. Jak ktoś chce i go stać niech wymienia nawet codziennie, wszak to nie zaszkodzi.
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu - takich zasad się trzymam. Wierzę inżynierom konstruktorom silnika a nie domorosłym mechanikom co to nawet języka ojczystego nie zdołali opanować.

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne