0.9 czy 1.2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: 0.9 czy 1.2

Postprzez wojtuq » 21 wrz 2015, o 21:54

no to ładne wyniki, ja mam auto od ponad dwóch lat to i tak na to co jeżdżę prywatnie to jest dużo. A spalanie w 0,9Tce jest mniejsze niż w 1.2 i nikt mi tego nie powie, że jest inaczej, tym bardziej jest mniejsze jak kupi się przełącznik eco jak nie ma w standardzie. Tam samo nie mogę zgodzić z tym, że turbina startuje od 2500 obrotów bo zaczyna kręcić już od 1750, a przede wszystkim jest łańcuch a nie pasek więc wymian przy silniku jest o wiele mniej niż przy 1,2
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 21 wrz 2015, o 22:49

Pejo napisał(a):Zobaczymy kto będzie żartował bardziej po 200 tys. km. Posiadacz 1.2 czy 0.9 :lol:

To samo można było pomyśleć 25 lat temu jak zaczęła się era turbodoładowanych diesli. Wówczas Mercedes beczka wolnossący diesel robił bez remontu grubo ponad 1 milion km. Dzisiaj najnowszy Mercedes C klasa CDI to silnik który po 200 tyś km będzie wymagał naprawy. Tak już jest, silnik nowszy, cichszy, elastyczniejszy ale za to mniej trwały. Pojechałbyś dzisiaj na wakacje do Chorwacji Mercedesem beczką W123 2.0 Diesel o mocy 55 KM, przyspieszenie 0-100 km/h zajmuje 31 sekund ? :)

Kolega ma Clio IV TCe 90 odebrane na początku grudnia 2012 roku, czyli w zasadzie zaledwie po 2 miesiącach produkcji świeżego silnika 0.9 TCe. Nic się nie działo z silnikiem do dzisiaj, były akcje serwisowa przewodów hamulcowych itp. Silnik 1.2 16V nadaje się do miasta dla kobiety do 70 km/h i to wszystko. W trasę nie ma czym jechać za sprawą hałasu (wysokie obroty) jak i marnej elastyczności dla faceta. To samo dotyczy schodzącego powoli z rynku Megana III. W zasadzie są ostatnie sztuki silnika 1.6 16V (został całkowicie wycofany z produkcji), oraz 1.2 TCe. Różnica między nimi jest taka że powyżej 90 km/h w 1.6 16V jest głośno, natomiast w 1.2 TCe powyżej 120 km/h jest zaskakująco cicho. Aż dziwne że te same auto, a ogromne różnice akustyczne pomiędzy 2 silnikami. Dzisiaj w Polsce mamy coraz więcej dróg szybkiego ruchu, kupować nowe Clio 1.2 16V czy Megana 1.6 16V to strzał w kolano. Męczarnia na drodze ekspresowej czy autostradzie. Poziom wyciszenia niczym w zasadzie nie różni się od samochodu wyprodukowanego 12 lat temu jak np. Megane II 1.6 16V. Także jeśli ktoś kupuje nowy samochód i liczy się z komfortem powinien dokonać słusznego wyboru. 0.9 TCe czy 1.2 TCe nie ma co się bać ,zaskakująco udane konstrukcje bez chorób dziecięcych spod znaku spłaszczonego rombu. Popatrzcie jaką nadszarpaną historię mają silniki TSI i 2.0 TDI.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 22 wrz 2015, o 00:57

mayn, w całości się z tobą zgadzam jestem bardzo zadowolony, że wybrałem ten silnik nie jest za mocny ale daje rade do tego oszczędny. W przyszłym roku robię mu chipa i będzie śmigał jak ta lala :) jak miałbym czas na kupno auta to kupił bym napewno wersje GT bo raz, że większy silnik a dwa kolorystyka jest ładna a przede wszystkim łopatki :)
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 22 wrz 2015, o 14:13

Elastyczność to pojęcie ogólnikowe zależne od wielu zmiennych (masy, przełożenia i skrzyni biegów itd.) A jeśli ktoś mocą silnika nadrabia braki w użytkowaniu skrzyni biegów to takiej osobie nawet 200 KM nie starczy.W samochodzie najważniejszy jest kierowca i jego umiejętności. Dla jasności nie mam nic do 0.9 Tce ale po prostu wole silniki mniej skomplikowane w budowie i wysilone oraz o mniejszych wibracjach. Pytanie po za tematem dla czego firma renault wycofała z oferty silniki 1.6 16V a modernizuje 1.2 16V. Na rynku Rosyjskim nadal jest oferowane Megane z silnikiem 1.6 16V a w nowych Daciach są wprowadzane silniki 1.6 16V ze stajni Nissana (przykłady Dacia Dokker, Lodgy). Powodów może być kilka i możemy się ich tylko domniemywać, ale tak "na chłopski rozum" albo nie spełniają normy Euro 6 ( nie da się ich zmodyfikować bez dużego wkładu finansowego) lub po prost stanowiły by wewnętrzną konkurencję między modelami Dacii i Renault. Na tą chwile nie wiemy jak się będzie zachowywał silnik 0.9 Tce na przestrzeni kilku lat. Dopiero za jakiś czas można powiedzieć, że jest dobry. Jeśli dobijecie nim do 240 tyś. bez regeneracji turbiny itd. to zwracam honor na dzień dzisiejszy to tylko czyste dywagacje. Jeśli ktoś ma ochotę na turbinę pod masko nie ma problemu ale nie wmawiajcie innym że silnik 1.2 16V jest gorszy bo są kierowcy którym na przestrzeni tych lat od których został wprowadzony do sprzedaży wystarcza do jazdy. A wspomniany Mercedes to ewenement przez który zresztą firmy by zbankrutowała- to zły przykład i jedyny na rynku. Tak zaczyna się kręcić od 1750 i tylko się kręci z 4 pasażerami na pokładzie nie mogłem go rozkręcić ( 4 rosłych mężczyzn o wadze ok 100 kg każdy) o spalaniu nie wspomnę. Co kto woli jeśli pasuje komuś 0.9 Tce to niech go sobie kupi a jeśli nie to jest jeszcze wybór ...na całe szczęście.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 22 wrz 2015, o 14:50

Pejo napisał(a):Elastyczność to pojęcie ogólnikowe zależne od wielu zmiennych (masy, przełożenia i skrzyni biegów itd.) A jeśli ktoś mocą silnika nadrabia braki w użytkowaniu skrzyni biegów to takiej osobie nawet 200 KM nie starczy.

Bzdury. I znów przykład - 0.9 TCe ma dłuższą skrzynię, przy 100 km/h ma 2600 obrotów, natomiast 1.2 16V ma minimalnie powyżej 3000 obrotów. 0.9 TCe o wiele lepiej się zbiera pomimo że ma dłuższą skrzynię (ciężej). Tu przewaga silnika turbo doładowanego.

Pejo napisał(a): Pytanie po za tematem dla czego firma renault wycofała z oferty silniki 1.6 16V a modernizuje 1.2 16V.

1.6 16V znika bo to silnik kosiarka - hałas, wysokie spalanie i mizerne osiągi. 1.2 TCe go przeskakuje ze wszystkim i pali mniej o 2 litry, a to dużo. 1.2 16V modernizuje ale który ? D4F czy 1.2 turbo z bezpośrednim wtryskiem paliwa ? Obawiam się że D4F zniknie po lifcie z oferty, albo z nowa generacją Clio V za około 4 lata.

Pejo napisał(a):Daciach są wprowadzane silniki 1.6 16V

Dacia to jest budżetowe auto, przestarzałe technologicznie (ma rozwiązania technologiczne Renault sprzed 10 lat).

Pejo napisał(a):Na tą chwile nie wiemy jak się będzie zachowywał silnik 0.9 Tce na przestrzeni kilku lat.

1.4 TSI wprowadzono w 2006 roku, w 2007 roku wiadomo było że to wielka mina. Masa reklamacji, ogromna frustracja na forum VW z rozsypujących się silników przed 20 tyś km. 0.9 TCe nie ma problemów żadnych pomimo 3 lat obecności na rynku.

Pejo napisał(a):Jeśli dobijecie nim do 240 tyś. bez regeneracji turbiny itd. to zwracam honor na dzień dzisiejszy to tylko czyste dywagacje.

Jeśli ktoś dbał o turbinę to nie powinno być problemów. Być może w 0.9 TCe turbina jest chłodzona cieczą jak np. w 2.0 TCe. Ponadto w najczarniejszym scenariuszu wydatek na regenerację turbiny 1000 zł to majątek raz na 200 tyś km ? Jaka przyjemność z jazdy w porównaniu do silnika dla dziadka po zawale 1.2 16V ?

Pejo napisał(a):nie wmawiajcie innym że silnik 1.2 16V jest gorszy bo są kierowcy którym na przestrzeni tych lat od których został wprowadzony do sprzedaży wystarcza do jazdy.

Dla początkujących kierowców, kobiet, emerytów jest w sam raz do "toczenia się". Sam zaczynałem przygodę z 1.2 16V 13 lat temu.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 22 wrz 2015, o 15:10

Ok czyli jestem emerytem. Już się nie udzielam. Choć przyznam że jako "emeryt" świetnie mi się jeździ moim 1.2 D4F 728. Zabawne..mówisz kosiarka dawniej każdy się cieszyła z takiej kosiarki. Dacia przestarzała technologia ( a ma silnik 0.9 TCe :lol: ) ..owszem ale kto z użytkowników Dacii zwraca na to uwagę ? Mam 20 letni staż jako kierowca i z perspektywy czasu taki silnik wystarcza na nasze warunki drogowe ( zakładając że stosujemy się do przepisów kodeksu drogowego) jada z punktu A do B. i to nie prawda, że 1.2 jest głośny jak się silnik pałuje to każdy jest głośny do 90 km/h jest przyjemnie i bez przesady o tą głośność, ale to tylko "wywody " emeryta" nie bierz ich pod uwagę. Miłego użytkowania silnika 0.9 Tce ja zostaje przy moim 1.2 ;)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 22 wrz 2015, o 15:45

Pejo napisał(a):Zabawne..mówisz kosiarka dawniej każdy się cieszyła z takiej kosiarki.

Dawniej 30 lat temu całą Polskę jechałem nad morze z podkarpacia, jako dzieciak maluchem. Było to w miarę auto nowoczesne w dobie dwusuwowych Syren i Warczyburgów :). Dzisiaj czasy są inne, inne wymagania :).

Pejo napisał(a):Dacia przestarzała technologia ( a ma silnik 0.9 TCe :lol:

Popatrz na jakość plastików / wykończenia, babcinne zawieszenie, i wiele innych rozwiązań.

Pojeździj Meganem 1.2 TCe, 2.0 TCe, Skodą Octavią 1.4 TSI 140 KM, czymkolwiek w miarę nowoczesnym. Po powrocie do 1.2 16V będziesz miał wrażenie że jedziesz Seicento 900 mając na uwadze osiągi oraz hałas. Nie ma co się spierać, 1.2 16V jest OK na warunki miejskie gdzie prędkość nie przekracza 70 km/h. W trasie drogami wąskimi gdzie prędkość nie przekracza 90 km/h.... idzie zaakceptować w przymróżeniem oka :)

Czas: 1:35, Meganka przy 3000 obr jedzie spokojnie 150 km/h, przy tej prędkości obrotowej 1.2 16V jedzie 95-98 km/h. Przy 150 km/h w 1.2 16V silnik wyskakuje spod maski, jest nerwowo i bardzo głośno.

Ostatnio edytowano 22 wrz 2015, o 16:03 przez mayn, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 22 wrz 2015, o 16:01

Przez 6 lat jeździłem Vectrą V6 3.0CDTI....mocy i momentu obrotowego wystarczyło na jazdę z prędkościami rzędu 250km/h i na nad podziw oszczędną jazdę. Frajda z jazdy jak się patrzy...uśmiech na ustach przy każdym wciskaniu gazu bez względu na jakim się jechało biegu....410NM. Od kwietnia 2015r mam Clio 0,9Tce i powiem szczerze, że wybór 0,9 był trafnym wyborem. Nie zastanawiałem się ani chwili nad 1.2 75KM. Zrobiłem już trochę kilometrów i jestem bardzo zadowolony zarówno ze zużycia paliwa jak i komfortu i wyposażenia. Mam wszystko to co w Vectrze i na dodatek mam spokój z fotoradarami choć tym autem też da się dość szybko jechać bo wycisnąłem z niej 180 km/h bez większych kłopotów. Prędkość na odpowiednich drogach typu autostrada w granicach 140-150 jest raczej rozsądna. Ogólnie powiem, że choć nie jeździłem tym 1.2 75KM to wiem, że na pewno by smrodki wąchał i częściej by zaglądał pod dystrybutor. Uważam też, że wybór silnika zależny chyba też od osobowości. Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 22 wrz 2015, o 18:25 przez Sizar, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 22 wrz 2015, o 17:56

Otóż to Sizar. Każdy ma swoje upodobania. Mi 1.2 16V starcza i wycisnąłem z niego 190 km/h :lol: silnik nie wyskoczył :D . średnie spalanie Eko jazda 5,6 L/100 normalna 6,2 L/100 na jednym baku zrobiłem 740 km (mój rekord). Jeździłem już wieloma samochodami najmocniejszy z nich to było Audi RS 4...chyba lata lecą i człowiek patrzy na inne parametry niż ile ma sekund do setki :D Muszę jednak przyznać, że na razie nic nie słychać o problemach z 0.9 Tce. Postępu się nie da zatrzymać i myślę, że za 10 lat sam stanę przed wyborem dokonanym i nie będzie innych silników niż turbo doładowane :( , ale liczę że za 10 lat samochody elektryczne będą już bardziej dopracowane. Zakochałem się po jeździe próbnej w Renault Fluance Ze ...tylko ten zasięg :). Pozdrawiam.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 22 wrz 2015, o 18:14

Mi udało się na miarę prostej drodze wycisnąć 0.9Tce pare razy około 196km/h jest to dobry wynik zważywszy, że nie mam chipa. Ja około bez eco robię ponad 800km przy spalaniu 5,7-5,9 l/100 a z eco miłe zdziwienie bo ponad 918km przejechałem przy spalaniu 5,3-5,4 l/100 i auto jeszcze nie staneło. Wiadomo, że to auto nie jest demonem prędkości, ale dobrze się zbiera jest ciche i równo pracuje nie czuć żadnych drgań jak to inni piszą. Te auto jest za ciężkie na 1.2 wolnossące jak było by 1.4 wolnossące to było by ok ale spalanie i tak było by duże a ten malutki silniczek naprawdę ma przyzwoite spalanie.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 22 wrz 2015, o 18:21

Pejo....Ten rekord spoko....ale ja swoim 0,9TCe zrobiłem 750 kilometrów od pełnego i do zbiornika weszło tylko 40,5 litra :)
A z tym 190 km/h to chyba się za mocno rozbujałeś bo w danych technicznych 1,2 75KM ma 167 km/h...widziałem na YT jak jedzie 1,2, owszem 193 gość miał ale górka była w dół jak gubałówka :D

https://www.youtube.com/watch?v=uOpU_nWazk4

wklej swój filmik po płaskim wtedy uwierzę :)
Ostatnio edytowano 22 wrz 2015, o 18:39 przez Sizar, łącznie edytowano 2 razy

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 22 wrz 2015, o 18:31

Nie rozbujałem. Żona może potwierdzić jechała obok :D na liczniku było 190 km/h a na GPS 194 km/h. Znałem dane techniczne i sam się zdziwiłem auto miało wtedyy 3746 km przejechanych. Filmiku nie kręciłem :) za to mina zony była bezcenna myslałem że nogami mi podłogę wypchnie. Tak ale Sizar jesteś niesprawiedliwy po porównujesz 1.2 16 wolnossący z Turbinowym.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 22 wrz 2015, o 18:33

Pozwólcie panowie, że kobieta się wypowie ;) ja od pół roku jeżdzę 0.9 TCe i jestem mega zadowolona. Na początku musiałam się trochę "zgrać" z tym silnikiem i turbiną, ale teraz świetnie się rozumiemy ;) przed zakupem byłam na jeździe próbnej 1,2 75 KM i po 2 minutach chciałam wysiąść. Silnik jest na pewno niezawodny jednak ja szukałam czegoś nieznacznie dynamiczniejszego niż moje poprzednie auto (Polo 1,4 75 KM, które przy włączonej klimie i ponad dwóch osobach już lekko zamulało). Silnik 0.9 TCe bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i wiem, że to był dobry wybrór dla mnie :) na autostradzie przy 160kmh nie mam wrażenia, że auto się rozpadnie, nie czuje się tej prędkości (no chyba, że spojrzy się na spalanie ;) ale to już inny temat). Oczywiście rozumiem, że ktoś może woleć silnik 1,2 - to wszsytko jest kwestią gustu :)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 22 wrz 2015, o 18:38

do odważnych świat należy
https://www.youtube.com/watch?v=sBpd0NKdS1A

Dokładnie a o gustach się nie dyskutuje, Najważniejsze, że jazda naszymi autami będzie nam sprawiała przyjemność.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 22 wrz 2015, o 19:19

Pejo napisał(a):Najważniejsze, że jazda naszymi autami będzie nam sprawiała przyjemność.

6 tyś obrotów to raczej nie ma przyjemności jazdy. Jest hałas okropny (dobrze mieć korki w uszach), nie da się rozmawiać, jest bardzo nerwowo, i ogromne ryzyko jazdy takim samochodem z babcinnym zawieszeniem. Czasami jeżdżę Skodą Octavią 1.4 TSI, auto bardzo dobrze wyciszone jazda z prędkościami rzędu 140-150 km/h na autostradzie nie powoduje najmniejszego zmęczenia, nie trzeba podnosić głosu, ogólnie poziom hałasu przy 140 km/h jest porównywalnie jak w Clio 1.2 16V przy około 80 km/h.

Obrazek

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 22 wrz 2015, o 19:28

Gdzie tak zimno było.....chyba, że to jakaś stara fotka....i gdzie tak po nocach jeździsz :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 22 wrz 2015, o 19:36

Sizar napisał(a):Gdzie tak zimno było.....chyba, że to jakaś stara fotka....i gdzie tak po nocach jeździsz :D

Fakt, fotka pstryknięta w połowie kwietnia w nocy. Szkoda życia na siedzenie, trzeba podróżować, zwiedzać. :) Przy spokojnej jeździe mieszanej zasięg silnika 1.4 TSI lekko ponad 1000 km. Rewelacja....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 22 wrz 2015, o 19:41

Nie ma co porównywać zasięgu bo to jest zależne od pojemności baku :) Laguna 2.0 T w trasie potrafiłem zejść do ok 6.0 to przy 70 litrowym baku możecie sobie to przeliczyć ;)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez mayn » 22 wrz 2015, o 19:50

Kolasov napisał(a):Laguna 2.0 T w trasie potrafiłem zejść do ok 6.0 to przy 70 litrowym baku możecie sobie to przeliczyć

Z tym że prędkość była prawdopodobnie 70-100 km/h max. Kolega jechał Meganką 2.0 TCe 180 KM do Chorwacji autostradą z prędkościami 140-160 km/h, tankowanie miał co 350 km. :crazy: :crazy: Skodziną zapieprzałem zdrowo powyżej 140 km/h, dopiero po 100 km wskazówka paliwa obniżyła się o 1 kreskę. Fakt inna pojemność robi swoje....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 22 wrz 2015, o 19:59

mayn, ok 110-120 ;)

Zrobiłem kiedyś 2 dniowy wypad do Krakowa z Łodzi - w trasie cały czas ok 130 i cały czas na tempomacie. Do tego jazda po Krakowie / Wieliczce itp. itd. W aucie 4 dorosłe osoby i CALUTKI bagażnik gratów.
Bez żadnego oszczędzania i cudowania wyszło mi 8,4 ;) Kiedy jeździłem sam spokojnie zrobienie 6 nie stanowiło jakiegoś poważnego problemu :) na 6 biegu 3 tys obrotów były dopiero ~130kmh+
Zapas momentu i tyle, Meganką nie jestem w stanie zrobić takich wyników spalania w trasie jak Laguną ;)

A co do kolegi - chwilowe spalanie przy 200 km/h w Lagunie było ok 17,5

Anyway nie chce dalej ciągnąć offtopa, po prostu nie porównujcie zasięgu bo to nie ma sensu ;) 10 litrów większy zbiornik i już inne wyniki ;)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne