Kamień w szybę

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Kamień w szybę

Postprzez soccerchicka » 21 lis 2015, o 13:24

Spoko, dzięki. Jak zbliży się termin przedłużenia ubezpieczenia to na pewno to ogarnę.

Btw. jestem kobietą :P

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez AdamKce » 23 lis 2015, o 22:17

Policjant zabierze dowod wtedy gdy pekniecie jest w zakresie widocznosci kierowcy a zakres widocznosci kierowcy to zakres pracy wycieraczek.

Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Gregor887 » 17 gru 2015, o 16:30

Kiedyś straciłem dowód rejestracyjny za pękniętą szybę w prawym dolnym narożniku (całkiem poza zakresem pracy wycieraczek). Co policjant to interpretacja. Załatwił mnie Krakus na cacy dwa razy: nieplanowana wymiana szyby w Transicie to raz, a dwa to zdarzenie było 20 grudnia, a na święta miałem jechać do Austrii :evil: . Z zastępczym papierkiem to sobie Sylwester w Wiedniu oglądałem w telewizorze :cry: .

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mopsik » 18 gru 2015, o 19:44

Koledzy ..soccerchicka..to Kobieta.Nie piszcie że będzie wiedział :)
To rysa na szybie,taka trochę głębsza.Myśle ze uzupełnią Ci brak specjalną żywica - bezbarwną - tylko po to by było ładnie.Dowód zabierają gdy pęknięcie jest w polu widzenia kierowcy ,wtedy się nie naprawia szyby i tak samo gdy pęknięcie jest mniej niż 10 cm od krawędzi.Nie wiem czemu - ale tak jest.Oczywiście bezczelne pęknięcie - też zabiorą z uwagi na bezpieczeństwo.Przednia szyba nie pęka jak tylna w drobny mak ,na szczęście :)

Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 18 gru 2015, o 21:11

Koledzy ..soccerchicka..to Kobieta.Nie piszcie że będzie wiedział :)

Już się przyzwyczaiłam :lol:

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Student_x » 18 gru 2015, o 21:46

mopsik napisał(a):... Dowód zabierają gdy pęknięcie jest w polu widzenia kierowcy ...

Czyli w każdym miejscu, bo przednia szyba jest cała w Polu Widzenia Kierowcy :) Widziałeś auto , żeby przednia szyba chociaż kawałkiem nie była w polu widzenia kierowcy??
Clio II 2000r. 1.9 dTi Będzie Ładne Dopóki Się Nie Rozpadnie

Obrazek

Obrazek

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez Gregor887 » 19 gru 2015, o 13:45

soccerchicka napisał(a):Już się przyzwyczaiłam :lol:

Jeszcze trochę i zaczniesz pisać jako on :mrgreen:

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 19 gru 2015, o 18:23

Policjant zabierze dowód gdy na przedniej szybie jest pęknięcie bez względu na to w jakim miejscu się ono znajduje. A odprysk to nie pęknięcie. Zresztą teraz zalewa się takie wyszczerbienia żywicą światło- utwardzalną i poleruję.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 21 gru 2015, o 08:52

mopsik napisał(a):wtedy się nie naprawia szyby i tak samo gdy pęknięcie jest mniej niż 10 cm od krawędzi.Nie wiem czemu

Dlatego, że jak jest zbyt blisko krawędzi to nie mogą wejść ze sprzętem i zalać tego żywicą...

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez JoeLeTaxi » 21 gru 2015, o 10:46

a co do kontroli to mnie zatrzymali na kontrolę trzeźwości, a skończyło się na zabraniu dowodu za malutkie pęknięcie, także jak się trafi jakiś nadgorliwy to zauważy i Ci zabierze.. Zależy też gdzie jest to pęknięcie bo z tego co wiem, dowód zabierają tylko wtedy, kiedy pęknięcie jest w polu widzenia kierowcy czyli w miejscu które obejmują wycieraczki swoim zasięgiem(?)

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 21 gru 2015, o 10:55

Cała szyba jest polem widzenia kierowcy. Poza tym każde takie pęknięcie osłabia szybę - będzie niefart, kamień trafi drugi raz w to samo miejsce i wpadnie Ci do środka razem z szybą...
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Gregor887 » 21 gru 2015, o 17:26

JoeLeTaxi napisał(a):mnie zatrzymali na kontrolę trzeźwości, a skończyło się na zabraniu dowodu za malutkie pęknięcie, także jak się trafi jakiś nadgorliwy to zauważy i Ci zabierze

Podobnie było u mnie. Wjeżdżałem na Starówkę z dostawą (legalnie, miałem glejt). Jako że interwencja mu nie wyszła, to czepił się szyby. A na przeglądach przez trzy lata mówili, że jak nie idzie dalej, to może być.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Longin » 4 sty 2016, o 11:41

Mi zabrali dowód za malutkie pęknięcie w prawym, górnym rogu, zaczęła się robić pajęczynka ale naprawdę mikroskopijna, próbowałem przetłumaczyć że taki stan jest odkąd pojawiło się pęknięcie ale na marne, nie było mowy o tym żeby przeszło takie pęknięcie. Może też trochę zależy od tego na jakiego policjanta trafimy ale wydaje mi się, że jednak bardzo rygorystycznie do tego podchodzą - może i dobrze. A tak odnośnie samych szyb samochodowych to jak by ktoś się nudził - polecam poczytać http://www.terminalczesci.pl/szyby-samochodowe/ - wstyd się przyznać ale nie wiedziałem, że szyby samochodowe są w różnych odmianach w zależności od sposobu hartowania szkła :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne