Czy wasze renówki też tak szwankują?

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Re: Czy wasze renówki też tak szwankują?

Postprzez mayn » 6 sty 2016, o 01:39

4 lata temu kupowałem w jednym sklepie motoryzacyjnym zwykłe żarówki H7, co 2-3 miesiące się przepalały. Po kilkunastu miesiącach zaniepokojony tym faktem przyglądnąłem się żarówce, wybite było "Made in India". Postanowiłem zmienić sklep i kupić w innym standardowe żarówki H7. Efekt taki że już świecą 2 rok...(nie mam LEDów dziennych). Jak widać, jakość nie wszędzie jest zadowalająca......

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 6 sty 2016, o 08:53

Kiedyś u znajomego w Skodzie Fabia I ciągle przepalały się żarówki h7 średnio co 2 miesiące. Rozwiązaliśmy to po pomiarach przez zastosowanie drutu oporowego miedzy kostką a żarówką. Po zastosowaniu tego rozwiązania przejechał na jednym komplecie Philips Premium 20 miesięcy za nim się przepaliły ponownie.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 6 sty 2016, o 09:35

tony_tr napisał(a):Może to świece mu się kończą, a w serwisie mu wpychają cewki? :think:

Świece zmieniałem jak robiłem głowicę czyli ok 25-30 tyś km temu...

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 6 sty 2016, o 09:39

wojteks napisał(a):Osramy, Philipsy powinny dłużej żyć.

Osramy żyły tyle samo długo jak tanie marketowe, najdłużej żyły u mnie Boscha i Valeo. Czytałem gdzieś że H7 mają jakąś wadę konstrukcyjną i częste przepalanie jest ich piętą Achillesa.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 6 sty 2016, o 09:42

PAPAYOS, to już czas na zmianę świec.
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 6 sty 2016, o 09:44

Pejo napisał(a):Kiedyś u znajomego w Skodzie Fabia I ciągle przepalały się żarówki h7 średnio co 2 miesiące. Rozwiązaliśmy to po pomiarach przez zastosowanie drutu oporowego miedzy kostką a żarówką. Po zastosowaniu tego rozwiązania przejechał na jednym komplecie Philips Premium 20 miesięcy za nim się przepaliły ponownie.

Wstawiłeś po prostu rezystor w obwód i obniżyłeś napięcie na żarówce, a co za tym idzie przedłużyłeś życie żarówki, ale tym samym zmniejszyłeś ich jasność świecenia. W renówkach clio 3 jest taki zajeb.isty dostęp do żarówek że tylko tam z lutownicą i rezystorem....

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez blusur » 6 sty 2016, o 09:51

PAPAYOS napisał(a):W renówkach clio 3 jest taki zajeb.isty dostęp do żarówek że tylko tam z lutownicą i rezystorem....

Prostszym sposobem jest przejście na żarówki typu "longlife"

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."
"Jeśli nie masz nic do powiedzenia - nie ubieraj tego w słowa."

Mój grafitowy przecinak

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 6 sty 2016, o 10:43

Dokładnie Papayos.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez markus119 » 21 sty 2016, o 11:12

Mam stare clio I od października 2005 r. przebieg 298700 km Ja nim zrobiłem 180000 km i przez ponad 10 lat w prawej przedniej lampie nie zmieniałem żarówki ani razu. Nie wiem co tam siedzi. Nie chcę ruszać. W lewej lampie firmowe średnio 2 lata najtańsze 0,5 roku.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez foggy777 » 22 sty 2016, o 01:44

Markus119 - bo masz H4, ja w piątkach też je sporadycznie wymieniałem, H7 to zupełnie inna bajka pod kątem trwałości...

Nowy Użytkownik

Pokaż profil

Postprzez PAPAYOS » 24 sty 2016, o 14:31

PAPAYOS napisał(a): szumi, a w zasadzie ryczy skrzynia i szarpie sprzęgło, szacuję że koszt naprawy optymistycznie to 1500 zł.

I wszystko jasne. Sprzęgło i wysprzęglik - prawie 600 zł. Dodatkowo przy jednym rozebraniu auta wymieniłem rozrząd, pompę wody i płyn chłodzący - kolejne 600 zł. Remont skrzyni 800 zł i robota kolejne 700 zł i auto znowu jeździ. Doliczyć jeszcze 720 zł za przełączniki i w ciągu miesiąca wydane na auto ponad 3400 zł.
W skrzyni zdechł wałek, zrobiły się wżery. Jutro zrobię zdjęcie i tu wrzucę. Uwagi typu brak oleju są nie słuszne, ponieważ olej był...

Pozdrawiam.
Szczęśliwy posiadacz Clio III

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez mayn » 24 sty 2016, o 20:49

Właśnie dopadła w rodzinie "pierwsza poważna awaria C3 dCi" po 7 latach i przy 180 tyś km. Pedał sprzęgła głośno hałasował, okazało się że padła pompka sprzęgła. Oryginalna Renault 220 zł + wymiana, za całość 270 zł....

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Rogeruss » 18 mar 2016, o 21:08

Witajcie moje pytanie dotyczy silników 1.5 dci 100 km. Czy te montowane w Clio II poliftingowych to te same jednostki co są w Clio III czy może te w "trójkach" są już trochę poprawione? W sumie widać, że w wyciągnęli z nich kilka koni więcej. Przyjemnie mi się tym jeździło ale miałem z tym silnikiem parę problemów chciałem kupić Clio III z tym samym silnikiem tylko boję się że to ten sam diablik będzie....

Początkujący

Pokaż profil

Poprzednia strona

Powrót do Forum Ogólne