Clio III - Gdzie zajrzeć, na co uważać, czego nie ruszać?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Clio III - Gdzie zajrzeć, na co uważać, czego nie ruszać

Postprzez wojteks » 14 sty 2016, o 08:47

PaulPavello napisał(a): czy sam "przycisk" powinien wystarczyć?

Musi wystarczyć, nie ma innego mechanizmu. Naciskaj go po bokach aż zadziała, po otwarciu zdemontuj, wyczyść, nasmaruj, naklej nową gumę na całą powierzchnię przycisku.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 14 sty 2016, o 08:49

Tak zrobię.
Wątek tydzień a samochód mi stoi dopiero od wczoraj pod blokiem. O zamku widziałem nim podjechał - to jest samochód firmowy i wiem od poprzedniego uzytkownika, jest też szansa, że eleketryczny zawiódł.
Dz!wk!, koks, karnawał w Rio,
To nie dla mnie jeżdżę Clio!

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 14 sty 2016, o 09:19

Jeżeli jest to taki sam mechanizm jak w Megane 2 to w zamku jest taka blaszka.. potrafi się wyrobić i nie stykać lub stykać aż za często ;) U mnie się wygięła tak że na większych nierównościach potrafiła zewrzeć zamek i otworzyć mi bagażnik :D Demontaż, czyszczenie, poprawki pomogły i mam spokój.
Dodatkowo była tam fatalna uszczelka i masa syfu spod kół tam leci.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 14 sty 2016, o 10:46

blusur napisał(a):PAPAYOS, tak z ciekawości, z którego roku jest twoje clio?

Końcówka 2006r

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 14 sty 2016, o 11:53

PaulPavello napisał(a):, jest też szansa, że eleketryczny zawiódł.

Raczej przycisk, u mnie było podobnie, nie działał a jak zadziałał to raz na 10-20 przyciśnięć i to gdzieś po boku a nie na środku.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez PaulPavello » 14 sty 2016, o 13:16

wojteks, a masz zdjęcie przycisku? Chętnie sobie zobaczył żeby wiedzieć co i jak.

W sumie wygląda na to że to jedyna dysfunkcja w tym modelu. Według licznika ~60tys i patrząc na to że do firmy trafil jeszcze na gwarancji to całkiem możliwy stan.
Dz!wk!, koks, karnawał w Rio,
To nie dla mnie jeżdżę Clio!

Początkujący
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 14 sty 2016, o 13:30

PaulPavello, wystarczy wpisać w google, znajdziesz ;) Poza tym zrób tak jak mówię, wyciągnij go i posprawdzaj. Być może wystarczy jakiś drobiazg zrobić :)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez payen » 29 wrz 2016, o 08:42

PAPAYOS napisał(a):Przełączniki: żyją swoim życiem, ... wycieraczki nie chcą się włączyć, a jak zadziałają to nie można ich wyłączyć.

Jak uporałeś się z tą usterką? Umycie szyb, wycieraczki czyszczą szybę i staną "losowo" w połowie szyby. Po chwili ruszą albo mniej. Nie ważne czy na 1 czy 3 biegu pracy. Też tak miałeś?

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 29 wrz 2016, o 16:03

U mnie same się włączały, albo nie można było ich wyłączyć... Wymieniłem przełączniki przy kierownicy.,

U ciebie możliwe że zdycha pozycjoner wycieraczek... Tam w mechanizmie jest element, który pozycjonuje wycieraczki. Miałem takie cuda w dużym fiacie i cordobie - wymieniałem silniki wycieraczek z mechanizmem (używki kosztują grosze) i po problemie...

Pozdrawiam
PAPAYOS

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne