Clio 3 1.5 dci 86km opinie.

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio 3 1.5 dci 86km opinie.

Postprzez Swierzak90 » 21 gru 2015, o 01:02

Witam
Tak jak w temacie potrzebuje waszych opinii jako właścicieli tego modelu z tym konkretnym silnikiem. Ogólnie nie jestem pozytywnie nastawiony na common rail, lecz trzeba iść z duchem czasu. Moje clio dTi mimo że przejechało ze mną już 100 000km i trzyma się świetnie chyba musi już zmienić właściela:-(
Wracając do clio 3 doczytałem ze ten model nie posiada ani turbo ze zmienna geometria ani filtra cząstek stałych ani dwumasy czyli dość drogich elementów eksploatacyjnych, ale koniec z teorią. Napiszcie koledzy coś o tym modelu jak się sprawuje na co ewentualnie uważać przy zakupie oraz co was zwyczajnie wkurza:-)

Pozdrawiam
Swierzak90

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 gru 2015, o 06:19

Swierzak90 napisał(a):turbo ze zmienna geometria

Co za różnica zwykłe czy zmienna geometria, jedno i drugie zabija mulenie na niskich obrotach, but na zimnym, zgaszenie rozgrzanego silnika bez schłodzenia turbiny (to jeszcze głowicę lubi zmęczyć).

Napisz jeszcze jakim rocznikiem się interesujesz.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Swierzak90 » 21 gru 2015, o 11:19

Różnica w turbo jest taka ze łopatki się zapiekaja. Roczniki jakie mnie interesują to od 2006. Jeszcze mnie interesuje megane 2 z końca produkcji bo tam też był ten silnik.
Swierzak90

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 21 gru 2015, o 13:31

Brat ma ten silnik w Daci Logan MCV z 2007 zrobił nim już ponad 180 tyś. Przez te na czas nie miał problemów z silnikiem. Trzeba w nim wymieniać olej co ok 15 tyś, filtra paliwa i powietrza i można nim jeździć i jeździć.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Cieplasek » 21 gru 2015, o 17:56

Zdaje mi się że posiada zmienna geomertię.
Kto się torbą urodził, walizką nie zostanie:)
------------------------------------------------------
Clio Grandtour 1,5 dCi 86 KM Dynamique + Pakiet Premium Plus 15 cali

Średnio Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 21 gru 2015, o 18:04

Nieposiadań zmiennej geometrii ani dwumasu. Jest tylko FAP.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 21 gru 2015, o 18:49

Pejo napisał(a): dwumasu. Jest tylko FAP.

Dwumas raczej posiada, FAP to zależy od rocznika.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 21 gru 2015, o 20:53

Dziwne u brata go nie ma :shock:

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 21 gru 2015, o 21:38

Mam w rodzinie C3 dCi 86 KM. Nie posiada dwumasówki ani FAP. Posiada natomiast turbo z zmienną geometrią łopatek. Dwumasówka jest od dCi 106 KM w górę, gdyż tam jest większy Nm.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Swierzak90 » 21 gru 2015, o 23:12

Tak jak kolega wyżej pisze. Z tym że turbo ze zmiennymi łopatkami posiadają nie wszystkie modele.(tak piszą w internecie)
Swierzak90

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne