Kamień w szybę

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Kamień w szybę

Postprzez soccerchicka » 15 lis 2015, o 17:29

Wczoraj na A2 coś mi przywaliło w szybę (najprawdopodobniej jakiś większy kamień spod kół auta poprzedzającego). Był strazny huk (aż mi w uszach piszczało), na szczęście szyba cała (chyba) - mam rysę wyczuwalną pod palcem długości ok. 1cm, szerokość ok. 1mm - tzn. trudno mi stwierdzić czy to pęknięcie czy tylko rysa. Myślicie, że mogę jeździć bez obaw, że w tym miejscu zacznie się coś dziać? Ktoś doświadczył kiedyś czegoś podobnego?

A swoją drogą jestem w szoku, że szyba cała - po takim huku spodziewałabym się czegoś znacznie gorszego.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 15 lis 2015, o 17:42

Na 99% jest to pęknięcie szyby.
Czy możesz jeździć? To pęknięcie zazwyczaj będzie się rozszerzać. A po drugie .... uszkodzona szyba czołowa skutkuje utratą dowodu rejestracyjnego przy kontroli drogowej.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 15 lis 2015, o 17:47

soccerchicka napisał(a):Myślicie, że mogę jeździć bez obaw, że w tym miejscu zacznie się coś dziać?

Możesz jeździć, co najwyżej nowa szyba będzie potrzebna za jakiś czas bo istnieje ryzyko że pęknie w tym miejscu za jakiś czas.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 15 lis 2015, o 17:54

Dzięki za info.
Pytanie sudi - jakie jest ryzyko, że policja będzie się przyglądać szybie podczas kontroli? Na pierwszy rzut oka wygląda to jak brud, a nie pęknięcie.
Spróbuję jeszcze dzisiaj zrobić zdjęcie o ile coś będzie widać na tym deszczu.

Mam nadzieję, że nie będzie mi się to powiększać w szybkim tempie :(

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 15 lis 2015, o 17:58

Ubezpiecz sobie szyby ;) Jakie jest ryzyko.. takie samo jak że się przyczepią o milion innych rzeczy :)
Prędzej czy później i tak się powiększy i pójdzie, szczególnie że idzie zima, różnica temperatur i te sprawy.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 15 lis 2015, o 18:00

Nie wiem dlaczego nie ubezpieczyłam szyb jak mi proponowali yhh :/
No nic, zobaczymy jak się sprawy potoczą.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 15 lis 2015, o 18:03

Wymiana szyby to koszt około 300zł. Wiem bo ostatnio wymieniałem w służbowym aucie.
Jeśli pęknie jest widoczne na pierwszy rzut oka to policjant na pewno się przyczepi.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 15 lis 2015, o 19:24

Nie wiem czy to zdjęcie cokolwiek oddaje
Obrazek
Po wewnętrznej stronie nie jest wyczuwalna żadna zmiana.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 15 lis 2015, o 19:32

Nie ma tragedii ;)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 15 lis 2015, o 19:56

sudi napisał(a):Wymiana szyby to koszt około 300zł.

Coś tanio, w Clio 3 płaciłem ostatnio 450 u siebie, w Krakowie chcieli 550 za to samo (szyba Saint-Gobain).

soccerchicka napisał(a):Nie wiem czy to zdjęcie cokolwiek oddaje

Jeździj aż całkiem popęka, nie przejmuj się niczym. Ja rok jeździłem z pęknięciami po kamieniu ( duża gwiazdka) i dopiero przed przeglądem wymieniłem.

soccerchicka napisał(a):jakie jest ryzyko, że policja będzie się przyglądać szybie podczas kontroli?

Takie samo jak to, że w ogóle będzie kontrola, za nic nie zatrzymują prawie nigdy.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez PCT » 15 lis 2015, o 19:57

To wygląda na rysę. Pojedź do speców od szyb może spolerują albo coś.
PCT

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 15 lis 2015, o 21:11

Dzięki za rady, chłopaki :)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Doesnt » 15 lis 2015, o 21:23

Tak jak PCT napisał. Podjedz najlepiej do dwóch zakładów od szyb i posłuchaj co każdy ma do powiedzenia. Na pewno będzie możliwość naprawy szyby bez wymiany. Tragedii nie ma, być może jest to tylko rysa, która da się zakleić. Policjant raczej Ci się nie przyczepi bo by musiał naprawdę dokładnie sprawdzić szybę i wywnioskować, że jest to pęknięcie. :)
+ pakiet look - niebieski

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 15 lis 2015, o 21:53

Doesnt napisał(a):Tak jak PCT napisał. Podjedz najlepiej do dwóch zakładów od szyb i posłuchaj co każdy ma do powiedzenia. Na pewno będzie możliwość naprawy szyby bez wymiany.

Oczywiście, takie rysy wypełniają specjalną żywicą i odpowiednio utwardzają (później praktycznie nie widać miejsca naprawy, ale warto to zrobić, bo niezabezpieczona rysa może spowodować w przyszłości uszkodzenie szyby - kwalifikujące ją do wymiany).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 15 lis 2015, o 22:05

W najbliższym tygodniu podjadę na pewno. Mam koło siebie chyba ze 3 punkty wymiany szyb samochodowych :)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez FRESH » 15 lis 2015, o 22:14

Kolego wszystko zależy od lokalizacji uszkodzenia.
Każde uszkodzenie szyby w polu działania wycieraczek raczej będzie kwalifikowało się do jej wymiany.
Nie każde uszkodzenie szyby musi prowadzić do powiększania się szkody.
Miałem uszkodzenie - rysę 1 cm- około 10cm od słupka bocznego po prawej stronie. Pojechałem do zakładu i tam spec powiedział że podczas naprawy może dojść do większej tragedii i poszerzenia rysy. Wówczas szyba na bank do wymiany. Przez 4 lata nic się nie zmieniło z uszkodzeniem.Nie powiększało się.Uszkodzenie po za polem działania wycieraczek.
Radze jechać do speca niech się wypowie.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 16 lis 2015, o 14:29

Sprawdzone przed chwilą w punkcie wymiany szyb samochodowych - na szczęście to tylko rysa i nic nie trzeba z tym robić. Jeszcze raz dzięki za konsultacje :)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 17 lis 2015, o 20:09

Proponuję sobie ubezpieczyć szyby na następny rok :) to niewiele kosztuje , a ja w poprzednim samochodzie zaoszczędziłem ok. 1000zł na szybach. Raz przez złodzieja radia, wybili tylny trójkącik oryginalnie przyciemniany, oprócz rynku wtórnego nie można było dostać, ściągali specjalnie z Niemiec , koszt 500zł :)
A potem przednią szybę miałem mocno już zniszczoną i zastanawiałem się nad wymianą , na szczęście się stłukła :)
Można też trafić na kamień z pod kosiarki , jak koszą trawy , te firmy mają też ubezpieczenia na takie wypadki :)
Wiem , bo sam kiedyś pracowałem w takiej firmie i nie jedną szybę komuś zbiłem , jak kamień wyleciał spod kosy spalinowej :)
Clio II 2000r. 1.9 dTi Będzie Ładne Dopóki Się Nie Rozpadnie

Obrazek

Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 17 lis 2015, o 21:02

A czy wypłata z ubezpieczenia szyb ma wpływ na zniżki w AC?

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 21 lis 2015, o 11:23

Ubezpieczenie szyb przy OC może mieć różna skutki :) Czytałem przypadki, że ludzie mieli wykupione AC i auto szyba i potem jak chcieli przenieść ubezpieczenie po wykorzystaniu ubezpieczenia szyb, to w innym TU byli jako szkodowi kierowcy :) W tym samym TU pozostajesz powiedzmy jako bezszkodowy przy AC , ale w innym już masz szkodę za szyby. Wszystko zależy czy się związałeś z jednym TU czy nie :)
Ja w tym momencie jak ubezpieczałem Clio po raz drugi to sprawdziłem kilka opcji i miałem podobną ofertę ze starego TU a w innym najtańszym coś ok 100zł mniej, więc zgłosiłem się do starego aby mi zniżyli do tej kwoty bo inaczej odejdę no i mi dali tą samą kwotę abym został. Jak by mi nie dali to bym się przeniósł , ale właśnie w takim przypadku wypłacenia odszkodowania za szyby był bym już w plecy, bo albo musiał bym zostać aby nie stracić ok 20% zniżki i zapłacić więcej za ubezpieczenie, albo się przenieść i też w plecy. Musisz poczytać i się dowiedzieć. Tylko nie dzwoń i nie mów , panie , mam zamiar ubezpieczyć szyby i je powybijać hehehe Zadzwoń do swojego TU i zadzwoń do jakiegoś jednego czy dwóch TU tych najtańszych i się spytaj i powiedz, że miałeś OC, AC + Szyby i skorzystałeś z ubezpieczenia na Szyby bo ktoś Ci wybił, teraz chcesz przenieść ubezpieczenie do nich i czy ma to wpływ na zniżki OC i AC :)
Będziesz wiedział co robić, bo standardowej odpowiedzi nie ma, wszystko zależy co gdzie i kto podepnie do systemu :)
Clio II 2000r. 1.9 dTi Będzie Ładne Dopóki Się Nie Rozpadnie

Obrazek

Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne