Nowy Renault Clio Limited

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Nowy Renault Clio Limited

Postprzez golik83 » 28 lis 2015, o 19:29

Witam wszystkich,
Nie jestem jeszcze posiadaczem tego samochodu ale jestem juz po pierwszych rozmowach u dilera.
Zaproponował nam Nowe Renault Clio w wersji Limited z silnikiem 1,2 16v 75Euro6 w cenie 49.810 zł
Jest to mój pierwszy samochód i chciałbym sie dowiedzieć kilku rzeczy :
1) czy ten silnik czy może dopłacić do tce90
2) Jakie macie spalanie tych silników w miescie?
3) co sądzicie o założeniu lpg ?
4) Czy moge coś wywalczyć u dilera tzn, o co dodatkowego mógłbym jeszcze się starać przed podpisaniem umowy?
czy ta cena jest wogóle okej?
5) W tej cenie mam opony zimowe ( tzn że letnich nie dostane ?)

Pytania laika wiem, wczesniej jezdziłem uzywanym seicento, a to pierwszy nowy samochód, więc może coś mi doradzicie, na co zrócić uwage przed podpisywaniem umowy.
Pozdrawiam, mam nadzieje że będe tu zaglądał czesciej od nowego roku.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 28 lis 2015, o 20:13

Hej! Dyskusja na temat 1,2 75km vs. TCe 90 była na tym forum już wielokrotnie podejmowana i generalnie jest to kwestia indywidualnych upodobań. Musisz się po prostu przejechać i tym i tym, wtedy będziesz miał porównanie. Ja po jazdach próbnych wybrałam TCe bo ten pierwszy trochę, jak dla mnie, zamulał (wcześniej miałam polo 1,4 75km i chciałam po prostu coś dynamiczniejszego).
Jeśli chodzi o spalanie - poszperaj na tym forum, w poszczególnych tematach użytkownicy się szczegółowo wypowiadają ile komu pali. Mi w mieście ok. 7-7,5 (ale to dlatego, że więcej stoję w korkach niż jadę), natomiast na trasie ok. 4,5-5 przy prędkości maks. 90-100, a na autostradach przy prędkości 130-140 spala ok 6-6,5.
Jeśli chodzi o cenę - wejdź sobie na otomoto i porównaj ceny nowych w podobnej konfiguracji, wejdź też na Renault.pl i skonfiguruj sobie dokładnie taki jak Ci skonfigurował diler i zobacz czy jest różnica w cenie.
Z własnego doświadczenia: ja skonfigurowałam sobie swój i wysłałam taką konfigurację do 4 dealerów. Dealer w Gdyni dał mi 3500 zł rabatu, więc tam pojechałam tylko po odbiór auta (a wszelkie formalności załatwiałam zdalnie).

Jeśli chodzi o opony - z tego co wiem, to z fabryki auta wyjeżdżają na letnich, a teraz jest chyba promocja wyprzedażowa rocznika i dilerzy dorzucają zimówki.

Ja mam to auto niecały rok - jak masz jakieś pytania to śmiało pisz PW :)

p.s. przestrzegam przed dilerem Keller w Gliwicach - tutaj kolega ma z nimi dość poważny problem: viewtopic.php?f=21&t=36688&start=60

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez mayn » 28 lis 2015, o 20:35

Moim zdaniem ogólnie nie warto wydawać 50 tyś za nowe Clio z buczącym 1.2 16V. To silnik dla dziadka po zawale. Różnicy przy prędkości 100 km/h między Seicento a Clio 1.2 16V jeśli chodzi o hałas nie będzie wielkiej. Oba samochody są głośne. Jak już kupować nowe auto w granicach 50 tyś lub troszkę więcej, to z sensownym silnikiem, dobrze wyciszonym. Proponowałbym rozważyć zakup Megana III 1.2 TCe 115 KM. Teraz będzie wysprzedaż rocznikowa i w związku z premierą nowego Megana IV. Myślę że będzie można wyszarpać dobrą ofertę. Megane zdecydowanie większe auto, zupełnie inaczej się zachowuje przy 130 km/h (jest cicho - przy 120 km/h jest tylko 2500 obrotów + dobre wyciszenie). Jeśli jednak musi być Clio IV, proponuję zdecydowanie dopłacić do 0.9 TCe, komfort jazdy już inny niż w 1.2 16V ( o wiele ciszej, dynamiczniej). Ile km rocznie robisz ?

Tutaj znalazłem Clio 0.9 TCe Limited w tej samej cenie co 1.2 16V -> http://otomoto.pl/oferta/renault-clio-l ... ydXjn.html :)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Stresu » 28 lis 2015, o 22:14

golik83 napisał(a):Witam wszystkich,
Nie jestem jeszcze posiadaczem tego samochodu ale jestem juz po pierwszych rozmowach u dilera.
Zaproponował nam Nowe Renault Clio w wersji Limited z silnikiem 1,2 16v 75Euro6 w cenie 49.810 zł
Jest to mój pierwszy samochód i chciałbym sie dowiedzieć kilku rzeczy :
1) czy ten silnik czy może dopłacić do tce90
2) Jakie macie spalanie tych silników w miescie?
3) co sądzicie o założeniu lpg ?
4) Czy moge coś wywalczyć u dilera tzn, o co dodatkowego mógłbym jeszcze się starać przed podpisaniem umowy?
czy ta cena jest wogóle okej?
5) W tej cenie mam opony zimowe ( tzn że letnich nie dostane ?)

Pytania laika wiem, wczesniej jezdziłem uzywanym seicento, a to pierwszy nowy samochód, więc może coś mi doradzicie, na co zrócić uwage przed podpisywaniem umowy.
Pozdrawiam, mam nadzieje że będe tu zaglądał czesciej od nowego roku.

1) silnik 1.2 muł totalny, jest minimalnie gorszy od seicento 1.1 Mpi - ja jestem w fazie docierania do 1 tyś km, ( mam parę kilometrów do pracy - mnie wystarcza)
2) -
3) robię mało w ciągu roku samochodem - więc raczej go nie zagazuję
4) u "dilera' zawalczysz tyle jakie masz "jaja" - zależy od Twojego uparcia ("dilera')
5) u "dilera' zawalczysz tyle jakie masz "jaja" - zależy od Twojego uparcia ("dilera')
6) nie wiem jak
jest teraz,

P.S. z mojej strony myślę że wydawanie więcej niż 40 tyś/PL-43 tyś/PLN za wersję Limited 1.2 73Km nie ma sensu. Poczekaj, przemyśl, pomyśl -daj znać.
Ostatnio edytowano 29 lis 2015, o 13:15 przez Stresu, łącznie edytowano 1 raz

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 28 lis 2015, o 22:41

Drogo jak za taki silnik i małe auto. Ostatnio byłem w salonie renault i siedziałem w Daci Sandero z silnikiem 0.9 Tce. Wielkość podobna wykonanie do zaakceptowania. Topowa wersja z klimą, media NAV i skórzaną tapicerką była po 43 tyś plus rabat 1000 zł od dilera. No ale to Dacia a nie Reanult Clio. Mimo wszystko to pokazuje jak Clio jest drogie przy tym co koledze zaoferowano. Myślę że warto jeszcze poczekać jeśli ma to być ten konkretny model do końca roku lub przełomu. Ja jak kupowałem moje Renault po nowym roku to na wstępie dostałem 6 tyś rabatu (upustu) dostałem listwy ochronne na drzwi gratis, dywaniki i alufelgi 15 ". A jak powiedziałem czy można coś z tego jeszcze urwać to diler pokręcił głową, że nie bardzo. Ja mu na to że będę auto za gotówkę brał a on że to nie ma znaczenia. Więc ja mu na to że idę z powrotem do salonu skody bo tam za to dawali dodatkowy rabat skoro to dla nich nie ma znaczenia. Wstałem i udałem się w stronę wyjścia. W momencie złapania za klamkę gość krzyczy...halo proszę Pana Pan podejdzie jeszcze na moment i dostałem kolejne 2 tyś rabatu i 2 przeglądy za 1 zł . Czyli wychodzi na to, że trzeba być twardym i trafić na miękkiego dilera :) Ważny też jest moment zakupu.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez golik83 » 1 gru 2015, o 12:27

Dziekuje za odpowedzie.
Jestem umówiony na jazdy próbne 1,2 i tce ale wydaje mi się , że po przesiadce z seicento 900 ten silnik 1,2 nie będzie dla mnie taki zły, tymbardziej ,że jestem raczej typem kierowcy "emeryt" no ale zobaczymy po jazdach.
Narazie udało mi się zbić cene do 48,600 zł i dodatkowo czujniki cofania oraz gumowe dywaniki.
Zastanawiałem sie czy nie dopąłcić do pakietu Limited i Conect &go za 53.000 zł ale ponoc juz takich nie ma z tego rocznika a w nowym roku nie bedzie juz kredytu 3x30 więc zostałem przy media nav i klimie manualnej.
Jeżeli to kogoś interesuje to póżniej jeszcze napisze czy udało mi sie zjechac jeszcze niżej ewentualnie coś dodać. pozdrawiam

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 1 gru 2015, o 12:49

Interesuje :) daj znać!
Może jeszcze jakiś podłokietnik wywalcz? ;)
Poszukaj na otomoto jakiegoś podobnie skonfiguorowanego nowego clio gdziekolwiek w PL za niższą cenę i pokaż dilerowi :) tutaj masz np. za 47,500 dla klienta indywidualnego http://otomoto.pl/oferta/renault-clio-l ... 7a4b06a4a6 (ja kupowałam właśnie u Zdunka bo dali mi największy rabat;)

Powodzenia :)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 1 gru 2015, o 16:01

Jak chcesz Lpg to nie ma wyboru, tylko 16 V.Jak ten silnik dalej oferują i został zmodyfikiwany pod Euro 6 ,to znaczy że to są najlepsze sprawdzonie silniki Renault.Wersja Limited jest oferowana w całej Europie,promują taki jasny szary.
Ps.Jak LPG ,to tylko wersja Grandtour,bo jest trochę więcej miejsca na koło zapasowe.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez golik83 » 1 gru 2015, o 19:04

No więc tak:

Dziś umówiłem sie na jazdy dwoma samochodami z silnikiem 1,2 i tce.
Jako pierwszy był z silnikiem 1,2 tyle że w wersji kombi. Przejechałem się nim po mieście oraz chwile na średnicówce i moje odczucie było takie, że to jest wystarczająca moc dla takiego kierowcy jak ja. Po przesiadce z seicento900 jest naprawde super. Czytając opinie na temat tego silnika troche się bałem, że faktycznie trzeba ten samochód pchac pod góre :) a teraz niespodzianka.... postanowiłem , że skoro jeździło mi sie przyjemnie to rezygnuje z jazdy tym z silnikiem tce :)
żeby niepotzrebnie nie zawracać sobie głowy, bo skoro było dobrze to poco dawać 4 tyś zł więcej :)

Samochód juz zamówiony , za 2 tygodnie powinni go sprowadzić .

Podsumowanie : Renault Clio w wersji Limited w kolorze czerwonym, z silnikiem 1,2 16v
Dodatki : czujniki parkowania, opony zimowe, dywaniki gumowe, kolo zapasowe.
Cena końcowa 48000,00zł w kredycie 3x30% co daje nam faktyczną cene samochodu 46650,00 zł

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 1 gru 2015, o 19:24

To życzę przyjemności z jazdy! :)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 1 gru 2015, o 19:32

a jechałeś Tce czy już po jeździe 1.2 stwierdziłeś, że to jest to.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez golik83 » 1 gru 2015, o 19:40

Nie wsiadłem już do tce, nie chciałem sobie niepotrzebnie mieszać w głowie. Bo wiem, że emocje wzieły by góre nad rozsądkiem i teraz miałbym 4tys droższe auto :)
Poza tym ciągle w głowie gra mi LPG... ale to melodia przyszłości. Sprawdzę faktycznie spalanie ,zrobię kalkulacje i podejmę decyzję.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Funmark » 1 gru 2015, o 19:57

Dobry ,rozsądny wybór. Taka jazda max120-130 km,to jest spalanie i komfort OK . Prawo jazdy nie zabiorą :mrgreen: . Z LPG , nie ma co kalkulować ,zwraca się po 20 000 km, spalanie/koszty paliwa o 50 % .Polecam tylko markowe instalacje BRC lub LANDI .Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 1 gru 2015, o 20:17 przez Funmark, łącznie edytowano 1 raz

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 1 gru 2015, o 20:00

I tak już zamówiłeś więc z ciekawości przejedź sobie Tce. Za niedługo a dokładnie w marcu w sprzedaży w salonach będzie nowe megane o niebo ładniejsze niż clio tylko pozostaje kwestia ceny i co jest w standardzie ja widziałem je na żywo i wiem, że kolejne auto które kupie to będzie nowe megane ale w kombi. Do tej ceny mogłeś sobie dołożyć pakiet limited, miałbyś automatyczną klime, czujniki zmierzchu i deszczu, kartę free hands oraz pulsacyjnie regulowaną szybę.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 1 gru 2015, o 20:21

Pakiet limited to dużo zbędnych bajerów dla kogoś kto szuka dość taniego auta. Raczej szkoda dopłacać 2500 zł bo jak ktoś ma więcej kasy to już lepiej kupić auto wyższej klasy.

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 1 gru 2015, o 20:33

One zbędne nie są może tylko ta elektrycznie sterowana szyba, ale automatyczna klima wiadomo, że jest lepsza niż manualna. A czujnik deszczu czy zmierzchu jest bardzo przydatne bo światła się zapalają wtedy kiedy muszą i jak zaczyna padać to wycieraczki same chodzą i dostosowują prędkość do opadów.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez sudi » 1 gru 2015, o 21:05

Myślę, że autor tematu znalazł odpowiedzi na swoje pytania. Zamykam.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne