Megane II przymiarki do zakupu

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Megane II przymiarki do zakupu

Postprzez PaulPavello » 30 lis 2015, o 18:09

Cześć.
Jako, że się troche przymierzam do zmiany samochodu - wiosna/lato przyszły rok to mam pytanie do wszystkich którzy mieli kontakt z samochodem w tytule. Jako, że chętnie zostane przy Renatach, to chcę pójść w coś innego niż Clio. Na chwile obecną stoję przy Megane PHII rocznik gdzieś 2005 i młodsze z silnikiem benzynowym 1.6, głównie ze względu na to, że ma wersje kombi i sedan. Pytania: Na co uważać, czego nie brać, co posłuchać, gdzie popatrzeć, jak zerknąć i co sprawdzić przy ewentualnym oglądaniu takiego modelu? I pytanie bonus: czy w tych samochodach była wersja silnika inna niż 16V? Troszkę mnie to boli bo wiem, że z tym mogą wiązać się pewne koszty, a innej nie widziałem - niestety.

Do moderatorów: jeżeli w nie tym dziale to proszę o przeniesienie.
Ostatnio edytowano 30 lis 2015, o 22:18 przez PaulPavello, łącznie edytowano 1 raz
Dz!wk!, koks, karnawał w Rio,
To nie dla mnie jeżdżę Clio!

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 lis 2015, o 18:34

Szukaj Megane 2 ph2 czyli po liftingu od 2006 roku w górę. Są już zdecydowanie bardziej dopracowane od tych z pierwszych lat produkcji od 2002.

PaulPavello napisał(a):czy w tych samochodach była wersja silnika inna niż 16V?

Silniki benzynowe wszystkie 16V.

PaulPavello napisał(a):Troszkę mnie to boli bo wiem, że z tym mogą wiązać się pewne koszty, a innej nie widziałem - niestety.

Jakie ? KZFR ? Jeśli padnie choć ciężki przypadek, koszty naprawy będą niskie w porównaniu do naprawy dCi.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 30 lis 2015, o 18:40

Jako że piszesz rocznik 2005 to rozumiem że masz na myśli Megane 2 a nie Megane ph2? Szczególnie że rok 2005 to jest Megane 2 ph 1.
bora powie Ci - bierz pan Megane 2. Ja Ci powiem - bierz pan wszystko tylko nie Megane 2 :D

Benzyny są tylko 16v. 1.4 za słabe do tego auta, 1,6 starczy do bujania się ale licz się ze spalaniem rzędu 10 l w mieście. Lepsze 2.0 które spali albo tyle samo albo nie wiele więcejj a dynamika znacznie korzystniejsza.
W 1.6 masz KZFR które podwaja cenę rozrządu (jest też w 2.0 ale tam mniej awaryjne).
Elektronika w megance żyje swoim życiem - kostki pod fotelami, zwijacz w kierownicy, masa w lampie z tyłu, przycisk od bagażnika (wersja hb przynajmniej, ale w kombi jest chyba taki sam).
Pozycja za kierownicą nie należy do najwygodniejszych (przynajmniej dla wyższych osób). Często widziałem urwaną regulacje wysokości siedzenia kierowcy.
Jeżeli lubisz coś podłubać pod maską - ergonomia fatalna, wszystko pozasłaniane plastikami ;) Wymiana żarówek - przez nadkole.
Do wymiany filtra kabinowego trzeba zdjąć plastikowy próg, osłony i schowek :D Dużo takich fajnych smaczków Reno przygotowało w tym modelu ;)
Skrzynia biegów niczym w moim ex clio 1.2 8v - na 5tce przy 3000 obrotów jedziesz 100km/h - więc już jest głośno.

Żeby nie było że tylko marudzę - na plus można uznać ilość miejsca z przodu, całkiem przyjemna mała kierownica, często fajnie wyposażone jak na cenę ;)

Generalnie polecam Ci zajrzeć na dział techniczny forum megane.com.pl .. da Ci to jakiś obraz tego auta :D

Więc na Twoje pytanie "czego nie brać" napisałbym - "Meganki" - osobiście wolałbym kupić Lagune 2 :) Szczególnie że są w bardzo zbliżonych pieniądzach.

Jak masz pytania to wal śmiało
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 30 lis 2015, o 21:43

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

- źródło: Motor
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 30 lis 2015, o 22:50

To tak co do tematu - rzeczywiście mój błąd mayn, miałem na myśli po prostu Megane II :) Jeszcze nie jestem na takim etapie żeby wybierać "PH". No właśnie tego się spodziewałem są zwolennicy i przeciwnicy. Co do Laguny 2 słyszałem różne opinie najczęściej właśnie takie jak Kolasov, ma na temat Meganki, więc tutaj musze się jeszcze zakręcić. Kolasov, a z tego co widze po podpisie masz/miałeś lagune, jak się to sprawuje? Mam w rodzinie Lagune ale 1 wersję z silnikiem diesel'a 2.0, niby ekstra problemów nie ma ale koszty trochę spore przy niektórych naprawach.

Bogdan61, dzięki za artykuł, w sumie zastanawiałem się między 1.6 a 1.4, popatrzę jak części do tych modeli jak już będę się konkretnie rozglądał :)

Co do wyboru raczej chciałbym się nadal skłaniać ku renówkom, ale chciałbym raczej coś z "większym nadwoziem" - Clio jest fajne do jazdy do pracy itd. ja potrzebuje raczej coś czym pojade również na urlop i zapakuje kobietę :P

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 1 gru 2015, o 07:50

PaulPavello, 1.4 zapomnij do tej budy, będzie paliło jak wściekłe i w ogóle nie będzie jechało.. 13 sekund do setki to prawie jak Clio 1.2 :D Szczególnie że piszesz o czymś "czym pojade również na urlop i zapakuje kobietę".
Znaczy wiadomo, to Twój wybór.. moim zdaniem 1.6 to jest minimum absolutne.
Lagune miałem ale po liftingu (są znacznie droższe niestety) - bardzo dobre autka, szczególnie benzyny 2.0 i 2.0 turbo. Dużo większe, wygodniejsze, lepiej wyposażone i wykończone od Meganek.
Powiem Ci tak - ja miałem 2.0 Turbo, 170 koni, w mieście mi paliło 11-12 litrów.. teraz mam Meganke 1.6 113 koni.. pali 10-11 8-) No ale niestety ładna Laguna 2 po liftingu to wydatek rzędu 15 tysięcy.
Tak na prawdę Meganke jeżeli już to też lepiej brać polifta czyli po 2006 roku.

Jeżeli jeździsz teraz Clio 1 to i tak koszty niektórych napraw Cię mogą zaskoczyć :)
Hamulce z tyłu - tarcze razem z łożyskami zintegrowane, jakieś w miarę 250 zł / szt. (w Lagunach tak samo jest)
Rozrząd ok 400 zł, koło zmiennych faz kolejne 400 zł. Elektrozawór KZFR który też lubi się zbuntować - 150 zł na szrocie.
Wieszak tłumika - 50 zł
Silniki 1.6 lubią puszczać olej spod pokrywy zaworów - nie ma tam uszczelki tylko uszczelniacz więc siłą rzeczy po jakimś czasie zaczyna przepuszczać :D

Nie będę dalej elaboratu wypisywał bo zrobisz co będziesz chciał i ja nie będę na siłę Cie zniechęcał ale jako ktoś kto miał i Lagune i Meganke powiem Ci tak - Meganki bym nigdy więcej nie kupił natomiast Lagune jak najbardziej ;)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 1 gru 2015, o 08:30

Kolasov napisał(a):PaulPavello, 1.4 zapomnij do tej budy, będzie paliło jak wściekłe i w ogóle nie będzie jechało.. 13 sekund do setki to prawie jak Clio 1.2 :D Szczególnie że piszesz o czymś "czym pojade również na urlop i zapakuje kobietę".
Znaczy wiadomo, to Twój wybór.. moim zdaniem 1.6 to jest minimum absolutne.
Lagune miałem ale po liftingu (są znacznie droższe niestety) - bardzo dobre autka, szczególnie benzyny 2.0 i 2.0 turbo. Dużo większe, wygodniejsze, lepiej wyposażone i wykończone od Meganek.
Powiem Ci tak - ja miałem 2.0 Turbo, 170 koni, w mieście mi paliło 11-12 litrów.. teraz mam Meganke 1.6 113 koni.. pali 10-11 8-) No ale niestety ładna Laguna 2 po liftingu to wydatek rzędu 15 tysięcy.
Tak na prawdę Meganke jeżeli już to też lepiej brać polifta czyli po 2006 roku.

Jeżeli jeździsz teraz Clio 1 to i tak koszty niektórych napraw Cię mogą zaskoczyć :)
Hamulce z tyłu - tarcze razem z łożyskami zintegrowane, jakieś w miarę 250 zł / szt. (w Lagunach tak samo jest)
Rozrząd ok 400 zł, koło zmiennych faz kolejne 400 zł. Elektrozawór KZFR który też lubi się zbuntować - 150 zł na szrocie.
Wieszak tłumika - 50 zł
Silniki 1.6 lubią puszczać olej spod pokrywy zaworów - nie ma tam uszczelki tylko uszczelniacz więc siłą rzeczy po jakimś czasie zaczyna przepuszczać :D

Nie będę dalej elaboratu wypisywał bo zrobisz co będziesz chciał i ja nie będę na siłę Cie zniechęcał ale jako ktoś kto miał i Lagune i Meganke powiem Ci tak - Meganki bym nigdy więcej nie kupił natomiast Lagune jak najbardziej ;)

Ja tam jestem gotów na krytykę każdego samochodu :) Właśnie na tym mi zależy żeby usłyszeć co w trawie piszczy - nie oglądam na codzień samochodów i codziennie ich nie kupuję. Nie upieram się przy jednym - wiem na pewno, że wolę Renówkę od innych bo jest mi bliska opinia, że przy konkretnej cenie Renówki wychodzą lepiej pod względem wyposażenia a często przy innych modelach z podobnymi osiągami jest to również kosz utrzymania. Wiadomo, że Clio 1 nie bede porównywał cen części - dwie różne bajki 20letni samochód a ~10letni samochód ;)

Co do silnika 1.6 w Megane czytałem że ten akurat podobno jest mniej awaryjny niż inne - ile w tym prawdy nie wiem, ale i to pewnie jest loterią jak w każdym innym samochodze - ktoś kupi taki, który psuje się od pierwszych km a kto inny taki, którym przejedzie 200tyś i robi tylko podstawowe naprawy eksploatacyjne.

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 1 gru 2015, o 09:31

PaulPavello, ja poleciłbym Ci jednak 2.0 - to jest silnik o oznaczeniu F4R, poogogluj sobie o nim :) Uznawany za najlepszą konstrukcje Renault ;)
1.6 ma oznaczenie K4M i nie jestem w stanie uwierzyć że jest mniej awaryjny niż 2.0 :) Wystarczy powiedzieć że ten F4R do tej pory jest wsadzany do Megane 3 RS :)
No i z tego co kojarzę przy 2.0 masz 6 biegową skrzynie - przy 1.6 tylko 5.
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne