0.9 czy 1.2

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: 0.9 czy 1.2

Postprzez wojtuq » 22 wrz 2015, o 20:08

Sizar, boże jak to ryczy przy tej prędkości aż uszy odpadają (chodzi o filmik), to ładny wynik udało ci się osiągnąć jak nie miałeś pod korek zalane. Wiadomo, też ze wszystko zależy od kierowcy bo możesz mieć bak 40 l zrobisz więcej km jak inna osoba która ma 50l bak, wszystko zależy od umiejętności jazdy.
Pejo, tak jak mówi sizar chyba też musiałeś jechać z górki, że taki wynik osiągnąłeś bo gadałem z paroma osobami które mają clio iv z twoim silnikiem i to były obce osoby i żadna takiego wyniku jeszcze nie osiągnęła.
soccerchicka, tak jak mówisz to kwestia gustu, jedni wolną 1,2 bo jest sprawdzone a inni 0.9Tce bo jest lepsze od 1.2. Nikt nie wie ile ten silnik tak naprawdę wytrzyma bo jest jeszcze nowy ale nie chce mi się wierzyć, że renault robiło by teraz silnik który może pogrążyć ich bo clio iv z tym silnikiem dobre im się sprzedaje a jak by coś się z nim działo to nikt by go nie kupował, co by poleciało im na reputacji ale także po kieszeni. Ja co do tego silnika jestem optymistą i wiem jedno, że nie ważne jaki silnik czy nowy technologicznie czy starszy o jeśli będzie się o nie dbało to każdy przejedzie tyle samo albo więcej a jak nie będzie się dbało to nawet najlepszy silnik świata szybko padnie
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 22 wrz 2015, o 20:50

wojtuq .... zgadzam się z Tobą w 100% .... AMEN W TEMACIE !!!

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 22 wrz 2015, o 20:59

i na tym bym ten temat zakończył, bo wiele więcej głosów jest za 0.9Tce jeśli kogoś stać to niech sobie kupi 1.2 ale Tce w wersji GT:) które pomimo większej ilości koni mniej pali niż te wolnossące 1.2 z 75KM
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 22 wrz 2015, o 21:05

z tym spalaniem to chyba ściema ;) producent może podawać niskie wartości spalania, ale wiem od znajomego, że ten silnik 1.2 TCe to dużo pije ;)
to oczywiście zależy też od kierowcy - no ale kto posiadając auto z takim silnikiem będzie jeździł jak dziadek maluchem w niedziele do kościoła? :P

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 22 wrz 2015, o 21:20

Ja mam sąsiada w polsce który ma 1.2Tce i jak on jeździ to pali mu w mieście 6,7-6,9 l/100 a na trasie przy 140km/h 5.5l a przy 100km/h z rodzinką i ful bagażnikiem 4,8-5,0l/100 więc to dobry wynik jak on mówił moim zdaniem też. Co najlepsze w tym jest, że jak jego żona jeździ to spalanie w mieście 7,5-7,9 l100 i to w mieście. Więc naprawdę wszystko zależy od kierowcy. Tu gdzie mieszkam przeważnie jeżdżą auta w z silnikiami vw GTI, GTD, skody RS, fordy ST, RS ogólnie bardzo dużo w sportowych wersjach a w bardzo wielu autach siedzą luzie powyżej 50 roku życia albo wiele starsi. Bo w moim rejonie bez auta nie masz prawa bytu i uwieźcie mi, że pomimo że tu takie auta jeżdżą a za kierownicą dziadki albo osoby w podeszłym wieku a jadą 50km/h albo tak, że strach jechać za nimi. Ostatnio widziałem babcie na oko ponad 60 lat i prowadziła Subaru impreze WRC!!! a tak kaleczyła, że szok. Ciągle się zastanawiam po co im takie auta jak nie wykorzystują tego co jest pod maską.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 23 wrz 2015, o 13:54

Głośno ? Mam wygłuszone auto. Jak jadę to z odległości 5 metrów (do 50 km/h żeby było jasne) słyszę szum opon samochodu jadącego przede mną. Dla mnie temat silnik taki czy siaki to zbędne gadanie...co kto woli. Nie będę już tego tematu przeciągał.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 23 wrz 2015, o 13:56

Pejo, tak jak mówi sizar chyba też musiałeś jechać z górki, że taki wynik osiągnąłeś bo gadałem z paroma osobami które mają clio iv z twoim silnikiem i to były obce osoby i żadna takiego wyniku jeszcze nie osiągnęła.

A kto powiedział, że ja mam Clio :lol:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 23 wrz 2015, o 14:18

A czym.....Taliu :D ???

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 23 wrz 2015, o 14:59

Tak Thalia :D

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 23 wrz 2015, o 22:14

Wiadomo, że silnik 0,9tce jest dużo lepszy w użytkowaniu za sprawą lepszej dynamiki. 1.2 75km jest niestety troszkę za słaby do Clio IV (wiem, bo taki mam). Dla porównania mój drugi samochód to ibiza 2001 silnik 1.4 60km więcej Nm niż 1.2 16v dostępnych praktycznie od najniższych obrotów. Elastyczność tego silnika w porównaniu do Clio jest niesamowita (nie wiem czy mój egzemplarz nie był dłubany, ale z tego co widzę to nie). Pali mniej... Zmierzone na 4tym biegu 60-100 w 9 sekund przy fabrycznym wymiarze kół. Diabeł...
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 24 wrz 2015, o 01:27

To że jest elastyczniejszy to wynika z tego że silniki 8 zaworowe są mocniejsze w dolnym zakresie obrotów w przeciwieństwie do silników 16V, natomiast te 2 są mocniejsze w wyższym zakresie obrotów.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bartek.Migas » 24 wrz 2015, o 10:06

Ja mogę wypowiedzieć się z perspektywy użytkownika, który zakupił samochód ponad miesiąc temu. Kupiłem clio z silnikiem 1.2. Owszem macie rację, jest mniej dynamiczny niż 0,9. Przyspieszenie jest słabsze i ogólnie samochód sprawia wrażenie wolniejszego. Z drugiej strony 100 km w 0,9tce kosztuje ok 27zł a w 1.2 z LPG ok 13zł. LPG to jest chyba jedyny argument który przemawia za 1.2. Bez tego to faktycznie 0,9 wygrywa w cuglach.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sudi » 28 wrz 2015, o 08:47

Posprzątane. Trzymać się tematu.
Następne dyskusje o LPG i innych paliwach będzie skutkowało zamknięciem tematu i nominacją do paska.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 28 wrz 2015, o 09:10

Jak dla mnie najlepszy wybór to 0.9Tce chyba, że kogoś stać na wersje GT z silnikiem 1.2Tce to jest to jeszcze lepszy wybór bo silnik większy co przekłada się na przyspieszenie i prędkość maksymalną a przede wszystkim jest 6 biegowa skrzynia biegów co daję nam na 6 biegu mniejsze obroty co przekłada się na mniejsze spalanie przy prędkości 100km/h a można nawet jechać z większą prędkością niż 100km/h a nie przekroczy się 3tyś obrotów no i wyposażenie samochodu jest lepsze
Ostatnio edytowano 28 wrz 2015, o 15:26 przez sudi, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Post na temat :D
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 30 wrz 2015, o 23:06

wojtuq
... no i cena też jest dużo lepsza, przesadnie.
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 1 paź 2015, o 01:32

Bartek.Migas napisał(a):Ja mogę wypowiedzieć się z perspektywy użytkownika, który zakupił samochód ponad miesiąc temu. Kupiłem clio z silnikiem 1.2. Owszem macie rację, jest mniej dynamiczny niż 0,9. Przyspieszenie jest słabsze i ogólnie samochód sprawia wrażenie wolniejszego. Z drugiej strony 100 km w 0,9tce kosztuje ok 27zł a w 1.2 z LPG ok 13zł. LPG to jest chyba jedyny argument który przemawia za 1.2. Bez tego to faktycznie 0,9 wygrywa w cuglach.

1.2 , 100 km za 13 zł , jak kolega policzył ? . Ja w Niemczech tankowałem cały zbiornik dzisiaj i zapłaciłem 23 euro , zasięg średnio 500 km = 100 km = 4.6 euro = to ok. 22 pln :( , ale będzię napewno 2 razy taniej niż na benzynie :clap:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 1 paź 2015, o 16:05

1.2 +Lpg , ma jeszcze jedną zaletę, Chip Tuning + Eco jest gratis.W przypadku awarii katalizatora,lub jego braku, badanie techniczne potwierdza spełnienie norm spalin . Odczuwalny wzrost mocy ca. 10KM,spalanie spada o 0,6 l./100 km. :whistle:

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 3 paź 2015, o 08:23

a co robiłeś chipa w swoim
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Sizar » 3 paź 2015, o 13:47

Chyba chipsa :D

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez mayn » 3 paź 2015, o 14:22

Funmark napisał(a):1.2 +Lpg , ma jeszcze jedną zaletę, Chip Tuning + Eco jest gratis.

Ogarnij się.... Co Ci da chip tuning w wolnossącym 1.2 16V z LPG ? Przesiadłeś się z Cinquecento 700 na 1.2 16V że czujesz taki potencjał mocy ? Dostaniesz raptem 10 czy 15 Nm więcej po chipie, przyjdzie Ci wyprzedzić coś na trasie prostej (pod górkę nie próbuj), nie obędzie się bez redukcji biegu, spore hałasu i stresu. Silniki wolnossące znikają z oferty każdego producenta. Chcesz w miarę ciche i dynamiczne Clio IV ? Bierz 0.9 TCe ewentualnie 1.2 TCe. Chcesz ciche Megane III ? Bierz 1.2 TCe ewentualnie 2.0 TCe. Jak najdalej od 1.6 16V który zniknął z produkcji i ma nie najlepszą reputację odnośnie komfortu jazdy zresztą jak 1.2 16V.
Ostatnio edytowano 3 paź 2015, o 21:55 przez mayn, łącznie edytowano 1 raz

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne