Clio IV - wątpliwości po zakupie

Wszystko co dotyczy Renault Clio z wyłaczeniem problemów technicznych. Masz ciekawy link, przeczytałeś ciekawy artykuł w prasie, chciałbyś wygłosić swoją opinię - podziel się tym z nami.

Moderatorzy: Moderatorzy, Liderzy

Clio IV - wątpliwości po zakupie

Postprzez przemek77 » 16 mar 2016, o 23:58

Witam. Dwa tygodnie temu odebrałem nowego CLio Grandtoura. To moje pierwsze nowe auto w życiu i mam dziwną wątpliwość - więc pytanie do znawców i bywalców forum. Otóż kolor mego egzemplarza to czerwony flamme. Jednakże pod maską przy mocowaniach amortyzatorów i w innych miejscach kolor jest zupełnie inny - jakby lekko rudy/rdzawy. Widać też coś jakby pomalowane spawy, no takie zgrubienia niejednorodne. Ja nie panikuję, bo uważam że producent w mało widocznych miejscach mógł użyć jakiegoś podkładu zamiast ostatecznej warstwy, ale moja żona uważa że mimo iż auto jest od dealera mogło być kombinowane. Drobny problem jest też na łączeniu tylnego zderzaka z błotnikiem - z jednej strony nie ma ciągłości linii - jest jakby źle spasowany. Ten typ tak ma - czy jednak się dalej czepiać - przy odbiorze handlowiec tylko wzruszył ramionami. Będę wdzięczny za sugestie. Pozdrawiam.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 17 mar 2016, o 06:46

Jakieś zdjęcia?:)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Bogdan61 » 17 mar 2016, o 12:49

przemek77 napisał(a): Widać też coś jakby pomalowane spawy, no takie zgrubienia niejednorodne.

Nie wiem jak w Clio IV, ale w poprzednich modelach też tak było.
# 103
Obrazek

Ekspert
Klubowicz
Majsterkowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 17 mar 2016, o 13:27

To normalne. W miejscach łączeń blachy na elementach przenoszących obciążenie stosuje się mastykę z podkładem. Ja bym się tym nie przejmował. Zresztą jak coś wyjdzie to na lakier są chyba 3 lata gwarancji. Zrób sobie tylko zdjęcie i zgłoś to dilerowi , aby wiedział, że taki problem wystąpił a nawet jak nie daj boże coś wyjdzie za X lat to będziesz miał podkład, że problem był zgłaszany.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 17 mar 2016, o 22:27

Jest tak jak pejo mówi, ogólnie pod samą maską nie ma końcowego lakieru tylko jest podkład jak dobrze pamiętam to jest to druga warstwa lakieru bo ten czerwony jest osiągany z trzech różnych odcieni. Ale jak masz obawy możesz to zgłosić bo po to kupujesz nowe auto by było wolne od wad, a przede wszystkim od tego jest gwarancja póki ją masz korzystaj z niej, nawet jak to będzie jakaś pierdoła typu za bardzo wrzyna mi się w pośladek czujnik od pasów bezpieczeństwa.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez sznajdi » 19 mar 2016, o 02:03

porównaj z innymi egzemplarzami tego samego koloru, modelu...

Średnio Zaawansowany

Pokaż profil

Postprzez przemek77 » 19 mar 2016, o 14:43

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez Pejo » 19 mar 2016, o 14:52

Przemek to mastyka. Nakłada się ją w miejscach, które przenoszą obciążenia karoserii. Wszystko jest ok na tych zdjęciach.
Renault Thalia II 1.2 16V 55 KW D4F 728

Bardzo Zaawansowany
Grupa Wsparcia
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 19 mar 2016, o 21:38

Dokładnie nie masz co się martwić. Miejmy nadzieję, że twojego clio jest wolne od wad tych co mają inni.
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Postprzez przemek77 » 19 mar 2016, o 21:39

Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienie :) Moje poprzednie auta - w tym Clio II i R19 były rekonstruowane po mniejszych czy większych dzwonach przez poprzednich właścicieli, więc takich rzeczy nie brałem wówczas do głowy. Trochę mnie dziwiło w nowym samochodzie takie "mazanie" jakby pędzelkiem, ale skoro to norma, to jestem spokojny. Dzięki raz jeszcze.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez BatManClio » 19 mar 2016, o 21:44

Wszystko ok, nie przejmuj się ;)

Zaawansowany
Klubowicz
Grupa Wsparcia

Pokaż profil

Postprzez Gabr2010 » 22 mar 2016, o 23:00

W samochodzie innej marki który posiadam poza clio jest podobnie. Natomiast spasowanie karoserii, faktycznie, w moim clio jest na niskim poziomie. Przyglądałem się innym egzemplarzom i też mają wyraźne niedociągnięcia w tym temacie. Pytałem sprzedawców w Warszawie i Lublinie i ten typ tak ma. Dla mnie to nie problem a ważniejsza jest userkowośc /oby nie/.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wszalaty » 23 mar 2016, o 08:47

Z moich 20 miesięcznych doświadczeń z Clio IV nie ma z usterkowością najmniejszych nawet problemów. Zbliżam się do 50 000 km. Jeden przegląd za 700 zł i bezpłatna akcja serwisowa, która nic nie wykazała.

Początkujący

Pokaż profil

Postprzez wojtuq » 23 mar 2016, o 13:36

ja mam moje clio ponad dwa lata i ani jednej usterki oprócz przewodu od klimatyzacji ale powiedzieli, że to była wina kamienia najprawdopodobniej i tak mi to na gwarancji zrobili
Pozdrawiam
wojtuq

Bardzo Zaawansowany
Klubowicz

Pokaż profil

Powrót do Forum Ogólne