Clio III - Gdzie zajrzeć, na co uważać, czego nie ruszać?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio III - Gdzie zajrzeć, na co uważać, czego nie ruszać

Postprzez PAPAYOS » 8 sty 2016, o 06:09

PaulPavello napisał(a): A ja zawsze mówię, że im więcej bajerów w samochodzie tym więcej może sie popsuć

Z tą elektroniką w clio to nie przesadzaj. To raczej prosty samochód.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez sternik1973 » 9 sty 2016, o 16:22

Oj kolego PAPAYOS, chyba z tymi usterkami to trochę popłynąłeś.
Nie dawno kupiłem Clio i większość części przy 12-letnim aucie jest ORI.
Także, jak ktoś na bieżąco nie serwisował auta, to tych usterek będzie więcej-normalny serwis!!!

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez 8v » 9 sty 2016, o 21:53

Mam auto z salonu nie bite 127.000km. Przełączniki dwa razy czyściłem, uszczelki w tylnych oknach przeciekały- przeczyścić. Mam wersje Wind, i też mam przeciąg w aucie w C2 to samo. Sprzęgło szarpie przy ruszaniu, wymiana nie pomogła. Sprężarka od klimy ledwo działa, sprężyny z przodu popękały- wymiana, sworzeń, końcówka drążka, mało? aha przekładnia kierownicza strzela,i trzeszczy na muldach zimą, pozapychane odpływy, ale ogólnie ok! cicho silnik pracuje i ma fajnie miękkie zawieszenie. Ogólnie projekt na dobrym europejskim poziomie, blacha ocynk, 4 pduszki, 5 gwiazdek, dymione szyby itd. zależy jak trafisz. Puki co zostawiam bo nie bita, i metallik :lol:
Citroen C3 1.1 Furio 2007. C3-ph1 1.2 16v Wind 2008.
8v

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 10 sty 2016, o 17:07

Widzę, że opinie różne - jedni chwalą drudzy mniej. Jestem ciekaw jaka będzie historia z "moją" renatą :)
Dz!wk!, koks, karnawał w Rio,
To nie dla mnie jeżdżę Clio!

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Cukier84 » 10 sty 2016, o 17:40

Zakup używanego auta jest jak ruletka i nie ważne czy to renault, vw czy bmw.
vel Lukaszes84

Klubowicz
Zlotowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 10 sty 2016, o 17:43

Cukier84 napisał(a):Zakup używanego auta jest jak ruletka i nie ważne czy to renault, vw czy bmw.

Problem w tym, że w tym przypadku to nie zakup a przekazanie pojazdu miedzy pracownikami w firmie ;) A ktoś będzie musiał tego doglądać, jako, że podejście jest luźne do tematu od strony prezesa (pozwala korzystać jak z własnego) to ciągnie to za sobą skutek taki, że samemu trzeba dbać. Nic no poczekamy i zobaczymy sytuacja jest rozwojowa. Z tego co widzę to nie ma żadnych bolączek Clio III tylko raczej indywidualne problemy jak każdy z większym przebiegiem.

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 10 sty 2016, o 17:52

PaulPavello napisał(a):bolączek Clio III

Poza wspomnianymi odpływami z podszybia (zatykają się liśćmi, igłami, nasionami czy co tam wpadnie i zacznie gnić) to w zasadzie jak sam zauważyłeś
PaulPavello napisał(a): raczej indywidualne problemy jak każdy z większym przebiegiem

Tylko że kiedyś ten większy przebieg to było 300kkm a teraz to bywa znacznie mniej.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 10 sty 2016, o 17:59

No niestety, teraz auta to raczej jednorazowe zabawki - a dalej kosztują tyle same co te, które przejeżdżały 300kkm

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sternik1973 » 10 sty 2016, o 18:07

Mam Clio2 Ph2 polecam jak najbardziej.
Kiedyś sam byłem mało przekonany do Francuzów, ale komfort jazdy bez porównania.
Posiadają podobne bolączki jak auta grypy VAG-wiem z doświadczenia.
Do czego nie mogę się przyzwyczaić, to lusterka i fotele.
Aha blacha i plastiki w Clio to inna bajka, na plus rzecz jasna.
Zapomniałem dodać w każdej grupie producentów są auta z silnikami bardziej problemowymi.

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 10 sty 2016, o 19:00

sternik1973 napisał(a):Mam Clio2 Ph2 polecam jak najbardziej.
Kiedyś sam byłem mało przekonany do Francuzów, ale komfort jazdy bez porównania.
Posiadają podobne bolączki jak auta grypy VAG-wiem z doświadczenia.
Do czego nie mogę się przyzwyczaić, to lusterka i fotele.
Aha blacha i plastiki w Clio to inna bajka, na plus rzecz jasna.
Zapomniałem dodać w każdej grupie producentów są auta z silnikami bardziej problemowymi.

To wiadomo - mnie raczej interesują takie usterki, które mogę od razu zlokalizować i naprawić żeby potem nie żałować za rok czy kilka miesięcy. Sam swoją renatę ostatnio nieźle załatwiłem bo w pore coś nie było zrobione i potem koszty, stresy itd - wolę wcześniej sobie coś zrobić, wymienić niż potem szukać samochodu zastępczego :)

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Teornis » 11 sty 2016, o 01:03

Moje clio III z silnikiem 1.6 które użytkuje od marca nie sprawia jakichś większych kłopotów. Oprócz oczywistych rzeczy jak cewki które wymieniłem (jedna była wymieniona już wcześniej, a mi jedna padła to wymieniłem już resztę na zapas) i ew. minimalnych problemów ze stykami (tylna lampa na wtyczce, masa do wyczyszczenia była) to tylko był mały wyciek oleju z pod obudowy termostatu, ale to ponoć względnie normalna przypadłość dla tego silnika - a nawet w moim wypadku obyło się bez płacenia bo auto na gwarancji od komisu było, oprócz tego tylko eksploatacyjne rzeczy jak olej filtry klocki i te sprawy :D.

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 11 sty 2016, o 16:27

Z lampami to się zdarza w każdym - u mojej kobiety w obecnym Fiacie Punto II styki w tylnych lampach to jak na choince. Co chwile np przy hamowaniu pojawia się kontrolka świateł itd - iby wszystko świeci a tu jednak kaprysy. Takie rzeczy mi nie strasze - te cewki często się pojawiają tutuaj, swoją drogą jaki jest koszt ich wymiany bo w wyżej wspomnianym fiacie całość, z robocizną oraz kablami ze świecami wyszła mnie ~500zł.

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Teornis » 11 sty 2016, o 18:56

W moim wypadku wyszło 120 zł za jedną cewkę ( z BERU ). W sumie może da się znaleźć taniej, ale zależało mi żeby to względnie szybko zrobić i mieć święty spokój :D

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 11 sty 2016, o 20:13

Ja pomontowałem MaxGeara po 45 zł za sztukę. Na wymianę mam kupione 2 używki, żeby w razie draki zjechać do domu. (kupione na allegro po 10 zł za sztukę). Max Gear z doświadczenia i z własnych obserwacji wytrzymują tyle samo co Beru i Valeo, więc nie warto płacić za same logo na cewce... Z Beru nie mam dobrych doświadczeń z poprzedniego auta.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 13 sty 2016, o 22:59

Clio zajechało dzisiaj pod blok. Od razu pierwsze pytanie - pewnie moderator mnie za to pokocha, że się tu podpinam - mianowicie: problem tylnej klapy. Samochód ma kluczyk z 2 przyciskami (patrząc w instrukcje odkryłem że są różne wersje). Jednak przy otwartych drzwiach, bagażnik nie daje sie otworzyć "tajnym przyciskiem" od spodu klapy. Pytanie jest z serii głupich, jestem tego świadom, czy jest tam jakiś myk dodatkowy do otwarcia tego bagażnika czy sam "przycisk" powinien wystarczyć?

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez sudi » 13 sty 2016, o 23:44

PaulPavello, sam przycisk powinien wystarczyć. Jak się nie da otworzyć, znaczy że coś jest nie tak.
Live is too short to be boring
Renault Clio :)
Klubowicz

Grupa Wsparcia
Klubowicz
Lider Regionalny
Zlotowicz

Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 14 sty 2016, o 05:26

PaulPavello napisał(a): Pytanie jest z serii głupich, jestem tego świadom, czy jest tam jakiś myk dodatkowy do otwarcia tego bagażnika czy sam "przycisk" powinien wystarczyć?

Widzisz już jak to jest z renówkami... "Królowie lawet i poboczy". Wątek ma tydzień, a tu pierwsza usterka. Sprawdź najpierw bezpieczniki, są pod kierownicą, jak bezpieczniki są ok, to gdzieś na forum jest instrukcja jak to otworzyć od środka.
Zaczyna się od pierdół, a potem to już tylko gorzej.

Pozdrawiam

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez blusur » 14 sty 2016, o 06:52

PAPAYOS, nie generalizuj i nie wrzucaj wszystkich egzemplarzy do jednego worka.
Moje C3 ma już ponad 8 lat i NIC, absolutnie NIC się nie dzieje.

PaulPavello Wpadnij na najbliższego spota (24.01) to pogadamy ;)

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."
"Jeśli nie masz nic do powiedzenia - nie ubieraj tego w słowa."

Mój grafitowy przecinak

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 14 sty 2016, o 07:44

blusur napisał(a):nie generalizuj i nie wrzucaj wszystkich egzemplarzy do jednego worka.
Moje C3 ma już ponad 8 lat i NIC, absolutnie NIC się nie dzieje.

Moje jak miało 8 lat też się nie psuło.

Niestety ale żyjmy w kapitalizmie i wszystko jest produkowane na określoną żywotność, to samo tyczy się aut.
10 letnie auta zaczynają się sypać. Serwisy muszą na czymś zarobić.

Mam nadzieję że po tym jak wsadzę w tym tygodniu jeszcze 2 tyś zł to pojeździ chociaż do jesieni.

Pozdrawiam.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez blusur » 14 sty 2016, o 07:54

PAPAYOS, tak z ciekawości, z którego roku jest twoje clio?

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."
"Jeśli nie masz nic do powiedzenia - nie ubieraj tego w słowa."

Mój grafitowy przecinak

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz

Pokaż profil

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Forum Ogólne