Bagażnik - zakupy żyją swoim życiem

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Bagażnik - zakupy żyją swoim życiem

Postprzez blusur » 4 lut 2016, o 08:59

Witam.
Od dłuższego czasu irytuje mnie kwestia walających się po całym bagażniku, pięknie spakowanych przy kasie i ładnie zapakowanych do auta zakupów. Kilka zakrętów i zakupy żyją swoim życiem, słychać przemieszczające się przedmioty, a po dojechaniu na miejsce wszystko trzeba ogarniać od nowa, nie raz i nie dwa wywalając do kosza to co się uszkodziło. Stwierdziłem, że mam już tego dosyć.

Do sedna.
Postanowiłem coś w końcu z tym zrobić. Zamówiłem dzisiaj taśmę rzepową na dwustronnej taśmie klejącej. Plan jest taki - zakupić jakieś haczyki/mocowania/uchwyty i przywalić je na rzepie do filcu na ściankach bagażnika. Zależy mi tylko na tym, aby uszy reklamówek były o coś zaczepione, co skutecznie (mam nadzieję) unieruchomi całe zawarte w nich zakupy. Problem mam z wyszukaniem sobie jakichś haczyków/uchwytów. Nie bardzo wiem gdzie i czego szukać. Łazienkowe odpadają :lol: Nie chcę też wiercić, nitować, przykręcać. Ma być prosto, szybko i skutecznie

Może ktoś, coś...
A może macie zupełnie inne pomysły na "żyjące zakupy" ?
Wiem, że są jakieś gadżeciarskie organizery, siatki z karabińczykami i inne przesuwne cuda z przegródkami, aczkolwiek chciałbym pozostać przy płaskiej podłodze, bez udziwnień, z możliwością zaczepienia o coś siatki z zakupami ;)

Pozdrawiam.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."
"Jeśli nie masz nic do powiedzenia - nie ubieraj tego w słowa."

Mój grafitowy przecinak

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez tony_tr » 4 lut 2016, o 09:09

Bez udziwnień i kombinowania, a efekt ma być super hiper. No nie wiem czy tak się da. Najlepiej jakieś haczyki ale to najlepiej chyba by się sprawdziło w sedanie bo tam jest gdzie go zamontować. O wiem. Zrób sobie w bagażniku coś ala rozpórkę i na tym wieszaj siatki z zakupami, coś jak taki wieszak.

Moim skromnym zdaniem najlepiej byłoby kupić sobie z 2 kosze do bagażnika, które mocowałbyś za pomocą rzepów, a do nich zakupy.

Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez Kolasov » 4 lut 2016, o 09:44

blusur, ja kupiłem najtańszy składany koszyk, do tego linka z haczykami i zamocowałem do uchwytów w podłodze. Nie wiem czy Ty takie masz, ale u mnie sprawdza się doskonale ;)
Było: Clio II PH 2 1.2 8v 03'; Laguna II FL 2.0 16v Turbo 05'; Megarhini II PH 1 1.6 16v 03'; Meriva I 1.4 16v 05'; Twingo II PH 1 1.2 16v 07'
Jest:
Pierwszy Malkontent KRC
Sarkazm mocno
Klubowicz

Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz
Zasłużony

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 4 lut 2016, o 10:10

tony_tr napisał(a):Moim skromnym zdaniem najlepiej byłoby kupić sobie z 2 kosze do bagażnika

Też tak uważam, np. składane coś w tym stylu http://allegro.pl/kosz-kosze-skladany-o ... 62418.html , są dostępne różne wielkości, lekki, nie nasiąkliwy, łatwo umyć a jak się postawi na macie antypoślizgowej to się nie przesuwają. Osobiście drobiazgi trzymam symetrycznie w 2 torbach z biedronki które mają rzepy.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez davop » 4 lut 2016, o 10:13

kupiłem sobie siatkę do zamocowania na podłodze... oddam za darmo ;-)

w moim przypadku najlepej sprawdzają się składane kosze:
Obrazek

co prawda są dosyć liche, ale żaden mi się nie połamał. Jeden mam od czasu clio I, tam fajnie wchodziły na wzdłuż.

Mam też linki elastyczne - też nie bardzo, zamotowana do haczyków na wzdłuż trzyma skrzynkę z tailami, klucz dynamometryczny i gaśnicę.

Małżonce zrobiłem obejmę z rzepu na gaśnicę, ale ta niestety wyjeżdża[youtube][/youtube]. Trzeba będzie rzep przykleić.

Jedyne co mi się pewnie trzyma to torba z akcesoriami z rzepem na dole
♂ Clio I Ph3 ► Thalia I Ph3 ► Clio III Grandtour Ph1Megane IV HB
♀ Seicento ► Twingo II Ph1 ► Clio IV Ph2

Zaawansowany
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Kaspero » 4 lut 2016, o 19:27

davop, też miałem 2 albo 3 takie skłądane kosze ale średnio wytrzymywały pół roku. Mozecie mnie nazwać "januszem" ale od jakiegoś czasu za skrzynke w samochodzie mam takie coś ;) a ze robiłem jako rzeźnik to kilka sztuk lezy w garażu :P
Do clio I wchodził na "styk" W omedze jest zamontowany na linki, w escorcie też na linki :)

Obrazek
Scenic II 1.9 dci 130[ /b]
[b]Fiesta MK6 1.4 TDCi 68
Moderator

Moderator
Lider Regionalny
Majsterkowicz
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez blusur » 4 lut 2016, o 19:59

davop, Kaspero, mam już jeden taki koszyk, niemal identyczny na szpargały typu gaśnica, kosmetyki i inne pierdoły. Nie chcę drugiego, nawet złożonego.

Poszperałem trochę na Allegro i postanowiłem pozbyć się w.w. koszyka i zakupić sobie coś takiego http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=53 ... ocket_id=9

A do reklamówek i zakupów o których mowa w tym temacie coś takiego http://allegro.pl/siatka-dociskowa-baga ... 62538.html

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem."

Mój grafitowy przecinak

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 5 lut 2016, o 00:33

Tylko po kiego grzyba wozić kosmetyki w aucie . :?
kim do ch.. jest królik ?

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez blusur » 5 lut 2016, o 05:43

rzeźnik. napisał(a):Tylko po kiego grzyba wozić kosmetyki w aucie . :?

Oj tam... Czepiasz się ;)
Pisząc kosmetyki miałem na myśli odmrażacz do szyb, płyn do szyb i felg...
Nigdy nie wiadomo kiedy szyby przymarzną i kiedy zechce mi się umyć auto ;)

Mój grafitowy przecinak

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 5 lut 2016, o 06:38

Z drugiej strony jak raz na pół roku sprzątam naszą rodzinną furę to kończy się na pełnym worku na śmieci segregowane . A ile miłych niespodzianek ,znalezisk

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 5 lut 2016, o 06:42

W Clio man taką siatke z biedronki przypiętą do każdego górnego rogue bagażnika I to fajnie zdaje egzamin . Nic nie waży a można tam wiele wsadzić

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez blusur » 5 lut 2016, o 09:08

rzeźnik. napisał(a):W Clio man taką siatke z biedronki przypiętą do każdego górnego rogue bagażnika I to fajnie zdaje egzamin . Nic nie waży a można tam wiele wsadzić

Masz tam jakieś uchwyty? U mnie niestety nic nie ma. W całym bagażniku :japierdole:
Gdybym miał jakieś zaczepy/mocowania/cokolwiek, to nie byłoby tego wątku...

Mój grafitowy przecinak

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez rzeźnik. » 5 lut 2016, o 10:05

Od strony klapy na czymś zawiesiłem a od kanapy nawierciłem dziurki w plastiku koło słupka . Tak że ich nie widać . Musiałbym zobaczyč . To była generalnie siatka do zamocowania na podłodze i wsadxania pod nią rzeczy . Ale moja wersja dla mnie jest lepsza

Średnio Zaawansowany
Zlotowicz
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojteks » 5 lut 2016, o 10:21

blusur napisał(a):Masz tam jakieś uchwyty?

W zestawie torby z biedronki były napy (zatrzaski) do zamocowania w boczku/tapicerce może tą drogą iść i coś takiego dołożyć.

Ekspert

Pokaż profil

Postprzez MrugiMrugaczek » 7 lut 2016, o 10:44

Ja jak robie małe zakupy to mieszczą mi się w tym wpuście co jest w bagażniku, a jak mam większe zakupy to albo korzystam z koszyka o którym już była mowa, albo idę do sklepu ze swoim koszykiem z Avity :P
Natalka - Thalia 1.4 8v + LPG BRC Seq24
https://klubclio.pl/viewtopic.php?f=32&t=39195

Zaawansowany
Klubowicz
Spotowicz
Zlotowicz

Pokaż profil

Postprzez poziom » 22 lut 2016, o 21:59

Witam,
Mam podobny problem ale znalazłem coś co może być przydatne na luźne zakupy zwłaszcza w siatkach z marketu. Chcę kupić coś takiego i zamontować za tylnymi siedzeniami http://allegro.pl/wieszak-do-samochodu- ... 28945.html. Proste i skuteczne a nie trzeba nic wiercić.

Nowy Użytkownik
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne