Wycieraczki Bosch czy Valeo

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Wycieraczki Bosch czy Valeo

Postprzez Pejo » 21 wrz 2015, o 09:04

Witam

U mnie Valeo wytrzymywały 12 miesięcy. Po 6 miesiącach piszczą i skaczą po szybie ( koszt ok 120 zł), Bosch wytrzymał 6 miesięcy. Ta od strony kierowcy zaczęła mazać po szybie a od strony pasażera pękło mocowanie koszt ok 145 zł ( Made in China ). Używałem jeszcze wycieraczki firmy Silback wytrzymały ok 12 miesięcy po czym pióro od strony kierowcy pękło (koszt kompletu 75 zł). Obecnie mam oryginały Renault od 7 miesięcy i puki co jest ok (koszt z rabatem 75 zł). Ja polecam ze względu na na stosunek jakości do ceny tureckie Silbacki lub oryginały Renault.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 21 wrz 2015, o 19:48

ja mam oryginały renault i już po roku czasu słychać tarcie ale dobrze zbierały teraz już poszedł ponad drugi rok i już nie zbierają, kupie valeo i zobaczymy co z tego wyjdzie
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 12 paź 2015, o 19:57

Odnawiam temat, czy ktoś wie jak się ściąga wycieraczki w clio iv, bo próbowałem i tylną chyba połamałem nie wiem czy ten zaczep jest wyciągalny czy nie jeśli nie będę musiał kupić nowe pióro. Co do przednich próbowałem, też je ściągnąć ale jakoś nie umiem a nie chce już połamać. Które valeo wybrać, które są lepsze FIRST MULTICONNECTION czy SILENICO X-TRM. Proszę o szybką odpowiedź bo jestem bez wycieraczek.

ps. Przestroga w necie i w sklepach pojawiło się niby takie cudo, dzięki któremu zaoszczędzimy na kupnie nowych wycieraczek bo to dla mnie gówn... obcina zużytą część wycieraczki która kontakt z szybą i dzięki temu mamy wycieraczkę jak nową. Właśnie, że jest to najgorsze co może być bo przez to coś musimy kupić nową wycieraczkę próbowałem na moim i od mojego taty szczęście, że oboje musieliśmy i tak wymienić to jedna wycieraczka jest obcięta prawie dobrzę ale przy drugim końcu się nie docina do końca a przednie są tak pofalowane, że szok. Mowa o tym http://www.ecocut-pro.de
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 13 paź 2015, o 11:46

Kup Silenico X-TRM lub oryginał

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 13 paź 2015, o 13:54

Jestem ciekaw z jakiej firmy są te oryginały. Zamówiłem valeo na przód 99zł tył 27zł. Ktoś wie jak się ściga tylną wycieraczkę? bo przednie już ogarnąłem
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 13 paź 2015, o 21:51

Z tego co się pytałem w serwisie to firma Valeo.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 14 paź 2015, o 11:27

To czemu na wycieraczkach nie ma znaku valeo, mój tata też ma valeo od jakiegoś czasu i ma znaczek firmowy na wycieraczkach. Zobaczymy zamówiłem założę i okaże się czy długo wytrzymają. A jest ktoś wstanie powiedzieć mi jak zdemontować tylną wycieraczkę
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 14 paź 2015, o 21:24

To proste bo produkują je dla Renault. W takich przypadkach nie ma loga producenta.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 14 paź 2015, o 22:07

A no i tu masz racje, jeśli naprawdę są valeo jako oryginały to miałem je przez ponad 2 lata więc wydaję mi się, że to dobry wynik
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Gregor887 » 15 paź 2015, o 09:16

Bosch jest najczęściej podrabianą firmą.
Nie tylko guma ma wpływ na jakość zbierania. Liczba punktów docisku, a i sam mechanizm jeżeli ma luzy, może też rzutować na pracę wycieraczek.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 15 paź 2015, o 10:38

Podobnie wytrzymuje oryginał- 2 lata.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez agent » 15 paź 2015, o 10:44

wojtuq napisał(a):wojteks, i tu masz rację, te oryginale co mam nie dojść ze źle zbierają na środku szyby to jeszcze słychać ten denerwujacy dźwięk tarcia. Ktoś wie jakiej one są formy te fabryczne. Mój tata ma w sedici valeo i zbierają super i nie trą, tylko nie wie który to model bo są dwa do siebie podobne

Kurde też mnie zadziwił ten dźwięk jakby szyba była pokryta kurzem. Już myślałem że ktoś mi wycieraczki używane założył bo kupiłem demo. Muszę się rozejrzeć za czymś przyzwoitym

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 15 paź 2015, o 14:51

Dziś została wysłana do mnie paczka z Polski prawdopodobnie przyjedzie w poniedziałek. Mam nadzieje, że do tego czasu nie będzie padać bo będzie kaplica a jak już przyjdą to se może lać albo nawet śnieg padać. Przetestuje te nowe jak chodzą mam nadzieje, że będą zbierały całą wodę a nie będą ją zostawiać na środku ani nie będą tarły bo ten dźwięk jest okropnie denerwujący. agent, wiesz szyba może być pokryta kurzem ale jak pada to zaraz kurz się zmywa więc nie powinno tak trzeć a tak samo jak spryskać ją płynem porządnie to może ze dwa przetarcia miałby by prawo trzeć ale nie cały czas:(.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 23 paź 2015, o 14:31

Odnawiam temat, dostałem we wtorek wycieraczki. Ktoś pisał, że oryginalne wycieraczki montowane przez producenta są z valeo, hmmm.. nie wiem może i tak ale napewno nie są to X-TRM bo różnicę widać gołym okiem możliwe, że to model first albo z firmy SWF które produkuje valeo. Po założeniu i pierwszym przeczyszczeniu szyby bardzo miłe zaskoczenie wycieraczki zbierają cała wodę i nie zostawiają żadnego śladu na środku szyby, krótsza jest o 1cm dłuższa niż oryginalna ale jest to na duży plus, nie trą tak jak oryginały które tarły od nowości, czasami im się zdarzy ale to tylko na pierwszym biegu i jak pada kapuśniaczek. Nie miałem jeszcze okazji wytestować ich w ulewie czy mocnym deszczu ale i tak wiem, że to był bardzo dobry wybór i pieniądze które wydałem były tego warte teraz trzeba czekać jak długo wytrzymają.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 26 paź 2015, o 11:39

Po dłuższym testowaniu w deszczu wycieraczki już przestały trzeć i chodzą bardzo gładko, teraz mogę każdemu polecić by wybrał valeo a nie boscha
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Atuq » 26 paź 2015, o 12:19

Dodam coś od siebie.

W maju kupiłem w Tesco do przodu:
- lewą wycieraczkę Bosha - około 27 zł,
- prawą ALCA - jakieś 17 zł.

Minęło 6 miesięcy. Wycieraczka ALCA zbiera pięknie, BOSH już nie daje rady, najchętniej bym już ją wymienił.

Jak widać - nie wszystko co droższe jest lepsze.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 26 paź 2015, o 12:51

Zobaczymy jestem dobrej myśli, u ojca valevo jest napewno już ponad rok i jest dalej super:)
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 26 paź 2015, o 15:38

Ja jeżdzę cały rok bez wycieraczek i jest OK. :mrgreen: (ale motocyklem ).
Mogą koledzy podać wymiary wycieraczek w mm. , chciałbym przetestować produkty z Lidla/Aldi , na tych opakowaniach co ostatnio widziałem . brak Clio 4 .

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 26 paź 2015, o 17:42

Od strony kierowcy 600 mm od strony pasażera 400 mm.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 26 paź 2015, o 21:30

Pejo co ty gadasz 650mm od kierowcy i 340mm pasażer a z valeo pasażer ma 350mm i zbiera lepiej.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne