Odbiór samochodu z salonu - na co zwrócić uwagę?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Odbiór samochodu z salonu - na co zwrócić uwagę?

Postprzez golik83 » 20 gru 2015, o 19:11

Jutro wkońcu odbieram swoje clio i chcialbym sie Was zapytać na co w szczególności zwrócić uwagę przy odbiorze auta. Może macie jakieś własne doświadczenia, że czegoś niedopatrzyliście przy zakupie, a później było już "po ptokach" :D

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez ronnie1404 » 20 gru 2015, o 19:13

Jak my z mama odbieralismy auto to brakowalo trojkata i gasnicy takze sprawdz ;)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 20 gru 2015, o 20:08

Przede wszystkim na zgodność nr VIN z kartą pojazdu, jeśli kolega ubezpieczył samochód u dilera w salonie to na wpisane dane w ubezpieczeniu (to dokument ścisłego zarachowania i nie można w nim wpisywać poprawek ani robić parawek). Sam samochód czy jest zgodny z tym co zamawialiśmy, czy nie ma uszkodzeń na lakierze, szybach. Ogólnie będzie miał kolega czas praktycznie nieograniczony (oczywiście w godzinach pracy salonu). Zostanie kolega wprowadzony do pomieszczenia gdzie stoi auto i zostawiony z nim sam na sam. Wszelkie wątpliwości zgłaszamy dilerowi a on wszystko musi nam wyjaśnić lub poprawić. Nie wpłacamy reszty pieniędzy jeśli nie oglądaliśmy papierów i samego auta. Jeśli uznamy, że wszystko jest ok to płacimy resztę. To działa tak jak czasami w bankach po " odejściu od kasy nie uwzględniamy reklamacji" ;) Dać sobie czas i iść z kolegą co by nas polewał zimną wodą hehehe i hamował nasz zachwyt i trzymał nasze emocje w ryzach...wiadomo nowe auto i człowiek jest podekscytowany, chciałby nim jak najszybciej jechać do domu i się pochwalić. Na to będzie czas oczywiście, ale podczas odbioru trzeba być czujnym. Nie bać się wołać np. jak nam coś nie pasuje- mi regulowali zamek drzwi od strony kierowcy bo mi się nie podobała jego praca- trzy razy ;). Usiąść w środku i wszystko sobie powyłączać, same auto też możemy odpalić. Na koniec przynajmniej u mnie tak było żona dostała kwiaty a ja wino na koniec ;) Odbierałem tak już 3 samochody. Z każdym następnym człowiek robi to z większym spokojem, ale ten pierwszy raz zawsze zostaje w pamięci ;) Życzę spełnionego zakupu i szerokiej drogi .
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 20 gru 2015, o 21:03

No to masz niezły prezent pod choinkę :D
Upewnij się, że jestes pierwszym właścicielem :lol:
jak nie wiesz o co chodzi to sprawdź temat: viewtopic.php?f=21&t=36688

A tak poza tym, to ja obejrzałam dokładnie blachę, poza tym otwierałam i zamykałam wszystko co się tylko dało :D
Sprawdzałam radio - czy wszystko działa, czy telefon da się podłączyć. Mi podczas odbioru cały czas towarzyszył pracownik i wyjaśniał wszystko, a jak miałam jakieś pytania to odpowiadał.
Oczywiście sprawdź, czy jest wszystko co zamawiałeś ;) jak np. masz koło zapasowe, to schyl się pod auto i zobacz czy jest.

Sprawdź czy masz wszystkie dokumenty razem z książką serwisową - ja mam jakiś kod do kluczyka, rozpiskę przeglądów, warunki gwarancji, świadectwo zgodności. I sprawdź też swoje dane we wszystkich dokumentach.

Ja akurat miałam przygodę w wydziale rejestracji pojazdów, bo mi Pani w karcie pojazdu źle nazwisko wpisała :/

I od razu po wyjeździe z salonu zatankuj, bo daleko nie zajedziesz :D

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez golik83 » 20 gru 2015, o 21:12

Dziękuje za rady. Przy odbiorze będe sam ,więc musze się skupić :)
Naczytałem się na forach o porysowanych szybach, karoserii, przetartych poplamionych siedzeniach czy nawet (to juz z tego forum) że kupując nowe auto został 2 właścicielem. Bałem się kupić używanego samochodu , a widzę, że przy nowym jest tyle samo stresu.
A co do gaśnicy to wydawało mi się, że to leży w mojej kwestii by ją sobie kupić, dzięki za info hehe :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez golik83 » 20 gru 2015, o 21:21

soccerchicka, W moim poprzednim temacie dałaś mi linka do tego 2 właściciela i od tego czasu stresuję sie bardziej heheh a koło zapasowe to juź wyźsza szkoła jazdy dla mnie. Pierwszy raz sie spotykam z autem ktore nie ma koła w bagażniku dlatego poprosze o pokazanie jak to sie robi wogole :)

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 20 gru 2015, o 21:35

Mimo wszystko jednak rzadko się zdarzają takie dziwne akcje w salonach przy odbiorze nowych aut (w porównaniu do handlarzy używanymi), więc się nie stresuj - oczywiście warto wszystko sprawdzić, ale też nie zakładaj z góry, że coś będzie nie tak.
Jeśli chodzi o gaśnicę - ja miałam taki "czerwony pakiecik" i tam jest gaśnica, trójkąt i apteczka ;) - wygląda to tak: http://imged.pl/2253/dacia-renault-clio ... 117253.jpg

A po koło, jak się schylisz za tylnim zderzakiem pod auto, to powinieneś je ujrzeć :) o, nawet znalazłam zdjęcie jak ostatnio robiłam "sesję" podwozia :lol:

Obrazek

a tu jest filmik, jak to koło wyjąć https://www.youtube.com/watch?v=MpiHdDQ_ejA

Czekam jutro na jakąś fotę!

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wobler24 » 20 gru 2015, o 22:21

Widzę że już koledze poradzili aby sprawdził sobie w bazie CEPiK którym jest właścicielem.
Ja tego nie zrobiłem i teraz użeram się z salonem. Na szczęście robi to już adwokat.
A co do bazy CEPiK to naprawdę warto sprawdzić bo odwiedziłem kilka salonów i o dziwo rejestracja auta czasowo na salon to norma.
W jednym z salonów przyznali że taniej zarejestrować auto i przyjechać z nim z placu centralnego niż wieźć go na lawecie.

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 20 gru 2015, o 23:31

golik83 napisał(a):Naczytałem się na forach o porysowanych szybach, karoserii, przetartych poplamionych siedzeniach

Spoko, też o tym czytałem, ale to głównie dotyczyło odbioru nowych Dacii (oczywiście ostrożność nie zaszkodzi, warto sprawdzić wyposażenie, na "drobiazgi" w razie czego masz 2 lata gwarancji).
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 gru 2015, o 06:30

wobler24 napisał(a):że taniej zarejestrować auto i przyjechać z nim z placu centralnego niż wieźć go na lawecie.

Próbne kosztują 60zł, do tego koszt paliwa czyli w sumie taniej niż laweta bo zbiorowa opłaca się przy kilku samochodach a dla jednego to koszt paliwa do najmniejszej autolawety znacznie przewyższy koszt rejestracji i paliwa do samochodu (w którejś z firm ubezpieczeniowych da się nawet na 2-3 dni zrobić darmowe OC).

Ciekawe jak salon oszukuje przebieg żeby było prawie 0? Robi nielegalną korektę licznika czy jedzie z odpiętym czujnikiem prędkości.

Ja na odbiór nowego brałbym jeszcze elektroniczny czujnik lakieru i sprawdził wszystkie elementy.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 21 gru 2015, o 07:40

Wbrew pozorom warto auto obskoczyć miernikiem lakieru - często gęsto w salonie autko jest po jakimś otarciu i jest ponownie malowane :D Polecam Ci przejrzeć kanał MotoDoradca na youtube, był jakiś odcinek o autach z salonu ;)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 22 gru 2015, o 21:22

Kiedyś właśnie słyszałem w jakimś programie jak jakiś klient nabył "nowy" samochód a po jakiś czasie od zakupu podczas wymiany pękniętej szyby okazało się, że na słupkach były ślady spawów. Okazało się później, że samochód na którym wieziono nowe auta do salonu nie zmieścił się pod wiaduktem kolejowym i w kilku samochodach został ścięty dach :D Kolejny przypadek jaki widziałem na własne oczy to mechanik z salonu opla wprowadzał auto na kanał za pomocą rozrusznika :lol: ....100 metrów tak pokonał.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mj23 » 1 sty 2016, o 13:33

Żeby nie zaczynać nowego tematu chciałbym Was tu zapytać, czy cena 49 900zł za Renault Clio Limited Energy TCe90 Euro6 (0.9, 90KM, biały, benzyna, rocznik 2015) z dodatkowym czujnikiem światła i deszczu i kołem zapasowym, z salonu, to dobra oferta, czy jest jeszcze jakaś rezerwa i mogę z tej ceny zejść?

Skorzystałbym z finansowania 3x30%, więc w praktyce wyszłoby jeszcze o ok. 1,5 mniej.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez mayn » 1 sty 2016, o 16:38

Jak za samochód z 2015 roku to słaba oferta. Prawdziwy boom zacznie się w lutym, myślę że znacznie więcej będzie można zejść z ceną.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez czarnybrat » 28 sty 2016, o 12:15

powinieneś napisać emaile do różnych salonów renault z prośbą o konkretną ofertę, napisz jakie masz wymagania i co mogą ci zaproponować, możesz spokojnie napisać że szukasz w różnych salonach. Spróbuj napisać do Wektora salon Renault w bielsku do Pana Marka N. Serwisować możesz w każdym innym serwisie renault nie koniecznie tam gdzie kupiłeś samochód.
Pozdrawiam

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Sebaq » 28 sty 2016, o 20:20

W poniedziałek odbieram grand tura clio 0.9 scena 90 km podobnie jak przedmieść tez limited co prawda bez czujnika zmroku deszczu ale alu felgi 16 opony letnie zimowe i podłokietnik , czujniki cofania za 49,700 myślę ze spoko.

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 28 sty 2016, o 22:14

czarnybrat napisał(a):powinieneś napisać emaile do różnych salonów renault z prośbą o konkretną ofertę, napisz jakie masz wymagania i co mogą ci zaproponować, możesz spokojnie napisać że szukasz w różnych salonach. Spróbuj napisać do Wektora salon Renault w bielsku do Pana Marka N. Serwisować możesz w każdym innym serwisie renault nie koniecznie tam gdzie kupiłeś samochód.
Pozdrawiam

Od razu zaznaczę, telefonicznie czy też przez e-mail nie wynegocjujesz dobrej ceny. Gdy zbierałem oferty na Opla Merive to w salonie w Krk utargowałem dodatkowo -3300zł w stosunku do najlepszej oferty przez e-mail.
Zdecydowanie zalecam negocjacje osobiste, ale przed nimi dobrze wiedzieć co daje konkurencja.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez soccerchicka » 28 sty 2016, o 23:09

a_fly, ja się zgodzę z czarnybrat bo ja załatwiałam wszystko przez maila. Najpierw wysłałam konfigurację z Renault.pl do kilku salonów z zapytaniem o ofertę ostateczną. Jeden salon do mnie nawet dzwonił i jak powiedziałam, że dostałam ofertę na kwotę X i czy ją przebiją :lol: to powiedzieli, że nie przebiją, ale mogą mi zaoferować model, który mają dostępny od ręki za niższą cenę (oferta wtedy rzeczywiście była atrakcyjna bo był mocniejszy silnik, no ale ja się uparłam, że skonfiguruję sobie auto pod siebie ;) )
Odpowiedziałam więc na maila z najtańszą ofertą (otrzymałam ją z salonu oddalonego 350 km od mojego miejsca zamieszkania) i kiedy już uzgodniliśmy wszystkie warunki i rabat, a sprzedawca wysłał mi formularz do podpisania i dane do wpłaty zaliczki w ciągu 7 dni, zadzwoniłam do niego i powiedziałam, że zaliczkę wpłacę od razu tego dnia, ale jeszcze proszę o obniżenie ceny o 500 zł ;)
Zgodził się i tak oto po niecałych dwóch miesiącach jechałam autobusem po odbiór mojego Clio z dość sporym rabatem ;)

Dodam, że najpierw byłam w salonie osobiście i tam nie było mowy o rabacie powyżej 1000 zł, potem jeszcze dzwoniłam do sprzedawcy z tego salonu, z zapytaniem, czy zaoferuje mi taką samą cenę jaką zaoferował mi ten "najtańszy" salon - ale koleś mnie generalnie olał ;)

Średnio Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez czarnybrat » 29 sty 2016, o 18:05

Ja akurat też bym wolał osobiście negocjować ceny ale pisząc emaile robię to szybciej niż gonić po kraju od salonu do salonu i negocjować ceny. Ja mam Techno Feel 1.2 75kM z Wybranym kolorem + jakieś dodatkowe wyposażenie (nie pamiętam które to było)+ do tego wynegocjowałem warunki przedłużonej gwarancji + dodatkowe dywaniki+ opony za 1zł (wtedy była taka promocja to chyba każdy brał :D ) coś wyszło 45 tyś zł.
Z moich stron polecam salon Wektor z Bielsku białej u sprzedawcy Pana Marka N. a serwis w Krakowie u Lisowskiego na Powstańców (bo tańszy).
Wiadomo każdy sposób jest najlepszy byle by tylko parę groszy dali rabatu

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez a_fly » 29 sty 2016, o 18:17

W grudniu kupiłem nowy nabytek od konkurencji (post wyżej), przez e-mail i telefonicznie oferty były zbliżone +/- 1000zł - tak oscylowały. Poszedłem do salonu, mieli na stanie troszkę uboższą wersje, ale dali 3,300zł rabatu dodatkowo (w sumie w stosunku do ceny katalogowej zapłaciłem 22% mniej, wyprzedaż rocznika 2015). To nie był jedyny salon, który odwiedziłem i jednak w salonie bezpośrednio miałem lepsze ceny niż przez e-mail. Z drugiej strony u mnie w pracy negocjacje są prawie w każdym tygodniu więc może też i mam "inne podejście".

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne