Czy wasze renówki też tak szwankują?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Czy wasze renówki też tak szwankują?

Postprzez PAPAYOS » 30 gru 2015, o 21:30

Hejka.

Mam pytanie czy wasze renówki clio też tak świrują? Czy tylko mi trafił się uparty egzemplarz? Czy może po prostu jestem przewrażliwiony? Do tej pory jeździłem starymi VW i Seatami. Tam najdroższą awarią była wymiana sprzęgła za 800 zł. Ale auto miało przejechane prawie 300 tyś. (tyle pokazywał licznik). A renówka, którą jeżdzę od 2 lat to istna studnia bez dna. To auto z 2006 roku kocioł 1,4 16v. Zrobiłem przez te dwa lata prawie 70 tyś. A ogólnie auto ma w kołach nie całe 130 tyś. Ale zrobiłem już głowicę, bo zgiął się zawór (koszt roboty 1200 zł), żarówki w reflektorach i cewki zmieniam co 2-3 miesiące (wożę w rezerwie jak koło zapasowe albo apteczkę, nie mam gaśnicy, ale nasadkową 10 z przedłużką mam). Przełączniki przy kierownicy żyją swoim życiem koszt nowych 720 zł, szumi, a w zasadzie ryczy skrzynia i szarpie sprzęgło, szacuję że koszt naprawy optymistycznie to 1500 zł. Każdego dnia jak wsiadam do tego wymysłu szatana to zastanawiam się czym mnie zaskoczy... Poza tym jeszcze ciężko wchodzą biegi.

Może to głupie ale musiałem o tym napisać...

Napiszcie co u was się dzieje...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Grzesiek80 » 30 gru 2015, o 21:38

witam też mam taką tylko clio 2 1.4 16v 98km rocznik 2001 170tys przebiegu... auto zagadka faluja wolne obroty wariuje potencjometr gazu no i ta je....na kontrolka spiralka, silnika na szczęście jeszcze nie ruszyłem i skrzyni chociaż lewarek podąża sam przy jeździe

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 30 gru 2015, o 22:16

W rodzinie Clio 3 dCi 2006 rok, przebieg 180 tyś km nic się nie dzieje. Na złość nie chce się zepsuć :) Cewki kupuje się BERU i jest spokój.

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Farquad » 30 gru 2015, o 22:17

Trzeba naprawiać na bieżąco i na porządnych częściach to problemów nie będzie.
Obrazek
Moderator

Moderator
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 30 gru 2015, o 22:18

a u mnie hula aż miło :D i też 1,4 16v 72kw
na liczniku już 270 tyś przewalone i żadnych cewek czy przełączników nie wymieniałem
jedynie co zwykłe eksploatacyjne wymiany typu amorki, tarcze, klocki itp. Czasem zdarza się jakaś dziwna awaria ale szybko jest usuwana i nie jest jakoś mocno uciążliwa
Ostatnio edytowano 30 gru 2015, o 22:45 przez przeklinak, łącznie edytowano 1 raz

Fiat 125p 1500 - 1985' - poszło na złom w 2005r
VW Passat b3 1.8 - 1991' - sprzedany
Clio 2 1.4 16v - 2000' - sprzedany
Clio 3 1.2 16v tce - 2007' - obecny
Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 30 gru 2015, o 22:36

Moje Clio miało jakieś tam odchyły od normy ale ogólnie było ok. Laguna głównie eksploatacja. Meganka żyje swoim własnym życiem i nawet nie próbuje za nią nadążyć.
Taki urok, ale głównie zależy od tego jaki egzemplarz się trafi.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez look » 31 gru 2015, o 08:06

moje straśśśśśśnie się psują. W ostatniej padł silnik po 1,5 mln km. No przynajmniej 0,5 mln za wcześnie.
A te osobowe to w ogóle się nie chcą zepsuć, bo wymiany amorów po 220 kkm, czy tam wymiany sprzęgła bo rozleciał się wysprzęglik nie liczę. Aaaaaa... 1,4 16v oczywiście zaraz po zakupie musiała mieć wymienione cewki i to by było na tyle.

Początkujący

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 5 sty 2016, o 12:03

Hmm Ja swoja kupiłem z przebiegiem 178000 i przez rok przejechałem równe 20000km. Przez ten czas praktycznie nic się nie zepsuło.
1. Wymieniłem siłowniki centralki tylnych drzwi ale to już szwankowało od momentu kupna. Jakieś 4 godziny samodzielnej wymiany.
2. Z własnej głupoty wtopiłem trochę kasy w poduszki silnika bo auto zaczęło przenosić rezonans na karoserię i jakieś bliżej nieokreślone buczenie. Nawymieniałem rzeczy, a zmiany to nie przyniosło. Na razie odpuszczam bo oprócz tego, że trochę mnie to irytuje podczas jazdy nic więcej się z tym nie dzieje.
3. Teraz przestała mi lecieć woda na szybki ale nie miałem jeszcze czasu do tego zajrzeć :/

Hmm więcej na razie nic się nie dzieje.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Lipton » 5 sty 2016, o 20:17

PAPAYOS, nie przejmuj się moje już teraz 21 letnie clio też ostatnio jest upierdliwe no ale tak po prostu jest i nic na to nie poradzisz :shhh:
Obrazek
A6 quattro

Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 5 sty 2016, o 20:44

mayn napisał(a):W rodzinie Clio 3 dCi 2006 rok, przebieg 180 tyś km nic się nie dzieje. Na złość nie chce się zepsuć :) Cewki kupuje się BERU i jest spokój.

Co ty możesz wiedzieć o cewkach jak masz diesela?
A cewki przetestowałem i BERU działa tak samo długo jak np MaxGear. Tyle że te drugie to 1/3 ceny tych pierwszych...

Diagnoza mojej renówki to jednak skrzynia. Rozpier...ił się dyfer jak w starym ursusie C360.
Czyli koszt naprawy zaczyna się od minimum 1500 zł.

Pozdrawiam
PAPAYOS

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Lipton » 5 sty 2016, o 20:53

może przynajmniej ją kupiłeś w okazyjnej cenie ?
Obrazek
A6 quattro

Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez mayn » 5 sty 2016, o 21:21

PAPAYOS napisał(a):Co ty możesz wiedzieć o cewkach jak masz diesela?

Co to ma do rzeczy ? Wiedza a posiadanie samochodu innego rodzaju napędu to dwie zasadnicze różnice.....

Miałem w domu dwie Renówki i jestem z nich bardzo zadowolony. Prawdopodobnie kupiłeś dobity egzemplarz, może to była nauka jazdy ?

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 5 sty 2016, o 21:33

To auto kupione od znajomego z pewnych rąk i całe w oryginale. Tyle że połowa przebiegu zrobiona była tylko po mieście. Ja zaczęłem jeździć po 150-200 km dziennie. A czasami zdarzało się prawie 1000 km w dobe. Może to jest przyczyną...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 sty 2016, o 21:58

PAPAYOS napisał(a):To auto kupione od znajomego z pewnych rąk i całe w oryginale

To ciekawe czemu sprzedał auto z małym przebiegiem, jemu się nie psuło a Tobie psuje się wszystko? Coś mi tu nie pasuje.

PAPAYOS napisał(a):żarówki w reflektorach

Jakie bo żarówka żarówce nie równa.

PAPAYOS napisał(a):cewki zmieniam co 2-3 miesiące

Nowe dobrej firmy cewki ze 100 tyś km powinny wytrzymać, coś masz uszkodzone.

PAPAYOS napisał(a):koszt naprawy zaczyna się od minimum 1500 zł.

Inna skrzynia 500-700, robocizna 300 chyba że jeszcze sprzęgło do tego wymieniasz ale skoro to takie złe/awaryjne auto to może go sprzedaj i kup VW/Seata czy co tam chcesz innego.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 5 sty 2016, o 22:23

wojteks napisał(a):Jakie bo żarówka żarówce nie równa.

Różne od najtańszych marketowych, Po Osramy, Philipsy, Valeo. Teraz siedzą Philips "50% więcej światła" Już prawie miesiąc.

wojteks napisał(a):Nowe dobrej firmy cewki ze 100 tyś km powinny wytrzymać, coś masz uszkodzone.

Nie wiem o co chodzi, błędów żadnych nie ma, cewka wytrzymuje u mnie średnio ok 10 tyś. Ale już się przyzwyczaiłem do wymiany, więc mnie to już nie zaskakuje...

wojteks napisał(a):Inna skrzynia 500-700, robocizna 300 chyba że jeszcze sprzęgło do tego wymieniasz

Dokłanie jest tak jak piszesz... Plus sprzęgło 600 plus olej plus jakieś uszczelniacze i masz 2000 zł.
wojteks napisał(a):skoro to takie złe/awaryjne auto to może go sprzedaj i kup VW/Seata czy co tam chcesz innego.

I to jest chyba pointa tego całego tematu. Przejeżdżę jeszcze do lata bo opłaty OC I AC są porobione i rozejrzę się za jakimś wieśwagenem...

Pozdrawiam

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 5 sty 2016, o 22:28

jak czytam o waszych problemach z cewkami to aż podziwiam swoje auto :D jak kupowałem clio miało coś ponad 90 tyś przewalone, teraz jest 270 i żadnej w życiu cewki nie wymieniałem :D

Laguna 2 phII 2.0 16v - 2005' - obecny http://renaultlaguna.pl/forum/user/112921-rafalws/

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 5 sty 2016, o 22:31

przeklinak napisał(a):jak czytam o waszych problemach z cewkami to aż podziwiam swoje auto :D jak kupowałem clio miało coś ponad 90 tyś przewalone, teraz jest 270 i żadnej w życiu cewki nie wymieniałem :D

To zależy jaki masz silnik i czy masz jedną cewkę czy na każdą świecę oddzielną cewkę...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez przeklinak » 5 sty 2016, o 22:33

przeklinak napisał(a): u mnie hula aż miło :D i też 1,4 16v 72kw

na każdą świece cewka jest ;)

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 5 sty 2016, o 22:34

Może to świece mu się kończą, a w serwisie mu wpychają cewki? :think:

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 sty 2016, o 22:38

PAPAYOS napisał(a):od najtańszych marketowych

Te i te +50% (+80%) to żyją krótko. Osramy, Philipsy powinny dłużej żyć. Sprawdź czy nie masz oderwanych/drgających luster w lampach.

Ekspert

Pokaż profil

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne